agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı bitkilerle ilgili soru ve cevaplar (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/19063.htm)

ibrahim37 14-07-2010 03:13

1 Eklenti(ler)
Buyurun size bir örnek vereyim. Bu Doğu Karadeniz kökenli bir çiğdem.
Yaz uykusuna hiç yatmıyor yaprakları sarardıktan sonra soğanından tekrar yeni kökler gelmeye başlıyor. Bunun gibi soğanlarının tamamen kurumasını sevmeyen birçok farklı tür var.
Bunu çok güzel anlatan bir fotoğrafı da eklemek istiyorum.
'Crocus kotschyanus suworowianus'
Geçen hafta çektiğim bir fotoğraf (7 temmuz)

kgursan 14-07-2010 20:06

Sn İbrahim 37, Bütün soğanlı bitki (geofit) türlerinde, bitkinin istediği koşullar (nem, sıcaklık) farklıdır. Dinlenme durumları da farklıdır. Bazı türler hiç dinlenmezler (amaryllis gibi) ancak bunların çiçeklenmesi için bir süre (periyot) KURAKLIK gerekir. Kuraklık sağlanmazsa çiçek tomurcuğu oluşturamazlar. Çiçek tomurcuğu oluşumu bazı türlerde SOĞUK olursa gerçekleşebilir. Doğadaki periyotlar da sıcak-soğuk-sıcak, veya ılık- serin- ılık, veya sulak-kurak-sulak şeklinde olabilir.

Dolayısıyla dikim zamanları da farklılık gösterebilir. Örneğin: Lale soğanları Ekim ayından Ocak-Şubat aylarına kadar dikilebilir. Dikim çiçeklenme zamanına göre ayarlanabilir ama tek ŞART soğanların dinlenmesini tamamlamış ve uygun koşullarda depolanmış olmasıdır. Keza, Frezya (Soğanımsı gövde-corm) da uygun koşullarda depolanmak koşuluyla yılın 12 ayında dikilebilir. Lilium türlerinin pek çoğu da yıl boyu dikilebilir. Tek koşul UYGUN DEPOLAMA KOŞULLARI (Programlama fazı-periyodu) dır.

Sonuç olarak; soğanlı türler zengin bir bitki gurubudur, kolay yetiştirilir, her mevsimde açacak bir soğanlı bitki türü vardır dolayısıyla ona göre de dikim takvimi değişir, bu nedenle soğanlı bitki türleri tercih edilir. Kolay gelsin.

ibrahim37 18-07-2010 13:40

Sayın kgursan, değerli bilgi ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Sizi çok iyi anlıyorum. Soğuk-sıcak-soğuk, bu bir döngü meselesi.
Ben de deneme yanılma (veya başkalarının tecrübelerine bakarak daha az yanılma) yolu ile kendi iklimine en uygun yöntemi ve soğanlıları bulmaya çalışıyorum.

nurcanaybay 18-07-2010 19:34

1 Eklenti(ler)
Yaz orkidelerinin yapraklarında kuruma başladı ve yaprak yüzeylerinde bir zararlının bıraktığı izler var (sivrisineğe benzer bir uçucudan şüpheleniyorum).
Bu konuda fikilerinizi alabilir miyim?.

kgursan 18-07-2010 19:48

Buradaki kuruma-sararma soğanında bir araz olduğunu gösteriyor. yaprak üzerindeki izler yaprağı kurutmaz.

nurcanaybay 18-07-2010 19:53

Sn. Kgursan;
sizce çürüme mi söz konusu, birini çıkarıp bakayım ya da bir öneriniz var mı ?

kgursan 19-07-2010 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 673897)
Sn.Kgursan ;
sizce çürümemi söz konusu ,birini çıkarıp bakayımmı **** bir öneriniz var mı ?

Çıkarıp bakmanız bitkiyi öldürmek demektir, ve eğer soğanda çürüme varsa yapacak birşeyiniz de yoktur. Bu nedenle bırakın kendi halinde kalsın. Belki eski soğanın üzerinde yeni soğan çürümeden canlı gelişebilir.

Sadece suyu biraz azaltın. Altta drenaj zayıf ise su durmasından da kaynaklanabilir. Toprağı biraz kurusun.

