agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

kgursan 09-11-2009 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 529654)
Latince adı Crocus sativus ve soğanlı bir kültür bitkisi olan safran bitkisi Süsengiller familyasındandır. Çiçekler açınca toplanıp kurutulan stigmalar bitkinin kullanılan kısmıdır. Safran en pahalı baharat olma özelliği ile de tanınır. İspanya, Fransa, İtalya, İran, Hindistan, Fas, Yunanistan’da safran ekimi yapılmaktadır.

Kendi ağırlığının 100 bin katı sıvıyı sarıya boyar. Safran fiyat olarak oldukça pahalıdır. 1 kilo safran fiyatı 10-15 bin dolar civarındadır. Gerçek safranı bulmanın zorluğu ve de fiyatının yüksek olması bu bitkinin kullanımını etkilemektedir.

Safran nerelerde kullanılır ? İlaç, gıda, kozmetik ve boya sanayi safranın başlıca kullanım alanlarıdır.

Safran Faydaları Nelerdir?

Hafızayı güçlendirir.

Depresyona karşı yararlıdır. Serotonin düzeyini etkilediği düşünülmektedir.

İştah açıcı

Kadınların adet öncesi semptomlarını hafifletebilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyde safranın cinsel gücü artırma özelliği görülmüştür.

Safran Kullanımı

Günlük kullanım 0.5 - 1 gr.Toz ya da tel halinde satılır.

Amerikada safran satışı açıkta degil market yöneticisinin kasasında muhafaza edilerek peşin ödeme karşılığında yapılmaktadır.

Safran bitkisinin zararları ve yan etkileri

Fazla oranda kullanımı zehirleyicidir ve hayati tehlike taşır!
Böbreklere zarar verir.

Kanamaya neden olur.

Düşük yapma riski olduğundan hamile kadınlar kullanmamalıdır.

Belirli dozlar sağlık açısından tehlike yarattığından dolayı herhangi bir rahatsızlık için kişinin kendi başına kullanmaması yerinde olur.

Sevgili hocam 100., safranla ilgili bilgilerde (sanıyorum yabancı yayınlardan derleme) çelişkiler var gibi. Günlük 05-1 Gram nasıl kullanılır? Yani 5-8 $/gün gelir fiyatı ile düşününce bu yanlış olmalı, Ayrıca faydalarını da , zararlarını da belirtmişsiniz o zaman bunu kontrolsüz kullanamayız sanırım. Yani hap gibi kullanılamaz gibi geliyor bana.

kgursan 09-11-2009 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 529607)
Tam bilemiyorum ama sanırm yarım kilo elde edersiniz.

Sevgili hocam 100., Yarım kilo safran 5000-7500 $ ediyor. 1 dönümden kim kaaldırır bu parayı? Tamam safran üretimi zordur ama bu paraya her zorluk çekilir.

Zorluğu şu; Bitkiyi yetiştiriyorsunuz. Ekim ayında çiçekler açıyor. Ekim ayı boyunca her sabah gün doğmadan kalkıp açmaya hazır çiçekleri topluyorsunuz, gölgede her çiçeğin ortasındaki didşi organı cımbızla koparıp topluyorsunuz ve serin yerde kurutuyorsunuz.

Dönüme 25000 civarında soğan dikiliyor, yaklaşık 25000 çiçek çıkar. Bunların ortasındaki küçük dişi organların kurutulmuş olarak toplamı yarım kilo gelir mi? acaba? ve de kilosu 10 000 $ a kime satarız, kim alır?

Ve de bu kadar karlı olsa safran üretimi neden kaybolsun?
Bu hesapta bir yanlışlık olsa gerek!!

hocam100 09-11-2009 18:22

Haklısınız kamil bey derleme bilgi bunlar aslında doğrusunu safranboludan ilgili mercilerden almalı.Üretecek olan kişiler varsa bu konuda bilgi verecek onlar .Biz de bu yıl ilk kez deneme yapıyoruz.

kgursan 10-11-2009 18:20

Denemelerinizin olumlu olmasını diliyorum. Bitki sizin koşullarınıza (Akdeniz iklimine)uyarsa sorun çözülebilir. Malum, bu ve benzer türler daha çok nemli-serin karadeniz iklimi ister.

hocam100 10-11-2009 18:41

Ben de onu düşünüyorum ama ilk meyvelerini aldım deneme devam ediyor.

