agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Sümbülteber (Polianthes tuberosa) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2082.htm)

lerdemir 09-11-2009 13:46

Bahsettiğim açık balkonda, Sn.Mutlu Kutlu'nun gönderdiği ful-yasemin 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda, saksısı dibinden boğazına kadar bir naylona sarılmak suretiyle tüm kışı sağlıkla geçirmişti.

Aynı şekilde olabilir mi dersiniz?

hocam100 09-11-2009 16:41

Lerdemir sümbülteber soğanlı olduğundan soğuktan zarar görebilir.

odemis35 09-11-2009 18:50

Sayın Hocam100,

Sizden aldığım 5 soğandan 2 tane çiçek alabildim ama şu an hepsi yeşil yapraklı işyerimde çamın iç tarafında durmakta. Acaba hala yeşil olmaları bakımından kurumalarını beklemelimiyim. Çok fazla olmamak kaydıyla sulamaktayım. Acaba ayırma işlemini şimdi mi yapayım yoksa bahardamı?

hocam100 09-11-2009 19:22

Sulamayı azaltınız ama kesmeyiniz soğanalrın büyümesi yapraklarını kurumasına yakın oluyor onun için kesmeyin.İyice kuruyunca kesin.Seneye imkan varsa yere dikmeyi deneyiniz.Bahçede daha verimli oluyor.

sakagun 10-11-2009 16:50

Benimkiler de hiç açmadı. Seneye artık.

hocam100 10-11-2009 20:27

Sakagun siz de dediğim uygulamaları yapın mutlaka açacaktır.

hocam100 18-11-2009 17:59

SÜMBÜLTEBERLE İLGİLİ bir video buldum sizle paylaşmak istedim:

http://www.youtube.com/watch?v=ckyqI...eature=related,http://www.youtube.com/watch?v=Ao34VpfjsUk

hocam100 30-11-2009 19:32

Sümbülteber meraklılarına yeni bir bilgi: Dikmiş olduğunuz sümbülteberlerinizi ocak ayına kadar sökmeyiniz , çünkü yavru soğanalrının büyümesi devam etmektedir.Her bir yavru soğan irileşecek ve seneye çiçek açacak seviyeye gelecektir.Erken kazarsanız büyüme duracağından küçük olacaktır.Çiçek açarlar ama 3,5 ayı bulacaktır.

skaraca 30-11-2009 20:06

Sayın Hocam100

Mart gibi sümbülteber satışlarının başlayacağını belirtmişsiniz. Önceden not alma uygulamanız varmı bilmiyorum ama, satışın açıldığı bildirilecekler arasına beni de almanızı rica edeceğim. Yoksa da satış başladığından umarım, satışla ilgili mesajı gözden kaçırmam.

hocam100 21-12-2009 20:07

Sümbülteberlerimi nihayet topraktan çıkardım.Yavrularını ayırmadan ekeceğim zamana kadar serin bir yerde muhafaza edeceğim.Dikerken ise yavrularını ayırıp öyle dikeceğim.Dikim zamanına gellince; sıcak iklime sahip olan akdeniz ve ege kıyı şeridinde yaşayanlar şubatta başlayabilir.Daha içeridekiler ise son donların geçmesini öneririm.

cemo 21-12-2009 22:11

Peki, biz de saksılardan cıkaracakmıyız soğanları, sayın hocam

hocam100 22-12-2009 11:48

Saksıda durabilir lakin tekrar ekeceğiniz zaman ki nisan aylarında yavrularından ayırıp ekin.

odemis35 22-12-2009 20:01

Sayın Hocam100,
Sizden aldığım 5 adet soğandan şu an 3. çiçek cıktı ve geçen haftadan beri iş yerimin pencere içinde mis kokusuyla gelenleri büyülüyor. Cam içinde olduğundan hala bir kuruma yok. Arada sırada suluyorum. Şu an yeşil olduklarından ne zaman kuruyacaklar diye merak ediyorum. Ayrıca yukarda belirtmişsiniz ancak ben soğanları aynı saksıda tutup Nisan ayında ayırsam yeterlimi yoksa Ocakta çıkarıp dışarıda mı tutacam?Bilgi verebilirmisiniz.Teşekkürler.

hocam100 22-12-2009 20:22

Ödemiş35 çiçekten sonra sulamayı azaltın ve bekleyin.Kurumasını bekleyin.Hafif soğuğa alın öyle dursun.Sonra marta ayırıp tekrar ekersiniz.

odemis35 22-12-2009 20:30

Teşekkürler.Soğuya alın dediğiniz saksıyı dışarımı alayım anlamına geliyor yoksa,bina içi gölge bir yeremi alayım?

hocam100 22-12-2009 22:45

Bina içi gölge yer yeterli.

lerdemir 02-01-2010 19:28

Sn.hocam100,

Geçmiş yazılarınızdan aklımda kaldığı üzere, yavru soğanların büyümeye devam etmesi için halen daha sümbülteber soğanlarımı, -İstanbul'da- açık balkonumdaki saksısında muhafaza etmekteyim. Toprağı çok az nemli tutabilecek kadar nadiren az miktarda suluyorum.

Yaprakların çoğu sarardı, kurudu. Az miktarda yeşil yaprak kaldı. Kuruyanları bir güzel ayıkladım, uzaklaştırdım. Böylece iri soğanların yanlarında çıkmakta olan yavru sümbülteber soğanlarını görür oldum.

Bulunduğum yerde havalar da bir iki gün içinde kış soğuklarına dönecek gibi.