Ali_askn 25-08-2010 09:46

Sn. kgursan ben bu sene ilk defa lilium soğanı ekeceğim, Gaziantep'te yaşıyorum, burada kışlar çok sert geçiyor, soğanlarımı ektikten sonra dışarıda bıraksam içeri mi alsam?

Lilium 25-08-2010 11:13

Sanırım size gönderdiğim liliumlardan bahsediyorsunuz, Saksılara ekecekseniz çok yağışlı havalarda korunaklı bir yere almakta fayda var, drenajı iyi olmayan saksılarda su birikebilir bu da soğanı çürümesine neden olur. Kışın saksı altlıkları alınmalıdır.

Bahçeye ekecekseniz o da aynı şekilde drenajı iyi olan biraz yüksekce ve iyi çürümüş hayvan gübresiyle karışmış toprağa ekiniz.

Lilium kış bitkisidir kolay kolay kıştan etkilenmez.

Ali_askn 25-08-2010 13:07

Evet sn. Lilium, soğanlarım gelmedi ama sizinkilerden bahsediyorum, açıklamalarınız için teşekkürler, peki ev içerisinde yetişme çiçek açma imkanı yok mu?

Lilium 25-08-2010 20:12

Büyük bir ihtimal yarın elinizde olur, olmazsa takip numarasından araştırın.

Ev içersinde de çiçek açar, bir çok arkadaş evinin içerisinde veya balkonunda yetiştiriyor.

Ali_askn 25-08-2010 22:51

Umarım sn. Lilium, heyecanla bekliyorum, gelir gelmez ekeyim mi?

Lilium 25-08-2010 23:04

Ekebilirsiniz, ben de bugün ekmeye başladım.

Ali_askn 27-08-2010 14:27

Sn. Lilium, lilium soğanlarımı ekmek istiyorum ama size bir sorum olacak; normal, uzun balkon saksılarına kaç adet lilium ekebilirim?

Lilium 27-08-2010 16:03

O saksılar fazla derin değiller, daha derin ve drenajı iyi saksılar olursa daha iyi olur. Saksılara ekeceğiniz soğanları 10 cm arayla ekebilirsiniz. Yani sağında solunda 10cm mesafe yeterlidir, toprağa ekecekler bir kaç yıl sökmeyeceklerse 15 cm ekmeliler.

Çok fazla gömmeyiniz, üzerlerinde iki üç cm harç yeterlidir.

Bu sadece lilium candidumlar içindir.

maktas61 28-09-2010 12:15

Sayın Lilium, Ekim 2009 da yanılmıyorsam sizden aldığım Lilium candium'lar 20 cm kadar boylandı ve çiçek açamadan yazı geçirdiler. Şu an yeni yaprak çıkarıyorlar, bu mevsimde normal midir? Ben daha geç bekliyordum, kışın yapraklar donmaz mı? Saygılar.

kgursan 09-10-2010 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maktas61 (Mesaj 699689)
Sayın Lilium, Ekim 2009 da yanılmıyorsam sizden aldığım lilium Candium' lar 20 cm kadar boylandı ve çiçek açamadan yazı geçirdiler. Şu an yeni yaprak çıkarıyorlar bu mevsimde normal midir? Ben daha geç bekliyordum kışın yapraklar donmaz mı? saygılar

Hayır. Yaprakları donmaz ve üstelik çiçek açması için 1,5-2 ay soğuk (2-4 °C) ister. Buna vernalizasyon derler.

Jezebel 10-10-2010 18:05

Hippeastrum papilio Syn. Butterfly amaryllis adındaki soğanım geldi .
Herdem yeşil yazıyor .
Ekip ekmeme konusunda tereddüt yaşıyorum .
Ne yapmalıyım ?

kgursan 29-10-2010 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 703462)
Hippeastrum papilio Syn. Butterfly amaryllis adındaki soğanım geldi .
Herdem yeşil yazıyor .
Ekip ekmeme konusunda tereddüt yaşıyorum .
Ne yapmalıyım ?

