agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

eylems 22-09-2008 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aylaman (Mesaj 289613)
değerli arkadaşlar bu yaz bir çocuğum daha olduğundan kastamonudan dışarıya çıkamadım babam soğan söktüğünde özele gelen adreslere göndereceğim sözümün arkasındayım soğanlar izmirden gelecek ve göndereceğim bu aralar burayada pek uğrayamadım kusura bakmayın

Sayın Aylaman, hayırlı olsun.

aysemelike 23-09-2008 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 288853)
Geçen seneden sümbül soğanlaım var. Kasım ayında ekilebileceği yazıyo önceki mesajlarda, ama bizim burda kasım ayı bile ılık oluyor. Aralık ayında mı eksem acaba?

soğanlı bitkilerin taaa başında bir yerlerde ve derginin ilk sayılarından birinde bu sorunuz ile ilgili cevabın olduğunu sanıyorum, ama kısaca;

-toprağa ekiyorsanız aralık başı ekin derim.
-saksıya ekiyorsanız uçlarını 1cm açıkta bırakın, karanlık soğuk bir yere alın(antalya bile olsa serin ve karanlık bir tuvalet, sandık odası, kuzeye bakan bir balkon dolabı vs.. olabilir), uçlar 3-4cm olunca odaya **** balkonunuza koyun nefis açacaklardır...

selamlar

yukka 17-10-2008 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike (Mesaj 290068)
soğanlı bitkilerin taaa başında bir yerlerde ve derginin ilk sayılarından birinde bu sorunuz ile ilgili cevabın olduğunu sanıyorum, ama kısaca;

-toprağa ekiyorsanız aralık başı ekin derim.
-saksıya ekiyorsanız uçlarını 1cm açıkta bırakın, karanlık soğuk bir yere alın(antalya bile olsa serin ve karanlık bir tuvalet, sandık odası, kuzeye bakan bir balkon dolabı vs.. olabilir), uçlar 3-4cm olunca odaya **** balkonunuza koyun nefis açacaklardır...

selamlar

Saksıya ekeceksek hangi ayda olmalı? Karanlıkta beklerken ne oranda su vermeli? Teşekkürler.

nuzel 03-11-2008 11:54

Bende aynı soruyu soracağım.Sümbülü karanlık odada bekletirken sulanacakmı?

Lonicera 03-11-2008 14:03

Sn Oğuzhan'ın SOĞANLI ve YUMRULU BİTKİLER başlığında bahsettiği 21-22-23 no'lu mesajlarında gerekli bilgiler mevcut arkadaşlar.

nuzel 03-11-2008 14:27

Sayın Lonicera benim sorumun cevabı orada yok.Ben bahçede sümbül yetiştiriyorum zaten.Ama saksıda karanlıkta bekletirken sulanacakmı?

Lonicera 03-11-2008 14:32

Sn nuzel,ben erkenci sümbül aldığım için saksıya koyup biraz suladım.Şimdi kök gelişmesi için bekliyorum.Sizdeki sümbül erkenci mi yani ilk çiçek açanlardan mı bilmiyorum.Aşağıdaki sitede konu hakkında biraz bilgi mevcut.Umarım işinize yarar.

http://cicek-cicekci-cicekcilik.blog...tiricilii.html

Lonicera 03-11-2008 14:45

Başka bir siteden alıntılar;

Saksıların dibine drenaj için kiremit parçaları veya çakıl koyun. Yarıya kadar toprak doldurun. Soğanları birbirine değmeyecek şekilde bastırmadan yerleştirin.. Üzerine soğanlar örtülünceye kadar toprak ekleyin. Hafifçe bastırın ve sulayın. Saksıları soğuk ve karanlık bir yere yerleştirin. Bodrum,camekanlı balkonda bir dolap içi olabilir veya saksıların üzerine siyah naylon poşet geçirebilirsiniz. Saksıları 2 ay kadar öylece bırakın. Ara sıra kontrol edin.Toprağı kurumuşsa biraz sulayın.

6-10 hafta içinde soğanlar uç verecektir. Karanlıktan önce gölge,bir iki gün sonra da aydınlık bir yere alın.Yapraklar uzayıp tomurcuk sapları kendini gösterince saksıyı evde direkt günışığından uzak aydınlık bir yere yerleştirin. Düzenli olarak sulayın.Saksıları ara sıra çevirin. Çiçekler bittikten sonra saksıları dışarı çıkarabilirsiniz. Yapraklar kuruyuncaya kadar sulamaya devam edin. Soğanları kuru bir yerde saklayın. Sonbaharda bahçeye ekebilirsiniz.

