agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=129)
-   -   Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5719)

aliş 15-11-2008 11:54

Olabilir Moso 2-3 güne bir veriyorum suyu demek biraz daha arayla sulamalıyım.Teşekkürler .
Birde ilk sayfada resimleri veriliyor benimki 3 resimdekiden çiçekleri küçük güllere benziyor nasıl çoğaltabilirim çiçeğimi?

Adalet Yağcı 15-11-2008 19:54

2 Eklenti(ler)
Sevgili Moso, begonyalarınız çok güzel görünüyorlar, güle güle büyütün.
Ben de iki üç günde bir sulama yapıyorum, hem de bol bol, saksı toprağına baktığımda kupkuru olduğunu görünce dayanamıyorum.
Oysa çiçeğim gayet sağlıklı görünüyor, hiç de susamış gibi değil.
Benim çiçeklerim çok sağlıklı oldular, böceklerden iyice arındılar, ama artık saksılarına sığmayacaklar gibi.
Onbeş günde birde npk sıvı gübre veriyorum.

moso 03-12-2008 18:32

sevgili adalet yağcı,
Yumrulu begonya hakkında çok bilgim yok. Sizin çiçeklerinize bakınca bu konuda tecrübeli olduğunuz anlaşılıyor. Gerçekten harikalar. Çok suladığım dönemde çiçekleri dökülüyordu... Suyu kestiğimde ise eski sağlıklı haline geri döndü. Bu deneyime dayanarak böyle bi tesbitte bulunmuştum. Artık toprağı kurudukça suluyorum. Yapraklarına da kaynatılmış su püskürtüyorum. Toprağın su tutma kapasitesi de çok önemli sanırım. Çünkü orman toprağı kullanarak diktiğim çiçekelrim çok çabuk susuyor, çünkü toprak suyu tutmuyor. Çiçekçilerden satın aldığım torf ile diktiğim çiçeklerim ise haftada bir su istiyor çünkü içinde bol miktarda perlit var ve suyu nerdeyse hiç bırakmıyor.
Begonyalarınız harika... Tebrik ederim.

FIRUZAN 15-12-2008 16:00

Merhaba Sayın Moso
Bu mevsim de hala çiçekliler mi ?Benimkiler soldu ben de dallarını kestim ve saksıda dinlenmeye aldım.Acaba içeri mi almalıyım?Nasıl korumalıyız? Teşekkürler

moso 18-12-2008 09:40

Sayın Firuzan,
Açıkçası ben begonya konusunda tecrübeli değilim ve başarılı olduğum sölenemez. Bu yüzden öneride bulunmaktan korkar oldum. Tecribeli arkadaşlardan öneride bulunan olacaktır mutlaka. Önceki sayfalarda olan bilgiyi mesajımın sonuna ekledim. Umarım yardımı olur.

Begonyalarımı yaşatmaya çalışıyorum ama pek de başarılı olduğum sölenemez. Erimesinden korktuğum için az su verdim ama buna rağmen bugün begonyamın bi tanesinin dipten çürüdüğünü gördüm. Hem de çiçekli olduğu halde.
Çiçeğim içerde güneye bakan penrece kenarında.

Önceki sayfalarda yazan bilgiyi ekliyorum.

Yumrulu bir begonya cinsi. (Begonia tuberhybrida) Aynı soğanlı bitkiler gibi yetiştirilir.

Biraz da bilgi:


Soğanlı begonyalar son derece gösterişli çiçekler açar.Saksıda yetiştirmek daha iyidir. Sarkık dallı olanları cinsleri asma saksılara dikilir.Bazı cinslerinin çiçekleri iri bir güle benzer.Neredeyse her rengi vardır.

Soğanlar mayısta humuslu toprağa çukur tarafı üste gelecek şekilde dikilir.Toprak üzerini ancak örtmelidir.Çıkıncaya kadar fazla sulanmaz.Yarı gölgeye yerleştirilir.Suyu çok sever.Temmuzdan ilk soğuklara kadar devamlı açar.Soğanlar mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilirse daha erken çiçeklenir. Yalnız soğuklar geçmeden dışarı çıkarılmaz.

Bitki kuruyunca soğanları çıkarılır ve kuru kum içinde serince bir yerde saklanır.
rulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve gösterişte olmasından dolayı herkes tarafından sevilmektedir.Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusu yoktur.

YETİŞTİRİLMESİ
Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir.

Çiçeklenmesi haziran ayında başlayıp devamlı olarak Eylüle kadar devam eder. Çiçekler geçtikten sonra yavaş yavaş suyu kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu vakit toprak üstü kısımları 7-8 cm. yukarıdan kesilir. Bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılır.Yumrular dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır.

http://groups.msn.com/begonya/yumrulubegonya.msnw
Yumrulu begonya aynı zamanda tohum ve çelik ile de üretilir. Tohum ile üretmek için; Nisan - Mayıs ayında tohumlar içerisine harç konmuş tahta kasalara ekilir. Bu kasalar ılık yerlerde saklanır. Çıkan genç yavru yumrulara iyi bakılırsa sonbaharda topraktan çıkarılarak Mart ayına kadar muhafaza edilir.

Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir. Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.

Adalet Yağcı 20-01-2009 11:37

2 Eklenti(ler)
Sevgili Moso, mesajınızı bir ay sonra görmüşüm, benim begonyalarım dinlenemediler, doğrusu yumrunun çıkartılması gerektiğini bilmiyordum.
Buna rağmen sağlıklı görünüyorlar, dün terar fotoğraflarını çektim, üzeri çiçeklerle dolu.
Saksılarını da iki ay önce değiştirmiştim.

moso 04-02-2009 09:24

Sevgili Adalet Yağcı,
Mesajdaki bilgiler bana ait değil, öncelikle onu belirteyim. Bu başlığın ilk sayfalarından alıntı yaptım.
Ben de begonyalarımın yumrularını çıkartmadım. Daha doğrusu çıkartamadım. Hala yemyeşiller... çiçeklerini kopartıp dinlendirmeye çalışıyorum:)

Faruk 04-02-2009 22:14

Arkadşlar merhaba. Forumda gezinirken çilli begonya resimleri gördüm. Bana çilli begonyanın bakımı ve yetiştirilmesi konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Şu anda suda köklenen bir çilli begonya çeliğim var. Toprağa alırken sizden gelen tavsiyelere uymak istiyorum. Lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim...

günebakan 12-02-2009 10:46

1 Eklenti(ler)
Çiçekleri döküldükten sonra yine çiçek vermeye başladı ama yapraklarının kenarlarında kurumalar var neden acaba?

Eklenti 62499

toprak12 16-02-2009 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 172229)
Bu da benim çok sevdiğim kadife yapraklı begonyam. Rhizomatous Begonia. Görücüye çıksın istedim :p

http://img130.imageshack.us/img130/8542/grnt003ff6.jpg

bu çiçekten bendede var. bu çiçek yumrulu mu?ben köklü diye biliyorum.bana saksıyla geldiği için bilmiyorum.

laledevri 20-02-2009 16:06

2 Eklenti(ler)
kışa girerken çıkarttığım yumru kuru toprak içinde karanlık odada baharı bekliyordu.
dün akşam tekrar sulamaya başlayacaktım ki elime aldığımda üzerinde küçük pembe bir çıkıntı gördüm. acaba filizlenmeyemi başlıyor.Hemen toprak üzerini ancak örtecek şekilde toprağa gömdüm ve spreyleme yöntemiyle sulamaya başladım.
bir tavsiyesi olan var mı???

laledevri 23-02-2009 13:36

2 Eklenti(ler)
Yukarıdaki yumrum inşallah sağ-salim filizlerini verir de pembe gül gibi çiçeklerini yine görürüm.
bu arada eşimin yeni aldığı kırmızı begonyamı da göstermek istedim.

begonvil 14 10-04-2009 11:08

Ben de yumruları 1 ay önce toprağa diktim.Hala filiz vermediler. Acaba yanlış mı diktim? Dikim şekli var mı? Ya da öylece toprağa diksek olur mu?

nuzel 10-04-2009 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi begonvil 14 (Mesaj 397228)
Ben de yumruları 1 ay önce toprağa diktim.Hala filiz vermediler. Acaba yanlış mı diktim? Dikim şekli var mı? Ya da öylece toprağa diksek olur mu?

Çukur tarafı üste gelecek.

günebakan 10-04-2009 13:04

1 Eklenti(ler)
Buda benim Başbahçıvanın verdiği yumrulu bengonyam:)

Eklenti 71913

laledevri 24-04-2009 09:28

2 Eklenti(ler)
yaprak verdiğini yazdığım begonyam
daha küçük ama birde tomurcuk var üzerinde

zenfree 27-04-2009 20:16

Sarkan begonya yumrusu alıp diktim. Bir hafta oldu. Henüz hareket yok. Dış mekandalar. Büyümeye başlarlasa - ki pek umudum yok- gelişmelerini burdan paylaşırım.

Oyaman 29-04-2009 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 408569)
Sarkan begonya yumrusu alıp diktim. Bir hafta oldu. Henüz hareket yok. Dış mekandalar. Büyümeye başlarlasa - ki pek umudum yok- gelişmelerini burdan paylaşırım.

Sevgili Zenfee , bende Koçtaştan aldım . 3 adet sarkan Begonya 4.90 tl idi .
Yaklaşık 2 haftadır askı sepette bekliyor . Dün toprağını kaldırmaya başladı .
Bu benim bakacağım ilk Begonya , bakalım anlaşabilecekmiyim .

zenfree 29-04-2009 22:50

Sayın Oyaman güle güle büyütün. İyi anlaşacağınıza eminim.:)

Geçen yıl ilk defa sarkan begonya yetiştirmiştim. Çok az güneş alan bir konumdaydı. Yaprakları çok büyümüş, ancak yumruların paketindeki gibi çok çiçeklenmemişti. Bu sene daha güneşli bir alana askılı saksıya diktim.

