agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-12-2015, 10:44   #1
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memur68 Mesajı Göster
Arkadaşlar ben bu çiçege bayılıyorum intermetten bir siteden tohum aldım fakat hiç bir yerde bu tohumları nasıl çimlendireceğim bilgisine rastlamadım bana taviyede bulunacağınız bir link var mı?
Özel Lily Zambak Çiçeği Tohumu(10 tohum), Zambak Çiçeği

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2016, 12:15   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-04-2012
Merhaba,

Aldığım liliumları nergislerin dibine ekmiştim. Tabii bazılarının daha derin dikime ihtiyacını sonradan anladım. Biraz toprak ilave etmem gerek galiba?

Selamlar,

Sent from my iPhone using Tapatalk

tatlı bezelye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2016, 13:10   #3
Ağaçsever

Merhaba,

Tabii bir de sayın kgursan' dan aldığım akzambak ı paylaşmasam olmaz. Geçen sene komşumuzun bebek köpekleri üstünde oynayıp ortasını çürütmüşlerdi, ikisi de açmamıştı. Bu sene birini sitenin afacan çocukları birinin tomurcuğunu kopardı, kalan sağ bizim, survivor kendisi:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Eski 28-06-2016, 13:55   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2016
benim de balkonumda 2 adet zambak var, internetten almıştım ama türlerini ve renklerini bilmiyordum. dün itibariyle biri açtı, hala bilmiyorum türünü, biri de tomurcukta, sapları aynı değil ama farklı bir tür sanki. açan kazablanka galiba.

bu açan;

bu da diğerinden daha uzun açacak olan;

wakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2016, 14:23   #5
Ağaç Dostu

ikincisi de açtı, bu seferki pembe

Eski 09-07-2016, 15:00   #6
Ağaçsever

Merhaba,

Sanıyorum çok güzel bir zambak geliyor. Yalnız gövdesi diğerlerinden farklı, bunu sormak istedim. Tüylü zambak olur mu?

Eklenen Resimler

Eski 12-07-2016, 03:04   #7
Ağaç Dostu

Merhaba tatlı bezelye, evet tüylü zambak olur, Doğu Karadeniz'e has endemik bir tür var. lilium ciliatum, Türkçe'si "tüylü zambak".

Ama sanırım sizinki o tür değil, daha çok bir böcek nedeniyle olmuş gibi duruyor.

Eski 14-07-2016, 10:16   #8
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

Giriş Tarihi: 10-09-2015
Exclamation

zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken
balkonumdaki en güzel çiçek... daha güzelini gerçekten görmedim.öyle tahmin ederim ki büyük çiçekliler arasında en güzel çiçek zambak.ama bakım istiyor ilgi istiyor dikkat istiyor.geçen sene ki verimi alamadım aynı saksıdan ama geçen seneyi hatırlatacak kadar da sonuç alabildim...

Eklenen Resimler

Batı Rüzgarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2016, 11:32   #9
Ağaç Dostu

Selma_321's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2016
[QUOTE=zephy;1472779]zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken
Ilahi çok güldüm size enteresan bir yaklaşım

Selma_321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2016, 10:24   #10
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

çiçek ilk açarken polen görünmüyor.sadece düz yüzey var.daha sonra bir bakıyorsun aynı yerler polenle dolu...ve bu sefer hilesini yakaladım düz görünen yerler öyle bir katlanıyor ki aslında içte olan polenler dışa doğru dönüyor.düşünüldüğünde çiçek kapalıyken polenlerin muhafazası için böyle bir teknik şart... işin enteresan kısmı herşey tam olması gerektiği gibi işliyor.çiçek açıyor polenler de açılıyor...

Eklenen Resimler

Eski 14-07-2016, 15:09   #11
Ağaçsever

Sabihas's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2014
Balkonda saksıda yetiştirmek için çeşitli soğanlar almıştım. Zengardendan aldığım magic star ve salmon star harika çiçekler verdiler. Kokuları çok güzel.

