agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

Lilium 26-05-2010 13:49

3 Eklenti(ler)
Adını bilmediğim bu liliumu sizlerle paylaşmak istedim

http://www.agaclar.net/forum/showpos...64&postcount=7
Eklenti 147218

Eklenti 147219

Eklenti 147220

kgursan 26-05-2010 19:25

Sevgili Lilium., Fotoğraflar açılmıyor. Yardımcı olamıyorum. Sevgilerimle.

süreyya 27-05-2010 11:01

Saksıda bir kök kırmızı zambağım vardı. Soğanı hiç çıkarmadım. Şimdi 4 kök oldular. Üç yıldır çiçek açmıyorlar. Şimdi yaprakları var. Ne yapmamı önerirsiniz. Sulayayım mı, su vermeden yaprakların sararmasını mı bekleyeyim?

Lilium 27-05-2010 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 646886)
Sevgili Lilium., Fotoğraflar açılmıyor. Yardımcı olamıyorum. Sevgilerimle.

Sevgili kgursan bende açılıyor, sayfayı yenileyip denermisin, açılması lazım.

Sayın sarius, Üç yıllık soğanlar açması gerekiyorlar, çiçek sapı çıkarmadılar mı?

Yapraklı dönemlerinde suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Fotoğraflama imkanınız varsa iyi olur.

süreyya 27-05-2010 15:09

Sn Lilium, fotoğraflama olanağım şimdilik yok ne yazık ki.
Analtmaya çalışırsam; her soğandan 4 yaprak çıkmış durumda (30-35 cm uzunluktalar) ( bir tanesini 4. yaprağı yeni çıkmaya başladı). Yapraklar koyu renkli, etli. Yani zambak bitkisinde olması gerektiği gibi. Terasım uzun zaman aydınlık ve sabahtan akşama güneş alıyor. Öğle zamanı güneşi kırmak için ince perde kullanıyorum. Işıklı yarı gölgede duruyorlar diyebilirim. Sulamalarını 2- 3 günde bir yapıyorum. Sulama yaparken toprak hava durumuna göre kimi zaman kurumaya yakın, kimi zaman da henüz nemli oluyor. Toprak nemli ise suyunu daha az, kurumuşsa tahmini yarım lt kadar veriyorum. Saksı toprağını bu kış sonu değiştirdim. Büyükbaş hayvan gübreli bahçe toprağındalar. Şimdi yazarken düşündüm de acaba sulama periyodunu şaşırtsam mı? Panikleyip çiçek açarlar belki:)
Şimdi gidip yine baktım hiç çiçek sapı yok. Galiba en kısa zamanda fotoğraf eklesem iyi olacak :)

süreyya 27-05-2010 18:28

2 Eklenti(ler)
Sn lillium,
zambaklarımın 1 hafta önce çekilen fotoğrafını ekliyorum. ( fotoğraf makinesini kardeşime yollamıştım. ondan rica ettim içindekiler şimdi geldi :)
Eklenti 147414

Eklenti 147415

kgursan 27-05-2010 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarius (Mesaj 647239)
Sn lillium,
zambaklarımın 1 hafta önce çekilen fotoğrafını ekliyorum. ( fotoğraf makinesini kardeşime yollamıştım. ondan rica ettim içindekiler şimdi geldi :)
Eklenti 147414

Eklenti 147415

Sn Sarius., Bu fotoğraflarda Lilium resmi göremiyorum. Gözlüğümü takıp yine baktım ama yok!!! Sanırım yanlış foto yüklemişsiniz.

kgursan 27-05-2010 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 646750)

Sn lilium., Bu Asiatic liliumlardan bir çeşit. Yüzlerce çeşitten bir tanesi.:confused::confused: Doğal olarak bilemedim. Ama gurubu "Asiatic " liliumlar. Kolay gelsin.

süreyya 27-05-2010 23:33

sn kgursan,
Siz göremedim deyince ben soğanlı bitkilerle ait diğer başlıklardaki yazılara baktım biraz.
" ZAMBAK (Lilium candidum) üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları " başlığında 51. mesajda sorulan zambağı görünce anladım ki benim zambak dediğim amaryllismiş. (1. resimdeki sağdaki ikinci sarı saksıdaki ve 2. resimdeki en soldaki bitki)
Şimdi sanırım benim bitkimle ilgili doğru bilgileri edimek için amaryllis başlığını incelemem gerek :)

Bu arada amaryllis kokmuyor. Uygun zamanda ben de kokulu zambak edinmeyi planladım,
önerileriniz olursa sevinirim.

