agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Amaryllis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3034.htm)

gülsu 14-06-2013 12:29

Sayın nihat.k videonuzu izledim. Sizinki amaryllis balkonu olmuş. Bu kadar çeşiti bir arada görmedim. Çiçekleri açınca nasıl olur kimbilir. Bende amaryllislere çok meraklıyım. Daha doğrusu bütün çiçekli soğanlara. Benimde üç çeşitim var ama daha fazla çeşit de edinmek isterim doğrusu. Sizin balkonunuzu takip edeceğim. Ben umuyorum ki İnşallah bol tohum edersiniz de bizlerlede paylaşırsınız. Tabii paylaşım hakkında ne düşünürsünüz. Ellerinize sağlık. Bol çiçekli günler dileğiyle.

nihat.k 16-06-2013 12:11

4 Eklenti(ler)
Merhaba sayın gülsu. Açan çiçeklerin bir kısmı aşağıda. Bazı aksilikler yüzünden tüm çiçekleri açtıramasamda yinede memnun olacağım kadar çiçeğim oldu. (Avatarımdaki dahil) Bazı aksilikler diyorum. Bir kısım soğanlar zaten kargo gecikmesi sebebi ile bu seneki çiçeklerini oldukları yerde kuruttular. Bir kısmı (çinden aldıklarım) çiçek açabilecek yetişkinlikte gelmediğinden açmadılar. Birde zararlı haşere veya organizmalar eklenince... Şu aralar ilaç araştırması yaptım ve parker neem isimli bir ilacı sipariş ettim.

nihat.k 24-06-2013 20:07

2 Eklenti(ler)
Küçük bir bahçeciğim vardı. Bir köpek musallat olup irili ufaklı 20 - 30 fideyi , saksıyı kazarak heba etmiş. (sabah görüp kovaladım) Birkaç senedir hiç sorun olmamıştı.Alınmayın ama aramızda en az 1 kişi fena nazar ediyor galiba. Hemen 1-2 nazarlık gönderiyorum. Sonra devam. Bir baş soğan ve hastalıklı yapraklar...:mad: :p

Muda 26-06-2013 01:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihat.k (Mesaj 1173791)
sayın muda , tohumların bir kısmını , tomurcuğu tam patlamadan alıp bir kavanoz içinde, güneş alan bir yere koyuyorum. Kavanozda açılıp kuruyorlar. Kaçanlarda belki bir gün bahçede fide olarak karşıma çıkıp sürpriz oluverirler. (daha önce oldu) ;) Soğanım çok olmasına rağmen çoğunu yeni edindiğimden henüz yavru veya tohumlardan çoğaltma işini fazla yapamadım.

Nihat bey. Bende en iyi tohum burada paylaştığım tohumlar. http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/31086.htm Bu tohumların özellikle içlerinin dolu olmasını sağlamaya çalıştım. Hatta arkadaşlar biraz fazla beklediler. Daha önce açan ithal kırmızı amaryllis tohumlararı çok daha önce açmalarına ve yaprakları yaklaşık yetmiş beş cm olmasına rağmen tohumları istediğim gibi olmadılar. Ben tohumların büyük kısmının döllenmesi için çiçeklerin erkek polenlerin tam olgunlaştığı, dişi bireyin beyaz üçlü vaziyette olduğu zaman suni tohumlama yaptım. O zaman arılar olmadığı için bu işlemi yapmadığım tohum keseleri belli bir zaman sonra tohumlar olgunlaşmadan öldüler. Hatta kırmızı ile turuncu olanlardan aynı zamana rastlayanları belki olur ihtimali ile bir kısmını değişik bir renk varyetesi elde edebilmek amacı ile suni dölleme yaptım. Bu iş için en kolayı kulak pamuğu kullanmak. Katlı olanların veya bir kısmının tohum yapmaması döllenme olmaması olabilir. Eğer hibrit olup döllenme yapmıyorlarsa siz de benim gibi katlı olanları normal olanlara normalleri katlı olanlara zamanları tutar ise suni dölleme ile hem farklı bir renk varyetesi, hem de tohum alabilirsiniz. Ben tohumları mümkün olduğu kadar beklettim. Yukarıda bulunan linkteki tohumlar çok iyi gelişti ve içleri dolu oldu. Diğer tohumlar o kadar olmadı. Tohum kapsüllerini tam olgunlaşmadan koparmayı tercih etmeseniz çok daha iyi olur sanırım.

malina 28-06-2013 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1173865)
Nihat bey. Bende en iyi tohum burada paylaştığım tohumlar. http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/31086.htm

Örnekte görüldüğü gibi, paylaşılacak tohumlar için forumda özel bir bölüm bulunmaktadır. Muda'nın da yaptığı gibi paylaşımlar orada yapılmalıdır.

