![]() |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Alıntı:
Çok haklıymışsınız, küçük soğan felaket durumdaymış. O gece biraz da topraktan çıkarma paniği ile iyice farkedememişim. Buruşmuş, kökleri çürümüş ve üstü kara kara birşeylerle kaplanmış ve yumuşamış. Çiçek açamamasının nedeni buymuş. Büyük çok fena durumda değil gibi. Bazı pullarda berelenmeler var gibi ama genelde diri. Demek ki o da çiçeğini açtıktan sonra birşeyler olmuş. Drenaja bundan böyle daha dikkat edeceğim. Saksı altlığı ile saksı arasına taşlar koyup arada boşluk bırakmak en iyisi galiba. Eklenti 104048 Güzelce topraklarından arındırıp, bionemli suda yıkadım. Arkasından (evde iyi torfum olmadığından ve evim de şehir dışı olduğundan) kendi paketindeki talaşların arasına yerleştirip paketiyle balkona kuytu bir yere bıraktım. Aslında küçük soğanı saklamakta kararsızım, atmak gerekirse atarım diğerine zarar verecekse. Eklenti 104049 İllaki toprak içinde olması gerekiyorsa yarın Bauhaustan iyi bir torf alıp dediğiniz yöntemi uygularım. İkinize de tekrar teşekkür ederim. Umarım gelecek yıla toparlanmış soğanlarla girerim:) |
Alıntı:
|
Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yeşillenmeleri normaldir, bakın benimkiler gölgelik yere ektiklerim böyle oldu. Eklenti 109056 |
Teşekkür ederim abi. Haklısın artık akşamlar epeyce serinledi burada da. Senin çiçeklerinde maşallahı var valla. Kolaylıklar diliyorum.
|
Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.:eek:
|
Alıntı:
Sevgili sevim.k, Erken değil şu günler ilk dönemlerinin gelişme dönemleridir,bu dönemde alacağı besinler soğan ve çiçek gelişiminde etkili olacaktır, suyunu ve besinini iyi ayarlayabilirsen onlarda sizi yazın mahcup etmiyeceklerdir, olanca güzelliklerini size sunacaklardır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevgili Lilium
Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim. |
Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ?
Ana soğandan ayıracağınız Pulları, kum gübre toprak harcınıza pullar dikine gelicek şekilde ekip üzerini 2 cm yine aynı harcla kapatınız, bitişinceye kadar ki dönemde çok az nemlendiriniz. Bitiştikten sonra suyunu biraz arttırabilirsiniz. İkinci bir yöntem: Ana soğandan ayıracağınız pulları, serin ve karanlık bir yer'e koyup, arada bir sipreyle nemlendiriniz, yirmi gün bir ay zarfında bu pullardan soğancık oluşumu başlıyacaktır, bu oluşan soğancıkları, bir ay sonra pullardan ayırmadan üstte anlattığım gibi harca ekiniz. (Dikkat ediniz soğancıklar en kücük bir darbede puldan kopabilir.) Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Saplarıda yere yatırınız, serin bir yere, yeriniz karanlıksa üzerine bez de örtmeye gerek yok, ara sıra sipreyle nemlendiriniz. Onlarda soğancık uluşturduktan sonra nohut iriliğine geldiği dönemde yine harç toprağına saplarından ayırmadan sapları ile birlikte örtünüz. Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim. Yeriniz karanlıksa bezede gerek yok, değilse bez örtünüz, bezin üstünden altından hiç önemli değil bezi her zaman açıp hırpalamaktansa bezin üstünden de nemlendirseniz onlar o nemi alır. |
Alıntı:
Detay soğanlı bitkiler üretim ve depolama başlığında var. |
1 Eklenti(ler)
:pSayın Lilium ! Buralarda buna halk dilinde bocek zambagı derler .^senede dibinden birçok yavru yaptı .Yazın yavruları ayırayımmı ? Ben sapları kesiyordum , şimdi sizin ve kgursa beyin anlattıgı gibi soganları çogaltmayı duşunuyorum . Torun oldumu ? :
Selamlar. |
Beyaz lilium candidumsalar yazın çiçekleri bittikten sonra soğanları ayırabilirsin.
