agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

cankurtulus 05-04-2009 20:00

Evet kaktüs mayıs gibi yapraklar tamamen sararınca topraktan çıkarıyorum.Kumaş torbada saklıyorum.Eylül sonu gibi tekrar ekiyorum.

kgursan 05-04-2009 20:22

Frezyalarınızı yaprakları sararınca ( veya çiçekler geçtikten sonra) sökün, serin yerde kurutun, Haziran-Temmuzda yavruları ayırıp temizleyin. Hastalanmış soğanları atın ve Eylül- Aralık arasında soğanları 10 cm. aralıklarla dikin. Kışın Don Olayından koruyun. Mart ortası-Nisan ortası çiçeklerini verecektir.

m_eroglu33 05-04-2009 21:49

Arkadaşlar merhaba;
Bu hafta sonu yapı markette frezya soğanı gördüm. Dikim zamanı 3-4-5. aylar, çiçeklenme zamanı ise 6,7,8,9. aylar yazıyor. Bu nasıl iş anlamadım. Frezya normalde son baharda dikilip, ilk baharda çiçeklenmiyor mu?

uzman16 05-04-2009 23:11

Yaz soğanıdır gördüğünüz.
Ben de geçen sene yaz soğanı almıştım ama bu kış açtı.

Yani hem yaz hem kış soğanı var.

kaktüs 05-04-2009 23:16

Benim aldığım fresya da yeni. Bahar soğanlarının arasında gördüm aldım. Martın ortasında diktim. Şimdi de yeşermeye başladılar. Ne zaman açarlar bilmem ama yazın açacaklarını düşünüyorum. Bu sefer diğer frezyalardan farklı bir döngü içinde olacaklar anlaşılan.

Zeferan 08-04-2009 18:37

2 Eklenti(ler)
Mutlu beyden aldığım frezyalardan biri. Kokusu muhteşem :)

kgursan 09-04-2009 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 393788)
Yaz soğanıdır gördüğünüz.
Ben de geçen sene yaz soğanı almıştım ama bu kış açtı.

Yani hem yaz hem kış soğanı var.

Frezya soğanları uygun koşullarda depolanırsa yıl boyunca dikilebilir ancak soğanda çiçek tomurcuğu oluşması için toprak sıcaklığının 15 oC aşmaması gerekir. Yani frezya soğanında çiçek tomurcuğu oluşumu 10-15 oC arasında olur. Toprak sıcaklığı daha yüksek olursa devamlı yaprak verir fakat çiçek vermez.

kaktüs 09-04-2009 09:13

Hmm anladım... Bu durumda, benimkilerin çiçek açıp açmayacağı belli değil...
Martta ektiğim soğanlar şu anda yeşerdiler. Çiçek açacak zamana gelmeleri bahar sonları yaz başlarını bulur bence. Bu durumda 15C'nin üzerine ulaşacak sıcaklıklar. Bakalım neler olacak?

Frezya'nın yaprakları da çiçek açtıktan sonra sararıp soluyor mu?

Adalet Yağcı 16-04-2009 23:22

1 Eklenti(ler)
Bu kadar güzel renkleri hiç bir arada görmemiştim.
Ne yazık ki, bahçemde değil, sadece vazomda, kokusu ise tek kelime ile muhteşem.
Teşekkürler sayın K.Gursan.
Frezyaların diğer fotoğraflarını galeriye yükleyeceğim.

kgursan 16-04-2009 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 396252)
Hmm anladım... Bu durumda, benimkilerin çiçek açıp açmayacağı belli değil...
Martta ektiğim soğanlar şu anda yeşerdiler. Çiçek açacak zamana gelmeleri bahar sonları yaz başlarını bulur bence. Bu durumda 15C'nin üzerine ulaşacak sıcaklıklar. Bakalım neler olacak?

Frezya'nın yaprakları da çiçek açtıktan sonra sararıp soluyor mu?

Çiçeklenmeden 1 ay kadar sonra suyu azaltılır/kesilir. Kök sistemi gelişmesini durdurur ve doğal olarak bütün soğanlılar gibi yaprakları sararır soğan toprak içinde dinlenmeye girer. Dinlenme süresi 20-30 oC da 3 ay kadardır. Bu süreç sonunda koşullara bağlı olarak su (nem) bulduğu zaman tekrar köklenir ve yeni bitki oluşur.

Günüm 17-04-2009 14:45

Peki soğanları saksıda bırakamaz mıyız? Yazın arada su versek kurutmamak için?

MSaygin 19-04-2009 14:25

Bugün artık yaprakları kuruyan frezyalarımı söktüm.Çok güzel bir yıl geçirdiler, çiçekleri muhteşemdi.
Soğanların hepsi yavrulamış, 3-4 adet minicik yavruları var, bir de ana soğanın altında pataes demeyeyim de yumru gibi soğan boyuna yakın bir kısım oluşmuş.

