agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Sümbülteber (Polianthes tuberosa) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2082.htm)

hocam100 13-03-2009 23:11

Aynı durum bende de oldu.İzmirden hisar camisinin önünden aldırttım.Yaklaşık 2 ay önce diktim.Ama hala çıt yok.Kendi soğanalrımdan diktim nihayet bu gün ilk göncayı gördüm çiçek açacak.Yakında yayınlarım.

cemo 14-03-2009 07:26

1 Eklenti(ler)
Sümbülteberimin, dün akşam çektiğim resimi. İnşallah çiçeğini de görürüm.

hocam100 14-03-2009 09:19

Cemo hanım, ben dün goncasını gördüm uzun bir sap çıkardı. Tıpkı karanfil gibi açınca yayınlayacağım .

Özge Düzgün 17-03-2009 02:54

1 Eklenti(ler)
Benimkilerin son halini yolluyorum, çiçek saplarını gördüm, açmalarını bekliyorum, uç kısımlarında yer yer siyahlıklar var, umarım bir sorunları yoktur:o

bulik 17-03-2009 09:09

Merhaba,

Pazar günü, havanın güneşli olmasını da fırsat bilerek bahçeye daldım.
Her şeyi temizledim, budadım, yerlerini değiştirdim hala her bir yerlerim ağrıyor ama :(
Neyse; sümbülteberimi de kontrol ettim
Herhangi bir kuruma çürüme yok allahtan...
Toprağını biraz yeniledim, torf ekledim, soğanları da yüzeye daha yakın bir yere aldım, saksını da gölge değil zaman zaman güneş gören bir yere taşıdım.

Bakalım hala bekliyorum, eğer bir gelişme yine olmazsa Hocam'dan sanırım ben de, elinde varsa elbette, soğan isteyeceğim.

Cevap veren ve ilgi gösteren herkese çok teşekkürler

Sevgilerimle

hocam100 17-03-2009 19:50

3 Eklenti(ler)
Nihayet sümbülteberimin goncası göründü.Bu gün çektiğim fotoğrafları yayınlıyorum.

Sûz-i Dilârâ 18-03-2009 02:22

2 Eklenti(ler)
Sn. hocam100, bunlar da benim sümbülteberlerim. ;) Bu başlığı okurken biraz korkmuştum soğanlar geç filizlenmişti arkadaşların. Benimki tam aksine diktiğimin üçüncü günü yeşermeye başladı.;) Çok seviniyorum bir de çiçeklerini görüp koklayabilseydim.:cool: Siz nasıl baktınız?

hocam100 18-03-2009 11:43

Güneş ve ısı isteyen bir bitki onun için mümkün olduğunca sıcak ve güneş gören yere koymak lazım.

Özge Düzgün 18-03-2009 15:36

Çok güzeller maşallah benimkiler de bu kadar olsa daha ne isterim, açtıkları zaman ki hallerini ve kokularını çok merak ediyorum;)

TuruncuHis 18-03-2009 15:58

Ben başaramadım sanırım. Bir cm kadar filiz vermişti bir ay kadar önce. Öylece kaldı ve birkaç gün önce kurudu.
Diğer soğan da 4-5 cm lik filizi ne uzuyor, ne kuruyor.

Volare 18-03-2009 15:59

Sümbülteber (Polianthes tuberosa)

1 Eklenti(ler)
Merhaba ,
bu bitkiyi sümbülteber olduğunu düşünerek aldım (satıcı bana öyle söyledi ).
Boy ve şekil olarak çok farklı .
Sümbülteber olabilir mi ,sizce :confused:

Goncagül 18-03-2009 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 382238)
Merhaba ,
bu bitkiyi sümbülteber olduğunu düşünerek aldım (satıcı bana öyle söyledi ).
Boy ve şekil olarak çok farklı .
Sümbülteber olabilir mi ,sizce :confused:

Sayın Volare, bu bitki frezyadır. Anlaşılan satıcı da karıştırmış. Frezya başlığına bakarsanız siz de anlarsınız. Frezyanızı güle güle büyütün.:)

Volare 18-03-2009 16:19

Teşekkürler , üzüldüm, kokulu bitkileri çok seviyorum , sümbülteberin unutulmaz kokusunu merak etmiştim .

hocam100 18-03-2009 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 382237)
Ben başaramadım sanırım. Bir cm kadar filiz vermişti bir ay kadar önce. Öylece kaldı ve birkaç gün önce kurudu.
Diğer soğan da 4-5 cm lik filizi ne uzuyor, ne kuruyor.

Turuncu his fazla su vermeyin eğer fazla su veririseniz kökleri çürütürsünüz.Eğer çürümüşse size yine de hediye olarak göndereyim. Sorun değil elimde çok var.

TuruncuHis 18-03-2009 17:38

Suyu çoktan kestim hocam. Toprağı eşeleyip kontrol ediyorum, ona göre az oranda veriyorum.
Zaten dedim ya filizlendiği halde büyümedi ve kurudu. Havalar soğuk gidiyor, ondan sanırım. Sobaya yakın koydum saksıyı ama yetmedi demek ki.
Bekleyeyim biraz daha, olmazsa zorlamaya gerek yok. Evimin koşullarına uygun değil demek ki...

mormenekşe 23-03-2009 00:16

Hocam100 merhaba bende çok üzülüyorum ne kadar naz yaptı bu sümbülteber.Soğanları 24 Şubat'ta ektim ama hala 1cm den öteye bi gelişme olmadı, kuruyacaklar diye ödüm kopuyor.Zaten mügelerim mahvoldu sayılır(utanmasam yetiştirmenin zorluğundan fide halinde istiycem sizden:))

hocam100 23-03-2009 15:58

Mormenekşe olmazsa sizin için poşette yetiştireyim de göndereyim.Çünkü böyle de dikmeyi düşünüyorum.Aslında nazı yok sadece ısı ve güneş isteyen bir bitkidir sümbülteber.