Lilium candidum değilseler saplarından üretimi yoktur. Bu devrede yaprakları birbirilerine çok benzedikleri için ayırım yapamadım. |
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır..:) Cevabınızı bekliyorum... Saygılar.. |
Alıntı:
1. Zambak :Gerçekte, Lilium denilen soğanlı çiçeğin türkçesi dir. Fakat türkçe de pek çok soğanlı çiçeğe de zambak dedikleri için karışık bir durum ortaya çıkar. Örneğin Kılıç zambağı (gladiol; Arpa zambağı (Frezya), Mis zambağı (Lilium candidum) vb. Bu nedenle türkçe " ZAMBAK" tam bir karşılık değildir. 2. Casablanca: Liliaceae (Liliase) familyası içinde Lilium cinsi ne ait pek çok tür ve melez vardır. Dünyadaki Lilium türleri ve melezleri 9 ana gurupta toplanmıştır. Bu gurpların başlıcaları; Asiatic melezler, Oriental melezler, Longiflorum melezleri, Martagon melezleri, Lilium candidum, L. speciousum vs.vs.. Her gurubun kendine özgü özellikleri vardır. Bu guruplardan Oriental melezler (L. orientalis), içinde bazı çeşitler çok ün kazanmışlardaır. Bunlardan birisi de Casablanca çeşididir. Bu çeşit oriental melezi çeşitler arasında iri, beyaz, hafif kokulu çiçekleri ile dünyada ün yapmıştır. Casablanka denince akan sular durmuştur. Son yıllarda bazı sorunları nedeniyle ününü kaybetmiştir. Sonuç olarak Oriental melezi liliumlar içinde bir Lilium çeşididir. 3. Lilium ise; Yukarıda bahsettiğimiz Familya içerisinde bir cins (Genus) tur. Bu genus içinde lilium türleri bulunur. Adlandırılırken genus(cins) adı büyük harfle başlar, sonra küçük harfle tür adı belirtilir örneğin: Lilium candidum (L.candidum) yani "Mis zambağı". L.martagon (Martagon zambakları), vb. |
sayın lilyum
lilyumların kokuluları hangileridir. hangi türler kokar böyle bi liste var mı teşekkürler |
En ağır ve hoş kokan lilyum türü beyaz renkli lilium candidumlardır.
Benim bildiğim kokulular Beyaz, pembe, fuşya, yavruağzı, açık sarı renkleridir. |
sayın lilyum açıklamalrınızı vakit buldukça okuyorum. saptan üretim sadece mis zambagındamı oluyor.?
teşekkürler |
Evet, diğerlerini denemedim ancak olacağını sanmıyorum, diğerlerinde daha farklı çoğalma şekilleri var.
|
bende cumartesi günü Lilium soğanı ektim henüz görünürde birşey yok bakalım ne zaman filiz verecek şu büyüleyici kokusunu koklayabilecekmiyiz
|
Lilium soğanını ektiğimizde kaç günde filiz vermesi beklenir bir süresi varmıdır.?Çok merak ediyorum kendimi toparağı açık bakmamak için zor tutuyorum
|
Belirli bir süresi hava şartları ile ilgilidir, yaz soğanları havaların ısınması ile kendilerini göstereceklerdir, kış soğanları ise havaların serinlemesi ile kendilerini gösterirler
|
Nail Bey öncelikle size çok teşekkürler sayenizde çok şey öğrendim zambaklar hakkında bende bundan bir ay önce ekmiştim şimdi 10 cm boyundalar en kısa zamanda sizlere resimleyeceğim
|
Ben teşekkür ederim, öğretmekten ziyade bilgi paylaşımı diyelim, zambaklarınız beyaz liliumsalar ki öyle gözüküyor, ekimine epey geç kalmışsınız, daha erken ekmiş olsaydınız daha da gelişmiş olurlardı, çiçek sapını çıkardılarmı? yapraklılar mı?
