agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

sakagun 07-02-2009 12:14

Ellerine sağlık. Rengi de çok hoş. Frezyalar sarı beyaz açınca harika görünecekler içlerinde.

susam 07-02-2009 12:34

Teşekkürler. Darısı tüm soğan dikenlerin başına...

smily 07-02-2009 15:38

Çiçeğimin adını bilmiyordum. Biri bana sümbülteber dedi ve ben de hep öyle bildim. Sitedeki bir bilenin uyarısı ile frezya olduğunu öğrendim. Aşağıda sümbülteber topiğine yazdığım mesajım var. Onu buraya aktarıyorum. Siz okurken frezya olduğunu düşünün.

-------------
Tüm forum üyelerine merhaba. Bu ilk mesajım.

10 yıldan fazla bir zamandır saksılarımda sümbülteber yetiştiriyorum. Ancak benım çiçeklerle yukarıda anlatılanlar arasında birçok farklar tespit ettim. Öncelikle bu çiçeğin yumrularını (fark 1. soğan değil 0.5-3 cm boylarında yumruları var. yumrular ortası şişkin uçları sivri bir mekik şeklindeler) bana veren arkadaşım çiçeğin menşei hakkında bir bilgi vermedi. Hatta adını dahi bilmiyordu ve güzel bir çiçek diye vermişti. Ben menşeinin doğa olduğunu sanıyorum.

Uzun balkon saksılarında yetiştiriyorum. Yaz-kış dışardalar soğuk ve sıcaktan zarar görmüyorlar. (Yarı gölge bir yerdeler ve kışın İzmirde hava nadiren +5 derecenin altına düşer). Kasım ayında çıkmaya başlıyorlar (fark.2) Şubat başı Mart sonu arasında tomurcukları açıyor ve çiçekleniyorlar. Yaz başına kadar da yaprakları sararıp kuruyor ve saksılar boş gibi gözüküyor.

Aynı saksılarda sarı çiğdem soğanları da var. Bunlar sonbaharda önce çiçek sonra yapraklarını açıyorlar. Sümbülteberler de bunların arasından çıkıyorlar. Şu sıralarda her iki çiçeğin yaprakları karışık bir vaziyette görünüyor. Sümbülteberin öncü tomurcukları şimdiden boy gösterdiler. En fazla 30-35 cm ciçek sapı, 20-25 cm de yaprak uzunluğu oluyor. (fark 3)

Çiçekler katmersiz, krem renginde çiçek uçlarına doğru sarı renge ulaşıyor. Yoğun ve çok güzel bir kokusu var. Çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan daha iri ve koyu sarı-turuncu renklisini İzmirde kayısı çiçeği adıyla satıyorlar. (herhalde renginden dolayı böyle diyorlar) Çiçekler forumdaki resme pek benzemiyor ama yaprakların şekli ve yaprak dipleri aynı. (yelpaze gibi)

Sık sık diğer saksılarımda da boy gösteriyorlar. Asıl çiçeğe zararları olmasın diye onları henüz yumru oluşturmadan söküp atıyorum.

Fotoğraflarını eklemek istiyorum ama bu konuda bilgim yetersiz olduğundan yardım alacak birini bulursam daha sonra ekleyeceğim.

Google görsellerde arattırdığınız zaman bir vazo içinde değişik renklerinden oluşan bir buketi gösteren güzel bir resim var bir bakmanızı tavsiye ederim. Bir japon sitesiydi galıba.

Nariel 08-02-2009 14:20

Benim küçük soğanlar açmaz heralde diyordum ya, bugün evden bir haber geldi. Saksının birinde 1, birinde ise 3 tane çiçek başağı varmış :) Başak diyorum, çünkü buğday başağı gibiymiş tomurcuklar, sevgili susam'ın fotoğraflarında da görüldüğü gibi (arpa çiçeği denmesinin sırrı bu olsa gerek). Fotoğraflar elime ulaşınca yayınlayacağım inşallah, çok sevindim tomurcuklanmasına.. Teşekkürler sayın Mutlu Kutlu..

mor papatya 08-02-2009 15:52

teşekkür ederim sağol

nuzel 08-02-2009 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 356446)
Sanki daha serin bir yerde dursa, ilk açan goncalar da diğer goncalar açana kadar dayanır gibime geliyor. Sıcakta bulunduğu için çiçekler kısa ömürlü olabilir..

