agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Amaryllis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3034.htm)

Nevzat 10-06-2012 10:40

2 Eklenti(ler)
Farklı bir renk:o

nevsune 10-06-2012 11:52

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl 4 çiçek açan amaryllis bu yıl 6 çiçek açtı. Kaça kadar yolu var acaba:p

Güler 10-06-2012 13:18

Ben de en fazla 6 diye biliyorum ama arkadaşımız lilyum gibi çakma yaparsanız 7-8 de olur.

(Şaka olsun diye kendi çiçeğine 2 tane de iple bağlamıştı bana hava atmak için)

nevsune 10-06-2012 13:38

Kgursan'ın verdiği bilgilere göre bitkim eğer Amaryllis ise 12 ye kadar yolu varmış:)

Yalnız Kgursan'ın yazısını tekrar okuduktan sonra kafam karışır gibi oldu. Çiçek sapına baktım sanki içi boş gibiydi. Çiçeklerin kokusu da yok. Yavruyu çıkartırken 4 tane de yeni yaprak çıkarttı. Bu durumda benim bitkim Hippeastrum mi acaba? Tohumların rengini ve yılda kaç kez çiçekleneceğini bekleyeceğim bakalım ne olacak. O zaman fark daha iyi ortaya çıkacaktır. Eğer Hippeastrum ise ben de lilyum'un yöntemini uygularım:p

Bu yazı yine elimizin altında olsun diye alıntıladım.
Alıntı:

Hippeastrum ve Amaryllis (A.belladana)
/I]Sn Maki 01 için notları karıştırırken Hippeastrum ile amaryllis in farklı türler olduğunu fakat söylemde genellikle hippeastrum dan amarylles olarak bahsedildiğini , ben de bu hatayı yaptığımı gördüm ve düzeltiyorum. Sn maki 01, için derlediğim bilgiler Amaryllis için değil Hippeastrum için dir ve sn Maki 01'in soğanları hippeastrum olduğu belirtilmektedir.

Kısaca verdiğim bilgiler doğru yere gitti ama isimler yanlıştır, Amaryllis değil Hippeastrum olacaktır. Okuduğum bazı mesajlarda da yine kavram, isim karışıklığı olduğu görülüyor.

Bu iki bitki türünün karşılaştırılması ve farkları:

Hippeastrum ve Amaryllis

1. Orjin : Güney Amerika , Güney Afrika,
2. Çiçek sap : İçi boş , İçi dolu, sert,
3. Sapta çiçek : 2-6 adet , 8-12 ad.
4. Koku : çiçekleri Kokusuz , Çiçekleri Kokulu
5. Tohum rengi : Siyah , Yeşil,
6. Çiçek oluşumu: Düzenli ve her 4 yaprakta 1 çiç., Yılda 1 kez çiçek,
7. Yavru sayısı : Alternanslı yıllarda az sayıda, her yıl devamlı, çok.

Hippeastrum; Amaryllidaceae familyasına bağlı, tropic ve sub-tropic bir bitkidir. Ilıman iklimlerde de yetişir, Batı Avrupa ve İskandinav ülkelerinde 18-23 oC aralığında toprak ısıtması yapılarak Yılda 7-11 ay arasında bir periyod da yetiştirilmektedir.

Hollanda da yapılan kültüründe, çiçekleri Aralık-Nisan arasında açacak şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bitkinin çiçeklenmesi için soğanın bir süre dinlenmesi gerekir.Güney Amerikada yıllık yetişir ve devamlı olarak yaprak verir ancak her 4 yaprakta bir çiçek tomurcuğu oluşturur. Devmlı büyüyen bitki yazın kurak ve yüksek sıcaklık koşullarında yaprakları sener (Solar) ve bitki dinlenmeye girer.

Avrupada dinlenme periyodu yapay olarak sağlanır. Yetiştirilen soğanlar topraktan çıkarılmadadn 1 ay önce sulama kesilir, 4 hafta kadar hiç su verilmez böylece yaprakların senmesi (solması) sağlanır.

Hippeastrum da çiçeklenme için ışık etkili değildir.

kelebek çalısı 10-06-2012 14:20

1 Eklenti(ler)
Amaryllis belladonna, naked lady.

Fotoğraf Wikimedia commons sayfasından alıntıdır.

saydemir 10-06-2012 20:56

1 Eklenti(ler)
Sprekelia formosissima

Eklenti 307074

2011 yılında zengarden dan aldığım soğanlar geçen sene açmamıştı ama bu sene uyandı. Sanırım sonbaharda saksısına yerleştirdiğim çubuk gübrelerin etkisi oldu. Bir amarilis türü. Aztec Lily, Jacobean Lily olarak da biliniyor. Kısa sürede geçti çiçeği ama görüntüsü çok güzeldi.

loveforlife 11-06-2012 16:10

Bu da benden...

