agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

nevsune 24-09-2009 11:52

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 500678)
Sn. nevsune., Hocalık ne demek? ben(biz) sadece deneyimlerle elde ettiğimiz bilgileri herkesle paylaşıp tartışıyoruz. Hepsi bu.

Alıntı:

Doğru söze ne denir. Aynen katılıyorum sayın gursan,
Sevgili Lilium, Sevgili kgursan (ve dahi kendilerinden birçok şey öğrendiğim tüm agaclar.net arkadaşlarım) "Fazla tevazu gösterme, gerçek sanırlar" diye bir deyiş vardır, çok severim. Sizi bilenler bilir ama bilmeyenler için bu sözü yinelemek gerekti benim için. Sizlere çok şey borçluyum, bu yaşımda bana hala birşeyler öğretiyorsunuz. Sizler ne derseniz deyin, benim gözümde hocalarımsınız.

Çok haklıymışsınız, küçük soğan felaket durumdaymış. O gece biraz da topraktan çıkarma paniği ile iyice farkedememişim. Buruşmuş, kökleri çürümüş ve üstü kara kara birşeylerle kaplanmış ve yumuşamış. Çiçek açamamasının nedeni buymuş.

Büyük çok fena durumda değil gibi. Bazı pullarda berelenmeler var gibi ama genelde diri. Demek ki o da çiçeğini açtıktan sonra birşeyler olmuş. Drenaja bundan böyle daha dikkat edeceğim. Saksı altlığı ile saksı arasına taşlar koyup arada boşluk bırakmak en iyisi galiba.
Eklenti 104048

Güzelce topraklarından arındırıp, bionemli suda yıkadım. Arkasından (evde iyi torfum olmadığından ve evim de şehir dışı olduğundan) kendi paketindeki talaşların arasına yerleştirip paketiyle balkona kuytu bir yere bıraktım. Aslında küçük soğanı saklamakta kararsızım, atmak gerekirse atarım diğerine zarar verecekse.
Eklenti 104049

İllaki toprak içinde olması gerekiyorsa yarın Bauhaustan iyi bir torf alıp dediğiniz yöntemi uygularım.

İkinize de tekrar teşekkür ederim. Umarım gelecek yıla toparlanmış soğanlarla girerim:)

kgursan 24-09-2009 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 500836)
Eklenti 104048

Güzelce topraklarından arındırıp, bionemli suda yıkadım. Arkasından (evde iyi torfum olmadığından ve evim de şehir dışı olduğundan) kendi paketindeki talaşların arasına yerleştirip paketiyle balkona kuytu bir yere bıraktım. Aslında küçük soğanı saklamakta kararsızım, atmak gerekirse atarım diğerine zarar verecekse.
Eklenti 104049

İllaki toprak içinde olması gerekiyorsa yarın Bauhaustan iyi bir torf alıp dediğiniz yöntemi uygularım.

İkinize de tekrar teşekkür ederim. Umarım gelecek yıla toparlanmış soğanlarla girerim:)

illaki toprak veya torf içinde kalmasının nedeni soğanın su kaybetmeden kalması, pörsümemesi içindir. Çünkü uzun süre (Marta kadar yaklaşık 5-6 ay) soğan ölmeden bekleyecek bu bekleme esnasında suyunu kaçırmasın.

Orkun Kırcı 27-09-2009 19:29

Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?

Lilium 27-09-2009 19:40

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 502418)
Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?

Sevgili orkun, geçenlerde yağan yağmurlar soğanları tetiklemelerinde tabi ki etkisi var, asıl tetikliyen havaların serinlemesi.
Yeşillenmeleri normaldir, bakın benimkiler gölgelik yere ektiklerim böyle oldu.

Eklenti 109056

Orkun Kırcı 27-09-2009 20:14

Teşekkür ederim abi. Haklısın artık akşamlar epeyce serinledi burada da. Senin çiçeklerinde maşallahı var valla. Kolaylıklar diliyorum.

sevim.K 28-09-2009 05:58

Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.:eek:

Lilium 21-10-2009 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 502612)
Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.:eek:

Burayı bayağı ihmal etmişim.
Sevgili sevim.k, Erken değil şu günler ilk dönemlerinin gelişme dönemleridir,bu dönemde alacağı besinler soğan ve çiçek gelişiminde etkili olacaktır, suyunu ve besinini iyi ayarlayabilirsen onlarda sizi yazın mahcup etmiyeceklerdir, olanca güzelliklerini size sunacaklardır.

