agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni2852Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 10-06-2009, 00:15   #11
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Lilium soğanlarının kökleri.,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Lilium candidum'da bu farklı



Lilium candidumlar bunun dışındadır,

Söküm ile dikim arasında dört ay gibi bir süre soğanlar depoda durabilmektedir, bu safhada kökler kurumaktadır.

Lilium candidum kök sistemini yani köklerini her yıl yenilemektedir, sökümünü yaptığımız soğanların köklerini kesiyoruz zaten, soğan yeni sezonuna yeni kökleri ile başlıyor.

Sökümü yapılmasa dahi soğanlar bir sonraki yıla yeni kökleri ile başlıyor.
Sn Lilium., L.candidum (mis zambak) konusunda israrcı değilim. Kökler konusunda kafama takılan sorular var. Önce candidumlar depolanırken kurumasını önlemek ve su kaybını en aza indirecek şekilde yani rende talaşı içinde depolanıyor. Bu da bir anlamda kökleri kurumaktan korumak içindir . Diğer lilium türlerinde ise (asiatic ve oriental vb.) köklerle birlikte nemli torf içinde soğukta 6 aya kadar depolanıyor. Yani kökler korunuyor. Tahminim lilium soğanları dikimden sonra ilk suyu üzerindeki bu kökler ile alıyor ve daha sonraları tekrar yeni kökler veriyor.

Sonuç olarak köklerin korunması gerektiği, ama korunamamış ise bitki yeniden kökler vererek yaşamını devam ettirdiğini düşünüyorum. Eğer kökler kök çürüklüğü nedeniyle çürümüşler ise soğanın yeni çıkardığı kökler de çürürse doğal olarak bitki sararıyor ve dipte soğan da çürüdüğü için ölüyor.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025