agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Selma_321 22-07-2019 18:25

Az gibi gözüküyor ama baya var.. Tekrar teşekkürü bir borç bilirim.. Selamlar.

Dumlupınar 22-07-2019 21:50

[QUOTE=Selma_321;1572438]Maşallah sayın Dumlupınar... Bu arada bende gönderdiğiniz tohumlardan ektiğim soğanları resmini koyayım.

Eklenti 696968[/QUOT

Merhaba,tohumdan ektiğiniz frezyaların yapraklarının uzun süre yeşil kalmalarından, soğanların sağlıklı ve iri geliştiklerini tahmin etmiştim.Emeklerinize sağlık...

Frezyaların bütün renkleri güzeldir.Ancak farklı türler yetiştirebilmek için biraz emek gerekiyor.Bu konuda yalnız olmadığım içinde sevinçliyim.

Klasik kültür türlerin yanında,bambaşka cıvıl cıvıl renklerde frezyalar yetiştirebilmek ancak tohumdan ekerek mümkün oluyor.

Frezya yetiştirmeyi en keyifli hale getiren durum ise,tohumdan yetiştirilen türlerin çiçeklenme aşamasında başlıyor.Bambaşka,harika bir renk çiçek açarken,aynı sürgündeki bir sonraki tomurcuk farklı bir renkte çiçek açabiliyor.

Sonuç olarak ; Frezyalar mutluluk ve huzur dolu çiçeklerdir.Bir kere yetiştirmeye başlandıktan sonra en faydalı alışkanlıklardan biri olup,çıkarlar
karşınıza...Selamlar...

Dumlupınar 22-07-2019 22:04

1 Eklenti(ler)
Yapışık ikiz kardeşler...

Birbirlerinden ayrılıp,12 tane olarak dikilecekler.

Dumlupınar 22-07-2019 22:36

[QUOTE=Selma_321;1572439]Az gibi gözüküyor ama baya var.. Tekrar teşekkürü bir borç bilirim.. Selamlar.[/QUOTE

Tekrar merhaba,frezya soğanlarına ve tohumlarına verdiğiniz değer ve emek için bende size teşekkürü bir borç bilirim.

Kendi yetiştirdiğim soğanlardan bile güzel gelişmişler.Bu duruma çok sevindim.Maşallah diyelim.

Fazla sayıda oldukları belli oluyor.Bu soğanları Ekim ayının ilk haftası dikin.Artık bu soğanlar farklı renklerde çiçeklenip,yine her frezya türü gibi gübre yönünden zengin bir toprak yapısı isteyeceklerdir.

Gübre için Ekosolfarm on lıne satış sitesine bir göz atın.Kargo bedava ve ben bu markanın solucan gübresini kullanıyorum.

Soğanların devamlılığı için geçen yıl kullandığınız toprağı mümkünse kullanmayın.Aynı yapıda yeni toprağa dikmeniz çok daha iyi olur.

Tohumdan ekilen bu türler kesinlikle hastalık yapmıyor.Ancak risk almaya gerek yok.Ben yine temiz ve yeni toprak kullanın derim.

Tekrar emeklerinize sağlık.Selamlar...

Dumlupınar 27-07-2019 14:01

5 Eklenti(ler)
Frezya soğanları dinlenmede...

1.ve 2.fotoğraf,ana soğanların taban kısımlarında oluşan,nohuta benzer yamuk yumuk yavru soğanlara ait...
Bu soğanların neredeyse hastalık yapma riski hiç yok.

3.fotoğraf ebruli tür dediğimiz çok hafif kokulu,ancak çok çiçeklenen,yine hiç hastalık yapmayan türe ait.

4.fotoğrafta ise,bir buğday tanesi iriliğinde diktiğim frezya soğanlarının gelişimlerini görüyorsunuz.
Ben bunlara şişe soğanlar diyorum.8-10 cm.derinliğindeki mini saksılara dikmiştim.

Tahminime göre;saksılar dar geldiği için soğanlar enine değil,boyuna gelişim göstermişler.

5.fotoğrafta yine tohumdan ekerek yetiştirdiğim türlerin yavru soğanları ve iriliklerine göre 2 gruba ayırdığım yukarıda sözünü ettiğim boyuna gelişim gösteren soğanlar var.

Selma_321 30-07-2019 19:12

Sayın Dumlupınar, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.. Bunlara mümkün olduğunca uyacağım.. Bakalım seneye kısmet olursa ne renkler çıkacak..
Maşallah, frezya soğanlarınız çok güzel gözüküyorlar.. Anlaşılan o ki, seneye kısmet olursa sayenizde gene görsel şölen yaşayacağız. Selamlar ve saygılar.

Dumlupınar 30-07-2019 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 (Mesaj 1572839)
Sayın Dumlupınar, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.. Bunlara mümkün olduğunca uyacağım.. Bakalım seneye kısmet olursa ne renkler çıkacak..
Maşallah, frezya soğanlarınız çok güzel gözüküyorlar.. Anlaşılan o ki, seneye kısmet olursa sayenizde gene görsel şölen yaşayacağız. Selamlar ve saygılar.