Lilium 02-02-2010 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 572618)
Nail bey,

Daha önce size yazdığım gibi Bauhaus dan aldığım Lilium lar aldığımın 3 gün sonrasında açmaya ve evimizi kokusu ile doldurmaya başladı. Ancak bu günlerde alt yapraklarını dökmeye, çiçekleri ise renk değişimine, solmaya ve kahverengileşmeye başladı. Bu konuda sizden ve kgursan dan bazı sorularımı cevaplandırmanızı rica edeceğim.
Hangi tür olduğunu bilmiyorum, muhtemelen serada yetişen bir çiçektir, olan değişimlerin bir çok nedeni olabilir, sera ortamını sağlayamamış olabilirsiniz, suyunu fazla kaçırmış olabilirsiniz, dondurmuş olabilirsiniz,
1- Yaklaşık 10 günlük açılma süreci kısa değilmi? Bir yanlışlıkmı yaptım?
Evet kısa bir süre, ortam değişikliği olabilir.
2- Ocak ayının sonunda açma ve Şubat ayı başında solma erken değilmi?
3- Bu aşamadan sonra nasıl davranmalıyım? Yazdıklarınızı dikkatlice okudum ama yukarıdaki soruların zamanlamaları konusunda yazılanların dışında hareket etmem gerekir gibi bir durum ortaya çıktı ve şaşırdım.
4- Bahçeme aktarmak istiyorum. Böyle erken uyanan bir çiçek için dış ortam zararlı olabilirmi?
Şu durumda aktararma yanlış olur, hangi tür olduğunu öğrenin ona göre hareketedin.
5- Ve en son olarak bahçemde bir sevimli:eek: köstebek misafirim var. Ona zarar vermeden soğanlılarımı nasıl koruyabilirim? Zarar vermeden uzaklaştırmak için bazı önlemleri uyguluyorum ama bakalım bu ilkbahar kim galip gelecek?
Amarylls soğanı koktuğu için Kötebeği kaçırdığı söyleniyor, denemekte fayda var.

Şimdiden teşekkürler.

Sayın kgursan da söyleyecekleri vardır.

kgursan 02-02-2010 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 572618)
Bu konuda sizden ve kgursan dan bazı sorularımı cevaplandırmanızı rica edeceğim.

1- Yaklaşık 10 günlük açılma süreci kısa değilmi? Bir yanlışlıkmı yaptım? Hava karanlık, az ışık ve kısa günler nedeniyle yapraklar sararmış olabilir, veya çok sulandıysa kökler çürümüş ise yapraklar sararır
2- Ocak ayının sonunda açma ve Şubat ayı başında solma erken değilmi?
3- Bu aşamadan sonra nasıl davranmalıyım? Yazdıklarınızı dikkatlice okudum ama yukarıdaki soruların zamanlamaları konusunda yazılanların dışında hareket etmem gerekir gibi bir durum ortaya çıktı ve şaşırdım. Bundan sonra yapmanız gereken çiçekleri geçince, toprağını dağıtmadan bahçede iyi hazırlanmış (Kabartılmış, gübrelenmiş toprak ) , su durmayan bol güneş alan bir yere saksının toprağını dağıtmadan dikebilirsiniz. Belki Ağustos gibi tekrar çiçek verir veya yeniden sürgün verip soğanı büyütebilir çiçeğini seneye görürsünüz.
4- Bahçeme aktarmak istiyorum. Böyle erken uyanan bir çiçek için dış ortam zararlı olabilirmi?
5- Ve en son olarak bahçemde bir sevimli:eek: köstebek misafirim var. Ona zarar vermeden soğanlılarımı nasıl koruyabilirim? Zarar vermeden uzaklaştırmak için bazı önlemleri uyguluyorum ama bakalım bu ilkbahar kim galip gelecek? Siz ona zarar veremezsiniz:p Frezya, gladiol soğanlarını seviyor ama Liliumu sever mi bilmiyorum. Bu durumda Lilium soğanlarını TEL SEPET içine dikip, tel sepeti bahçeye gömün.

Şimdiden teşekkürler.