Burada yapılmaya çalışılan paylaşımlar silinmiştir çünkü forumun bu bölümleri bitki hakkında bilgi edinmek içindir. Bir bitki hakkında bilgi ararken, paylaşım mesajları arasında dolaşmak zorunda kalmak istemezsiniz sanırım... Bu gibi durumlarda, lütfen birbirinizi bilgilendirip, doğru bölüme yönlendirin.

Paylaşımlar için burayı kullanabilirsiniz.

Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas

yeşillim 29-06-2013 14:52

1 Eklenti(ler)
Cinsi mi böyledir veya gübreleme hatası mıdır? Resmen sap yok toprak üzerinde !
Neden acaba kaynaklı olabilir !

Mutlu Kutlu 29-06-2013 16:00

Geç dikilen amaryllis'lerde bu şekilde sapsız çiçekler görülebiliyor. Saksı değiştirmezseniz, kışı ılık ve aydınlık bir yerde geçirirse sonraki çiçeklenmesinde herşey normal olacaktır.

İyi beslerseniz kocaman ve çok çiçek yapar.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1175069)
Cinsi mi böyledir veya gübreleme hatası mıdır? Resmen sap yok toprak üzerinde !
Neden acaba kaynaklı olabilir !

hifa_24 17-07-2013 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihat.k (Mesaj 1173462)
Küçük bir bahçeciğim vardı. Bir köpek musallat olup irili ufaklı 20 - 30 fideyi , saksıyı kazarak heba etmiş. (sabah görüp kovaladım) Birkaç senedir hiç sorun olmamıştı.Alınmayın ama aramızda en az 1 kişi fena nazar ediyor galiba. Hemen 1-2 nazarlık gönderiyorum. Sonra devam. Bir baş soğan ve hastalıklı yapraklar...:mad: :p

Aranizdaki o bir kisi benmişim gibime geldi ustume alindim da:Dcunku bu sene amaryllis ciceyine muhtac kaldim :mad::D

Mutlu Kutlu 19-07-2013 16:13

Kırmızı güneş topu amaryllis - Haemanthus multiflorus sun ball lily flower

2 Eklenti(ler)
Yılbaşında Tayland'dan gelen güneş topu amarylisler 7 ay boyunca hiç hareket etmedilerdi. Ne çürüdüler ne sürgün yaptılar.

Dün farkettim bir tanesi çiçek açmış ve dip kısmında 1-2 taze yaprak çıkarmış, çok sevindim.

kızılcabulut 23-07-2013 13:41

arkadaşlar pembe , beyaz ve kırmızı amaryllis soğanı nereden bulabilirim acaba

Selçuk Boz 24-07-2013 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızılcabulut (Mesaj 1183053)
arkadaşlar pembe , beyaz ve kırmızı amaryllis soğanı nereden bulabilirim acaba

Bu mevsimde amaryllis soğanı bulmanız çok zor. Ticari olarak, çiçek açmış şekilde satışının da, mevsim itibariyle olmayacağını sanıyorum.

Ancak, çevrenizde saksıda yetiştiren kişilerden saksılı olarak temin edebilirsiniz. Bahçeye dikilmiş bitkilerin sökülerek alınması da, mevsim dolayısıyla uygun değil. Zira, şu sıra soğanlar gelecek yıl için hazırlık içindeler.

En iyisi, sabırla baharı bekleyin ve Amaryllis soğanı | Zengarden Ev ve Bahçe gibi yerlerden temin etmeye çalışın.