FIRUZAN 28-05-2010 11:58

TABİİ Kİ yapalım Sayın lilium :)
Sizden aldığım belli aralarla yaklaşık 50 soğanım var onlar İstanbul'da ve harika açtılar onları kıyıp kesemiyorum.Bence en güzel kokan lillium çeşidi candium olandır ve en kibar şekli olanı. Çünkü bir kaç çeşit alıp denedim.
Balıkesir Burhaniye'de pazardan köylülerden demetini alıyorum vazoma koyuyorum ev mis gibi kokuyor ve saplarını 2 günde bir kesiyorum soğuk su ve buz koyuyorum inanın 15 günden fazla vazoda kalıyorlar. Ayrıca bir sapta 5-6 çiçek açıyor diğerleri gibi çok büyük değil 3 tane oluyor tabii zevke göre değişir demek lazım
Ayrıca saksıda da gayet güzel büyüyorlar.Ben bu çiçeği seviyorum ;)

Lilium 29-05-2010 01:00

2 Eklenti(ler)
O halde sevgili malinaya rica edeyim satış başlığımı açsın.

Birde çiçek göndereyim.:)

Eklenti 147832
Eklenti 147831

Cumhur Tonba 29-05-2010 02:08

Kolay gelsin Lilium. Nasılsın. Liliumlar harika. Benim bahçede de 4-5 adet var. Kendi büyüyor, kendi yok oluyor. Bu sene sanki çoğaldılar. Beyaz olandan. Aynen üstteki gibi.

almira 29-05-2010 13:12

4 Eklenti(ler)
Benim Lilyumlarım da açtı. Sayın Hocam100'e tekrar teşekkür ederim. :D

almira 29-05-2010 13:15

4 Eklenti(ler)
Kırmızı lilyumlarım yeni yeni açıyor. Pembeler de tomurcukta. Bu gün yarın açarlar.

almira 29-05-2010 13:16

2 Eklenti(ler)
Saksıda lilyum bahçem.:p

seralin 30-05-2010 16:49

4 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar ..ikibuçuk ay önce ilk defa lilyum soğanı aldım..hiç bir bilgim ve tecrübem olmadan burdan edindiğim bilgilerle diktim ..resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle..bugün açtılar ilk kez..gelişim durumu iyimi sizce?
illaki kesip vazoya almalımıyım? almazsam bu şekilde ne kadar durur? aynı soğan bir kez daha çiçek vericekmi? çokmu fazla soru sordum:)

seralin 30-05-2010 16:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seralin (Mesaj 648964)
merhaba arkadaşlar ..ikibuçuk ay önce ilk defa lilyum soğanı aldım..hiç bir bilgim ve tecrübem olmadan burdan edindiğim bilgilerle diktim ..resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle..bugün açtılar ilk kez..gelişim durumu iyimi sizce?
illaki kesip vazoya almalımıyım? almazsam bu şekilde ne kadar durur? aynı soğan bir kez daha çiçek vericekmi? çokmu fazla soru sordum:)

alttaki 2 resimdekiler beyaz renk açıcak sanırım..aynı anda dikmeme rağmen o daha kısa ve henüz açmadı yapraklarını biraz budamalımıyım acaba?

Lilium 02-06-2010 12:48

Satış bölümünde başlık açılmıştır bilgilerinize. :)

Orkun Kırcı 02-06-2010 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 648403)
Saksıda lilyum bahçem.:p

Sevgili Almira taç yaprakların çabuk dökülmesi sizde de var mı acaba, özellikle sarı ve turuncularda.

almira 03-06-2010 01:35

Orkun Bey; evet çiçek ömrü fazla değil. Üç gün sürüyor. Benim de turuncularım hızlı açıp çabuk dökülenlerden. Tomurcukların açması ve çiçeği bitti bile. Şimdi pembe ve kırmızılarım açıyor. Oriantallar henüz tomurcukta. Bitki gelişimi asiatiklere göre daha yavaş ve zayıf gibi.

kgursan 03-06-2010 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarius (Mesaj 647515)
sn kgursan,
önerileriniz olursa sevinirim.