Siz ne sıklıkta suluyorsunuz? Bir de güneş alma durumu nedir?

nurcanaybay 30-04-2009 10:07

Ben yumrularını 31 martta dikmiştim.6 adet begonya dan sadece biri 1cm uç verdi.
Çürütürüm diye çok az suluyorum.Nerede yanlış yapıyorum ?

adincer 05-05-2009 15:38

2 Eklenti(ler)
Merhaba Koçtaştan iki ay önce aldığım yumrulu begonya soğanlarım yeşillendi. İşte fotografları;

adincer 05-05-2009 15:53

Bu arada arkadaşlar hazır aldığım yumrulu begonyalarımda sorunlar yasıyorum Süs bitkileri hastalıkları ve sorunları baslıgı altında begonya sorunları konusuna yazdım Bilginiz varsa paylasırsanız sevinirim. link;
http://www.agaclar.net/forum/showthr...293#post414293

nevsune 05-05-2009 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 410666)
Ben yumrularını 31 martta dikmiştim.6 adet begonya dan sadece biri 1cm uç verdi.
Çürütürüm diye çok az suluyorum.Nerede yanlış yapıyorum ?

Nurcan hanım benim sarkan begonyam da (23 Martta dikmişim) çıkarttığı yaprak kümesini bir türlü açtıramıyor. Normal yumrulu begonyamın filizi ise toprağın 1 mm altında, başını çıkartmamakta direniyor. Az sulamakta şimdilik yarar vardır, hava zaten yeterince nemli. Ben yalnızca su püskürtmeyle yetiniyorum. Çok uzun aralarda, o da hava iyiyse suluyorum.

Bence bu kadar gecikmeleri, havaların kendini toparlayamamasındandır. Onlar zamanlarını biliyorlardır. Her bitkide panik yapıp duruyoruz. Biraz daha sabır, az birşey sonra baharı atlayıp yazı yaşamaya başlayacağız:rolleyes: O zaman fışkırıvereceklerdir.

İklimsiz 05-05-2009 16:21

5 Eklenti(ler)
Geçen yıl aldığım yumruları çiçekleri solunca toprağından çıkarıp saklamıştım. Nisan başı gibi tekrar diktim. Uzun balkon saksısına ikişer tane diktiklerimden, biri gayet gür büyürken diğeri yeni filizleniyor.

Tüm gün ve gece açık havadalar. Yağmur da yağmasa sulamayı unutuyorum. Sabah ve akşam azıcık güneş alıyorlar.

Geçen yıl ilk deneyimimde bayağı bir panik yapmıştım. nevsune haklı, zamanı gelince açıyorlar, fazla ilgiden de hoşlanmıyorlar sanki:p

Eklenti 76505

Eklenti 76506

Eklenti 76507

Eklenti 76508

Eklenti 76509

adincer 05-05-2009 22:16

Sevgili Nevsune,
Benim begonyalarda da aynı sorun vardı. Bende üzerini seffaf bir posetle ( buzdolabı poseti ile ) kapattım 3. güne çıkmışlardı. Nedense hızlanıyor öyle olunca.Öneririm.

Sevgili İklimsiz,
Begonyalarına bayıldım. Ben artık hazır çiçeklenmiş begonyadansa soğandan filizlenmiş küçük yaprakları daha cok seviyorum. Ne sevimli ne canlılar değil mi?

nevsune 08-05-2009 18:27

Sn adincer, yazdığınız gibi de yaptım ama havalar doğru dürüst ısınmadıkça çıkmaya hiç niyet göstermiyor. 3. gündür hala aynı yerinde sayıyor.

Bekleyeceğiz, keyfi olunca çıkacak:)

İklimsiz 08-05-2009 18:45

Sevgili nevsune, hiç ihtimal vermiyorum ama yumruyu ters ekmiş olabilir misiniz?

Deneyimsiz ellerde tersi düzü neresi karıştırmaya çok müsait:)

nevsune 08-05-2009 18:55

Yok hayır, doğru ektiğimden eminim çünkü şansımdan zaten hafiften pembe bir sürgün çıkmaya başlamıştı. O zaman gönül rahatlığıyla dikmiştim. Sarkanı da öyle yapmıştım, o yapraklandı. Dediğiniz gibi bilmeyince bu yumruların altını üstünü karıştırmak çok kolay:)

Bilmeyen arkadaşlara kolaylık olsun diye yazayım, yanılıyorsam beni düzeltirsiniz. Bombeli kısım üst, göbeği hafif çukur bölüm alt olacak değil mi?

züleyha 08-05-2009 19:14

3 hafta önce bende Tekzen den bir adet begonya almıştım ama o gün bugündür herhangi bir yapraklanma gelişme yok. Bugün dayanamadım ve topraktan çıkardım. Üzerinde ufak beyaz kurtçuklar vardı, filizlenme adına da herhangi bir emare yoktu. İyice yıkadım biraz oksijenli suda bekelttim ve toprağını değiştirerek tekrar diktim.Umarım doğru yapmışımdır.

fatmadundar 08-05-2009 20:04

Sevgili nevsune, İklimsiz yanılmamış:p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024