Kolay gelsin.

kızılcabulut 24-07-2013 12:05

teşekkürler selçuk

akçabardak 09-09-2013 12:18

3 Eklenti(ler)
Amaryllis tohumu

Sayın nihat k. nın gönderdiği amaryllis tohumlarını
suya koydum, kendilerine teşekkür ederim.
Eklenti 440076

10 gün kadar suda bekledikten sonra
çimlendiklerini gördüm ve bu gün çimlenenleri
toprakla buluşturdum, sonucu bende çok merak ediyorum.
Eklenti 440077

Çok yakından çekim, bardağın içinde çizgi
şeklinde gözüküyorlar.
Eklenti 440078

Valeria 27-10-2013 09:01

Good day to everyone! I hope here many people understand English . I have a problem and looking for advice. I couldn't find amaryllis bulbs in turkey, so I ordered them from china by EMS shipping. Bulbs came, but ptt not giving me them, saying that bulbs are prohibited and custom not giving them and they will send them back . Is it true, as I saw on that site some Turkish people were buying bulbs and sending thanks full reply for seller. Had any one such expirience ???

alys 28-10-2013 21:54

İngilizcem yok.Translate çeviriyle anladığım kadar, ptt soğanlar yasak diye sorun çıkarmış. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir sorun gümrükte olur. Ptt sadece kargo hizmeti veren bir kurum. Gümrükte; ya 75 euro üzeri diye ya da sertifikasız olduğu için sorun çıkar biliyorum.
Çin' den 2 defa clivia siparişim oldu. Çıplak kök olarak sorunsuz geldiler. Ptt kargoyla. Ve sertifikasız.
Aşağıdaki sitede amaryllis satılıyor. İnceleyin isterseniz.

Amarllyis Bahçesi

DilSe 03-11-2013 11:08

2 Eklenti(ler)
Sayın nihat.k Amaryllis'leriniz çok güzel, emeğinize sağlık. :) Benim Amaryllis'lerimin şu anki durumu böyle. Siz kış boyunca sulamayı tamamen kesmeyip şubat-mart gibi yeşil yapraklı iken kendiniz mi buduyorsunuz, yoksa sulamayı yavaş yavaş kesip sararmasını mı bekliyorsunuz?
Ben saksı değişimi de yapmak istiyorum çünkü bir saksıda soğanlar sıkışık, birbirlerine baskı yapıyorlar. (Her iki saksıda da 4 soğan var.) Bir de baş kısımlarının birazını toprak üstünde bırakacağım, şu an öyle değil. Ne zaman ve nasıl yapmalıyım değişimi? Cevaplandırırsanız çok sevinirim.
Saygılarla... :)

musk 03-11-2013 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DilSe (Mesaj 1214255)
Sayın nihat.k Amaryllis'leriniz çok güzel, emeğinize sağlık. :) Benim Amaryllis'lerimin şu anki durumu böyle. Siz kış boyunca sulamayı tamamen kesmeyip şubat-mart gibi yeşil yapraklı iken kendiniz mi buduyorsunuz, yoksa sulamayı yavaş yavaş kesip sararmasını mı bekliyorsunuz?
Ben saksı değişimi de yapmak istiyorum çünkü bir saksıda soğanlar sıkışık, birbirlerine baskı yapıyorlar. (Her iki saksıda da 4 soğan var.) Bir de baş kısımlarının birazını toprak üstünde bırakacağım, şu an öyle değil. Ne zaman ve nasıl yapmalıyım değişimi? Cevaplandırırsanız çok sevinirim.

Sulamayı tamamiyle kesip toprağını ve bitkiyi kurumaya bırakın. yaprakları kesmeyin. Bırakın kendi sararıp kuruyana kadar kalsın. Tamamiyle sararıp kuruduktan sonra (1-2 ay sürer) kesebilirsiniz. Bundan sonra saksıyı kuru soğuk loş bir yerde kışlatın. mutlaka dış ortamda soğukta kalsın. Nisan mayıs gibi topraktan çıkarın soğandan biraz büyük bir saksıya yeniden 3/1 i dışarda kalacak şekilde dikin. Eski kökleri kesmeyin. Bolca sulayın bir kez, daha sonra yapraklar çıkıp çiçek başı görünene kadar sulamada çok cimri olun. çiçek sapı 3-4 santim çıktıktan sonra normal sulayın. 3v senede bir saksı değiştirmeniz yeterlidir. Her sene istemez.