Hep birlikte inşallah...Selamlar...

Dumlupınar 02-09-2019 11:16

2 Eklenti(ler)
Kompost gübremiz hazır halde, frezyaların dikimini bekliyor.

aloe 02-09-2019 11:59

Sn Dumlupınar elimde yazın başında almış olduğum elenmiş ve yanmış koyun gübreli toprak var. Fazla almışım çuvalda duruyor. Biraz da frezya soğanı edindim. Acaba frezya soğanlarımı bu toprağa ekebilir miyim?

Dumlupınar 02-09-2019 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1574133)
Sn Dumlupınar elimde yazın başında almış olduğum elenmiş ve yanmış koyun gübreli toprak var. Fazla almışım çuvalda duruyor. Biraz da frezya soğanı edindim. Acaba frezya soğanlarımı bu toprağa ekebilir miyim?

Ekebilirsiniz.Ancak yanmış hayvan gübresi tuzlu olabilir.Frezyaların tuzlu toprakta kökleri yanar.

Gübre,toprak karışımını bir saksıya alın.Saksıdaki toprağı 5 litre kadar suyla sulayıp,fazla suyun saksının tahliye deliklerinden akıp gitmesini sağlayın.Karışımda mevcut olan tuz,bu şekilde topraktan yıkanarak uzaklaşır.

Havalar malum hala serinlemedi.Dikim için acele etmeyin.Selamlar...

aloe 02-09-2019 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1574136)
Ekebilirsiniz.Ancak yanmış hayvan gübresi tuzlu olabilir.Frezyaların tuzlu toprakta kökleri yanar.

Gübre,toprak karışımını bir saksıya alın.Saksıdaki toprağı 5 litre kadar suyla sulayıp,fazla suyun saksının tahliye deliklerinden akıp gitmesini sağlayın.Karışımda mevcut olan tuz,bu şekilde topraktan yıkanarak uzaklaşır.

Havalar malum hala serinlemedi.Dikim için acele etmeyin.Selamlar...

Tamam değerli bilgi için çok teşekkür ederim. Bugün dediğiniz işlemi yaparım. Ekmek içinse sizi takipteyim. Siz ne zaman ekerseniz bende o zaman ekicem.

Melisa16 08-09-2019 14:55

3 Eklenti(ler)
Merhabalar.
Biraz önce, frezya soğanları ne alemde diye kontrol ederken köklerinin belirmeye ve filizlenmeye başladıklarını gördüm ve yeni bir toprak karışımı hazırlayıp ektim. İnşallah çiçeklerini de görürüz yine. :)

Dumlupınar 08-09-2019 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melisa16 (Mesaj 1574421)
Merhabalar.
Biraz önce, frezya soğanları ne alemde diye kontrol ederken köklerinin belirmeye ve filizlenmeye başladıklarını gördüm ve yeni bir toprak karışımı hazırlayıp ektim. İnşallah çiçeklerini de görürüz yine. :)

Çiçeklenme bitiminden sonra,bitkiyi tohuma bırakıp bırakmadığınızı bilmiyorum.
Ancak eğer elinizde tohum varsa onlarıda ekebilirsiniz.

Melisa16 08-09-2019 21:42

Sadece bir sapı tohuma bırakmıştım, galiba sarı renkli olanıydı. Onları da bugün ektim Sn. Dumlupınar, teşekkür ederim.

aloe 10-09-2019 16:27

3 Eklenti(ler)
Sn Dumlupınar. Frezya soğanları küçük olduğu için küçük saksıya ekebilirmiyim? Yarım ya da bir litrelik saksılara. Bir de bodur türden frezya soğanları çok daha küçük. Elimle yoklayınca 2-3 tanesinde içinde hafif boşalmalar farkettim. Inşallah onlarda tutar. İlk resim kültür ikinci bodur tür ve son resimde içi boşalan soğan ve kabuğu. Ekim yapmak için sizin ektim haberinizi bekliyorum :)

Dumlupınar 10-09-2019 16:42

Belirttiğiniz boyuttaki saksılar uygundur.
Kültür türleri artık dikebilirsiniz.
Bodur türün soğanları daha küçük oluyor.Bu türün dikimi için Eylül sonunu bekleyin.
İçi boşalan soğanları atın gitsin.

aloe 10-09-2019 17:29

Tamamdır. Atarım atmasına da çok üzülerek atıcam :( mis kokulu bodur tür gönlümün yariydi.

Dumlupınar 10-09-2019 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1574544)
Tamamdır. Atarım atmasına da çok üzülerek atıcam :( mis kokulu bodur tür gönlümün yariydi.

Üzülmenize gerek yok.Kalanların her biri 2-3 yavru soğan verip,seneye çok daha fazla sayıya ulaşacaklar.

aloe 10-09-2019 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1574545)
Üzülmenize gerek yok.Kalanların her biri 2-3 yavru soğan verip,seneye çok daha fazla sayıya ulaşacaklar.