Kaloriferin yanından aldım Teşekkürler.

smily 11-02-2009 10:57

1 Eklenti(ler)
Frezya'larımın 11 şubat itibariyle görünümü. yaprakları çiğdem yaprakları ile karışık halde.

TuruncuHis 11-02-2009 11:36

Sayın smily,

Sizinkiler uzun zamandır aynı yerde sanırım, epey üremişler. Çok hevesli ve sağlıklı görünüyorlar, kokuya ve renge boğacak sizi. Keyfiniz bol olsun.
Benimkilerden umudu kestim bu yıl. Soğanını büyütüyor diyerek teselli edeceğim kendimi :(
Hem de turuncu-kırmızı karışımı idi. Bir yıl beklenir mi ya:(

Mermaid 12-02-2009 09:23

Sevgili Turuncuhis, bende sizin gibi düşünmeye başlamıştım. Soğanları gelişiyor seneye açaçaklar demiştim. Ama sabah balkonda çayımı yudumlarken minnacık bir gülümseme gördüm frezyalarımın içinde eminim sizinkilerde yakında gülümsüyecektir size

Muhteşem kokusundan mahrum kalmamanız dileği ile:)

kgursan 12-02-2009 16:16

frezya çiçekleri
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smily (Mesaj 358789)
Frezya'larımın 11 şubat itibariyle görünümü. yaprakları çiğdem yaprakları ile karışık halde.

Sn smily.,Bahçenizdeki frezyalar ne kadar sağlıklı. Tebrik ederim. Bahçede böyle güzel frezyalar olacağını hiç düşünmezdim. En ufak don olayında çiçekler gider. Demekki yerlerini çok sevmişler. Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

smily 14-02-2009 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 359488)
Sn smily.,Bahçenizdeki frezyalar ne kadar sağlıklı. Tebrik ederim. Bahçede böyle güzel frezyalar olacağını hiç düşünmezdim. En ufak don olayında çiçekler gider. Demekki yerlerini çok sevmişler. Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

Sn. kgursan teklifinizden çok mutlu oldum. O günlerde sizinle irtibat kuracağım.
Frezyalarım bahçede değil de balkon demirlerine astığım uzun saksılardalar. 11 yıl hatta daha da uzun bir zamandan beri benimleler. Her geçen yıl daha da verimli oluyorlar. Resimde sarı çiğdem yaprakları ile karışık olarak görülüyorlar (yarı yarıya)
Aynı saksıda sonbaharda sarı çiğdem şubat mart aylarında frezya yaz aylarında da kedi tırnaklarım çiçekleniyorlar

Crocus Şen 17-02-2009 22:15

Merhabalar,benim sizinle paylasmak istedigim bir sorunum var,bundan 4-5 yil once aldigim 10 adet frezya,10 adet cigdem soganim vardi!Yillardir saksida kaldilar 2yil once soganlari cikardigimda frezyalarim cogalmis,yanlarindan yavrular bile vermislerdi,cigdem soganlarimin tamamen kuflendiklerini gordum!Simdi ise 3tane frezyam kaldi onlarda cok cilizlar!bircok besin takbiyesi yapmama ragmen neden boyle oldular??Bana yardimci olabilirmisiniz?Bundan sonra ne yapmaliyim?

Zeytinci 18-02-2009 13:06

Balkon da frezya çiçeğini gösterdi.
 
1 Eklenti(ler)
Frezya bu sabah gözlerini dünyaya açtı. Pencere önünden balkona alındı. Yanındaki kokulu karafil onu kıskanıyor olabilir. Benjamin de benim niye çiçeğim yok diye hayıflanıyor olabilir. Benim itirazı yok:D

Ülker 18-02-2009 15:42

Geçen yıl benim de beyaz ve sarı frezyalarım vardı, şeftali çiçeği demişlerdi satın alırken.
Taşındıktan sonra çiçeklerimin arasında göremedim, ne oldu bilmiyorum.
Sayın Zeytinci'nin çiçeğini görünce eyvah dedim, tekrar alıp dikmek için geç mi kaldım acaba? satıcılara gelmemişti daha.

kgursan 18-02-2009 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ULKER (Mesaj 362895)
Geçen yıl benim de beyaz ve sarı frezyalarım vardı, şeftali çiçeği demişlerdi satın alırken.
Taşındıktan sonra çiçeklerimin arasında göremedim, ne oldu bilmiyorum.
Sayın Zeytinci'nin çiçeğini görünce eyvah dedim, tekrar alıp dikmek için geç mi kaldım acaba? satıcılara gelmemişti daha.