mor papatya 18-11-2009 19:28

arkadaşlar ben bügün saksılara lale nergis soğanları diktim. ama saksılara toprak koyarken içinde solucan vardı toprakta da vardı bir sürü acaba solucanların soğanlara zararı olurmu?

lilyum 29-11-2009 14:10

Ektiğim safranlar ince yeşil yaprak vermeye, boy atmaya devam ediyor ama çiçekten eser yok :(

siniroluyorum 30-11-2009 19:46

internet üzerinde ters lale siparişi verdim acaba bu soğanlar bu mevsimde gelir mi ve gelirse ekmek için çok mu geç oldu bi dahaki ekme zamanına kadar nasıl saklayabilirim??

hocam100 30-11-2009 20:02

Ekilebilir ama en iyi ekim zamanı eylül ayıdır.Yine de sorun olmaz çiçkleriniz görebilirsiniz.

siniroluyorum 01-12-2009 15:08

çok teşekkür ederim içim rahatladı:))

bulentaltay 16-12-2009 13:09

merhaba arkadaşlar,
cycas adlı bitkinin yumruları nerden alınabilir ve ne zaman ekimi yapılır bilen var mı?

Başbahcivan 16-12-2009 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulentaltay (Mesaj 547577)
merhaba arkadaşlar,
cycas adlı bitkinin yumruları nerden alınabilir ve ne zaman ekimi yapılır bilen var mı?

Değerli arkadaşım cycas bitkisinin yumrularını anaç cycas bitkikerinden bulabilirsiniz bunları mart ayında bir bıçak veya tornavida yardımı ile gövdeden ayrılır,3/2 si toprak üstünde kalacak şekilde saksılara dikimi yapılır,dikim yapacağımız saksının büyük olmamasına özen gösterelim, küçük ve dar saksıda bitki daha çabuk köklenme yapacaktır.

akon 19-12-2009 13:51

arkadaşlar şu soğana bakabilir misiniz? yıllardır bahçede ama çiçek falan açtığı yok ne oldugunu da bilmiyoruz. bilen varsa bi r zahmet yardım etsin...

http://img682.imageshack.us/slidesho...1909144105.jpg

http://img682.imageshack.us/img682/350/121909144105.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/9...1909144118.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/2...1909144158.jpg

hocam100 19-12-2009 14:37

Bu ada soğanıdır.

akon 19-12-2009 14:52

teşekkürler hoacm

MİRBE 19-12-2009 16:45

Sümbül ve nergis soğanlarım saksıda bu tohumlar gölgemi güneşmi soğukmu sıcakmı sever inanın çok acemiyim cevaplarsanız ona göre bi yer belirleyeceğim saksılarıma.

Nergis epey uzadı daha çiçeklenme yok ama sümbüller hiç görünmüyor ne zaman patlayacak gidip gelip bakıyorum:)

Soğanlı bitkilerde ilk defa ekim yaptım yardımcı olursanız sevinirim..

hocam100 19-12-2009 17:25

Bu tür bitkileri yetiştiriken aceleci olmamak lazım zamanı gelince patlar çıkarlar.Eğer sıcak bir ortama koyarsanız daha hızlı açıp solar soğuk ortamda mevsiminde açar ve solar güneşi az gören yerde ise zmanından biraz geç açar.

MİRBE 19-12-2009 18:30

Teşekkürler..

kar-topu 26-12-2009 17:21

Arkadaşlar acaba lale ve nergis ekimi için geç mi kaldım?

MİRBE 26-12-2009 20:46

Sayın Mevlüt Bey,

Göndermiş olduğunuz soğanları bugün saksılarımda toprakla buluşturdum gözlerine bakıyorumki bir an önce kendilerini göstersinler..Zamanlama inşallah uygundur yani geç kalmamışımdır..

Kalanlarıda abimler bahçeye diktiler rengarenk mişs gibi kokacaklar..

hocam100 26-12-2009 20:59

Geç kalmadınız bu ayın sonuna kadar ekilir.

Emre Kuzu 01-01-2010 14:06

1 Eklenti(ler)
Merhabalar. Bu sümbülü bugün aldım, toprağı gözüme hiç hoş gözükmedi bunun üzerine saksını ve toprağını değiştirdim.. birbirine girmiş köklerini budadım.
Hanımefendinin adıda süslü :D

ayazkentli 01-01-2010 14:30

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar.