Alacağınız soğanlar çürüksüz,hastalıksız olmalıdır. Sümbülleri tek dikebilirsiniz ancak diğerlerini grup halinde dikerseniz daha gösterişli durur. Paketin üzerinde çiçek açma tarihi yazar. Farklı zamanlarda açan soğanlar seçerseniz,şubattan mayısa kadar sürekli çiçek elde edebilirsiniz.

Sümbül soğanları eylül-ekim aylarında iyi gübrelenmiş toprağa 15 cm. derinlik ve 20-30 cm. aralıklarla dikilir.Tabii sümbüller mart- nisan, Hollanda sümbülleri ise nisan-mayıs aylarında açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.

KAYNAK:http://www.humeyraozdamar.net/soganli.htm

yukka 03-11-2008 15:11

Ben ufak bir saksıya biraz toprakla sümbül soğanını yerleştirdim. Soğanı uçta 1-2 cm kalıncaya kadar toprakla örttüm. Ucunda yeşil yapraklar bir nokta gibi görünüyordu. Biraz sulayıp karanlık ve ısıtma olmayan bir odaya koydum. Toprağı kurudukça su veriyorum. Yapraklarda çok yavaş bir gelişme var. Yukarıdaki notlarda okuduğum şekilde yapraklar 4-5 cm oluncaya kadar karanlık odada kalmaya devam edecek. Geri kalanını burada paylaşmaya devam edeceğim. Bu arada çiçeğinin büyük olması için biraz gübre vermeli miyim, yoksa her sulamada mı gübrelemeliyim? Ne dersiniz?

Lonicera 03-11-2008 15:20

Yetiştirme tekniği kısmında, hayvan gübresini soğanların üzerini örttükten sonra yaklaşık 4-5 cm üstüne yayınız diyordu.Eğer suni gübreleme yapacaksanız toprağına potasyum ve fosfor ağırlıklı gübre koyulmasını öneriyorlar.Azot soğanlı bitkilerde az miktarda kullanılmalıymış ve fazlası zarar veriyormuş.Bence yavaş salınımlı suni gübreyi toprağımıza karıştırırsak en iyi çözümü alabiliriz.

nuzel 03-11-2008 16:02

çok teşekkürler arkadaşlar anladığım kadarıyla karanlıkta kaldığı sürece toprak kurudukça sulanacak.

verdoque 03-11-2008 19:20

Merhabalar,

Ben de cumartesi günü Bauhaus'tan bir mor bir de çift tomurcuklu beyaz sümbül aldım. İçerde cam kenarına koydum. Soğanı ancak kaplayan küçücük kaplardalar, kökleri alttan dışarı çıkmış durumda. Aslında saksıya almayı düşünüyordum ama önceki mesajlardan pek iyi bir fikir olmadığını öğrendim. Altlarına birer tabak koydum. Bu konu başlığını baştan sona okudum ama çiçekler üzerindeyken nasıl sulanması gerektiğini göremedim. Altına ne kadar su koysam sünger gibi çekip bitiriyorlar. Çürütürüm diye fazlasını koymaya korkuyorum. Mor olan tomurcuk alt sıradan hemen morarıp çiçeğini açmaya başladı. Bu kadar hızlı olması normal midir? Aslında tomurcuklar küçükler, bu kadar çabuk açınca hemen de solmaya başlayacak gibi geldi. Kaloriferler biraz fazla yanıyor, evin içi çok sıcak oluyor, acaba açma işini yavaşlatmak için dışarıda mı tutsam? Dışarısı gündüz çok da soğuk olmuyor bu aralar.

