agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5719.htm)

dağçiçeği 31-10-2012 13:54

Sayın kgursan, ilginize çok teşekkürler.Kararan kısımdan kopardım (zaten kopacaktı) yeniden diktim.Birkaç gündür bozulma falan yok.Siz daldan yetiştirilmiyor demişsiniz. Belki kök kısmı kurtarabilirim.Yapacak bir şey yok maalesef .Artık cicekçiden yeni begonya beğenmem lazım demek ki .Sağlık olsun.:)

Canan 31-10-2012 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1039516)
Ben Begonia volcano yazdığımda arama motorunda sonuca ulaşabiliyorum. Bir tür hibrid begonyaya verilmiş adı yansıtıyor 'volcano'. Katmerli türleri olabildiği gibi yalın kat açan türleri de mevcutmuş ancak yumrulu bir tür müdür, incelemek istedim ama detaylarına ulaşamadım ve bu nedenle bilemiyorum ancak mevsim kışa dönmeye başladığından artık sulama konusunda yazın olduğu kadar cömert davranmamalı, iki sulama arasındaki zamanda toprağının kurumasını beklemelisiniz.

Ben kelimeleri Türkçe okunuşuyla yazmışım :) O yüzden sonuç çıkmamış. Henüz bakmadım ama yumrulu bence. Peki sizi dinliyorum susuz bırakıp kurutmuyorum, kendileri kuruyup uykuya geçerse gerekeni yaparım. Çiçeklide olsalar gübre vermiyorum, umarım hatalı birşey yapmam. Sayın Kelebek Çalısı ilginize teşekkürler...

heroflera 31-10-2012 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gül Batur (Mesaj 262789)
bu da benim<çilli<begonyam

ben çocukken anneminde vardı bu cins begonyası tadına bayılırdım.hafif ekşimsi tadı var deneyin.

aheste 05-11-2012 22:03

3 Eklenti(ler)
Gül begonyayı yapraktan köklendirmeyi başardım. Bir deneyeyim ne kaybederimki dedim. İki tane köklendirdim birini bir ay kadar oldu dikeli, bakalım sonuç ne olacak beraberce bekleyip görücez.

Eklenti 343867

Eklenti 343868

Bunu bir ay oldu dikeli,sanırım toprağın içinde yumru oluşturuyor.

Eklenti 343869

Canan 06-11-2012 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aheste (Mesaj 1042917)
Gül begonyayı yapraktan köklendirmeyi başardım. Bir deneyeyim ne kaybederimki dedim. İki tane köklendirdim birini bir ay kadar oldu dikeli, bakalım sonuç ne olacak beraberce bekleyip görücez.

Eklenti 343867

Eklenti 343868

Eklenti 343869

Sayın Aheste iyi bildiğimden değil ama büyük ihtimalle ikisi de yumru oluşturacak.
Yumru oluşturmadan ektiğiniz yaprak, toprak üstünde çürüsede vazgeçmeyin ondan. Diğerinin bardakta yumru ve yeni yapraklar verme ihtimali var. Gloxinia (Bardak Menekşe) -ki o da yumrulu- başlığında yapraktan yetiştirme konusunda
çok güzel örnekler var. Kolay gelsin...

dağçiçeği 08-11-2012 18:31

Sayın Aheste ,birkaç tane yapraktan kökendirme çalısmam oldu fakat hüsranla sonuçlandı. Sizin köklendirdiğiniz yaprağı görünce umutlandım.Acaba nasıl bir yol izlediğinizi anlatabilirmisiniz?

perimar 12-11-2012 09:27

Baumax dan 3 saksı üzeri bolca çiçekli begonya aldım.Ama burada yazılanları okuyunca biraz kafam karıştı. kapalı balkonuma koyduğum bu çiçeklerimin kış boyu çiçekli kalacağını düşünürken yaz çiçeği olduğunu görünce üzüldüm.Aldığım soğanlı cins begonyalarım kapalı ,ısısı 15 derecenin altına düşmeyecek balkonumda çiçekli kalırlar mı?

aheste 12-11-2012 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1044991)
Sayın Aheste ,birkaç tane yapraktan kökendirme çalısmam oldu fakat hüsranla sonuçlandı. Sizin köklendirdiğiniz yaprağı görünce umutlandım.Acaba nasıl bir yol izlediğinizi anlatabilirmisiniz?