odemis35 23-03-2009 20:10

Sayın Hocam100,

Sizden aldığım 5 soğanı orta büyüklükte yuvarlak saksıya yıldız şekilde diktim. Şükür hepsi filizlendi. Son filizlenen toprağın üzerine yeni çıkmakta.İlk çıkanı 1 karış kadar yaprak yaptı.Benim sormak istediğim acaba bunlara yer dar gelirmi.Yani bu aşamadan sonra başka saksıya aktarmam mümkünmü? Verebileceğiniz bilgilere şimdiden teşekkürler.

hocam100 23-03-2009 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi odemis35 (Mesaj 385314)
Sayın Hocam100,

Sizden aldığım 5 soğanı orta büyüklükte yuvarlak saksıya yıldız şekilde diktim. Şükür hepsi filizlendi. Son filizlenen toprağın üzerine yeni çıkmakta.İlk çıkanı 1 karış kadar yaprak yaptı.Benim sormak istediğim acaba bunlara yer dar gelirmi.Yani bu aşamadan sonra başka saksıya aktarmam mümkünmü? Verebileceğiniz bilgilere şimdiden teşekkürler.

Dar gelecektir.Mutlaka geniş saksıya 2 li dikmek daha iyi olurdu.Köklerini zedelemeden aktarabilirisiniz.

hocam100 02-04-2009 22:47

Sıcaklık ve güneş gerekiyor.Lüffen sıcak ve güneş alan bir yere koyunuz.Gündüz sıcak gece soğuk olan yerde de gelişmiyor.Isı farkı az olacak.

Sûz-i Dilârâ 02-04-2009 23:09

Gullyabani, ben de hocam100'den sümbülteber sipariş etmiştim şu an kocaman oldular diyebilirim. Sabah güneşi alan pencerenin önünde ve oda akşamları da sıcak. İki üç güne bir azar azar suluyorum -toprağı kurudukça-. Işık ve ısı çok önemli. Yerine getirirseniz sonuç alacağınızı tahmin ediyorum.

hocam100 05-04-2009 11:20

2 Eklenti(ler)
Sümbülteberim haftaya açacak artık.

Sûz-i Dilârâ 05-04-2009 20:14

1 Eklenti(ler)
Gullyabani, şansınızı deneyin derim ben. Soğanlarınızı yeni topraklı bir saksıya geçirin, gündüzleri güneş alan yere koyun, geceleri de eve alın. Ankara'nın gece sıcaklığı çok düşük, bir de bu mevsimde.
Bir süre böyle devam edin, bakalım filiz verecek mi?

Benimkilerin son hali;

hocam100 06-04-2009 11:50

Gulyabani hanım isterseniz yenilerini hediye olarak yollayayım.

nuzel 15-04-2009 14:44

Sayın hocam100 sizden aldığım sümbülteber soğanlarım yeşerdi hatta bir tanesi 15.cm. kadar uzadı fakat sonra yapraklar yumuşayıp yere serildiler.Sonrada hepsi koptu.Şimdi diğerlerine aynı şey olacak diye korkuyorum.İçeride duryorlar kalorifer yanında ışık alıyor fakat fazla güneş almıyor.Acaba fazlamı suluyorum? Yoksa tam güneş almadığındanmı?Fikriniz söylerseniz sevinirim.

Sûz-i Dilârâ 26-04-2009 08:14

2 Eklenti(ler)
Sümbülteberim sanırım çiçeğe durdu :) Üç soğandan ikisi çok güzel ve hızlı büyüyor ancak üçüncüsü donmuş gibi çok yavaş ilerliyor aradan kaç ay geçmesine rağmen hâlâ soğan halinde.

hocam100 26-04-2009 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuzel (Mesaj 400639)
Sayın hocam100 sizden aldığım sümbülteber soğanlarım yeşerdi hatta bir tanesi 15.cm. kadar uzadı fakat sonra yapraklar yumuşayıp yere serildiler.Sonrada hepsi koptu.Şimdi diğerlerine aynı şey olacak diye korkuyorum.İçeride duryorlar kalorifer yanında ışık alıyor fakat fazla güneş almıyor.Acaba fazlamı suluyorum? Yoksa tam güneş almadığındanmı?Fikriniz söylerseniz sevinirim.

nuzel hanım fazla su vermeyin ondan olmuş.Ben de de çok su verdiğim saksıda aynı durum oldu.Azaltın sorun düzelir.Ayrıca kendiliğinden yaprakları kuruyor onları da temizleyin.

hocam100 26-04-2009 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 407403)
Sümbülteberim sanırım çiçeğe durdu :) Üç soğandan ikisi çok güzel ve hızlı büyüyor ancak üçüncüsü donmuş gibi çok yavaş ilerliyor aradan kaç ay geçmesine rağmen hâlâ soğan halinde.

suzi dilara hanım herhalde sizn 3.soğanda bir sorun var ki olmamış.Elinizle eşeleyip bakın derim çıkarın bakın kök yoksa atın gitsin.Diğerlerine bakın.Ayrıca çiçeğe durmuş ve açmaya hazırlanıyor.Olmayacak diğenlere de burdan gösterelim .İlgililenirse demek ki olacak.

Sûz-i Dilârâ 26-04-2009 10:33

Kenarlarda 2-3 adet filiz var, soğan sağlam ama çok yavaş büyüyor :)

hocam100 26-04-2009 10:54

O zaman dursun. Bakarsınız olur.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025