Sn Ülker, Bu zamanda frezya soğanı bulamazsınız. Frezya soğanlarını bu zamana kadar muhafaza etmek çok zor. İnşallah Yaz sonu dikim zamanı (Eylül-Kasım) arası alacağınız yeni soğanlarınızı dikersiniz.

Ülker 18-02-2009 17:32

Sayın kgursan, ben saksıda açmış olarak alıp dikmiştim, öyle satıyorlardı.
Soğanlar için geç kaldığıma göre yaz sonunu bekleyeceğim artık.
Teşekkür ederim.

Zeytinci 19-02-2009 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 359488)
Sn smily., Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

Purple rain'e şimdiden talibim. Bendekiler sarı ve kokulu. Krem renkli olanının da keskin kokusu var belkide en keskin kokulusu odur. Açık renkliler daha keskin kokuludur diye bir yerde okumuştum. Mor olanda (purple rain) herhalde kokuludur.

kgursan 19-02-2009 22:27

Sn zeytinci.,Ağustos gibi görüşelim. Dikim zamanı Eylül-Kasım arası uygun.

Orkun Kırcı 20-02-2009 16:57

1 Eklenti(ler)
Bir tomurcuk gördüm sanki :)

Eklenti 63724

kgursan 22-02-2009 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orkunkırcı (Mesaj 364314)
Bir tomurcuk gördüm sanki :)

Eklenti 63724

Evet gördüğünüz çiçek. Yaklaşık 1 ay sonra açılır. Tabi sıcaklığa bağlı. Bu aşamadan sonra don olayından koruyun. Aşırı sıcaktan da kaçının ki çiçek kalitesi düşmesin. Yaklaşık 10-15 oC uygun (5-20 oC arasında).

Orkun Kırcı 22-02-2009 20:58

Teşekkür ederim arkadaşım. Zaten çiçek okuldaki odamda hemen hemen belirttiğiniz ısıda duruyor. İnşallah sağsalim açar.

Zeytinci 23-02-2009 09:30

Beyaz frezya
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 363871)
Sn zeytinci.,Ağustos gibi görüşelim. Dikim zamanı Eylül-Kasım arası uygun.

Kaynarpınar'a giderken yol üstü Balıklıova'da beyazını saksıda gördüm. Beyaz çiçekleri henüz açıyor. Satıcı bu kayısı dedi 3 tl. Bir tane aldım, zira beyazının çok yoğun koktuğunu biliyorum. Yazlığın bahçesine bıraktım, dönerken aklım onda kaldı. Haftaya kadar coşar herhalde. Sarısı, beyazı ve moru ne güzel kokteyl olur, saksıda :D

Orkun Kırcı 23-02-2009 09:45

Moru da ilk burada gördüm gayet güzelmiş. Bizde beyaz ve kırmızı olandan var. Dediğiniz gibi beyazların kokusu çok yoğun ve güzel.

Minem 23-02-2009 09:53

2 Eklenti(ler)
Dün akşam kapalı tomurcuk olarak dururken bugün sabah bu sürprizle karşılaştım. Tam bir aydır tomurcuklu duruyordu. Fotoğraf da pembe çıkmış aslında mor renkde :)

Eklenti 64100

Eklenti 64101

Minem 23-02-2009 10:08

Açıkcası Eminönü'nden tesadüfen zamansız 2 tane frezya soğanı almıştım. Umutsuz vaka olacağını düşünüyordum. Soğanlar çimlenmeye başladığında da konuyu takip etmeye başladım. Çoğunluğunun renginin sarı olduğunu gördüğünde "keşke benimki başka bir renk çıksa" demeye başlamıştım. Bu rengini gördüğüm de bana çok büyük sürpriz oldu. Aynı saksı da halen tomurcuklu olan bir frezyam daha var sanırım o da beyaz olacak gibi :)

nuzel 23-02-2009 11:50

1 Eklenti(ler)
benim frezyalarımda coştu.Renklilere özendim şimdi.

Buket Aknar 23-02-2009 17:09

Benimkiler de hep tomurcukta. Geçen yıl rengarenk açmışlardı, inşallah bu yıl da aynı şekilde renklileri görürüm. Mor renkliler kokulu değil ama diğerleri...

Günüm 23-02-2009 17:24

Benim katmerli kızlarımın da üzeri tomurcuk dolu. İlk defa katmerli olanından alıp diktim. Çiçeklerini merakla bekliyorum. Camın dışında durdukları için açmaları biraz geç olacak.

