agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

eceyıldız 30-09-2015 01:10

Yok dikim zamanı değil hep siteyi takip ederek ve hatta sorarak ektim.Saksıya ekiyor bahçe toprağı kullanıyorum. İlk yıl önce Adana'dan bir yapı marketten almıştım hastalıklı çıktılar. ikinci yıl yani geçen sene A-101 den aldım çürüdüler sanırım benim hatam yağmurun altında kaldılar. Bu yıl satın almadım halam İstanbul da yaşıyor bende ona dedim ki laleler sökülürken rastlarsan iste belki verirler sana soğan, tesadüf bu ya rastlamış ve istemiş gerçekten bolca vermişler bende bu gün üç uzun balkon saksısına ektim daha var eşe dosta dağıtacağım biraz daha ekeceğim bakalım inşallah olurlar ama gel gör ki bu gün ektim dışarıdalar ve şimdi sağanak yağmur yağıyor dışarı çıkamıyorum... Artık yarın içeri alırım ve iyice kurumadan sulamam. Bu gün işim yoktu ve bende soğanlı ne varsa erengüller dışında hepsini ektim ve hepsi bolca yağmur yedi bu gu gece...

YeniGine 30-09-2015 01:30

Tahmin etmiştim saksıya diktiğinizi ve belediye sökerken soğanları edindiğinizi.

Saksıda ben de başaramadım. Sulama önemli. Yeni dikmişsiniz sulanmışlar artık bundan sonra sulamayın, içeri de almayın, kışın da üşüsünler.

Belediyelerin söktüğü ve kalan soğanlar ben de çook edindim onlardan; zamansız diktim, sakladım olmadı; bir sürü hata.
:) Ailede bir sürü soğanlılarla ilgilenen ustalarımız var, eminim mutlaka bir ustamız yardımcı olacaktır size.
Rastgelsin inşallah sevgili eceyıldız.

Dumlupınar 14-10-2015 15:34

Arkadaşlar,belediyelerin park ve bahçelere dikip,çiçeklenme bittikten sonra söktükleri lale soğanlarından fazla bir şey beklememek gerekir.

Soğanların çiçeklenmeden sonra sökülmeden toprakta kalıp,bitkinin yeşil aksamı kuruyana dek güneşli alanda fotosentez yapmaları gerekir.

Bu sayede gelecek sezonun soğanları çiçek açabilecek yeterli büyüklüğe ulaşır.Yavru soğanlarda daha fazla irileşirler.

Lale soğanlarının fazla su tutmayan,geçirgen topraklara,ılıman iklime sahip bölgelerimizde Kasım ayının içinde dikilmesi gerekir.

kgursan 18-10-2015 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1412267)
O zaman bende başlayayım herkesin laleleri bol çiçekli olsun. Kaç yldır ekiyorum olmuyor bu sene İstanbul park ve bahçelerinde ekilen lale soğanlarından edindim bakalım olacak mı...

Lale soğanlarının çiçek açması için; Soğanlar yaz boyunca gereken koşullarda muhafaza edilmezlerse çiçek vermez.!! Ayrıca Soğan söküldükleri zaman iyi beslenmiş olmaları şarttır...Beslenmeleri için Haziran ortasına kadar yeşil kalmalıdır. Yani hazirandan önce sökülen soğanlar beslenememiştir ve çiçek yapmaz.

celalim01 19-10-2015 15:30

Elbette ,arkadaşlar haklılar. Bu zamanda aşırı su alan lale soğanları çürüme gösterebilirler.Aslında bir müddet bekletip soğanın kendine gelmesini bekleseydiniz daha güzel olurdu. Zamanda vardı ekim yapmak için.

Şimdi onların saksıdaki topraklarının balçık şeklinde kalmaması için kuruması gerekir.Gerekirse söküp ,toprak yenileyip tekrar dikilebilir.Henüz vakit geç değil.**** serin bir yerde bir hafta dinlendirin soğanları.Böylece toprakta çürüme olmamasını sağlayabiliriz belki.

hira 10-11-2015 17:52

Laleyi suda yetiştirebilir miyim? Sümbül yetişiyor ya hani, o şekilde.

eceyıldız 03-12-2015 16:04

Ektiğim laleler hala çimlenmedi, saksının birini eşeleyip kontrol ettim sağlam ve hala ektiğim gibi duruyor çimlenmeyecekler mi yoksa.. Kgursan haklı galiba bakalım ne olacak...

dreams 31-12-2015 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1424165)
Ektiğim laleler hala çimlenmedi, saksının birini eşeleyip kontrol ettim sağlam ve hala ektiğim gibi duruyor çimlenmeyecekler mi yoksa.. Kgursan haklı galiba bakalım ne olacak...