Bende sn. Kalyon gibi, bu sabah bir adet sümbül aldım. Cep telefonu boyutunda, küçücük bir kutudaydı. Hemen bahçe toprağı eledim, şimdiki büyük saksıya yarısından fazlasına, bu elediğim toprağı doldurup, biraz çukurlaştırıp, sümbülü yerleştirdim ve soğan'ın üzerini kapatacak kadar torf ile doldurdum.

Şöyle bir sorum olacak: Soğan torfun hemen altında, yani çok derin'de değil. Daha derine indirmem gerekir'mi? Okuduğum bazı soğanlı bitkilerin 20-30 cm kadar toprağın altında olması öneriliyordu. Saksımın boyu aşağı yukarı 35 cm kadar. Daha büyük bir saksıya almamı'mı önerirsiniz?

Not: Ben sn. Kalyoncu gibi köklerini ayırıp budamamıştım, öylece ektim. Çok sıkışık idiler. Yalnış'mı yaptım yoksa?

Başbahcivan 02-01-2010 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 556575)
Merhaba arkadaşlar.

Bende sn. Kalyon gibi, bu sabah bir adet sümbül aldım. Cep telefonu boyutunda, küçücük bir kutudaydı. Hemen bahçe toprağı eledim, şimdiki büyük saksıya yarısından fazlasına, bu elediğim toprağı doldurup, biraz çukurlaştırıp, sümbülü yerleştirdim ve soğan'ın üzerini kapatacak kadar torf ile doldurdum.

Şöyle bir sorum olacak: Soğan torfun hemen altında, yani çok derin'de değil. Daha derine indirmem gerekir'mi? Okuduğum bazı soğanlı bitkilerin 20-30 cm kadar toprağın altında olması öneriliyordu. Saksımın boyu aşağı yukarı 35 cm kadar. Daha büyük bir saksıya almamı'mı önerirsiniz?

Not: Ben sn. Kalyoncu gibi köklerini ayırıp budamamıştım, öylece ektim. Çok sıkışık idiler. Yalnış'mı yaptım yoksa?

Arkadaşım soğanı çok gömmüşsünüz Kalyon arkadaşımızın saksısındaki soğan gibisoğanın 3/2 toprak üstünde kalsın yoksa çürüme yapar ve heder olur.

MİRBE 03-01-2010 12:17

....ACİLLLL....

Saksılaımda ki Sümbül soğanlarımın 3 de küflenme oluştu, çok üzgünüm bir tanesini çıkardım baktım köklenmiş bile..Neden olur ? Ne yapmalıyım, nasıl kurtarmalıyım?

Diğerlerin de sorun yok gayet güzel sürgün verdiler yavaş ama azimle büyüyecekler..

ayazkentli 04-01-2010 12:49

Teşekür ederim sn. Başbahçıvan.

Daha önce burada'ki yazı ve fotoğrafları incelerken, bazı arkadaşlarımızın soğan'ı toprak ile örtülü, bazılarının bir kısmını gömdüklerini, bazılarının ise soğanın tamamen dışarıda kalacak şekilde sadece kök kısımlarını gömdüklerini görmüştüm. Başka bir bölümde ise soğanların 30 cm kadar gömülü olmaları konusunda yazılar okumuştum ama, bu bilgiler sanırım sümbüller için değil, başka türler için geçerliydi.

Bu nedenle kafam biraz karıştı ve bende tamamını gömmüştüm. Uyarınız üzerine hemen toprağın büyük bir kısmını alarak, yüzey'de kalacak şekilde olmasını sağladım.

hocam100 04-01-2010 14:36

Bahçe için 8 cm derinlik yeterlidir.

hocam100 04-01-2010 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 557221)
....ACİLLLL....

Saksılaımda ki Sümbül soğanlarımın 3 de küflenme oluştu, çok üzgünüm bir tanesini çıkardım baktım köklenmiş bile..Neden olur ? Ne yapmalıyım, nasıl kurtarmalıyım?

Diğerlerin de sorun yok gayet güzel sürgün verdiler yavaş ama azimle büyüyecekler..

Çok fazla su vermişsiniz fazla su küf yapar.

_kardelen_ 04-01-2010 16:14

1 Eklenti(ler)
suda açan lalem
Eklenti 120638

MİRBE 04-01-2010 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 557829)
Çok fazla su vermişsiniz fazla su küf yapar.

Sn.Hocam,

Haklısınız bir de torf olduğundan suyu tuttu sanırım bi süre sulamayacağım ve daha serin yere kapalı balkona aldım..İnşallah çürümez hepsi güzel güzel açar da mis gibi koklarım..

Teşekkürler..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025