Sanırım size yardımcı olabildik. Kolay gelsin.

akrepkızı 02-02-2010 23:58

Sevgili Lilium

Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Lilium 03-02-2010 12:25

Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ?

Ana soğandan ayıracağınız Pulları, kum gübre toprak harcınıza pullar dikine gelicek şekilde ekip üzerini 2 cm yine aynı harcla kapatınız, bitişinceye kadar ki dönemde çok az nemlendiriniz. Bitiştikten sonra suyunu biraz arttırabilirsiniz.

İkinci bir yöntem:

Ana soğandan ayıracağınız pulları, serin ve karanlık bir yer'e koyup, arada bir sipreyle nemlendiriniz, yirmi gün bir ay zarfında bu pullardan soğancık oluşumu başlıyacaktır, bu oluşan soğancıkları, bir ay sonra pullardan ayırmadan üstte anlattığım gibi harca ekiniz. (Dikkat ediniz soğancıklar en kücük bir darbede puldan kopabilir.)

Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ?

Saplarıda yere yatırınız, serin bir yere, yeriniz karanlıksa üzerine bez de örtmeye gerek yok, ara sıra sipreyle nemlendiriniz. Onlarda soğancık uluşturduktan sonra nohut iriliğine geldiği dönemde yine harç toprağına saplarından ayırmadan sapları ile birlikte örtünüz.

Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Yeriniz karanlıksa bezede gerek yok, değilse bez örtünüz, bezin üstünden altından hiç önemli değil bezi her zaman açıp hırpalamaktansa bezin üstünden de nemlendirseniz onlar o nemi alır.

kgursan 03-02-2010 18:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akrepkızı (Mesaj 573009)
Sevgili Lilium

Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Lilium pullarını , zımba ile delinmiş bir naylon poşet içine koyun, bir tutam-parça toz fungusit ilacı (Captan, vs.) serpin ve torbayı çalkalayın. Torbanın içine nemli perlit, veya iri dere kumu karıştırın böylece pullar nemli kalır. Kumun içinde pullar 17-20 oC arasındaki bir sıcaklıkta 2 ay civarında dip kısımlarından yavru yapar. Bu yavruları anası olan pullarla birlikte normal bahçede (veya saksıda) toprağa dikip bitkiyi yetiştirin.

Detay soğanlı bitkiler üretim ve depolama başlığında var.

kumyaka2010 08-02-2010 16:18

1 Eklenti(ler)
:pSayın Lilium ! Buralarda buna halk dilinde bocek zambagı derler .^senede dibinden birçok yavru yaptı .Yazın yavruları ayırayımmı ? Ben sapları kesiyordum , şimdi sizin ve kgursa beyin anlattıgı gibi soganları çogaltmayı duşunuyorum . Torun oldumu ? :
Selamlar.

Lilium 08-02-2010 16:33

Beyaz lilium candidumsalar yazın çiçekleri bittikten sonra soğanları ayırabilirsin.

Lilium candidum değilseler saplarından üretimi yoktur.

Bu devrede yaprakları birbirilerine çok benzedikleri için ayırım yapamadım.

Ellie 06-03-2010 21:53

Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır..:) Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..

kgursan 07-03-2010 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ellie (Mesaj 591680)
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır..:) Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..

Sn. ellie., Pek çok kişinin yanlış bilgilerini sorduğunuz ve açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

1. Zambak :Gerçekte, Lilium denilen soğanlı çiçeğin türkçesi dir. Fakat türkçe de pek çok soğanlı çiçeğe de zambak dedikleri için karışık bir durum ortaya çıkar. Örneğin Kılıç zambağı (gladiol; Arpa zambağı (Frezya), Mis zambağı (Lilium candidum) vb. Bu nedenle türkçe " ZAMBAK" tam bir karşılık değildir.

2. Casablanca: Liliaceae (Liliase) familyası içinde Lilium cinsi ne ait pek çok tür ve melez vardır. Dünyadaki Lilium türleri ve melezleri 9 ana gurupta toplanmıştır. Bu gurpların başlıcaları; Asiatic melezler, Oriental melezler, Longiflorum melezleri, Martagon melezleri, Lilium candidum, L. speciousum vs.vs.. Her gurubun kendine özgü özellikleri vardır.