Tahminim bunlar hazır soğandır. Yani depolanmış (13 oC da 6 hafta) ve çiçek tomurcuğu hazırlanmıştır. Şimdi dikerseniz kış aylarında çiçek açabilir. İçeride kalması ve don dan korunması gerekir. Çiçekleri geçtikten sonra aşırı yapraklanırsa suyu kesin, kurutun 1 ay kadar kuru kalınca yeni çiçek tomurcuğu oluşturur ve tekrar çiçek verir.

cumartesi70 31-10-2010 04:28

Nergislerim ekimde yapraklanmaya başladı.Mevsime kanıp erken mi uyandılar acaba,yoksa normal midir? Zamansız uyandılarsa ölürler mi?

kgursan 31-10-2010 04:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cumartesi70 (Mesaj 710778)
Nergislerim ekimde yapraklanmaya başladı.Mevsime kanıp erken mi uyandılar acaba,yoksa normal midir? Zamansız uyandılarsa ölürler mi?

Demekki erken çiçek açacak. Don olursa zarar görür ama ölmezler.

Kharel 31-10-2010 15:11

Kendi melez türlerimizi yapmamız çok mu zor?

kgursan 31-10-2010 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kharel (Mesaj 710881)
Kendi melez türlerimizi yapmamız çok mu zor?

Belki zor değil ama; Bilgi, beceri, sabır ve uzun bir zaman gerektirir. Ayrıca senelerce uğraştan sonra elde ettiğiniz melezi birileri kolayca çoğaltıp, sahiplenebilir.:o Türkiye de Islahın gelişemeyişinde bu durum çok önemli olmuştur. Islahçı hakları, Royalty vs. anlayışı bizde gelişmemiş ve de kanunlarla korunmamıştır. Bazı sebze türleri, buğday,ayçiçeği,pancar türleri dışında ıslaha pek giren yoktur.

Kharel 31-10-2010 22:04

Cevabınız için teşekkür ederim.
Kendim bazı soğanlı bitki türlerinde bu sene böyle bir deneme yapacağım.

thisisme 22-11-2010 09:46

geçen sene bir yapı marketten saksıya dikilmiş ve yeşil yapraklı halde lilium reinesse almıştım. saksının üzerindeki etikette çiçekler geçtikten ve sapları sarardıktan sonra sapları kesip, saksıyı aydınlık olmayan bir yere alın; sonbaharda tekrar suladığınızda tekrar açacaktır diyordu.(tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi).
Ben de öyle yaptım. ben her sene soğanlarımı saksıdan çıkartıp kuru ve karanlık bir köşede bekletirim. ilk defa geçen sene böyle yapmadım.
bu seneeee sürprizzzz.
soğanlar yok.
saksıda yok olmuşlar.
lilium reinesse ilk defa yetiştirdiğim bir çiçekti. o yüzden talimatlara harfiyen uydum. şimdi keşke bildiğimi yapsaydım diyorum. ama soğanların yok olduğuna ilk defa tanık oluyorum. Bu neden olmuştur?

ziraatteknikeri 22-11-2010 09:51

Soğan çürükleri varmı ya da bir soğan parçası varmı yoksa başkası almış olabilir mi?

thisisme 22-11-2010 10:06

başkasının alması mümkün değil. soğan parçası da bulamadım. soğanları sırra kadem bastı.

Kharel 22-11-2010 11:12

tek mantıklı açıklama çürüme gibi gözüküyor.
soğanlar çürüyünce gerçekten yokolabiliyorlar.

thisisme 22-11-2010 13:58

evet, sanırım çürüdü. neden ve nasıl çürüdü anlayamadım. bir daha saksıda soğan bekletmiycem demek ki ben bu yöntemi beceremiyorum.

pria 22-11-2010 16:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thisisme (Mesaj 717778)
evet, sanırım çürüdü. neden ve nasıl çürüdü anlayamadım. bir daha saksıda soğan bekletmiycem demek ki ben bu yöntemi beceremiyorum.