Sn sarius., kokulu zambak olarak; ilk önerim sn liliumdan(veya başka yerlerden) lilium candidum soğanı edinin ve dikin bu Mayıs civarında açar, Oriental liliumlardan Casablanca çeşidi ise, iri,beyaz çiçekleri nahif kokusu ile öneilebilir, bu çeşit, normal olarak Ağustos civarında çiçek açar .Diğer orientallerden bulursanız öneririm. İri çiçekleri ile sizi şaşırtacaktırlar.

Kokusuz diğer pek çok lilium tür ve çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

süreyya 03-06-2010 23:16

Sn kgursan, önerileriniz için teşekkür ederim. Sn lilium o güzel lilium candidum'u satışa açınca fırsatı kaçırmadım.:D
Diğer önerilerinizi de not aldım, çok teşekkürler:)

serdarca06 07-06-2010 09:44

5 Eklenti(ler)
benimkiler

k_donmez 10-06-2010 12:14

2 Eklenti(ler)
İlk açan sarı renkli zambak oldu. Bodur bir tür olduğunu sanıyorum. Bahçede ekili olmasına rağmen 30 cm kadar boylanıp çiçeklerini açtı. Altta ise Sayın Hocam100'den gelenler var. Tomurcuklandılar. Yakında açarlar.

demys 11-06-2010 14:16

2 Eklenti(ler)
Benim zambakların da hepsi açtı cok güzel kokuyorlar..

hocam100 12-06-2010 08:15

Serdar bey koyun gübresini fazla koymuşsunuz zaten liliumlar hayvan gübresini sevmez.

Lilium 12-06-2010 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarca06 (Mesaj 649393)
Üzerine titregim liliumlarda (CASABLANCA) yapraklarında sararma var sararan yapraklarda daha sonra düşüyor. Sararma giderek tepeye dogru ulaşıyor, ne yaptıysm olmadı her gün sararıp kopan 2 tane yaprak görüyorum saksının dibinde.Ben son günlerde yagan yagışlar neden oldu diye düşünüyorum, birde topragına 1/3 oranında koyun gübresi kullanmıştım o sebep oluyor gibi sanırım. Bitkiyi kontrol ettigimde herhangi zararlı böcekle karşılaşmadım.

ne yapmalıyım sizce?

Sayın serdarca06;

Yapraklarda ki sararma dönemini anlatırmısın, bu dönem çiçeklenme döneminden sonramı oluştu yoksa önce mi? eğer önce oluştu ise mutlaka bir sorun var, sonra oluştu ise bu normaldir dönemi bitmiştir, soğanlı çiçekler dönemi bittikten sonra önce sararırlar daha sonra yaprakları kurur ve dökülür. Hayvan gübresini soğanlı bitkiler geyet iyi de severler, bilhasa faydalıdır, Yalnız hayvan gübresi taze yaş olmamalıdır bu yakar. İyice çürümüş olmalı. Toprak kum ve gübre karışımlı iyi dırenaj olmalı. Duran göllenen aşırı su olmamalı.
Hangi dönem de oluştuğunu anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.

k_donmez 14-06-2010 18:52

1 Eklenti(ler)
Turuncu renkli zambak tomurcukta.

k_donmez 16-06-2010 10:59

1 Eklenti(ler)
Sayın Hocam100

Bu turuncu sizin gönderdiklerinizden. Tomurcuk açtı. Görüntü ve renk harika.

kgursan 16-06-2010 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi demys (Mesaj 656698)
Benim zambakların da hepsi açtı cok güzel kokuyorlar..