Bu guruplardan Oriental melezler (L. orientalis), içinde bazı çeşitler çok ün kazanmışlardaır. Bunlardan birisi de Casablanca çeşididir. Bu çeşit oriental melezi çeşitler arasında iri, beyaz, hafif kokulu çiçekleri ile dünyada ün yapmıştır. Casablanka denince akan sular durmuştur. Son yıllarda bazı sorunları nedeniyle ününü kaybetmiştir.

Sonuç olarak Oriental melezi liliumlar içinde bir Lilium çeşididir.

3. Lilium ise; Yukarıda bahsettiğimiz Familya içerisinde bir cins (Genus) tur. Bu genus içinde lilium türleri bulunur. Adlandırılırken genus(cins) adı büyük harfle başlar, sonra küçük harfle tür adı belirtilir örneğin: Lilium candidum (L.candidum) yani "Mis zambağı". L.martagon (Martagon zambakları), vb.

serdarca06 16-03-2010 13:27

sayın lilyum
lilyumların kokuluları hangileridir. hangi türler kokar böyle bi liste var mı
teşekkürler

Lilium 16-03-2010 19:39

En ağır ve hoş kokan lilyum türü beyaz renkli lilium candidumlardır.
Benim bildiğim kokulular
Beyaz, pembe, fuşya, yavruağzı, açık sarı renkleridir.

serdarca06 24-03-2010 12:18

sayın lilyum açıklamalrınızı vakit buldukça okuyorum. saptan üretim sadece mis zambagındamı oluyor.?
teşekkürler

Lilium 24-03-2010 13:01

Evet, diğerlerini denemedim ancak olacağını sanmıyorum, diğerlerinde daha farklı çoğalma şekilleri var.

fmerry 24-03-2010 14:06

bende cumartesi günü Lilium soğanı ektim henüz görünürde birşey yok bakalım ne zaman filiz verecek şu büyüleyici kokusunu koklayabilecekmiyiz

fmerry 25-03-2010 15:42

Lilium soğanını ektiğimizde kaç günde filiz vermesi beklenir bir süresi varmıdır.?Çok merak ediyorum kendimi toparağı açık bakmamak için zor tutuyorum

Lilium 25-03-2010 16:42

Belirli bir süresi hava şartları ile ilgilidir, yaz soğanları havaların ısınması ile kendilerini göstereceklerdir, kış soğanları ise havaların serinlemesi ile kendilerini gösterirler

stoje 25-03-2010 23:01

Nail Bey öncelikle size çok teşekkürler sayenizde çok şey öğrendim zambaklar hakkında bende bundan bir ay önce ekmiştim şimdi 10 cm boyundalar en kısa zamanda sizlere resimleyeceğim

Lilium 26-03-2010 00:12

Ben teşekkür ederim, öğretmekten ziyade bilgi paylaşımı diyelim, zambaklarınız beyaz liliumsalar ki öyle gözüküyor, ekimine epey geç kalmışsınız, daha erken ekmiş olsaydınız daha da gelişmiş olurlardı, çiçek sapını çıkardılarmı? yapraklılar mı?
Resimlerseniz daha detaylı bir şeyler söyliyebiliriz.

fmerry 26-03-2010 08:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 603735)
Belirli bir süresi hava şartları ile ilgilidir, yaz soğanları havaların ısınması ile kendilerini göstereceklerdir, kış soğanları ise havaların serinlemesi ile kendilerini gösterirler

çok teşekkürler
ben soğanı koçtaştan almıştım geçen hafta yarın ekeli tam 1 hafta olacak
inşallah benimkide büyür sizlerle paylaşırım

Bahar Erdem 08-04-2010 11:14

Zambak(lilium)

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bu seneki liliumlarımdan. Eklenti 134763 Eklenti 134764 Eklenti 134765 Eklenti 134766 Eklenti 134767
Geçen sene 2 soğan olarak Bursa koçtaş'tan almıştım. Buradaki bilgileri kullanarak bakımlarını yaptım. Sonbahar gibiydi sanıyorum saksılarını değiştirip daha büyük saksılara ve yoğurt kovalarına aktardım ve hiç sulamadım. Birde serin bi ortamda tuttum baktımki kış sonu gibi kendi kendilerine patlamaya başlamışlar yavaş yavaş ihtiyaçlarına göre sulamaya başladım. Şimdi havaların güzel olmasına göre arada balkona çıkarıyorum. Durumları böle işte. Geçen sene çok güzel ve turuncu olarak açtırmayı başarmıştım umarımm bu senede başarırım.