DilSe 03-11-2013 20:46

Sayın musk çok teşekkür ederim cevabınız için. Ben bazı seneler hiç kesmiyordum sulamayı, öbür seneye yeşil kalıyordu ama çiçek vermediği zamanlar olmuştu. Bir iki sene de tamamen budamıştım yapraklarını, o zaman yaprakla birlikte direkt çiçek sapı da çıkartmıştı. Bu sene en sağlıklısını yapmak istiyordum. Cevabınız benim için çok açıklayıcı oldu.:) Söylediklerinizi aynı şekilde uygulayacağım.

musk 03-11-2013 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DilSe (Mesaj 1214503)
Sayın musk çok teşekkür ederim cevabınız için. Ben bazı seneler hiç kesmiyordum sulamayı, öbür seneye yeşil kalıyordu ama çiçek vermediği zamanlar olmuştu. Bir iki sene de tamamen budamıştım yapraklarını, o zaman yaprakla birlikte direkt çiçek sapı da çıkartmıştı. Bu sene en sağlıklısını yapmak istiyordum. Cevabınız benim için çok açıklayıcı oldu.:) Söylediklerinizi aynı şekilde uygulayacağım.

Devamlı yesil kaldığında çiçek vermez. kışın kuru olarak soğukta dinlenmesi şarttır. mayısta sulamaya basladığınızda (başta çok az! bu çok onemli) mutlaka çiçek açacaktır.

hira 17-11-2013 00:15

Amaryllis soğanı dikmek için doğru zamandamıyız? belki cevabı sayfalarda var ama kafam karıştı.

alys 17-11-2013 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1219490)
Amaryllis soğanı dikmek için doğru zamandamıyız? belki cevabı sayfalarda var ama kafam karıştı.

Sayın hira; prepare edilmiş amaryllis soğanları eylül ayından mayıs ayına kadar dikilebilirler. Çok kısa bir sürede de çiçek açarlar.

jojoba 17-11-2013 21:26

Ne kadar gösterişli bir çiçek. soğanını nerden temin ederim?

günebakan 17-11-2013 21:34

Bauhaselerden temin edebilirsiniz:)

alys 18-11-2013 08:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jojoba (Mesaj 1219779)
Ne kadar gösterişli bir çiçek. soğanını nerden temin ederim?

Sayın jojoba;

aşağıdaki amaryllis satış sitesini henüz yeni faaliyete geçirdik. Zamanla renk skalası 30-40 renke kadar çıkacak. İnceleyin isterseniz. Herhangi bir konuda sorunuz ya da sorununuz olursa buradayım. Rahatça ulaşabilirsiniz.

http://www.amaryllisbahcesi.com/

nihat.k 18-11-2013 20:14

Merhaba. Satış siteniz hayırlı olsun. yurtdışından amaryllis almaya doymuş olmasaydım sitede satılan birkaç türü kaçırmazdım. Umarım yeterince ilgi görür ve bu çiçeği sevenler yurtiçinden kolaylıkla temin etmenin ayrıcalığını yaşarlar.

nihat.k 18-11-2013 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DilSe (Mesaj 1214255)

Sayın Dilse , çiçekleriniz sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Şu aralar son sulamayı yapıp ardından 4 ay kadar hiç sulamayın derim.ilk 2 ay sonunda yapraklar zayıflayıp solduğunda soğan ucundan kesin.Son iki ay mümkünse karanlık ve serin bir yerde dinlenmeye bırakın.Nisan ayında saksıyı dışarıya,nisan yağmurlarına bırakabilirsiniz. Mayıstan sonra kendiniz sulayabilirsiniz. Bu süreçte ve sonrasında yeni çiçekler açmadan soğanları topraktan çıkarmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü bu çiçekler soğuk havada kök çıkarmakta çok zorlanıyorlar. Yeni kökler çıkana kadar soğan gövdesinin bir kısmı çürüyor. Çiçeği toprakta bırakırsanız ana kökler toprak içinde hazır bekleyecektir. Toprak - saksı değişimi işlemini çiçeklenmeden sonra temmuz ağustos eylül aylarında , köklerin kurumasına müsaade etmeden yaparsanız hiç sorun olmayacaktır.