Tabi kokacak!:p Adı üstünde "MİS ZAMBAĞI" Diğer deyişle Lilium candidum.!

serdarca06 22-06-2010 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 657154)
Sayın serdarca06;

Yapraklarda ki sararma dönemini anlatırmısın, bu dönem çiçeklenme döneminden sonramı oluştu yoksa önce mi? eğer önce oluştu ise mutlaka bir sorun var, sonra oluştu ise bu normaldir dönemi bitmiştir, soğanlı çiçekler dönemi bittikten sonra önce sararırlar daha sonra yaprakları kurur ve dökülür. Hayvan gübresini soğanlı bitkiler geyet iyi de severler, bilhasa faydalıdır, Yalnız hayvan gübresi taze yaş olmamalıdır bu yakar. İyice çürümüş olmalı. Toprak kum ve gübre karışımlı iyi dırenaj olmalı. Duran göllenen aşırı su olmamalı.
Hangi dönem de oluştuğunu anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.

Sayın lilyum bi süredir nete giremiyordum. Sayın lilium sararma çiçek kapsülü oluşmaya başlayınca sararma oluştu ilk başta yoktu hepsinde aynı anda başladı bu rahatsızlık, daha açmadılar temmuz ortasında falan açıyorlar, hatta öyleki şu anda sararma ve kopma bazılarında tepe noktalarına ulaştı. başka anormal bi gelişme göremedim. sarama sadece casablancalarda türünde var diger lilium türlerde yok . Yardımcı olursanız çok sevinirim bu sene çogaltmayı düşünüyordum hevesle, bu şekilde giderse kısmet olmayacak sanırım
teşekkürler bilgi ve deneyimlerinizi aktardıgınız için

Lilium 22-06-2010 13:28

Sayın burak_skry, sanırım resimleriniz çok büyük görüntülenemiyor,rersimlerinizi düzenlermisiniz, resimler 600-800 magapiksel olmalı. buraya bakarmısın.

Sayın serdarca06, fotoğraf yükleme şansın yokmu, sararma ve yaprak dökümü varsa bu yıl çiçekten vaz geçin soğanı kurtarmaya bakın, etrafını eşin ve soğanda çürüme varmı yokmu kontrol edin, belki de köklerinde bir sorun haşere vardır.

Yazdıklarınız kadarı ile tam bir şey söyleyemiyorum, belkide çok sulamadan soğanı cürüttünüz, diğerlerinde bir şey yok diyorsunuz bilemiyorum belki de bunun saksı toprağı süzek değildir ondan da olabilir.
Şayet yaprak dökümü yoksa sadece sararma varsa biraz sacıkıprısı verin sulayın ve suyunu kesin.

serdarca06 22-06-2010 14:27

sayın lilium bende bu yıl yagan yagmurlara baglıyorum biraz bu yıl bi hayli yagdı maşalllah bizim burda, saksıların drenajları çok iyi, eve gidince bugun hemen eşeleyip bakacam geriye böcekler solucanlar kalıyor aklıma gelen. yalnız büyük bi saksıda 4 tane lilyum çeşidi var sadece casablancalarda yaprak sararması oluyor. 203 nolu mesajımda yaprak fotoları var. sayın lilium fungusit kullansan işe yararmı sizce?
yarın tekrar foto ekliyecegim.

Lilium 22-06-2010 15:00

Fotolarınız çok net değil bir de genel boydan bir fotoğraflayın.

fungusit kullanabilirsiniz zararı olmaz faydası olur, esas amaç rahatsızlığın ne olduğunu neden olduğunu tespit etmek ona göre hareket etmek.

Orkun Kırcı 25-06-2010 18:12

5 Eklenti(ler)
Hepsi sırayla açtı geçti. Şu anda pembe hala çiçekte.

Neslihan Baş 26-06-2010 12:20

Orkun Bey bu güzellikler de ne? Hayran kaldım benim ki hala açmadı sabırsızlıkla bekliyorum.

emrezgi 28-06-2010 12:37

1 Eklenti(ler)
İlk defa lilyum yetiştirdim ve bir daha vazgeçemem herhalde rengi harika çıktı fakat yapraklardan biri tam açıkmadı anlayamadım.

k_donmez 28-06-2010 16:10

5 Eklenti(ler)
Çok güzeller, çiçekleri keşke daha uzun ömürlü olabilse.

FIRUZAN 29-06-2010 11:58

5 Eklenti(ler)
merhaba lilium soğanlarımı bu aldığım süzgeç sepetlere dizmeyi düşünüyorum ;) uygun mudur?
teşekkürler

Lilium 29-06-2010 12:16

Kavun içi daha güzelmiş fakat sıva daha derini varsa daha iyi olur.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025