Bu nedir, soğanları saklarken bu kısmı korumalı mıyım yoksa atayım mı zira bazı soğanların bu yumrusu çürümüş?

Yavrular çok küçük olduğu için ayırmayı düşünmüyorum, doğru bir karar mı?

Topraklarını yıkadım, mantar ilacı içeren suya batırıp çıkardıktan sonra gölgede kurutup yaylaya götüreceğim.Eylülde yeniden Adana'ya getirip tekrar ekeceğim.

meraklı 21-04-2009 21:30

307 nolu mesajımda belirttiğim frezyalarımdan bir çiçek bugün itibarı ile beyaz renkli olanaçmış bulunmaktadır:D sonunda açtılar:)

Sn. Zeferan frezyalarımın yaprak uzunlukları sizinki gibi, cinsi nedir acaba?
Sn Cankurtuluşun frezyalarının yaprakları ise daha uzunlar arada bayağı fark var.

En çok kokusunu merak ediyordum, çooookk güzel kokuyor.

mor papatya 22-04-2009 11:05

bana bir ay kadar önce birisi saksıda frezya verdi ****** yaprakları sararmış solmuş ben şimdi ne yapmalıyım? zaten saksısı seneye dayanmayacak şekilde olmuş onuda değiştirmem lazım bilği verirseniz sevinirim.

mor papatya 22-04-2009 18:46

1 Eklenti(ler)
işte zavallı frezyam

nurcanaybay 22-04-2009 18:55

Kalan yeşil kısımları da solunca soğanları topraktan çıkarın ,gölge de kurumaya bırakın.
Dikilme dönemine dek serin ve kuru bir yerde saklayın.Çiçek soğanlarının saklama yöntemiyle ilgili bir başlık var ,söylediklerimi uygulamadan önce orayı okumanızı öneririm:)

meraklı 05-05-2009 09:47

Frezyalarım

2 Eklenti(ler)
Hisarönündeki satıcı hepsinin değişik renklerde olduğunu söyleyince zannettim ki rengarenk olacaklar:)
Sanırım kandırılmışım:) Ama 6 soğanım olmasına da sevinmiyor değilim:D

iris41 09-05-2009 14:30

1 Eklenti(ler)
Selam.
burdan serettigim muhteşem kokulu Freesia larınızdan sonra şimdide sıra bana geldi :p
mor sarı kızıl :D
3 renk cıktılar sadece sarıları katmerli seneyede beyaz katacagım aralarına
Saygılarımla

Nariel 22-05-2009 13:37

1 Eklenti(ler)
Kuruyan frezyalarımı geçen hafta topraktan çıkardım. Kurumuş çiçek saplarının üzerinde de minik minik soğanlar oluşmuştu; frezyalarınızı sökmeden önce dalları kontrol edin, kabartılar göreceksiniz..

Soğanları çıkardığımda şok oldum:eek: Fındık içi kadar küçük diktiğim soğanlar neredeyse ceviz boyuna ulaşmış! Ve yanlarında bir sürü küçük soğan oluşmuş.. Nasıl sevindim anlatmam, pek bereketli bu frezyalar pek ;)

hocam100 22-05-2009 15:03

Ben frezya ekenlere bunu söylemiştim ama şüpheler oluşmuştu olamz diğe işte örnek size.Frezya gerçekten böyledir insanı şaşırtır.

zelish 23-05-2009 10:21

Benimkilerden hala ses seda yok... :(

iris41 23-05-2009 12:46

Selam.
Frezyaların cicekleri gectikten sonra tohum yerine soganmı oluşturuyor benmi yalnış anladım .
cicekler gecmeye başladı tohum oluşmasın soganına güc versin diye şişmeye başlayan dalları kesiyorum dogrumu yapıyorum yalnışmı ?

kgursan 30-05-2009 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 428556)
Selam.
Frezyaların cicekleri gectikten sonra tohum yerine soganmı oluşturuyor benmi yalnış anladım .
cicekler gecmeye başladı tohum oluşmasın soganına güc versin diye şişmeye başlayan dalları kesiyorum dogrumu yapıyorum yalnışmı ?

Frezyalar tohum da yapar soğan da yapar. Tohumdan yetiştirmek zordur. Soğanlarını Eylül- ekim gibi dikebilirsiniz.

