agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Zeytinci 09-03-2009 21:10

Sn Minem,

Katmerlisi de nereden çıktı? Beyazının da katmerlisi var mı? Hergün birşeyler öğreniyoruz. Tebrik ederim muhteşem güzeller.

Minem 09-03-2009 21:22

Sayın Zeytinci,inanın ben de şaşırdım. Bana da sürpriz oldu :) Mor olan yalın kat ama sarı olan açınca gördüm ki katmerli duruyor. Daha önce de yazdığım gibi tesadüfen almıştım soğanlarını. Hatta soğanları aldığım da hiç ümitli değildim, çünkü çok da sağlıklı gibi durmuyorlardı.

tolgahann 09-03-2009 22:16

Ben bauhaus'tan aldığım katmerli frezya soğanlarını bu gün ektim.Bakıyorum sizinkiler açmış,benimkilerde henüz yeşerme bile yok.Bu arada paketin üzerinde beyaz katmerli resmi de vardı.

smily 10-03-2009 13:00

3 Eklenti(ler)
Frezyalarım açmış halde görülüyor. Ancak bu yıl bir tuhaflıkları var. Önceki yıllarda harika kokuları ile başdöndürürken bu yıl kokusuzlar. Bir hata yapmış olmalıyım ama ne?

Minem 10-03-2009 13:11

Sevgili smilly, frezyalarınız birarada muhteşem görünüyorlar. Maşallah...
Bu sefer ben de sık dikeceğim frezya soğanlarımı. Demet gibi görüntüleri çok hoşmuş..

hly999 10-03-2009 13:36

Kimyasal bazı gübrelerle gübreleyince kokulu çiçeklerin kokusu kaybolur biliyorum.

Orkun Kırcı 10-03-2009 15:25

1 Eklenti(ler)
İşte benim frezyalarımda bunlar. Sadece iki soğanım var :(

Eklenti 66450

kgursan 10-03-2009 17:27

frezyaların kokuları

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smily (Mesaj 375719)
Frezyalarım açmış halde görülüyor. Ancak bu yıl bir tuhaflıkları var. Önceki yıllarda harika kokuları ile başdöndürürken bu yıl kokusuzlar. Bir hata yapmış olmalıyım ama ne?

Sn smily., Soğanlı çiçeklerin bazıları çiçeklerinde nektar yani uçucu yağlar üretir. Bu uçucu yağlar sıcakta buharlaşır ve koku oluşur. geçen yıl kokan frezyalar sıcak nedeniyle kokuyordu bu yıl havalar serin gidiyor kokuyu yapan uçucu yağlar buharlaşamayınca koku duyulmuyor. Nedeni bu.

Zeytinci 10-03-2009 22:40

Kgursan hocam,

Yine kafam karıştı. Benim Balıklıovadan yoldan aldığım Smily nin ki gibi krem beyaz müthiş kokulu.
Kırmızı (mor) olanlar niçin kokulu değil. Yoksa onlarda kokulu da havalar serin diye mi kokmuyor.

Biraz daha konuyu açarmısınız, lütfen.

Birde şu katmerli olanlara değinseniz uzman gözüyle.

Sağlıcakla kalınız.

Goncagül 11-03-2009 15:52

4 Eklenti(ler)
Ben ilk defa frezya yetiştiriyorum. Bunlarda benim frezyalarımın fotoğrafları. Frezyalarım kokulu olanlardan.

Zeytinci 11-03-2009 16:40

Sn. Safranbolu78,

Beyazlarının katıksız beyaz, ne güzel. Bizdekiler krem beyazı. Sarılarınız da katmerli gibi. Keyfini çıkarınız.

kgursan 11-03-2009 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 376083)
Kgursan hocam,

Yine kafam karıştı. Benim Balıklıovadan yoldan aldığım Smily nin ki gibi krem beyaz müthiş kokulu.
Kırmızı (mor) olanlar niçin kokulu değil. Yoksa onlarda kokulu da havalar serin diye mi kokmuyor.