2 Eklenti(ler)
Geçen kışın soğuna dayanamayan amaryllislerimi kaybettikten sonra yeni gelen kızım çiçeklerle ödüllendirdi beni...

hocam100 14-06-2012 10:35

3 Eklenti(ler)
Kolleksiyonumdaki amarilisler açmaya başladı:

Epru_ 20-06-2012 21:16

1 Eklenti(ler)
İşte bu da benim güzelim :)

Bir arkadaşım hediye etti, lilium (zambak) sanmıştım ama forumda zambak konusunda gezerken , benim çiçeğimin amaryllis olduğunu öğrendim.

Çiçeğim ben detayları öğrenene kadar tohuma gitti bile, artık yavaş yavaş suyunu keseceğim, bakalım tohumları oluşacak mı?

nevsune 23-06-2012 08:50

1 Eklenti(ler)
Benim amaryllis diye bildiğim bitkimin, kgursan'ın bilgileri ışığında Hippeastrum olduğunu düşünüyordum ama yine işler karıştı:confused:

Alıntı:

Hippeastrum ve Amaryllis

1. Orjin : Güney Amerika , Güney Afrika,
2. Çiçek sap : İçi boş , İçi dolu, sert,
3. Sapta çiçek : 2-6 adet , 8-12 ad.
4. Koku : çiçekleri Kokusuz , Çiçekleri Kokulu
5. Tohum rengi : Siyah , Yeşil,
6. Çiçek oluşumu: Düzenli ve her 4 yaprakta 1 çiç., Yılda 1 kez çiçek,
7. Yavru sayısı : Alternanslı yıllarda az sayıda, her yıl devamlı, çok.
Tohum yapmadığı için rengini göremedim ama çiçekleri kokusuz ve çiçek sapı boş. Yalnız Aralık-Nisan ayında çiçeklenmesi gerekirken benimki Haziran ayında çiçeklendi, geçen yıl da Eylül ayında çiçeklenmişti.
Eklenti 311339

Sevgili kgursan neredesiniz:rolleyes: Benim bitkim Amaryllis mi, Hippeastrum mu:confused:

Jezebel 23-06-2012 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 982831)
Sprekelia formosissima

Eklenti 307074

2011 yılında zengarden dan aldığım soğanlar geçen sene açmamıştı ama bu sene uyandı. Sanırım sonbaharda saksısına yerleştirdiğim çubuk gübrelerin etkisi oldu. Bir amarilis türü. Aztec Lily, Jacobean Lily olarak da biliniyor. Kısa sürede geçti çiçeği ama görüntüsü çok güzeldi.

Çok güzel ve kibar, çok beğendim:rolleyes:

Jezebel 30-06-2012 08:55

3 Eklenti(ler)
Amaryllis' im bir sap daha çıkardı:rolleyes:

Eklenti 313821

Eklenti 313822

Eklenti 313823

;)

YeniGine 04-10-2012 01:35

Amarallislerim hala saksıda ve yaprakları yeşil... Ayrıca bebe amarallislerim de var tohumdan yetiştirdiğim... Onlarda saksıda. Fakat hepsini bahçeye almak istiyorum. Yeşil yaprakları ile nasıl ve ne zaman bahçeye alabilirim?.. Şimdiden teşekkürler...

KAPTANzst 04-10-2012 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1026937)
Amarallislerim hala saksıda ve yaprakları yeşil... Ayrıca bebe amarallislerim de var tohumdan yetiştirdiğim... Onlarda saksıda. Fakat hepsini bahçeye almak istiyorum. Yeşil yaprakları ile nasıl ve ne zaman bahçeye alabilirim?.. Şimdiden teşekkürler...

Ben bundan 1 ay önce topraktan saksıya aktardım . İlk önce hafif yapraklar düşer gibi oldu. Suyu görünce toparladılar.Aktarım sırasında saksıdan toprağıyla çıkacağından sizde sorun olmaz. Plastik saksı ise kenarlardan hafif bastırarak biraz saksıyı yan tarafına yuvarlayın ve saksıya yapışık topraktan saksıyı ayırın. Böylece çok daha kolay çıkacaktır. Toprak dökülsede korkmayın dıkımden sonra ilk hafta sulayın ve toprağı nemli kalsın yeter.
Kolay gelsin.