Lalezar78 31-05-2009 21:08

Benimkilerden biri bile yapraklanmadı. Daha önce aldığım sarı beyaz kokulu frezyalar kuru toprağa koyduğumda hemen köklenip uyanmıştı:(

günebakan 01-06-2009 10:26

1 Eklenti(ler)
Geç kalmış frezya çiçeği muhteşem kokulu:)

Eklenti 82847

sakagun 01-06-2009 17:04

Benim frezyalar ve yavruları

2 Eklenti(ler)
Ben de saklamak üzere toprağı karıştırdım. Tam çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane olmuşlar.:) Soldakiler sarı, sağdakiler beyaz.

iris41 01-06-2009 17:27

Sayın Kgursan.
frezyalar Eylül Ekim gibi dikilicekse topraktan cıkarmaya gerek yok sanırım benim frezyalar hala cicekleniyor yapraklarda kuruma yok sökmeye gerek varmı_?
saygılarımla

Lalezar78 01-06-2009 19:10

Sn sakagun, frezyalarınız bahçede mi, saksıda mı bu hale geldi?

sakagun 01-06-2009 19:59

Lalezar, yaklaşık 50 lt'lik bir saksıdaydılar hepsi. Balkonda duruyorlardı.
Saydım şimdi. Sarılar 92, beyazlar 103 tane. :)

Benim frezyaların yaprakları tamamen kurumuştu. Onun için çıkardım soğanlarını. Bu arada yaprakların bitim yerinde de küçük birer soğancık oluşmuştu.

Lalezar78 01-06-2009 23:07

Bunları sonbaharda mı ilkbaharda mı ekmiştiniz? Bir de bahçede frezya yetiştiren var mı?Soğuğa dayanıklı mı frezyalar.

hocam100 01-06-2009 23:21

Sakagun maşallah çok iri ve sağlıklı olmuş frezyalarınız.

sakagun 02-06-2009 18:13

Ben yanlış hatırlamıyorsam soğanları Hocam'dan sonbaharda almıştım. Bütün kışı açık balkonda geçirdi.

kgursan 02-06-2009 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 435052)
Sayın Kgursan.
frezyalar Eylül Ekim gibi dikilicekse topraktan cıkarmaya gerek yok sanırım benim frezyalar hala cicekleniyor yapraklarda kuruma yok sökmeye gerek varmı_?
saygılarımla

Sn. iris., Öyle tembellik yok.:p Soğanları toprakta bırakırsanız, Çok küçük alanda çok fazla sayıda ana ve yavru frezya olur. Bunların hepsi birarada çimlenince bir işe yaramaz. Bu nedenle önerim: Yapraklar sararınca soğanları topraktan çıkarın, serin, Kuru ve gölgede 1-2 ay (File torba içinde veya bez torba) hem kurusun, hem dinlensin. Eylül Ekim aylarında 6-10 cm aralıklarla dikersiniz. Böyle daha sağlıklı olur.

kgursan 02-06-2009 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lalezar78 (Mesaj 435408)
Bunları sonbaharda mı ilkbaharda mı ekmiştiniz? Bir de bahçede frezya yetiştiren var mı?Soğuğa dayanıklı mı frezyalar.

Frezyalar hafif soğuklardan zarar görmez fakat çiçek sapları çıktığı zaman en ufak don olayında saplar ölür. Bu nedenle bahçede yetiştirmek riskli olabilir. Kısaca bitki ve yaprakları soğuğa dayanabilir ama çiçek sapları (%98 su olduğu için) en ufak soğuk-don olayında donar ve o yıl bir daha çiçek vermez.

gurbik67 02-06-2009 20:48

arkadaşlar bendeki frezyalar tamamiyle dış ortamda soğanları kış ayındada bahçede olmak üzere yıllardan beri bu şekilde yaşantısını devam ettirmekte ****** diğer soğan köklerde bahçede bu şekilde yetiştiriyorum soğan kökler fazla olduğundan sök dik biraz zahmetli olduğundan ben topraktan çıkarmıyorum ancak soğanları az olanlar bunları topraktan alıp (yaprakları tamamen sarardıktansonra) karanlık bir yerde sakladıktan sonra çiçek soğanına göre Aralık ayı sonuna doğru tekrar toprağa 3-5cm gömerek çimlenmesi sağlanır doğrusuda söküp dikmek saksıda yetiştirenler bu şekilde yaparsa çiçekler daha dolgun olur daha sağlıklı olur .

berduray 06-06-2009 23:13

2 Eklenti(ler)
Frezyam ilk defa tohum kapsülü oluşturdu, sıvı gübre yaradı galiba, profesyonel makinam olmadığından foto eklemeye korkuyorum, yine o böksünç bulanık görüntü...

Eklenti 85892

Eklenti 85893

omar 25-06-2009 15:28

1 Eklenti(ler)
23 Martta toprakla buluşan frezyalarım biraz gecikmeli de olsa çiçek açtı...

Eklenti 89355

iris41 15-09-2009 18:19

Selam.
benim frezyalar uyanıyor bu normal bir sürecmi :eek:

kgursan 15-09-2009 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 497548)
Selam.
benim frezyalar uyanıyor bu normal bir sürecmi :eek:

Elbette normal., Dikimden sonra toprak sıcaklığına ve nemine bağlı olarak 5-10 gün içinde köklenir ve filiz sürer.

maki01 15-09-2009 22:31

Erken uyanan frezyalar ne zaman çiçek verir ? Ekim ayında ekileceğini düşünerek aldığım soğanları henüz ekmedim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025