Bahar Erdem 08-04-2010 11:18

Bu arada buradan yazmam doru olurmu bilmiyorum ama;

Sevgili Lilium sizdeki beyaz renginede uygun olduğu aylarda talibim. Aklınızda olursa sevinirim.

Lilium 08-04-2010 13:07

Keyifleri çok güzeller çiçek sapınıda çıkarmışlar yakın zamanda açarlar, bu iş öğrenmişsiniz sayın bahar erdem. Aynı şekilde bakmaya devam edin.

O kadar çok istiyen varki aklımda tutmakta güçlük çekiyorum, haziran ayında hatırlatırsanız gönderirim. Bir de mis gibi kokan türünüz olsun.

Sitem: http://site.mynet.com/beyazzambaklil...didum/sitelet/

almira 08-04-2010 16:05

2 Eklenti(ler)
Bunlar Sayın Hocam100' den aldığım lilyumların bir kısmı. Çok güzel büyüyorlar.:D

k_donmez 10-04-2010 21:11

5 Eklenti(ler)
Bahçede 20 civarında Lillium soğanı ektim. Yarısı Hocam100'ün, yarısı ise Bauhaus'un. Hepside çıkmaya başladı. Bakımları aynı olmasına rağmen gelişimleri farklı. Birinci fotoğrafı beyaz zambak sanıyordum. Hosta imiş. İkinci kırmızı, üçüncü sarı, diğer ikisi ise turuncu lillium.

serdarca06 11-04-2010 17:51

beyaz zambak dediginizi pek benzetemedim lilyuma

Lilium 11-04-2010 18:04

Beyaz zambak değil, Calla Lily olmasın.

hocam100 11-04-2010 18:19

Bu çiçek hosta arkadaşlar .Beyaz çiçek açar ve kokuludur.

k_donmez 11-04-2010 19:08

Sayın Hocam100
Ben beyaz zambak dediğim çiçeği bir arkadaşımdan aldım. Sürgün vermiş durumdaydı. Yanılmış olabilirim. Uyarınıza teşekkürler. Düzeltiyorum. Köklerini görsem hosta olduğunu anlayabilirdim.

Bahar Erdem 12-04-2010 10:43

Teşekürederim sevgili lilium. Sizden öğrendiklerimi uyguladım.

ugur_adagume 19-04-2010 09:44

Herkese İzmir'den merhabalar...Birkaç hafta önce bir süper marketten 2 adet "lilum oriental" zambak soğanları aldım.İkisini yaklaşık bir karış mesafeli olarak,geniş ve derin bir salon saksısına talimatlara uygun olarak diktim.Şimdilik herşey yolunda epey gelişim gösterdiler;fakat size danışmak istediğim nokta şu:Soğanların biri sürgün verdikten sonra hemen 1-2 cm yanından bir sürgün daha verdi.Bu yavru soğanı olduğunu mu gösteriyor?Ve de birbirlerine çok yakın oldukları için gelişimlerini engelleyecekler diye tahmin ediyorum.Ne yapmalıyım?Teşekkürler...

Lilium 19-04-2010 11:21

Bir karışlık mesafe saksı ekimi için çok bile, soğanlarınız yavru soğan yapmış, yavru soğanlar gelişimi engellemez, bir daha ki yıl yavruları ayırabilirsin.

ugur_adagume 21-04-2010 15:03

1 Eklenti(ler)
Sayın "Lilium" çok teşekkür ederim verdiğiniz cevap ve bilgi(ler) için;fakat benim içim rahat etmedi bir de fotoğrafını çekip koymak istedim daha iyi yorum yapabilmeniz için.Zira aralarında 1 cm. aralık ya var ya da yok..Herhangi bir müdahalede bulunmayayım mı?Teşekkürler...

Orkun Kırcı 20-05-2010 11:02

1 Eklenti(ler)
Turuncu lilyumlar ilk sırayı aldılar. Ama çiçekleri az olacak. Nedense turuncu lilyumlarımda tomurcuk kuruması oluştu. Aynı saksıda olmalarına rağmen diğer renklerde bir sorun çıkmadı..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025