LALELERİN KIŞ AYINDA AÇMASI İÇİN :
Lale soğanlarını ekmeden önce kuru gazete kağıdına sarıp poşete koyun ve ağzını bağlayıp sebzelik bölümüne yerleştirin
ÖNEMLİ: Fakat dikkat edin soğanlar donmasın !!!!!!
Ve buzdolabında en az 3 hafta bekletin !!!!!!!!!!
daha sonra saksıya dikin en az 20 - 25 derece de tutun
saksı toprağı nemli olsun kurumasına izin vermeyin
ama sürekli de sulamayın !!!
Toprak kurumaya başladıkça sulayın yoksa soğanlar çürür
saksılar sıcak ve güneş alan bir pencere kenarında beklesin !
Bu yöntemle benim lalelerim 31 Aralık ta açmaya başladı..

sinbas 31-12-2015 22:59

Resimler siteye yüklenmemiş ve aşırı büyükler ekrana sığması için monitörün yanlarına ilave attırdım. :D Espiri
Yöneticiler görmesin çekiciyi çağırır garaja çekerler üste para da versen geri alamazsın. :D Başıma geldi benim sümbüller ve şebboylar garajda çürüdü gittiler.

Galip Kuzucu 02-01-2016 03:03

Lale soğanlarınızı ne zaman ekmiştiniz sayın:dreams ??

dreams 02-01-2016 07:57

Dört ay kadar önce diktim.

dreams 02-01-2016 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1419568)
Laleyi suda yetiştirebilir miyim? Sümbül yetişiyor ya hani, o şekilde.

Normal suda sağlıklı gelişmez..
ancak özel besleyici solisyonda ve sadece kökleri besleyici solisyona değecek şekilde yetişir...
Bu şekilde yetiştirilmiş ve açmış laleleri markette görmüştüm..

dreams 03-01-2016 09:34

Arkadaşlar eğer saksıda lale ekecekseniz tavsiyem lale soğanlarını mümkünse hazır paket olarak alın... çünkü bu soğanlar mantar vs hastalıklara karşı ilaçlanmış oluyor..ve tam olgunlaştığında paketleniyor!!!!!! diğer bir konu soğanlar mümkün olduğunca iri ve tam kabuklanmış olsun... böylece lale daha kolay çiçek açabilir.. çünkü lale gerekli besinin en az yarısını soğandan sağlar

eceyıldız 03-01-2016 12:50

Benim lale soğanlarımdan hala ses seda yok...

dreams 03-01-2016 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1430800)

Sizin soğanlar sağlıklıysa laleleriniz baharda canlanır... seneye kışın yetiştirmek isterseniz daha önce belirttiğim gibi buzdolabında üç hafta soğuklama yapmanız gerekir ... nasıl yapılacağını yukarıda anlatmıştım...
ve böylece lale soğanları kışın gelip bittiğini düşünür
ve sıcak ortamda yetişmeye başlar..

Dumlupınar 04-01-2016 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1430800)

Sn.eceyıldız,yeni lale soğanı alıp hala ekebilirsiniz.

kgursan 07-01-2016 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1424165)

Sn eceyıldız, Diktiğiniz soğan sağlam ise ve iriliği de yeterli ise şubat-Mart da çıkar ve çiçek verir merak etmeyin.

akçabardak 07-01-2016 08:55

Sn. dreams, fotoğraflarınız o kadar çok büyük ki tam ekran, tek bir fotoğrafın eni 30cm. boyu 50 cm. yazılar yarıdan kesilmiş, sağa kaymış okunmuyor. Bir fotoğraftan diğerine geçmek için epey mesafe yürüyorum, sizin anlayacağınız sayfanın özelliği bozulmuş.

En son Sn. KGursan'ın alıntıladığı mesajınıza cevap olarak verdiği yazılar sağa doğru kaymış vermiş olduğu bilgilerin yarısı görünmüyor. Sağ tarafta beğeni tuşu ve diğerleri görünmüyor.

eceyıldız 07-01-2016 14:25

Yılın ilk günüyle beraber belki de son on yılın en soğuk günleri yaşanıyor iskenderun da, eksilerin altına düştü soğuklar. ve benim laleler hala toprakta uyuyorlar bıraktım bende artık ne zaman çıkarsa inşallah çiçek açarlar artık ne diyeyim.

dreams 09-01-2016 06:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1431609)
Sn dreams, verdiğiniz tarihlerde bir yanlışlık olmalı, Zira 31 aralık da dikilen lalel soğanları, 5 ocakta çiçek açmaz!!!

Diğer taraftan önerdiğiniz yöntem de sağlıklı değil, Şöyle ki Lale soğanları soğuk ister bu 5 oC veya 9 oC dır ve 3 ay soğukta beklemesi gerekir, eğer 5 oC da beklediyse ve dikimden 21-45 gün sonra çiçek açar.

Bunlardan önemlisi; Soğuk depoya girmeden önce soğanın içinde çiçek oluşumu tamamlanmış (G dönemi) olmalıdır, çiçek oluşmadan soğuk dönem verilirse çiçekler bozuk açar. Çiçek oluşumu tamamlanması ise normalde, Türkiye de Ağustos ilk yarısı, Avrupada ise Eylül ortasıdır.

Bu konuları (Yukarıda) çiçek soğanlarının depolanması başlığında ayrıntılı açıklamıştım. Kolay gelsin.