akçabardak 19-11-2013 18:24

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim amaryllislerim yerde ve hala yaprakları yeşil,
ben su vermesem de yağmurlar yağdığı için yaprakları bir türlü
sararıp kurumuyor, bundan sonra yağmurlar çoğalacak ve
soğanları çürüme yapar mı acaba ne yapmam gerekiyor
soğanları çıkartsam mı acaba?

Eklenti 455240

Bu şekilde 4-5 tane soğanım yerde soğanlar çok güzel gelişmişler,
çürürlerse çok üzülürüm, ne yapacağıma bir türlü karar veremiyorum.
Teşekkürler.

Mutlu Kutlu 19-11-2013 22:57

Sulanmasalar bile soğan gövdesinden suyunu alır yine birkaç yaprak yeşil kalır. Amarylisler yapı itibarıyla aradıklarını buluyorsa kendiliğinden uykuya yatmaz. Kışın uyanık tutmak yeşil yapraklı kışı çıkarmasını sağlamak, çiçek açmasına kolaylık sağlar.

Köklerini fazla hasar vermeden topraktan çıkarın ve uygun saksılara dikin. Soğanları don a kaptırırsanız dış yüzeyleri erir ve soğanlar zayıflar, belkide don un şiddetine göre ölebilirler de.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1220532)
Arkadaşlar benim amaryllislerim yerde ve hala yaprakları yeşil,
ben su vermesem de yağmurlar yağdığı için yaprakları bir türlü
sararıp kurumuyor, bundan sonra yağmurlar çoğalacak ve
soğanları çürüme yapar mı acaba ne yapmam gerekiyor
soğanları çıkartsam mı acaba?

Eklenti 455240

Bu şekilde 4-5 tane soğanım yerde soğanlar çok güzel gelişmişler,
çürürlerse çok üzülürüm, ne yapacağıma bir türlü karar veremiyorum.
Teşekkürler.

akçabardak 19-11-2013 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1220685)
Sulanmasalar bile soğan gövdesinden suyunu alır yine birkaç yaprak yeşil kalır. Amarylisler yapı itibarıyla aradıklarını buluyorsa kendiliğinden uykuya yatmaz. Kışın uyanık tutmak yeşil yapraklı kışı çıkarmasını sağlamak, çiçek açmasına kolaylık sağlar.

Köklerini fazla hasar vermeden topraktan çıkarın ve uygun saksılara dikin. Soğanları don a kaptırırsanız dış yüzeyleri erir ve soğanlar zayıflar, belkide don un şiddetine göre ölebilirler de.

Ah çok teşekkürler sayın Mutlu Kutlu, bu hiç aklıma gelmemişti, hemen dediğiniz
gibi köklerine hasar vermeden saksıya alacağım bana cesaret verdiniz.

alys 20-11-2013 06:11

Sayın akçabardak;
Amaryllis soğanlarınız vittatum ve jahnsoni ise topraktan çıkarmanıza gerek yok. Ama diğer hibrit türler ise Mutlu Bey' in dediği gibi topraktan çıkartın. Saksıya alın. Dona maruz bırakmayın. Vittatum ve jahnsoni yıllardır ülkemizde olan türler. Jahnsoniyi bilmiyorum ama vittatum doğal varyete.
Bursa' da hemen hemen her bahçede ve balkonda bu iki türu görebilirsiniz. Hiç kimsede bahçesinden çıkarmıyor. Bende yaklaşık 50 civarı renk var. Diğerlerini korumaya alırken, bu iki türü dışarıda bırakıyorum. Son 2 sene Bursa' da -10' ları gördük. Balikesir iklimide Bursa'dan çok farklı değil.
Yapraklarının kurumasına gelince. Ben de bu 2 türden 500 civarı soğan var.Hala yeşiller. Sizinkiler gibi. Ağustostan bu yana sulamıyorum. Onlar kuruması gereken zamanı bilir. Karar sizin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025