Sayın Dağçiçeği, mesajınızı yeni gördüm. Çok ta özen göstermedim aslında, yaprakları keskin bir bıçakla kestim ve cam bardak kullandım. Pet bardaklarda pek başarılı olamıyorum. Sadece bu kadar. Annemin turuncu çiçeklisi vardı ondan denedim ama başarılı olamadım:).

ayseldeniz 23-11-2012 09:59

Sayın aheste sizin gibi ne kaybım olur dedim.Söylediklerinizi dikkate alarak cam bardağa ısladım.Bekliyorum.Bir arkadaşımız marketten aldığı gül begonyaların ömrünün uzun sürmediğini yazmış. Korkarak da olsa dayanamadım aldım.Şu an balkondalar gece ısı 7-8 derece, ne kadar soğuya dayanır?.Bilgiler var ama tecrübelerinizi dikkate almak ve çiçeğimi yaşatmak istiyorum.Selamlar.

aheste 23-11-2012 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayseldeniz (Mesaj 1052899)
Sayın aheste sizin gibi ne kaybım olur dedim.Söylediklerinizi dikkate alarak cam bardağa ısladım.Bekliyorum.Bir arkadaşımız marketten aldığı gül begonyaların ömrünün uzun sürmediğini yazmış. Korkarak da olsa dayanamadım aldım.Şu an balkondalar gece ısı 7-8 derece, ne kadar soğuya dayanır?.Bilgiler var ama tecrübelerinizi dikkate almak ve çiçeğimi yaşatmak istiyorum.Selamlar.

Şu anlarda artık gül begonyalar geçmek üzereler, benimkiler iyice boyunlarını büktüler. Onlar topak üzerinde kaybolsalar bile yumrusu toprak altında durur. Kışın sulamayın toprağı kuru olsun birde dışarıda olmasın don tutmasın yeter, baharda tekrar patlar. Henüz benimkilerde dışarıda. Selamlar.

bozo.0606 23-11-2012 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aheste (Mesaj 1042917)
Gül begonyayı yapraktan köklendirmeyi

Sayın Aheste sonuçları paylaşmanız dileğiyle, bende değişik bir begonya türünü ( çilli begonya sayfasında var ) yapraktan dikmek suretiyle çoğaltmıştım şimdi yavruları hızla büyüyor.;)

bu mesaj;
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 924957)
birde benim işyerimde olan ve adını bilmediğim bir begonya türü var. çiçek detaylarını da resimlerime ekledim. adı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

şimdiden teşekkürler.

yapraktan çok kolay üretilebilen bir begonya türü..

nihalll 23-11-2012 12:42

begonya

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 991783)
Sn turkan., begonya tohumları genellikle Ocak-Mart arası ekilir ve sıcaklık sabit ve 24-25 oC olmalıdır bunun altındaki sıcaklıklarda çimlenmez.

kgursan annem begonyaları ölücek diye aklı çıkıyor herkes hayran çiçeklerine ben tohumlarından denedım ama olmadı sızden cok rıca edıyorum bu sene gıne begonya fıdesı uretın ve mumkunse bana sımdıden ayırın her rengınden 10 tane alıcam anneme yedeklemem lazım yumru aldım ama hıc bırı canlı degıl ve katsız cıktı resimlerinide eklerım sızden aldıklarım suan hala cıcekte ve cok canlı sız nasıl urettınız o fidelerı hepsı tuttu cok canlıydılar bu sene ucuncu sene hala canlılar begonya fidelerını beklıycez ıyı gunler dılerım

YeniGine 21-12-2012 00:30

1 Eklenti(ler)
Dün, ilk kez elime geçti... Yumrulu Begonya mı oluyor?

Eklenti 356312

YeniGine 21-12-2012 00:47

:( Sigara paketleri için özür diliyorum... Yeni farkettim. (Allah'tan Sayın Malina da sigara kullanıyor.)