Biraz daha konuyu açarmısınız, lütfen.

Birde şu katmerli olanlara değinseniz uzman gözüyle.

Sağlıcakla kalınız.

Frezya çeşitlerinin koku veren nektar üretme kapasiteleri farklı oluyor. Bu nedenle bazı çeşitler çok kokar bazıları da az kokar veya kokmaz. Bazıları kokuludur ama diğer özellikleri iyi olmayabilir. Bu nedenle seçilmeyebilirler. Kısaca konu geniş.

Goncagül 11-03-2009 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 377775)
Sn. Safranbolu78,

Beyazlarının katıksız beyaz, ne güzel. Bizdekiler krem beyazı. Sarılarınız da katmerli gibi. Keyfini çıkarınız.

Teşekkür ederim. Sarılarda aynı beyazlar gibi katmerli değil ama olsun.

Nariel 11-03-2009 22:13

3 Eklenti(ler)
Frezyalar bizi çok mutlu ediyor, teşekkür ederiz sayın Mutlu Kutlu:) Soğanlar küçük müçük demeden açtılar, fındık kadarlardı;)

Özge Düzgün 12-03-2009 15:45

:psmily çok güzeller maşallah, aslında bu başlık altında herkesin fresiaları harika görünüyor, ben de sizlerden heveslenerek dün ithal fresia soğanları aldım, bir pakette on adet var, sanırım geniş bir saksıya aralıklı olarak dikmek gerekiyor. Penceremin önünde küçük bir bahçem var yarısını da oraya dikeceğim, Ankara'nın ikliminde nasıl yetişecek bilemiyorum o yüzden bir kısmını içeride yetiştireceğim, umarım benimkiler de sizinkiler gibi mutlu mesut büyürler;)

Orkun Kırcı 12-03-2009 17:14

Benim tıfıl frezyalarımda açmaya başladı. Bugün öğretmenler odasına götürüp arkadaşlara gösterdim. Hepsi de kokusuna hayran kaldı. Gerçekten süperler yaa.

kgursan 12-03-2009 18:51

2 Eklenti(ler)
Bunlar da yeni gelişen, Yalovada seradaki frezyalar. Henüz çiçeklenme başlamadı.

kaktüs 12-03-2009 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 362940)
Sn Ülker, Bu zamanda frezya soğanı bulamazsınız. Frezya soğanlarını bu zamana kadar muhafaza etmek çok zor. İnşallah Yaz sonu dikim zamanı (Eylül-Kasım) arası alacağınız yeni soğanlarınızı dikersiniz.

Bauhaus'da yazlık soğanlar adı altında fresia soğanları da satılıyor. Bunlar baharda ekilip yazın açan bir türü mü yoksa yanlış bir mevsimde mi satılmakta sizce?

çiçeksever 13-03-2009 15:35

Ben daha önce almıştım.Şimdi ekerseniz.Yaza açıyor.

Özge Düzgün 13-03-2009 22:01

Fresia soğanlarını dışındaki sert kabuk ile birlikte mi dikmek gerekiyor yoksa soğanın sert dış kabuğundan ayırdıktan sonra mı dikmek daha faydalı? Lalelerde bu sorunsal kök salmalarını engellemişti, soğanlar acaba kabuğu ile birlikte mi dikiliyor?

berduray 13-03-2009 22:03

Benimkiler direkt bahçede hiç ellemem, kendi kendilerine sorunlarını hallederler, bazen doğala el etmemek daha iyidir sanki...

Orkun Kırcı 13-03-2009 22:04

Biz yıllardır kabukla birlikte dikeriz. Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadık. Ama doğrusu bu mu bilemiyorum.