Eklenen Resimler

Sabihas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2016, 18:55   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-11-2016
Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı?

zambakcicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2016, 20:57   #13
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zambakcicegi Mesajı Göster
Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı?
benim bildiğim zambak için şuan için erken.her zambak için geçerlimi emin değilim ama soğuklamayada ihtiyaçları oluyor.umarım bir bilen çıkar.

Eski 29-11-2016, 15:19   #14
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın zambakçiçeği, ak zambak (lilium candidum) ekildikten hemen sonra yapraklanır, kışı yapraklı geçirip baharda çiçek sapını çıkarır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz.

Eski 29-11-2016, 17:24   #15
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wakan Mesajı Göster
Sayın zambakçiçeği, ak zambak (lilium candidum) ekildikten hemen sonra yapraklanır, kışı yapraklı geçirip baharda çiçek sapını çıkarır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz.
İstanbul da havalar biraz soğudu, dışarıda kalması sorun olur mu emin olamadım

Eski 30-11-2016, 13:13   #16
Ağaç Dostu

Şu an için bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum, ama korkuyorsanız evin içinde ışık alabileceği bir yere de koyabilirsiniz.

Eski 01-12-2016, 23:10   #17
Yeni Üye

Türünü bilebilir miyiz?

Eklenen Resimler

Eski 04-12-2016, 09:52   #18
Yeni Üye

Üç tomurcuğundan biri düştü, çürüyormuş gibi hissediyorum..

Eski 18-12-2016, 18:09   #19
Yeni Üye

Kitap okuyarak büyüttüm mis gibi oldu

Eklenen Resimler

Eski 04-12-2016, 23:56   #20
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Türünü bilebilir miyiz?
Bunlar Asiatic melezlerden birisi olmalı (renkli olacak) Bol ışık ve havadar bir yerde durmalı. aslında açıkta olsa ve biraz soğuk alsa iyi olur. ama içeriye alışmış birden soğuk olayına girerse sarsılır. Yine odada, serin köşede, bol ışıklı yerde tutun. kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2016, 15:56   #21
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2016
çiçeğini görmeden imkansız neredeyse hepsi birbirinden ayırt edilemeyecek kadar benzeşiyor türler.

Fatih_Soydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2017, 18:22   #22
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-04-2017
Merhabalar,

Bizdeki lillium... Geçen sene marketten kızım almıştı. Saksısını değiştirmiştik. Bir de Delosperma var, çok güzel açıyor ama bu sene çiçekli halini kaçırdım.

Name:  lillium.jpg
Views: 1345
Size:  46.0 KB

Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2017, 11:37   #23
Ağaç Dostu

Balkonda lilyum sezonu açıldı.

Eklenen Resimler

Eski 20-05-2017, 12:39   #24
Ağaç Dostu

Mini mini asiaticler...

Eklenen Resimler

Eski 24-05-2017, 14:37   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-05-2017
İyi günler, marketten aldığım 3 adet zambak soğanı büyüyerek çiçeklenme dönemine girdiler ancak 2 tanesinde uçundaki çiçek kapsülleri daha büyüyemeden döküldüler. Dökülmeden önce kapsül ile sapın ayrılma yerlerinde kuruma belirtisi mevcuttu. Bu durum bir hastalık belirtisi olabilir mi, bakımım ile ilgili bir sorun var mıdır;

birde dökülme gerçekleştikten sonra bitki toprağı havalanması ve soğanın son durumunu görmek amacıyla yavaş ve narince toprağı açtım ancak bu esnada bazı köklerde kopma meydana geldi, bu kopmalar soğanda hastalık oluşturur mu, kopan yerlere karşı bir işlem yapmam gerekir mi.