Tika 21-12-2012 10:57

Sevgili YeniGine,sizin bitkiniz sanırım Non-Stop Begonya.
Bende üç saksı vardı.Küf hastalığına yakalandılar,budadım,ilaçladım ama hepsini kaybettim.
Umarım sizinki sağlıklı bir şekilde büyür.

kgursan 21-12-2012 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihalll (Mesaj 1052995)
kgursan annem begonyaları ölücek diye aklı çıkıyor herkes hayran çiçeklerine ben tohumlarından denedım ama olmadı sızden cok rıca edıyorum bu sene gıne begonya fıdesı uretın ve mumkunse bana sımdıden ayırın her rengınden 10 tane alıcam anneme yedeklemem lazım yumru aldım ama hıc bırı canlı degıl ve katsız cıktı resimlerinide eklerım sızden aldıklarım suan hala cıcekte ve cok canlı sız nasıl urettınız o fidelerı hepsı tuttu cok canlıydılar bu sene ucuncu sene hala canlılar begonya fidelerını beklıycez ıyı gunler dılerım

Sn nihall., Onlar tohumdan üretme. Ocak ayı başında tohumlar ekiliyor ve ortam sıcaklığı 24-25 oC , 21 oC da çimlenmiyor!?!! Çimlenen tohumlar küçük viyollere alınıyor ve sonra bir daha büyük viyole aktarılıyor. Fazla su sevmiyorlar.susuzluğa dayanıklı. İşin sırrı Tohumların çimlendirilirken 24 oC sıcaklık ve karanlık.

YeniGine 22-12-2012 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tika (Mesaj 1072293)
Sevgili YeniGine,sizin bitkiniz sanırım Non-Stop Begonya.
Bende üç saksı vardı.Küf hastalığına yakalandılar,budadım,ilaçladım ama hepsini kaybettim.
Umarım sizinki sağlıklı bir şekilde büyür.

Sevgili Tika teşekkür ediyorum. Bildiğim çilli, şeker begonya idi, bu begonyayı aldıktan sonra yumrulusunun da olduğunu öğrendim. Sorunca non stop begonyayı da duydum. Ve bakımı nasıldır, ne yapmak, nerede tutmak gerekir hiçbir bilgim de yok. İnşallah bilen bir arkadaş yardımcı olur bana.
Zira kaybetmek istemiyorum non stop begonyamı.

sarigoz 07-04-2013 13:24

Merhaba Begonya sever arkadaslar..
Bu yil Non stop Pembeli sogan edindim.Gecen senenin begonya yumrulari uyanmaya basladilar.5-6 cm kadar oldular.Gecen yildan kalan 2 ad var,onlar hala uykuda.
Digerlerin Masallahi var..Artik ciceklendiklerinde,fotograflari eklerim..;)Bol Begonyali gunler dilegi ile..

nursah 07-04-2013 13:51

benımde gecen seneden begonyam var .toprakta bır hareketlenme var mınık bır yaprak gordum fakat oyle duruyor ne buyuyor ne bısey acaba topragın ıcındemı durması lazım anlayamadım yardımcı olurmusunuz

glorya 07-04-2013 22:11

2 Eklenti(ler)
Bu da benim aşkım begonyam :) Resimleri akşam çektiğim için biraz mat. ama yarın canlı renklerini koyarım. Küçücük bir yapraktan tutturdum. Yapraktan tutmaz dediler ama başardım. İlk bir yıl pek büyümedi hatta hiç bile diyebilirim. Sonra yerini değiştirdim ve son hali bu :)

kelebek çalısı 08-04-2013 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nursah (Mesaj 1134307)
benımde gecen seneden begonyam var .toprakta bır hareketlenme var mınık bır yaprak gordum fakat oyle duruyor ne buyuyor ne bısey acaba topragın ıcındemı durması lazım anlayamadım yardımcı olurmusunuz