Resimlerseniz daha detaylı bir şeyler söyliyebiliriz. |
Alıntı:
ben soğanı koçtaştan almıştım geçen hafta yarın ekeli tam 1 hafta olacak inşallah benimkide büyür sizlerle paylaşırım |
Zambak(lilium)
5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bu seneki liliumlarımdan. Eklenti 134763 Eklenti 134764 Eklenti 134765 Eklenti 134766 Eklenti 134767
Geçen sene 2 soğan olarak Bursa koçtaş'tan almıştım. Buradaki bilgileri kullanarak bakımlarını yaptım. Sonbahar gibiydi sanıyorum saksılarını değiştirip daha büyük saksılara ve yoğurt kovalarına aktardım ve hiç sulamadım. Birde serin bi ortamda tuttum baktımki kış sonu gibi kendi kendilerine patlamaya başlamışlar yavaş yavaş ihtiyaçlarına göre sulamaya başladım. Şimdi havaların güzel olmasına göre arada balkona çıkarıyorum. Durumları böle işte. Geçen sene çok güzel ve turuncu olarak açtırmayı başarmıştım umarımm bu senede başarırım. |
Bu arada buradan yazmam doru olurmu bilmiyorum ama;
Sevgili Lilium sizdeki beyaz renginede uygun olduğu aylarda talibim. Aklınızda olursa sevinirim. |
Keyifleri çok güzeller çiçek sapınıda çıkarmışlar yakın zamanda açarlar, bu iş öğrenmişsiniz sayın bahar erdem. Aynı şekilde bakmaya devam edin.
O kadar çok istiyen varki aklımda tutmakta güçlük çekiyorum, haziran ayında hatırlatırsanız gönderirim. Bir de mis gibi kokan türünüz olsun. Sitem: http://site.mynet.com/beyazzambaklil...didum/sitelet/ |
2 Eklenti(ler)
Bunlar Sayın Hocam100' den aldığım lilyumların bir kısmı. Çok güzel büyüyorlar.:D
|
5 Eklenti(ler)
Bahçede 20 civarında Lillium soğanı ektim. Yarısı Hocam100'ün, yarısı ise Bauhaus'un. Hepside çıkmaya başladı. Bakımları aynı olmasına rağmen gelişimleri farklı. Birinci fotoğrafı beyaz zambak sanıyordum. Hosta imiş. İkinci kırmızı, üçüncü sarı, diğer ikisi ise turuncu lillium.
|
beyaz zambak dediginizi pek benzetemedim lilyuma
|
Beyaz zambak değil, Calla Lily olmasın.
|
Bu çiçek hosta arkadaşlar .Beyaz çiçek açar ve kokuludur.
|
Sayın Hocam100
Ben beyaz zambak dediğim çiçeği bir arkadaşımdan aldım. Sürgün vermiş durumdaydı. Yanılmış olabilirim. Uyarınıza teşekkürler. Düzeltiyorum. Köklerini görsem hosta olduğunu anlayabilirdim. |
Teşekürederim sevgili lilium. Sizden öğrendiklerimi uyguladım.
|
Herkese İzmir'den merhabalar...Birkaç hafta önce bir süper marketten 2 adet "lilum oriental" zambak soğanları aldım.İkisini yaklaşık bir karış mesafeli olarak,geniş ve derin bir salon saksısına talimatlara uygun olarak diktim.Şimdilik herşey yolunda epey gelişim gösterdiler;fakat size danışmak istediğim nokta şu:Soğanların biri sürgün verdikten sonra hemen 1-2 cm yanından bir sürgün daha verdi.Bu yavru soğanı olduğunu mu gösteriyor?Ve de birbirlerine çok yakın oldukları için gelişimlerini engelleyecekler diye tahmin ediyorum.Ne yapmalıyım?Teşekkürler...
|
Bir karışlık mesafe saksı ekimi için çok bile, soğanlarınız yavru soğan yapmış, yavru soğanlar gelişimi engellemez, bir daha ki yıl yavruları ayırabilirsin.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın "Lilium" çok teşekkür ederim verdiğiniz cevap ve bilgi(ler) için;fakat benim içim rahat etmedi bir de fotoğrafını çekip koymak istedim daha iyi yorum yapabilmeniz için.Zira aralarında 1 cm. aralık ya var ya da yok..Herhangi bir müdahalede bulunmayayım mı?Teşekkürler...
|
1 Eklenti(ler)
Turuncu lilyumlar ilk sırayı aldılar. Ama çiçekleri az olacak. Nedense turuncu lilyumlarımda tomurcuk kuruması oluştu. Aynı saksıda olmalarına rağmen diğer renklerde bir sorun çıkmadı..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025