agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

iris41 28-03-2011 06:35

Selam. ben frezyaları hic sökmedim sürekli yavruluyor. yaz kış balkonda bu sene ılık gectiginden don olmadı cicekteler:p
evde frezya olmuyor sanırım temiz havaya ihtiyacı var . sayın kgursan serada kapalı ortamda nasıl başarıyorsunuz

kgursan 29-03-2011 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 775458)
Selam. ben frezyaları hic sökmedim sürekli yavruluyor. yaz kış balkonda bu sene ılık gectiginden don olmadı cicekteler:p
evde frezya olmuyor sanırım temiz havaya ihtiyacı var . sayın kgursan serada kapalı ortamda nasıl başarıyorsunuz

Sn iris41., Evde olmuyor değil. Siz biraz üşeniyorsunuz!?. Yapraklar sararmaya başlayınca sökün ve yavrularını vs. ayırıp tekrar dikin. Yani seyreltirseniz toprak havalanırsa kök iyi gelişir ve evde de olur. Tabi don olayından korursanız.
frezya aslında bahçe çiçeği değil Türkiye için (Ege-Akdeniz hariç)

kgursan 29-03-2011 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 775388)
sn kgursan çok güzel gözüküyorlar frezyalar,verdiğiniz bilgileri okumadan önce yani 4 gün önce yapı markette bulduğum frezya soğanlarını saksılara ektim,toprağında çok az çakıl taşı karıştırdım,yanlış mı yapmışım?eğer yanlışsa hatamı nasıl düzeltirim.diğer sorum ise eylülde dikileceğini yazmışsınız benim frezyalarım şimdi dikildiği için soğanlarını yazın sökmem mümkün olmayacğından saksıdamı bırakmam gerecek,teşekkür ederim

Çakıl taşları saksının altına serilir suyu süzmesi için, ama önemli değil. şimdi diktiniz, Yaz başında çiçeklenir, yapraklar sararır ve dinlenmeye girer. Dinlenme 30 oC da 12 hafta dır. sonra tekrar sürgün yapar (Ekim- Kasım gibi) ,Kışın don dan korunur ve Mart-Nisan da çiçeklenir.

loveflower 29-03-2011 06:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 775900)
Çakıl taşları saksının altına serilir suyu süzmesi için, ama önemli değil. şimdi diktiniz, Yaz başında çiçeklenir, yapraklar sararır ve dinlenmeye girer. Dinlenme 30 oC da 12 hafta dır. sonra tekrar sürgün yapar (Ekim- Kasım gibi) ,Kışın don dan korunur ve Mart-Nisan da çiçeklenir.

Çok teşekkür ederim sayın kgursan,iki sorum daha var cevaplayabilirseniz çok sevinirim,tekrar su vermeye dinlenmeden sonra yani ekim-kasım aylarında mı başlıyoruz?Yeni diktiğim frezya soğanlarımı hergün mü sulamalıyım yoksa kaçgünde bir?Teşekkürler

fatmadundar 30-03-2011 12:00

2 Eklenti(ler)
Frezyalarımın en güzel halleri. Balkonumu şenlendiriyorlar.

tamaşa 30-03-2011 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 776667)
Frezyalarımın en güzel halleri. Balkonumu şenlendiriyorlar.

Maşallah,çok güzel görünüyorlar kim bilir nede güzel kokuyorlardır,darısı benimkilerin başına diyecegim ama ekdigimden beri [iki yıl oldu] hiç açmadı, bu yılda sadece bir saksı yeşillen di henüz çiçek belirtisi yok,diger saksıdakiler henüz yeni yeni çimlenmeler var nerde eksiklik yaptım bilmiyorum:(

fatmadundar 30-03-2011 14:26

Ne zaman ektiniz, yeterince sulamadınız mı, yeterince ışık mı alamadılar? Eğer ikinci yılları ise soğanlar yeterince büyük olmalı. Soğanlar yerine tutunup iyi gelişebilmeleri için Ekim ayında toprağa dikilip sulanmaya başlanmalı en az. Donmayacağı güneşli bir yerde daha fazla birşey yapmaya gerek yok. Aslında fotoğraflarını koyarsanız ve de konumunu belirtirseniz fikir verir.
Buna göre Kamil beyin de size tavsiyeleri olur.

kgursan 31-03-2011 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 775925)
Çok teşekkür ederim sayın kgursan,iki sorum daha var cevaplayabilirseniz çok sevinirim,tekrar su vermeye dinlenmeden sonra yani ekim-kasım aylarında mı başlıyoruz?Yeni diktiğim frezya soğanlarımı hergün mü sulamalıyım yoksa kaçgünde bir?Teşekkürler

Toprak ıslak olmayacak ama kurumayacak da. Nemli olsun yeter. Havaya göre haftada 1-3 arası azar azar sulayın.

loveflower 11-04-2011 08:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 777978)
Çok teşekkür ederim sayın kgursan

Sayın kgursan,frezyalarım hakkında fikrinizi almak için fotoğraflarını soğanlı bitkilerle ilgili soru ve cevaplar başlığına ekledim,fikir verirseniz sevinirim

k_donmez 22-04-2011 10:29

1 Eklenti(ler)
Kışın soğuk nedeniyle yaprakları donan frezyalar canlı kalmak için direniyorlar. Bunca belaya rağmen çiçek görebilir miyiz acaba ?

