agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Yer şakayığı, Düğün çiceği, Erengül (Ranunculus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2496.htm)

efeege 03-12-2014 20:27

çok fazla sulamadım ama derin dikme olayı olabilir yüzeye yakınmı olmalı acaba.

Dumlupınar 04-12-2014 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efeege (Mesaj 1337739)
çok fazla sulamadım ama derin dikme olayı olabilir yüzeye yakınmı olmalı acaba.

Merhaba,çok derin dikim onlara yaramıyor.3-4 cm.derinlik yeterli gelir.5 cm.'de olabilir.Bende daha küçük pençeleri diğerleri ile aynı derinliğe diktim.Dün sabah çıkmaya başladıklarını gördüm.Yaklaşık olarak 38 gün sonra hemde,26 Ekim sabahı dikmişim,saksının üzerine tarihide yazmışım.

SAKIN PENÇELERİ SÖKMEYİN.KURCALAMAYIN.DERİNDE OLSALAR DA GÜNEŞİ GÖRMEK İÇİN SONUNA KADAR GAYRET GÖSTERECEKLERDİR.
Kolay gelsin.Selamlar...

efeege 04-12-2014 09:04

günaydın. dokunmadan bekliyeyim ozaman.

Dumlupınar 04-12-2014 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efeege (Mesaj 1337840)
günaydın. dokunmadan bekliyeyim ozaman.

İyi günler.Şu an yapılacak tek şey dokunmadan 1 hafta daha beklemek.1 hafta sonunda bir değişiklik yoksa,bir köşeden hafifçe toprağı açarak bir kaç pençenin durumunu kontrol edersiniz.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Dumlupınar 04-12-2014 17:09

1 Eklenti(ler)
26 Ekim'de diktiğim düğün çiçeği pençelerinin bugün çekilen ilk fotoğrafı.

hatice p. 05-12-2014 07:40

Sayın Dumlupınar, çok sık değilmi bunlar? birde kaç cm derinliğe diktiniz?
Şuan benim diktiklerim saksıda balkonda duruyorlar, gece dışarısı eksiyi görmüyor henüz, çıkmaya başladıklarında yine dışarıdamı kalacaklar, bahara kadar dışardamı kalacak?

Dumlupınar 05-12-2014 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatice p. (Mesaj 1338414)
Sayın Dumlupınar, çok sık değilmi bunlar? birde kaç cm derinliğe diktiniz?
Şuan benim diktiklerim saksıda balkonda duruyorlar, gece dışarısı eksiyi görmüyor henüz, çıkmaya başladıklarında yine dışarıdamı kalacaklar, bahara kadar dışardamı kalacak?

Sayın hatice p. merhaba,evet çok sık gibi görünüyorlar.Aldığım pençeler gayet sağlıklı durumdaydılar.Ancak aralarında küçük olanlar vardı.Bende onları birbirlerine daha yakın diktim.Bunlar hele yerinde bırakılınca sıkıştıkça güzelleşiyorlar.İlk diktiğiniz yıl pençeleri yerinden sökmeyin derim.Pençeleri 3-4 cm.kadar derine diktim.Dikimden sonra da toprağı fazla bastırmadım.

Saksınızı güneşli bir alana bırakın.Devamlı dışarıda dursunlar.Ancak ISPARTA soğuk ve don olayı görülen bir ilimiz olduğundan böyle günlerde ve gecelerde bitkiyi korumanız gerekir.Nasıl derseniz,evinizin serin olan herhangi bir yeri olabilir.Hava düzelince saksıyı yine dışarıya alın.KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.MEMLEKETİME VE SİZE SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Dumlupınar 05-12-2014 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 (Mesaj 1337181)
A101'i takip ediyorum bende ama bizim buraya gelmedi demek ki, Ufak yerlere göndermemişlerdir.

Hocam merhaba,ben şimdi mesajınızı okudum.Düğün çiçeği pençelerini bulabildiniz mi? SELAMLAR...

eceyıldız 07-12-2014 14:27

A101den aldığım erengüllerde hala ses seda yok ne yapmamı önerirsiniz...
Benimle aynı durumda olan var mı acaba....

Dumlupınar 07-12-2014 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1339042)
A101den aldığım erengüllerde hala ses seda yok ne yapmamı önerirsiniz.

Merhaba,fazla derin dikim,fazla sulama,süzek olmayan toprak neden olabilir.Bende A101'den aldım.21 pençeden sadece 3-4 tanesi,sanırım onlarda küçük olanları,iri pençelerle aynı derinliğe diktiğimden 38 gün sonra çıkmayı başardılar.Diğerlerinin tamamında sorun yok.Hepsi filizlendi.
Sizinle aynı durumda olanlar da var.SELAMLAR...

Laleci_03 07-12-2014 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1339042)
A101den aldığım erengüllerde hala ses seda yok ne yapmamı önerirsiniz...