Özge Düzgün 13-03-2009 22:33

Elbette en güzeli doğada yetişeni her zaman için, ben zaten çoğu bitkinin doğadan ayrı suni ortamlarda yetiştirilmesine de karşıyım, fakat karasal iklimde gerçekten bazı bitkileri yetiştirmek çok zor, dikim yapıp soğanlarımı kaybettiğim çok oldu, dikiminden evvel bu kadar düşünmemin sebebi bu. Ben de bugün yarısını hiç dokunmadan bahçeye diktim zaten, ne kadar kurcalarsanız o kadar yavaş büyüyorlar:cool:
Orkunkırcı çok teşekkür ederim, içimi rahatlattınız, ben de bugün öyle dikmiştim, geceyarısı bahçedeki toprağı eşelemekten kurtardınız:D

berduray 14-03-2009 12:35

Endişelenmeyin, soğanlı bitkiler genellikle soğuk iklimi sever. Sorun topraktaki bir zararlıdan kaynaklanıyor olmasın?

kgursan 15-03-2009 18:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 378549)
Bauhaus'da yazlık soğanlar adı altında fresia soğanları da satılıyor. Bunlar baharda ekilip yazın açan bir türü mü yoksa yanlış bir mevsimde mi satılmakta sizce?

Aslında Frezya yıl boyu çiçek verebilir. ANCAK soğanını muhafaza zor olur. Aralık ayına kadar normal koşullarda kök veya sürgünleri uzar. Uygun depolama koşulları sağlanırsa soğanlar filiz vermeden sağlıklı kalabilir. Ama bizim koşullarımızda Mayıs ayında sökülen soğanı Bu zamana kadar (Mart) muhafaza zor.

Şimdi dikilen soğanlar yaza doğru çiçeklenmesi gerekir. Ama dikildikten sonra çok sıcak ortamla karşılaşırsa (16-17 oC üzerinde) çiçek oluşturamayabilir. Bol yaprak verir. Diğer taraftan ithal soğan 15 oC da çiçek tomurcuğu oluşturma işini depoda sağladıysa o zaman sıcaklık sorun olmaz ve soğanda oluşmuş çiçek tomurcuğu 2 ay içinde çiçek açar. Bu soğanları ben de merak ediyorum. Sanırım alanlar gelişmeler konusunda bilgi verecekler.

kgursan 15-03-2009 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özge Düzgün (Mesaj 379395)
Fresia soğanlarını dışındaki sert kabuk ile birlikte mi dikmek gerekiyor yoksa soğanın sert dış kabuğundan ayırdıktan sonra mı dikmek daha faydalı? Lalelerde bu sorunsal kök salmalarını engellemişti, soğanlar acaba kabuğu ile birlikte mi dikiliyor?

Frezya soğanı dışındaki kabuk dediğiniz yaprakların kurumuş halidir. Lalede ise sert kabuk (Tunik) köklere engel olur. Frezyada şöyle sorun olabilir. Frezya soğanının tepe kısmında kabuklar çok sıkı ise, kabuğun altından çıkacak olan sürgünün (filizin) büyümesini engelleyebilir.üst kısımdaki kabukları hafifçe yırtmak faydalı olur. Veya soyabilirsiniz, sorun olmaz.

Ülker 15-03-2009 19:02

Artık benim de frezyalarım var.
Pazardaki çiçekçide üzeri tomurcuklarla dolu frezyaları görünce heyecanlanıp 3 farklı renk aldım. 3 adeti 1,00ytl olarak satılıyordu, çok da sağlıklılar.

cankurtulus 15-03-2009 21:40

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim freesialarım.

günebakan 15-03-2009 22:33

Dün bende dayanamadım koçtaş'tan bir torba frezya soğanı satın aldım inşallah ekimi için geç olmamıştır:)

Orkun Kırcı 16-03-2009 18:30

1 Eklenti(ler)
Frezyam sonunda tam olarak açtı. Kokusuna zaten diyecek yok. Rengide gitgide koyulaştı.

Eklenti 67325

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025