Çürüme tehlikesine karşı önlemler şunlardır:

-Sağlıklı gözükmeyen,lekeli,küflü,kof şüphelendiğiniz soğanları sağlıklı soğanlarla aynı yere ekmekten kaçınılmalı...
-Çiçek soğanlarınızın yaprakları mayıs-haziran gibi sararmaya başladığı zaman bunu susuz kaldıklarına yorumlayıp bol bol su verip,kuruma dönemine giren soğanlarınızı çamurlaşan toprakta bırakmamalı..Baharda açan soğanların suyunu en geç mayıs 15-haziran başı gibi kesmelidir.

Soğanları saksıda bekletmemek,çıkarmak size daha pahalıya malolabilir..Bu kez de saklama koşullarını bilmezseniz soğanlarınız yok olur.En güzeli;mayıs 15'te suyu kesip temmuz sonuna kadar saksıda bir güzel kurumalarını bekleyip,istiyorsanız ondan sonra çıkarmaktır..Çiçek soğanları,özellikle lale iyice olgunlaşıp kurumadan sökülürse temmuz ağustostaki yaz sıcaklarına dayanamaz ve koflaşıverirler..

günebakan 24-02-2011 09:43

2 Eklenti(ler)
Bu soğanları Eminönündan çiğdem soğanı diye aldım. Ama çiğdem soğanına benzemiyorlar gibi satıcı bana çiğdem soğanı diye ne soğanı sattı acaba. Bunlar ne soğanı?

Eklenti 194005

Eklenti 194006

bettyycim 24-02-2011 11:18

Sevgili Günebakan, Çiğdem soğanı değil çiğdem soğanı küçük muskat kadar olur bunlar, Nergis gibi ama çiçek sapı da vermemiş bir şey demek güç :(

Kharel 24-02-2011 11:22

Nergis de değil sanırım Allium türü.

Nevzat 24-02-2011 11:29

günebakan kardeş kesinlikle çiğdem değil,bendede vardı adını bilmiyorum çiçek falan açmaz ama çok çoğalır.

pria 24-02-2011 11:52

Eminönü çiçekçilerini yıllarca dolaştım..
Sağlıklı dürüstçe bilgi vererek satış yaptıklarına tanık olmadım olsa bile ben denk gelmedim..
Herşey paranızı alana kadar..Ötesi ..ya kısmet..Ne çıkarsa bahtınıza..Ne umdum değil,ne buldum dersiniz.

günebakan 24-02-2011 12:12

Sağolun arkadaşlar bu ikinci alışım Eminönünde bir daha da asla soğan almam. Demek ki bekleyip göreceğiz. Ne çıkarsa bahtımıza:)

nurcanaybay 24-02-2011 13:51

İris olabilir mi acaba ?

ayazkentli 24-02-2011 13:57

2 Eklenti(ler)
2-3 gün önce yeni filizlenmeye başlayan bir soğanlı var ve ne tür olduğunu bilmiyorum.

Bu noktaya ektiğim soğanlar, koçtaş'tan aldığım küçük-sarı nergiz soğanı paketinde'ki soğanlar'dı.

Bazı arkadaşlarımız hatırlayacaktır, önce'ki hafta nergiz başlığına bir fotoğraf eklemiştim ve soğanlıları iyi tanıyan arkadaşlarımız, bunun nergiz olmadığını, sümbül olduğunu söylemişler'di.

Galiba bu yeni çıkan'da farklı bir tür olsa gerek. Yaprakları ne nergiz'e, ne'de sümbül'e benzemiyor. Çok ince ve ortalarında uzunlamasına beyaz bir çizgi var.
Soğanlı bir tür olduğuna eminim, çünki nergiz soğanı torbasında'ki soğanların üçünü buraya ekmiştim.

Üçgeni oluşturan soğanlılar.

S: Sümbül.
N: Nergiz.
?: Bilinmiyor.

Kharel 24-02-2011 14:08

Sanırım çiğdem sayın ayazkentli.

ayazkentli 24-02-2011 14:38

Teşekkür ederim sevgili kharel.

Demek'ki benim nergiz torbasına, karışık tür soğan doldurmuş'lar. Aslında bir yanda'da iyi oldu. Mesela çiğdem'im yoktu. Umarım henüz çıkmayan 3 tane diğer soğanın hepsi farklı tür olurlar.

Hiç değilse diğer tür'leri, ayrı ayrı alma derdim kalmaz.:rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025