Evet Sayın Eceyıldız ben de aynı durumdayım maalesef :( ve bugün toprağı biraz eşeleyip baktım hiç çimlenme belirtisi göremedim, hâlâ beklemedeyim :(

Dumlupınar 07-12-2014 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Laleci_03 (Mesaj 1339107)
Evet Sayın Eceyıldız ben de aynı durumdayım maalesef :( ve bugün toprağı biraz eşeleyip baktım hiç çimlenme belirtisi göremedim, hâlâ beklemedeyim :(

Merhaba,sizde A101'den mi aldınız ?Komşularımdan da alanlar var.Birinin 7'side çimlenmiş.Boyları şu an tam 1 karışa yaklaşmış.Diğer komşumun sa hiç birinde çimlenme yok.Şaşırdım.
Siz nasıl bir toprağa dikim yaptınız.Sadece 1 pençeyi çıkarıp suyla yıkayın.Pençeler dolgun ve çürümemiş ise hemen tekrar dikin.Toprak ıslak çamur gibi olmamalı.Nemli olması ideal olanıdır.

Sayın Laleci_03 bu arada sizin gibi çok genç birinin çiçeklerle böyle ilgili olması ne kadar güzel.Sizi tebrik ediyorum.SELAMLAR...

Laleci_03 07-12-2014 20:23

Size de merhaba Sayın Dumlupınar, evet bende A101'den aldım, ekim yaptığım toprak ise sadece bahçe toprağı ve ıslak değil dediğiniz gibi nemli. Tavsiyenizi hemen uygulayacağım :rolleyes:

Ayrıca övgüleriniz için çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar, sağolun çok mutlu ettiniz beni ;)

Dumlupınar 08-12-2014 10:35

Arkadaşlar merhaba,Asya Lale sonbahar çiçek soğanları A 101 marketlerde indirime girmiş.Görevli arkadaşa indirimin bütün mağazalar için geçerli olup olmadığını sordum.İndirimin bütün şubeler için geçerli olduğunu söyledi.Fiyatları : 1.50 TL.
Alma fırsatı bulamayanlar kaçırmasın derim.

10'lu üzüm sümbülleri,10'lu soğanlı süsenler,7'li katmerli frezyalar,7'li şakayıklar (düğün çiçeği),5'li laleler pembe,beyaz,sarı,bordo,kırmızı,beyaz,karışık renk,4'lü nergisler tete a tete ve karışık renk nergis( nergislerin paketlerinde 4 adetten daha fazla soğan var),3'lü pembe,beyaz,karışık renkli sümbüller mevcut.

Bilginiz olsun.Bu fiyata bulmak mümkün değil.Herkese SELAMLAR...

eceyıldız 08-12-2014 12:37

Bende mi toprağı eşeleyip bakayım sayın Dumlupınar.

eceyıldız 08-12-2014 13:48

Toprağı eşeleyip baktım malesef biri dışında hepsi çürümüş ve ne yazık ki benim hatam hem derin ekmişim hemde yağmurun altında bırakmıştım. Yarın a101e gidip şansımı deneyeceğim inşallah kalmıştır.

Laleci_03 08-12-2014 14:09

Sayın Eceyıldız maalesef benimkiler de çürümüş fakat birisi azda olsa sağlam duruyordu onu tekrar ektim ama ümidi kestim :(

hira 08-12-2014 14:40

Bende hala bekliyorum bakalım. Ekim yaptıgım toprak facia bunun zaten farkındayım ama saksıyı eşelememek için bekliyorum halen. Ben a101'e doğru kayıyorum birazdan :)

efeege 08-12-2014 17:23

malesef benimkileride derine dikmişim çürümüşler.

Dumlupınar 08-12-2014 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1339339)
Bende hala bekliyorum bakalım. Ekim yaptıgım toprak facia bunun zaten farkındayım ama saksıyı eşelememek için bekliyorum halen. Ben a101'e doğru kayıyorum birazdan :)

Sayın hira,facia olduğunun farkında olduğunuz toprağa niçin dikim yaptınız.Mesajınızı evdekilere okudum.Herkes çok güldü.Annemin size mesajı var.Bütün saksılardaki facia toprağı bahçeye döksün.Hemen torf alıp torfa dikim yapsın diyor.AİLECE SELAMLAR GÖNDERİYORUZ...

hira 08-12-2014 20:24

torfum var olmasına var da... Bahce topragı daha iyi olur dedim yaa :( neyse yarın bakayımda sağlam bulursam torfa geçireyim. 101'i kurutmuş maşallah semtdaşlarım :o Annenize selam..

eneskrky 08-12-2014 21:37

sayın Dumlupınar:
Bende A101 den şakayık soğanı aldım ayriyetten asya laleden de aldım farklı mağzadan.
1 saat oda sıcaklıgında 20-25 derecede beklettim sonra torf ve toprak karışımına diktim ama küflendiğini ve çürüdüğünü gördüm bütün pencelerim neden öyle oldu ?
Bide doğru dikim hangi toprağa nasıl yapmalıyım ?
Saygılarımla teşkkürler..