Orkun Kırcı 03-11-2008 19:25

Bence dışarıya alın havalar henüz uygun. Ben de nergislerimi içerde tutuyordum bi baktım birkaç günde upuzun oldular sıcak çok tetikliyor gelişimlerini hemen dışarı aldım. Şimdi normal gelişiyorlar.

yukka 03-11-2008 19:52

Benim bu yıl tekrar diktiğim sümbül soğanını, geçen yıl çiçekli olarak satın almıştım. Çiçek sapı hiç uzamadı. Çiçekli kısım yaprakların arasında sıkıştı kaldı. Bunun sebebini biliyorsanız yazar mısınız? Bakalım bu yıl, çiçekli dalın boyunu uzatabilecek miyim.

aysemelike 03-11-2008 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yukka (Mesaj 310082)
Benim bu yıl tekrar diktiğim sümbül soğanını, geçen yıl çiçekli olarak satın almıştım. Çiçek sapı hiç uzamadı. Çiçekli kısım yaprakların arasında sıkıştı kaldı. Bunun sebebini biliyorsanız yazar mısınız? Bakalım bu yıl, çiçekli dalın boyunu uzatabilecek miyim.

Ortam değişikliğinden, aniden sıcakta kaldığı için olmuştur...

hocam100 03-11-2008 22:03

sümbül

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ophrys (Mesaj 84555)
Sümbül soğanım iki dal çiçek verdi. Biri kurudu diğeri büyüdü.

Bu da benim saksıda sümbülüm.Diğeri de bahçemdekiler.

günebakan 03-11-2008 22:17

offf çok güzel bir görüntü Hocam100 elinize sağlık asker gibi dizilmişler sıraya:)

aliş 04-11-2008 06:25

Hocam100 sabah sabah içim açıldı inanın, bu ne güzellik...

nuzel 04-11-2008 08:30

Hocam bahçedeki resim Hangi ay çekildi

hocam100 04-11-2008 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuzel (Mesaj 310285)
Hocam bahçedeki resim Hangi ay çekildi

Bu fotoğrafı 23 Martta çekmiştim.

ardabora 04-11-2008 22:58

Maşallah...soğanlar hep bahçede mi kalıyor?

hocam100 05-11-2008 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 310775)
Maşallah...soğanlar hep bahçede mi kalıyor?

Her yıl kaldırıp toprağı işler yeniden dikerim.

Günüm 05-11-2008 16:30

O nasıl bir bahçe sevgili Hocam100.
Kokudan geçilmiyordur aralarından. Vallahi burnuma kadar geldi kokuları.

Ben de epeyi soğanlı çiçek ektim. Birbir çıkmaya başladılar topraktan. Ne zaman söküp, tekrar ne zaman dikmem gerektiği konusunda hiçbir bilgim yok.

Soğanları ne zaman çıkarıp, ne zaman ekiyorsunuz?

suzan7 05-11-2008 19:09

Arkadaşlar,
Ben ekimin başında lale ve sümbül soganlarını ektim.
Kapalı alkomumda duruyorlar.Sıcaklık gündüz22-23 derece gece ise 15-18 derece.Halen sümbüllerim ve lalelerimde bir degişiklik görünmüyor.Karanlık ve serin bir yerde olmadıkları içinmi cimlenmediler diye düşünüyorum şimdi.Bu günden sonra karanlık yere alırsam yararı olurmu.Bilgi verirseniz teşekür ederim.

Orkun Kırcı 05-11-2008 21:43

Suzan hanım ben guzmanilarımı 2 gündür tekrar karanlık ortama aldım(üzerine koyu renk pet bardak kapattım). Gözle görülür bir fark oldu bile. Sanırım sizde alsanız bişey olmaz.

günebakan 05-11-2008 22:20

******* karanlıkta olmadıkları için çimlenmemişlerdir Suzan Hanım ben bardağa doldurduğum içme suyunda yetiştiriyorum iki tane sümbül hemen köklendiler bile bakalım yapraklarını ne zaman verecek

Bir tanede denemek için aynı şekilde tulipa koydum ondan pek emin değilim olmayacak gibi gözüküyor :)

Gülbeşeker 05-11-2008 22:28

hocam 100 sümbül soganlarından satıyormusunz

hocam100 06-11-2008 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülbeşeker (Mesaj 311265)
hocam 100 sümbül soganlarından satıyormusunz

Satıyorum ama burası satış bülümü değil, satış bölümde yazarsanız sevinirim.

suzan7 06-11-2008 19:56

Teşekkürler,
Orkunkırıcı ve günebakan.
verdiginiz bilgiler için.

Emel Yılmaz 07-11-2008 08:54

Hocam acaba diktiğimiz nergiz ve sümbül soğanlarını ilk aşamada karanlık bir ortamdamı bırakmak ve tutmak gerekiyor

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025