Yanlış anlamışsiniz :) Lalelerimi 31 Aralıkta dikmedim
yaklaşık dört ay önce diktim...
ve 31 Aralıkta ilk lalem açtı o tarihler lalelerimin açış tarihiydi :) aslında tam yeniyılda açtığını müjdelemiştim ayarlasam bu kadar olmazdı..
Ben üç hafta buzdolabında tuttum daha sonra saksılara diktim ve yaklaşık dört ay kadar zaman geçti büyüdüler ve çiçek açtılar
Bir iki gün sonra üçüncü lalem de açacak....
Lalelerim de bir sorun görmedim gayet normal açtılar renkleri de çok güzel hatta birini saksısıyla birlikte hediye verdim..
İklim konusuna gelince Amerika / North Carolina eyaletinde yaşıyorum...lale soğanlarını aldığımda dikime hazırdı fakat baharı beklemeden soğuklama yapıp diktim ve sorunsuz çiçek açtılar.

kgursan 09-01-2016 11:12

Erkenci lale

1 Eklenti(ler)
Lale soğanları değişik sıcaklıklarda depolanarak değişik zamanlarda çiçek açtırılabilir. Burada benim bizzat yürüttüğüm (Antalya, ve Yalovada) 15 değişik depolama uygulamasının sonucudur. Aynı uygulama Yalova da 15 Şubatta çiçek açmıştır

eceyıldız 21-01-2016 09:58

Bu saatten sonra lalelerim uyanmaya karar verip başlarını topraktan çıkarmış. Acaba çiçek açarlar mı yoksa nergizler gibi yine beni hayal kırıklığına mı uğratacaklar.

Aynuri 12-02-2016 03:16

Lallerim yeşil yapraklarını kestim Şubat'ta, çok çok yumuşamışlardı ve sarkıyorlardı.
Ben onları hep saksıda bırakırım her sene yazın çiçek verirler. Şimdi vermezlermi diye korktum. Hatamı yaptım?

kgursan 13-02-2016 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aynuri (Mesaj 1439439)
Lallerim yeşil yapraklarını kestim Şubat'ta, çok çok yumuşamışlardı ve sarkıyorlardı.
Ben onları hep saksıda bırakırım her sene yazın çiçek verirler. Şimdi vermezlermi diye korktum. Hatamı yaptım?

Bu sene (BELKİ?!)çıplak bir çiçek alırsınız ama gelecek seneler artık çiçek vermez. Yapraklarını tam da bu zamanda kesmek, akciğerlerini sökmek gibi olmuş. yaprakların sarkması doğaldıri yumuşaklıkla ilgisi yoktur.

kgursan 13-02-2016 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1434643)
Bu saatten sonra lalelerim uyanmaya karar verip başlarını topraktan çıkarmış. Acaba çiçek açarlar mı yoksa nergizler gibi yine beni hayal kırıklığına mı uğratacaklar.

topraktan çıkan tomurcuk ise çiçek verirler, yaprak ise ????? kolay gelsin

eceyıldız 14-02-2016 21:24

Henüz yaprak mı tomurcuk mu belli değil sayın kgursan.
Topraktan çıkar çıkmaz tomurcuk görünüyor mu ki?

djtunc 27-02-2016 15:48

merhaba arkadaşlar Ankara'da oturuyorum. Bitkilere çok meraklıyım. Yaz sonu Bauhausstan pembe lale güz soğanları aldım. Üzerinde aralık ayına kadar dikilebileceği yazıyordu. Bende orta boy bir saksıya toprağı doldurdum üzerinde tarif edildiği gibi soğanları ektim kasım ayında diktim 2-3 ay oldu toprakta hi hareket yok. kurudukça suladım laleler çok derinde de değil 5-10 cm derinlikte, toprağı da çok sıkı değil 2-3 ay geçti neden çıkmıyorlar bilgisi ve tecrübesi olan aktarırsa çok memnun olurum . Mutlu günler

akçabardak 27-02-2016 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1443173)
merhaba arkadaşlar Ankara'da oturuyorum. Bitkilere çok meraklıyım. Yaz sonu Bauhausstan pembe lale güz soğanları aldım. Üzerinde aralık ayına kadar dikilebileceği yazıyordu. Bende orta boy bir saksıya toprağı doldurdum üzerinde tarif edildiği gibi soğanları ektim kasım ayında diktim 2-3 ay oldu toprakta hi hareket yok. kurudukça suladım laleler çok derinde de değil 5-10 cm derinlikte, toprağı da çok sıkı değil 2-3 ay geçti neden çıkmıyorlar bilgisi ve tecrübesi olan aktarırsa çok memnun olurum . Mutlu günler

Ankara iklimi için çok normal, soğanlar sağlıklıysa eğer endişe etmeyin bence. Ben Ankara'da iken Nisan ayında açan lalaelerim şimdi bulunduğum yerde Şubat Mart gibi açıyorlar.

djtunc 28-02-2016 15:28

teşekkür ederim beklemeye devam o zaman :)

kgursan 28-02-2016 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1443173)

Kök yapıyorlar, yani meşguller!.Mart nisan gibi sizi sevindirecekler. kolay gelsin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025