Dumlupınar 09-12-2014 00:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky (Mesaj 1339462)
sayın Dumlupınar:
Bende A101 den şakayık soğanı aldım ayriyetten asya laleden de aldım farklı mağzadan.
1 saat oda sıcaklıgında 20-25 derecede beklettim sonra torf ve toprak karışımına diktim ama küflendiğini ve çürüdüğünü gördüm bütün pencelerim neden öyle oldu ?
Bide doğru dikim hangi toprağa nasıl yapmalıyım ?
Saygılarımla teşkkürler..

Sayın eneskrky merhaba,pençeleri dikimden önce 4-5 saat çeşme suyunda bekletin.Bu onların gelişimini hızlandırır.

Bence bu pençeleri dikerken perlitli torftan başka bir toprak tercih etmeyin.İlave olarak bilinen markaların organik çiftlik gübrelerinden de torf ve perlit karışımına ilave ederseniz daha güzelleşirler.10 litrelik bir torfa bir avuç dolusu yeterli gelir.(AKC organik pelet gübre,Gentasol organik çiftlik gübresi)
Ben bu 2 markayı kullanıyorum.Zengarden,Koçtaş,Bauhaus,Banio yapı marketlerden temin edebilirsiniz.Bilmediğiniz yerlerden gübre almayın.Güvenli olmayabilir,uygun koşullarda hazırlanmamış olabilir.

Pençelerin çürümesini önlemek kolaydır.Perlitli torfu güzelce havalandırın.Gübresini ilave edin.Fıskiye yardımıyla hazırladığınız karışımı çok ıslak olmayacak şekilde nemlendirin.Saksının tahliye deliklerinin yeterli olduğundan emin olun.Saksının derinliği 20-25 cm.olsun.Daha az da olabilir.

Saksıya hazırladığınız harcı doldurun.Bu arada toprağı bastırarak saksıya fazla toprak ilave etmeye çalışmayın.Toprak gevşek kalsın.Suda irileşen pençeler hassas olduklarından dikimi yaparkende fazla bastırmayın.Pençeleri toprağa yerleştirdikten sonra üstlerini 3-5 cm.kadar torfla örtün.Toprağı nemlendirdiğiniz için derinlemesine bir sulama yapmayın.Toprağı yine bastırmanıza gerek yok.Üstten hafifçe fıskiye ile nemlendirin.Filizler görülmeye başlayınca azar azar sulamaya başlarsınız.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...

aydan 09-12-2014 10:09

İyi olmuş sana hira :) bana ver 1 paketini dedim vermedin. Ben bugun 2 paket erengül aldım ekecegim akşam, fotografları paylaşırım.

eceyıldız 09-12-2014 13:18

Bu gün şansımı denemek için A101 e gittim ama hiç bişey yoktu bende orda bulunan pratiker ve tekzene baktım tekzende buldum 2 paket aldım ve birde zambak aldım hadi hayırlısı şimdi suya koydum bir kaç saat sonra dikerim inşallah bu sefer bir sorun çıkmaz.

hira 09-12-2014 13:48

Bende şimdi kontrol ettim saksıları, 7'li saksıda küflenme yok. Onu öylece tekrar attım balkona ama diger saksıda işler karışık.. 3 tanesi küflenmiş, bir tanesi baya baya yeşermiş toprak üstüne çıkmaya çalışıyor, kalan 3 tane ne küflenmiş nede yeşermiş. Şimdi depoya inip perliti alayımda torf- perlit karışımına geçelim bare..

eneskrky 09-12-2014 15:39

sayın dumlupınar çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için soalun :))

Dumlupınar 09-12-2014 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1339566)
Bu gün şansımı denemek için A101 e gittim ama hiç bişey yoktu bende orda bulunan pratiker ve tekzene baktım tekzende buldum 2 paket aldım ve birde zambak aldım hadi hayırlısı şimdi suya koydum bir kaç saat sonra dikerim inşallah bu sefer bir sorun çıkmaz.

Sayın eceyıldız,dikim yaparken perlit ilaveli torf kullanın.Çok ıslak olmayan nemli toprak gerekiyor.Fazla sulamadan kaçının.Filizlenme başlayana kadar yağmurdan da korursanız sorun çıkarmazlar...KOLAY GELSİN...SELAMLAR...

snoopdog 10-12-2014 23:59

Düğün çiçekleri çok fazla bakım isteyen çiçekler değil sadece güneş gören bir yerde ekili olması ve toprağı kuruduğunda biraz sulanması yeterli. Benim bahçede ve bahçenin içindeki saksıda duran tüm düğün çiçekleri geçen gün yaklaşık 15 dakika kadar yağayan dolu sebebiyle çok zarar gördüler umarım yeniden toparlanırlar :(

akçabardak 13-12-2014 11:08

1 Eklenti(ler)
Ben düğün çiçeklerimi 19 Kasım da dikmiştim,
hepsi de yeni yeni çıkmaya başlamış

Bu günkü halleri,

Sol üst köşede ki biraz ağırdan alıyor, çürüdü sandım
ama çürümemiş sonunda o da bu sabah başını gösterdi :)

Eklenti 529373

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025