Filizlenme gördüyeseniz, zamanla filizlenme yaprağa dönüşecektir. Biraz bekleyiniz. Ya da dilerseniz filizlenmeye başlayan yaprağın bir fotoğrafını buraya ekleyebilirsiniz. Böylece genel durum hakkında daha iyi fikir sahibi olur ve size de daha aydınlatıcı bilgi sunabiliriz.

Anzac 14-04-2013 21:12

Tüm sayfaları okudum ama bir konuya cevap bulamadım. Begonyanın yapraklarına su püskürtmek iyi midir?
Bugün ben de bir adet aldım ve aldığım serada begonyaların tamamı yaprakları da dahil resmen yıkanmıştı. Yapraklara su püskürtmek veya yıkamak iyi gelir mi acaba?

YeniGine 15-04-2013 00:07

Sayın Anzac; verdiğim linkten faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Saygılar.
http://www.agaclar.net/forum/ic-meka...ilar/19935.htm

Fagus Sylvatica 15-04-2013 00:11

Yapraktan köklendirilen begonyalar ilk yıl çiçek verir mi acaba? soğanlılar ya souçta, ben biraz gecikir diye düşünüyorum...

mor-salkım 15-04-2013 13:29

yumrulu begonyayı çok seviyorum kaç defa aldım gayet iyi baktım. tek sorun köklerinde yumru oluşmuyor aldığımda da kontrol ediyorum yumrusu olmuyor. bu yüzdende bi dahaki seneye çıkmıyorlar. nedendir acaba? ya da yumru oluşması için ne yapmak gerek. koçtaştan aldım her defasında ama yumru yoktu,oluşmadıda. :S

kgursan 15-04-2013 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mor-salkım (Mesaj 1139060)
yumrulu begonyayı çok seviyorum kaç defa aldım gayet iyi baktım. tek sorun köklerinde yumru oluşmuyor aldığımda da kontrol ediyorum yumrusu olmuyor. bu yüzdende bi dahaki seneye çıkmıyorlar. nedendir acaba? ya da yumru oluşması için ne yapmak gerek. koçtaştan aldım her defasında ama yumru yoktu,oluşmadıda. :S

Yumrulu begonyalarda yumru oluşumu sonbaharda ( Kısa günlerde) olur. Bitki kışa girerken toprak içinde yumru oluşturup hayatını devam ettirmek ister.

glorya 17-04-2013 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fagus Sylvatica (Mesaj 1138707)
Yapraktan köklendirilen begonyalar ilk yıl çiçek verir mi acaba? soğanlılar ya souçta, ben biraz gecikir diye düşünüyorum...

Ben yapraktan tutturdum,bırakın çiçek açmayı, ilk yıl hiç gelişme göstermedi, Ancak ertesi sene gelişti kısa zamanda da çiçek açtı.

Anzac 18-04-2013 20:38

3 Eklenti(ler)
Bu da benin sarı begonyam...

sarigoz 22-04-2013 22:49

Merhaba arkadaslar.
Ben begonyalari hic yaprak ustu islatmiyorum.Tuylu olduklari icin,curume ihtimali var.Ya da boyle bir sey.Pasa cadiri veya fil kulagi ,tuysuz oldugu icin belki su puskurtulebilir...Bildigim kadar ile.
Herkeze bol begonyali gunler

mügem 26-04-2013 12:39

Merhabalar

3 Eklenti(ler)
Eklenti 395591
Annemin kuzeye bakan penceresi her yıl böyle görünüyor.Sabah güneşi de alıyor.
Eklenti 395592
Ben de dün içerideki begonyalarımı dışarı çıkardım.
Eklenti 395593
Bu da yakın çekim,Yaprağın önünde yeni patlayanlar görünüyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025