77brc77 24-04-2011 17:06

Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.

iris41 24-04-2011 18:01

Gecen sene mis gibi kokan Frezyalarım bu sene kokmuyor . ikide bir kokluyorum farklı saatlerde koku yok .

bettyycim 24-04-2011 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 77brc77 (Mesaj 791516)
Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.

Sevgiili arkadaşım www.zengardentr.com adresinden temin edebilirsiniz ;)

77brc77 25-04-2011 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 791594)
Sevgiili arkadaşım www.zengardentr.com adresinden temin edebilirsiniz ;)

Teşekkürler, dikkate alıyorum ama şu an saksıda da olsa satışta yok galiba görüntülenemiyor:confused:, bekleyelim bakalım. :rolleyes:

kgursan 30-04-2011 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 790313)
Kışın soğuk nedeniyle yaprakları donan frezyalar canlı kalmak için direniyorlar. Bunca belaya rağmen çiçek görebilir miyiz acaba ?

Sn kdönmez, merak etmeyin çiçek verirler. Bu yıl frezyalar 20 gün gecikti. Mayıs ortalarına doğru açarlar.

kgursan 30-04-2011 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 77brc77 (Mesaj 791516)

Soğanlı bitkiler, ZAMANLI bitkilerdir. Her istediğiniz zaman bulunmaz, senede 1 defa çiçek açar. Frezya (Türkiyede) Ocak- Mayıs arasında çiçek açar, Eylül- Aralık arasında da soğanları dikilir. Bazen yazlık olarak marketler ithal edebilirler ama frezya bir KIŞ çiçeğidir. Ağustos-Ekim Arası istediğiniz bin adet frezya soğanı bulursunuz. Kolay gelsin.

k_donmez 01-05-2011 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 795288)
Sn kdönmez, merak etmeyin çiçek verirler. Bu yıl frezyalar 20 gün gecikti. Mayıs ortalarına doğru açarlar.

Sayın K Gürsan,
Öncelikle geçmiş olsun. Sizi tekrar yazarken görmek çok güzel.
Frezyalara gelince aralarında geçen yaz sizin Yalova toplantısında hediye ettiğiniz soğanlar da var. Benim geçen yıldan kalanlar da. Çiçek göreceğimi duyunca gerçekten sevindim. Gelecek yıl için soğanları soğuk almayacakları bir ortamda, saksıya ekmeyi planlıyorum.

bettyycim 14-05-2011 20:00

5 Eklenti(ler)
Frezyalarımdan umudu kesmiştim, ama onlar beni utandırdı ;)

nardane 14-05-2011 20:27

Burada frezyaları görünce sanki kokusunu duymuş gibi oldum.Hepsi harika ,çok güzeller.Bana çocukluğumu çağrıştırdı.
Çocukluğumda balkonumuzdaki kokusuyla mest olduğum çoooook sevdiğim bitkidir.
Biz arpa zambağı olarak biliyoruz daha doğal halleriydi.
Nerede o eski frezyalar diyesim geldi ,harika kokarlardı ,şimdikiler öyle kokmuyor.

nurguldk 20-05-2011 13:31

Benim Frezyalarda hala çiçek belirtisi yok. Saksıda dışarıdalar şu anda. Yaprak boyları da 25 cm yi geçti. Hala açma şansı var mı acaba?

bettyycim 20-05-2011 14:23

Bende ümidi kesmiştim Sevgili nurguldk, ümidi kesmeyin en geç sizde de 15 güne kadar açarlar diye tahmin ediyorum ;)

nurguldk 23-05-2011 10:47

Umarım öyle olur Sevgili bettyycim, sizin frezyaların utandırdığı kesin :)

bettyycim 24-05-2011 10:00

1 Eklenti(ler)
Sabah sabah balkon da bolca resimler çektim, frezyalar hala harikalar ;) ever Sevgili nurguldk ben çok utandırdılar ama çok da mutlu ettiler :D

nurguldk 24-05-2011 12:48

Offf offf harika...Daha da çok sabırsızlanmaya başladım :))) Sizinkiler güneşte mi duruyorlar?

bettyycim 24-05-2011 13:46

Evet Sevgili nurguldk, sabahtan akşama kadar güneşteler ;)

selis 24-05-2011 22:33

1 Eklenti(ler)
Herkesin yeni çiçekleniyor.. Bizdekiler tohuma kaçtı..

iris41 25-05-2011 06:41

benim Frezyalarda tohuma kactı kesip attım . Sogan yavrulasın istiyorum daha kolay :p.
özelikle sarıları kokusuna hayran brakıyor

nurguldk 26-05-2011 14:18

Bir tanesinde küçücük çiçek tomurcuğu gördüm :))) Çok mutlu oldum :)))

bettyycim 26-05-2011 14:33

Dememişmiydim, diyeceğim ama sizinkiler de sizi utandıracak sanırım Sevgili nurguldk :D

loveflower 20-06-2011 13:39

3 Eklenti(ler)
Bunlar da benim frezyalarım,gözlerinin içine bakıyorum sanunda güzelliklerni sergilediler.
Eklenti 226584
Eklenti 226586
Eklenti 226585

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025