Kendileri zaten birer yavruyken yine de yavrularlar mı ki?
Bir de kültür frezyalarını yarın sabah ekeceğim. Ne zaman sulamaya başlayım.

Dumlupınar 10-09-2019 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1574548)
Kendileri zaten birer yavruyken yine de yavrularlar mı ki?
Bir de kültür frezyalarını yarın sabah ekeceğim. Ne zaman sulamaya başlayım.

Üstte yazdım.Bu türün soğanları küçük oluyor.Mayıs ayı sonunda soğanları söktüğünüzde yavrularını göreceksiniz.
Yarın sabah soğanları diktikten sonra sulayın.

Frezyaların dikimi,bakımı ile ilgili tüm bilgiler 2018 yılı paylaşımlarımda var.İlgili sayfaları okursanız detaylı olarak bilgi edinebilirsiz.Selamlar...

aloe 10-09-2019 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1574549)
Üstte yazdım.Bu türün soğanları küçük oluyor.Mayıs ayı sonunda soğanları söktüğünüzde yavrularını göreceksiniz.
Yarın sabah soğanları diktikten sonra sulayın.

Frezyaların dikimi,bakımı ile ilgili tüm bilgiler 2018 yılı paylaşımlarımda var.İlgili sayfaları okursanız detaylı olarak bilgi edinebilirsiz.Selamlar...

Yazınızı kaçırdım galiba kusura bakmayın. Bahsettiğiniz eski sayfaları okuyordum bilmem kaç saattir 32. sayfaya geldim ama beynim sulandı. Artık öğrendiklerim de çorba olmaya başladı. Bu gece yeter. İyice tarhana çorbası olmadan okumayı bırakıyorum. Artık yarın sadece 2018 gönderilerini okurum. Hayırlı geceler dilerim.

Dumlupınar 10-09-2019 23:11

Frezyalar ile ilgili detaylı tüm bilgiler ;

54.sayfa,09-03-2018 tarihli,1609 nolu mesajla başlıyor.

56.sayfa 12-03-2018 tarihli,1665 nolu mesajla sona eriyor.

Bu güzel bitkiyi yetiştirirken edindiğim tecrübeleri,15 soruya15 cevap vererek paylaşmıştım.
İsteyen üye arkadaşlar buradan her türlü bilgiyi edinebilirler.Selamlar...

aloe 10-09-2019 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1574552)
Frezyalar ile ilgili detaylı tüm bilgiler ;

54.sayfa,09-03-2018 tarihli,1609 nolu mesajla başlıyor.

56.sayfa 12-03-2018 tarihli,1665 nolu mesajla sona eriyor.

Bu güzel bitkiyi yetiştirirken edindiğim tecrübeleri,15 soruya15 cevap vererek paylaşmıştım.
İsteyen üye arkadaşlar buradan her türlü bilgiyi edinebilirler.Selamlar...

Bu bilgi harika oldu. Çok çok teşekkür ederim.

Dumlupınar 30-09-2019 16:05

5 Eklenti(ler)
Bu kadar uyku yeter.Frezya sezonu başlıyor.

Bu 7 saksıya tohumdan yetiştirdiğim kültür türlerin soğanlarını,17 Eylül'de dikmişim.

Dumlupınar 30-09-2019 16:06

3 Eklenti(ler)
Devamı...

Füreya 30-09-2019 17:32

Ellerinize sağlık Sayın Dumlupınar, yeşilin bu tazecik tonu o kadar güzel ki!
Bu yıl da soğanlarımızı dikmek nasip oldu, inşAllah çiçeklerini görmek de nasip olur. Ben de Eylülün 16sında dikmiştim soğanları, bu vesileyle size bir kez daha teşekkür ederim.

Melisa16 30-09-2019 19:11

2 Eklenti(ler)
Ben heyecandan biraz acele ettim galiba Dumlupınar üstad :) şimdiden boylandılar...

Bu kültür türlerin soğanlarını 8 Eylülde dikmiştim.

Eklenti 699109

Bunlar da kültür türlerin geçen sene verdikleri yavru soğanlar.
Eklenti 699110

Dumlupınar 30-09-2019 19:29

Gayet güzel gelişmişler.Kültür türler için İstanbul'da 8 Eylül'de dikim tam zamanıdır.Selamlar...

aloe 14-10-2019 10:09

3 Eklenti(ler)
Ben eylül sonuna doğru ekmiştim. Kültürler çıkmaya başladı. Çok merak ettiğim ve çok istediğim mis kokulu bodur frezyada ise ses seda yok ( acaba derine mi ektim naaptım) :( Aynı toprağa ekip aynı suladım. Sulamayı sık yapmadım. Galiba gerçektende çok istememek lazım. İçim kutusunda kültür diğerinde bodur tür var.

Dumlupınar 14-10-2019 23:04

Bodur türün ekili olduğu kabı şimdilik güneşte bırakmayın.Soğanlar sürene kadar tam gölge bir alanda dursunlar.Filizler 2-3 cm.olunca güneş gören bir alana alın.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025