Şu anki koşullarda muhafazaya devam edeyim mi? Yoksa, hem sizden aldığım ana soğanların gelişimini sürdürmesi, hem de yavru soğanların irileşmesi için beklemeden topraktan çıkarayım mı?

Bu arada, yavrulardan birinin kuru yaprağını çekerken, gevşek toprağın yüzeyine yakın diktiğim küçük bir soğan bir bütün halinde topraktan çıkıverdi. Onu evin içine alıp ayrı bir toprakta şimdiden eksem, soğanı hiç kurutmaya bırakmadan doğrudan iç mekanda diksem?
Erkenden yeşerir mi? Deneyeyim mi?

hocam100 02-01-2010 19:40

Lerdemir soğanlarınızın durumu iyiye gidiyor.Ama kış şartları itibari ile - 5 derece ısı olabilecek ise saksısı ile içeri alınderim.Çıkarmanıza gerek yok.Marta kadar öylece durabilir. Sonra ayırıp tekrar ekiniz.

hocam100 03-01-2010 16:10

Sümbülteber soğanlarımın resmini ekliyorum.Toğaraktan çıkarıp bu şekilde saklıyorum.Anaç soğan etrafındaki yavruları dikkat ediniz.Nerdeyse 10 hatta 15 adet yavru oluşmış bu yavruları şimdi değil de marta ayından sonra ayırıp öylece dikeceğim.Anaçlar da yavrular da çiçek açacaklar.Anaçlar temmuz gibi yavrular ise eylüle çiçk açcaklar.Şimdi ayırmamammaın sebebi yavruların kök kısımlarının kurumaması içindir.

TuruncuHis 10-01-2010 21:37

Bu çiçek kadar sabrımı sınayan başka biri olmamıştır. 2009'un 5 Ocak'ında diktiğim yumrulardan sadece yaprak sahibi oldum. Şimdi onlar da soldu; hiç yumruları çıkarıp, uğraşasım yok.
Gözüne baktım, kucağımda gezdirdim resmen üşümesin diye diktiğimde.

hocam100 10-01-2010 22:16

Turuncu his bu yıl geniş bir saksıya ekin göreceksiniz ki çok harika çiçekler açacak.

Orkun Kırcı 11-01-2010 13:21

Benim teberlerimde açmadı şu anda suyunu kestim kurumalarını bekliyorum. Tek sevindirici yanı soğanların kocaman hale gelemeleri. Seneye bol çiçek vereceklerinden hiç şüphem yok.

hocam100 11-01-2010 19:36

Ben bu sümbülteberin adını Sabırteber olarak değiştirmek istiyorum arkadaşlar.

Orkun Kırcı 31-01-2010 23:00

Saksıdaki yumrular şu anda gayet iyi epeydir suyu kestim. Ama yere diktiklerimde durum kötü dün kazıp çıkardım birde ne göreyim minicik minicik bir sürü yumru. Yağmur çok yağınca sanırım ana yumrular eriyip gitmiş yerine bir sürü yavrucuklar oluşmuş.

TuruncuHis 31-01-2010 23:52

Özene bezene sakladığım soğanlar ölürken, yaz boyu sulananla, kavurucu sıcakta bırakılan soğanlar canavar gibi gelişince Sümbülteber'i de olduğu gibi bırakıp ne olacağını görmekten yanayım.
Geçen yıl gözünün içine baktığım Sümbülteber'im beni çiçeksiz bırakmakla yanıtladı ya; buyursun buradan yaksın...

lerdemir 07-02-2010 15:25

Ben de Ocak'ta soğukların başlamasıyla birlikte sümbülteberlerimin olduğu saksıyı iç mekana aldım ve Ocak ortasından beri sulamayı kestim.

Suyu kestim ki soğanlar kurumaya başlasın, ben de rahat rahat soğanları çıkarıp tam kurumayı sağlayayım.

Şu anda ana soğanlar son derece kocaman, şişkin; yanlarından da tek tük yavru soğancıklar görünmekte. 3-4 haftadır sulanmamalarına rağmen halen yaklaşık yarım karış uzunluğunda üçer dörder tane yaprakları var -yapraklar sararıp kurudukça kestiğimden kısa kaldılar-.

Halen yeşil kaldıklarını görünce acaba diyorum; Sn.hocam100,

Şimdi kurutmaya çalışmak yerine yavrularından ayırmadan tekrardan azar azar sulamaya başlasak, hazır iç mekanda da uygun ısı koşulları mevcutken, önceden filizlenme ve erken çiçeklenmeyi sağlayabilir miyiz acaba?

Yok, eğer böylesi hatalı olacaksa -ki sanırım öyle-, henüz tam kurumamış olmalarına rağmen topraktan çıkarıp gün ışığında kurumaya mı bıraksam, kuruduktan sonra da yavruları anaçtan ayırsam, Mart başında iç mekanda tekrar toprakla buluştursam olur mu?

skaraca 07-02-2010 15:40

Açan tek sümbülteberimin çiçeği

1 Eklenti(ler)
Sayın hocam100'den aldığım sümbülteberlerden sadece bir soğan çiçeklendi. Diğerleri yaprak veriyor.

lerdemir 07-02-2010 15:57

Bunlar "nergis" olmasın sakın?

cemo 07-02-2010 16:16

1 Eklenti(ler)
Gecen yıl acan sümbülteberim.

Sn skaraca, sizin resmi ben de nergize benzettim.

hocam100 07-02-2010 16:39

lerdemir haklı bu nergis.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025