Toprak olarak yine marketten aldığım bitki toprağına işlem yapmadan doğrudan zambakları dikmek için kullandım fakat daha sonra bu toprakta perlit veya su tutmayan diğer malzemelerin kullanılması gerektiğini öğrendim, şuanda herhangi bir uygulama gerekli midir. İlginiz için teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

SoğanlıBitkiler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2017, 11:50   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SoğanlıBitkiler Mesajı Göster
İyi günler, marketten aldığım 3 adet zambak soğanı büyüyerek çiçeklenme dönemine girdiler ancak 2 tanesinde uçundaki çiçek kapsülleri daha büyüyemeden döküldüler. Dökülmeden önce kapsül ile sapın ayrılma yerlerinde kuruma belirtisi mevcuttu. Bu durum bir hastalık belirtisi olabilir mi, bakımım ile ilgili bir sorun var mıdır;

birde dökülme gerçekleştikten sonra bitki toprağı havalanması ve soğanın son durumunu görmek amacıyla yavaş ve narince toprağı açtım ancak bu esnada bazı köklerde kopma meydana geldi, bu kopmalar soğanda hastalık oluşturur mu, kopan yerlere karşı bir işlem yapmam gerekir mi.

Toprak olarak yine marketten aldığım bitki toprağına işlem yapmadan doğrudan zambakları dikmek için kullandım fakat daha sonra bu toprakta perlit veya su tutmayan diğer malzemelerin kullanılması gerektiğini öğrendim, şuanda herhangi bir uygulama gerekli midir. İlginiz için teşekkür ederim.
Şuanda yapılabilecek fazla bir şey yok. Aşırı sulamadan tomurcuklar düşmüştür büyük ihtimal.
Toprağı kuruyana kadar su vermeyin, toprak devamlı ıslak olmasın. Bir de köklerini fazla eşelemeyin ana kökler soğandan çıkıyor olsa da mis zambaklar haricindekiler gövdeden de beslenmek için kök salıyor, önemli yani onların korunması. Çiçekler geçtikten sonra sulama sıklığını daha da düşürüp kurumasını müteakip toprağı değiştirin, bildiğimiz bahçe toprağı soğanlar için en iyi topraktır. Torfa ekmeyin gelecek sene.

Eski 25-05-2017, 16:29   #27
Yeni Üye

Alıntı:
Şuanda yapılabilecek fazla bir şey yok. Aşırı sulamadan tomurcuklar düşmüştür büyük ihtimal.
Toprağı kuruyana kadar su vermeyin, toprak devamlı ıslak olmasın. Bir de köklerini fazla eşelemeyin ana kökler soğandan çıkıyor olsa da mis zambaklar haricindekiler gövdeden de beslenmek için kök salıyor, önemli yani onların korunması. Çiçekler geçtikten sonra sulama sıklığını daha da düşürüp kurumasını müteakip toprağı değiştirin, bildiğimiz bahçe toprağı soğanlar için en iyi topraktır. Torfa ekmeyin gelecek sene.
Efendim öncelikli ilginiz için teşekkür ediyorum. Sulamada yaptığım hatalar frezya soğanlarım içinde sorun oldu ve 3 tanesi öldü yine benzer şekilde frezyalar içinde torflu toprak kullanmıştım. Artık bunlara iki bitki türünde de dikkat etmem gerektiğini iyice anladım. Toprak ile ilgili olarak bahçe toprağını diğer zararlılardan nasıl temizleyebilirim. Örneğin içinde kabuklu yaprak biti yumurtası veya benzer zararlılara ait yumurtalar olurda zambaklara zarar verirse diye nasıl bir önlem alabilirim.Bu arada bugün zambaklarımdan biri sarı renkte çiçek açtı çokta güzel görünüyor ancak kokusunu hala alamadım.

Eski 25-05-2017, 17:18   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SoğanlıBitkiler Mesajı Göster
Efendim öncelikli ilginiz için teşekkür ediyorum. Sulamada yaptığım hatalar frezya soğanlarım içinde sorun oldu ve 3 tanesi öldü yine benzer şekilde frezyalar içinde torflu toprak kullanmıştım. Artık bunlara iki bitki türünde de dikkat etmem gerektiğini iyice anladım. Toprak ile ilgili olarak bahçe toprağını diğer zararlılardan nasıl temizleyebilirim. Örneğin içinde kabuklu yaprak biti yumurtası veya benzer zararlılara ait yumurtalar olurda zambaklara zarar verirse diye nasıl bir önlem alabilirim.Bu arada bugün zambaklarımdan biri sarı renkte çiçek açtı çokta güzel görünüyor ancak kokusunu hala alamadım.
Önce sondan başlayayım, sizdeki lilyumlar asiatic türler sanıyorum. Onların da renk varyeteleri çok olur ama kokuları olmaz. Mis gibi bir koku istiyorsanız oriental türlerden edinin. Benim balkonda koku rüzgarı oluşturuyorlar. Tabii renklerini beğendiğim asiaticler de var, ama dediğim gibi onlar sadece görsel amaçlı.