Zeytinci 24-02-2009 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minem (Mesaj 365761)
Dün akşam kapalı tomurcuk olarak dururken bugün sabah bu sürprizle karşılaştım. Tam bir aydır tomurcuklu duruyordu. Fotoğraf da pembe çıkmış aslında mor renkde :)

Eklenti 64100

Eklenti 64101

Sn. Minem,
Buket Akar'ın mor için kokusuz dediğine takıldım şimdi. Morlar gerçekten kokusuz mu?

Minem 24-02-2009 16:18

Malesef Sayın Zeytinci hiç mi hiç kokusu yok :( Her güzelin bir kusuru varmış

Buket Aknar 02-03-2009 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 366453)
Sn. Minem,
Buket Akar'ın mor için kokusuz dediğine takıldım şimdi. Morlar gerçekten kokusuz mu?


Arkadaşlar benim frezya'larım çiçeklenmeye başladılar, sarı ve kırmızılı olanlar çiçek açtı diğerlerini de bekliyorum. Az önce akşam olmasına rağmen farkedince hemen kokladım çok güzel kokuyorlardı. (yarına fotoğraf eklemeye çalışacağım)

Sn Zeytincinin sorusuna gelince, geçen yıl yetiştirdiğim mor frezya'lardan hiçbiri kokmuyordu. Bu tecrübeme dayanarak böyle yazdım, farklı bilen arkadaş varsa ve buradan paylaşırsa ben de memnun olurum. Çünkü oldukça hayret etmiştim.

Oğuzhan 02-03-2009 18:29

Yoğun koku olanlar sarı ve beyazlar.Mor olanda koku yok.Ben çiçekçiden kesme çiçek olarak almıştım.

Goncagül 02-03-2009 18:44

Merhaba, ben yeni üyeyim. Bu sabah Karabük'te kar yağıyordu ve şu an da biraz yerlerde kar var.Ama henüz açmasını beklemediğim frezyam süpriz yaptı ve bütün güzelliği ile açtı.Kokusu çok güzel, renkleri sarı ve beyaz.:)Şu an salonum da duruyor ve mis gibi kokuyor.:cool:

iris41 02-03-2009 18:55

Selam arkdaşlar.
fresyalarınızın resimleri cok güzel benimkilerin yaprakları 1 karışı gecti fakat cicek yok nedense altında sürekli yavruluyor 1 sogan 3, 4 tane oldu istanbulda oturan arkadaşlarınkilerde actımı yoksa biraz daha beklicezmi.

selamlar.
Abdullah ....

Minem 09-03-2009 15:31

2 Eklenti(ler)
Sayın Irıs41 uzun süre yaprak verdikten sonra çiçek sapını oluşturup çiçekleniyor. Ben yapraklı olarak neredeyse bir ay beklemiştim. Mor olan erken açmıştı ama sarı ve mis gibi kokulu olan daha yeni açıyor. Üstelik şansıma katmerli çıktı :)

Eklenti 66305
Eklenti 66306

iris41 09-03-2009 15:51

Selam arkadaşlar.
sayın minem sizin adınıza sevindim ne yazıkki bendeki firezyalar tomurcuk oluşturmadılar işin garibi diktigim soganların hic bir ceşidi acmadı .
laleler haric onlar tomurcuklaşmış :p.
saygılarımla .

günebakan 09-03-2009 18:05

Sevgili Minem frezyalar gerçekten çok güzel çiçeğinin açması için ne kadar beklemiştik sonunda açtı:)

Minem 09-03-2009 18:09

Evet Günebakan, iki soğanda aynı saksıdaydı. Mor olan neredeyse bol bol yaprak verdi. Nerdeyse 1 ayda açtı, hatta iki dal çiçek verdi. Sarı olan aynı saksıda olmasına rağmen daha geç tomurcuklandı ve açtı. Ama en güzel tarafı sanırım ikisinin de istediğim gibi olmasıydı. Biri mor yalınkat ama kokusuz, biri sarı katmerli ve mis gibi kokulu :)

Nariel 09-03-2009 19:17

1 Eklenti(ler)
Bizim frezyalar da açmaya başladı nihayet:)

Orkun Kırcı 09-03-2009 20:43

Benim tomurcuklarımda yavaş yavaş açılmaya başladı. Mis gibi kokacağı günleri iple çekiyorum doğrusu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025