YeniGine 04-10-2012 18:01

Teşekkür ediyorum Sayın KAPTANzst yapraklarını hâlâ ellemeyeyim yani değil mi?

YeniGine 25-10-2012 01:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 1026970)
Ben bundan 1 ay önce topraktan saksıya aktardım . İlk önce hafif yapraklar düşer gibi oldu. Suyu görünce toparladılar.Aktarım sırasında saksıdan toprağıyla çıkacağından sizde sorun olmaz. Plastik saksı ise kenarlardan hafif bastırarak biraz saksıyı yan tarafına yuvarlayın ve saksıya yapışık topraktan saksıyı ayırın. Böylece çok daha kolay çıkacaktır. Toprak dökülsede korkmayın dıkımden sonra ilk hafta sulayın ve toprağı nemli kalsın yeter.
Kolay gelsin.

Sayın KAPTANzst amarallisleri bahçe toprağına aldım; hala yaprakları üzerinde yeşil yeşil duruyor. Önümüz kış; bundan sonrası için ne yapmalıyım? Soğanlara birşey olur diye telaştayım, korkuyorum. Saksıda gayet iyi idiler ama bahçede ne olurlar bilemiyorum. Yardım lütfen!..

KAPTANzst 25-10-2012 08:30

Saksıda kışı atlatabildiyse toprakta daha kolay atlatır.
Normalde bahçe toprağı çok daha iyi. Kökleri engelleyecek bir engelleri yok. Ayrıca saksıda sıcak ve soğuktan hemen etkilenir, ama bahçede toprak izole eder sıcak ve soğuğu. Koruma daha fazla olur. Gübreside uygunsa seneye yavrular artar:=))
10 senelik soğanın etrafında 20 ye yakın soğan oluşmuş durumda.Belkide daha fazla , ben çiçek açabilenlerden bahsediyorum.
Hayırlı olsun

Nevzat 25-10-2012 08:40

1 Eklenti(ler)
En son açan:o

Nevzat 01-11-2012 16:48

1 Eklenti(ler)
Şimdilik 7 ad. çiçek.:o

KAPTANzst 01-11-2012 18:25

Bunu ne zaman çektiniz:dilli:

Nevzat 01-11-2012 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 1040568)
Bunu ne zaman çektiniz:dilli:

Bugün, Sayın KAPTANzst.:o

KAPTANzst 01-11-2012 22:57

Çok güzel, bizimkiler aylar önce çiçekleri tamamlamıştı..

YeniGine 01-11-2012 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nevzat (Mesaj 1040655)
Bugün, Sayın KAPTANzst.:o

Maşallah Sayın Nevzat; benim amarallisler çiçekleri çoktan kurudu gitti hatta tohum aldım, yavruları bile büyüyorlar.

Nevzat 02-11-2012 08:18

Ben bunları yeni aldım, Hippeastrum ( Nergis Zambağı) deniliyo o yüzden farklı olabilir.

Diğer amarallislerim dediğiniz gibi Mayıs ve Haziran'da açmıştı.

nurcanaybay 02-11-2012 11:32

Aslında hippeastrum da bahar aylarında açıyor ,enazından benimkiler öyle :)
Bu mevsimde açması beni de şaşırttı ,elinize sağlık.

melih500 04-11-2012 11:45

amarylis soğanı nerden ala bilirim kırmızolmayan bir renk istiyorum arkadaşlar yardımcı ola bilir misiniz ?

nihat.k 11-11-2012 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melih500 (Mesaj 1042001)
amarylis soğanı nerden ala bilirim kırmızolmayan bir renk istiyorum arkadaşlar yardımcı ola bilir misiniz ?

Ödemiş süs bitkileri sergisi var. 15 - 18 kasım. Belki bulunur.
Büyük bahçe marketlerde şu aralar satılıyor. Bauhausta pembe ve beyazı vardı.

melih500 12-11-2012 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihat.k (Mesaj 1046597)
Ödemiş süs bitkileri sergisi var. 15 - 18 kasım. Belki bulunur.
Büyük bahçe marketlerde şu aralar satılıyor. Bauhausta pembe ve beyazı vardı.

ben antalyadayım ama :)

Nevzat 06-12-2012 19:09

1 Eklenti(ler)
Amarallis:o

Nevzat 06-12-2012 19:10

1 Eklenti(ler)
Tomurcuklu hali:o

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025