Toprak dezenfeksiyonu için farklı metodlar var. Bazısı kimyasal bazısı fiziksel. Ben şahsen ikisini de kullanmıyorum. Ama forumda aratırsanız bir takım ilaçlar ve fırınlama, su buharı gibi fiziksel yöntemler hakkında bilgi bulabilirsiniz. En sık fırınlama yapılıyor ama bu topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yok ediyor o yüzden tercih etmiyorum. Toprağına güveneceğiniz bir bahçe yoksa internette hazır toprak karışımları bulabilirsiniz ki büyük miktarlarda toprak işleyen firmalar dezenfeksiyon yapıyorlardır. Ben şahsen toprağı torf, perlit, kum vb. ile karıştırarak kendi toprağımı oluşturuyorum, sonrasında zararlı çıkarsa da yine doğal mücadele yöntemlerini kullanıyorum.

Eski 31-05-2017, 12:00   #29
Yeni Üye

Alıntı:
Önce sondan başlayayım, sizdeki lilyumlar asiatic türler sanıyorum. Onların da renk varyeteleri çok olur ama kokuları olmaz. Mis gibi bir koku istiyorsanız oriental türlerden edinin. Benim balkonda koku rüzgarı oluşturuyorlar. Tabii renklerini beğendiğim asiaticler de var, ama dediğim gibi onlar sadece görsel amaçlı.

Toprak dezenfeksiyonu için farklı metodlar var. Bazısı kimyasal bazısı fiziksel. Ben şahsen ikisini de kullanmıyorum. Ama forumda aratırsanız bir takım ilaçlar ve fırınlama, su buharı gibi fiziksel yöntemler hakkında bilgi bulabilirsiniz. En sık fırınlama yapılıyor ama bu topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yok ediyor o yüzden tercih etmiyorum. Toprağına güveneceğiniz bir bahçe yoksa internette hazır toprak karışımları bulabilirsiniz ki büyük miktarlarda toprak işleyen firmalar dezenfeksiyon yapıyorlardır. Ben şahsen toprağı torf, perlit, kum vb. ile karıştırarak kendi toprağımı oluşturuyorum, sonrasında zararlı çıkarsa da yine doğal mücadele yöntemlerini kullanıyorum.
Sayın : Wakan zambak ve toprak ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sarı renkte çiçek açan bu güzel soğanları aynı anda aynı torfta büyütmeme rağmen boylarında, renk tonlarında ve çiçek açma sürelerinde farklılıklar oldu. Bu farklılıklarla ilgili olarak en uzun boylu olan, ilk çiçek açan ve en koyu tonlu çiçeği olan soğanı dikmekte kullandığın saksı tabanı saksıya biraz küçük gelmesi sebebiyle yerine oturmamakta ve su burada birikmektedir. Diğer ikisindeki boy farkları yaklaşık 10cm kadar ve çiçek rengi ile çiçek görünümü arasında da farklar bulunmaktadır ve saksı tabanı yerine tam oturmaktadır. Buna göre bitkiler arasındaki bu farklar ile ilgili saksı tabanlarının bir ilişkisi olabilir mi (Su drenajı gibi), eğer ilişkilendirilemez ise başka ne tür durumlarda bu meydana gelir. Yine çiçeklerle ilgili olarak, bir youtube içeriğinde çiçeklerin ortasındaki tozla kaplı kısımlarının çekilerek alındığını gördüm bunun sebebi ne olabilir ve son olarak çiçekleri solmadan evvel kesersem ne tür sorunlarla karşılaşabilirim. İlginize tekrar teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

Eski 25-05-2017, 11:51   #30
Ağaç Dostu

Magic Star...

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025