![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2012
|
Merhaba, Aldığım liliumları nergislerin dibine ekmiştim. Tabii bazılarının daha derin dikime ihtiyacını sonradan anladım. Biraz toprak ilave etmem gerek galiba? Selamlar, ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
|
Merhaba, Tabii bir de sayın kgursan' dan aldığım akzambak ı paylaşmasam olmaz. Geçen sene komşumuzun bebek köpekleri üstünde oynayıp ortasını çürütmüşlerdi, ikisi de açmamıştı. Bu sene birini sitenin afacan çocukları birinin tomurcuğunu kopardı, kalan sağ bizim, survivor kendisi: ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-06-2016
|
benim de balkonumda 2 adet zambak var, internetten almıştım ama türlerini ve renklerini bilmiyordum. dün itibariyle biri açtı, hala bilmiyorum türünü, biri de tomurcukta, sapları aynı değil ama farklı bir tür sanki. açan kazablanka galiba. bu açan; ![]() ![]() bu da diğerinden daha uzun açacak olan; ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
|
Merhaba, Sanıyorum çok güzel bir zambak geliyor. Yalnız gövdesi diğerlerinden farklı, bunu sormak istedim. Tüylü zambak olur mu? ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba tatlı bezelye, evet tüylü zambak olur, Doğu Karadeniz'e has endemik bir tür var. lilium ciliatum, Türkçe'si "tüylü zambak". Ama sanırım sizinki o tür değil, daha çok bir böcek nedeniyle olmuş gibi duruyor. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2015
|
zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken ![]() balkonumdaki en güzel çiçek... daha güzelini gerçekten görmedim.öyle tahmin ederim ki büyük çiçekliler arasında en güzel çiçek zambak.ama bakım istiyor ilgi istiyor dikkat istiyor.geçen sene ki verimi alamadım aynı saksıdan ama geçen seneyi hatırlatacak kadar da sonuç alabildim... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
|
[QUOTE=zephy;1472779]zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken ![]() Ilahi çok güldüm size enteresan bir yaklaşım |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
çiçek ilk açarken polen görünmüyor.sadece düz yüzey var.daha sonra bir bakıyorsun aynı yerler polenle dolu...ve bu sefer hilesini yakaladım düz görünen yerler öyle bir katlanıyor ki aslında içte olan polenler dışa doğru dönüyor.düşünüldüğünde çiçek kapalıyken polenlerin muhafazası için böyle bir teknik şart... işin enteresan kısmı herşey tam olması gerektiği gibi işliyor.çiçek açıyor polenler de açılıyor... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2014
|
Balkonda saksıda yetiştirmek için çeşitli soğanlar almıştım. Zengardendan aldığım magic star ve salmon star harika çiçekler verdiler. Kokuları çok güzel. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2016
|
Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı? ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
benim bildiğim zambak için şuan için erken.her zambak için geçerlimi emin değilim ama soğuklamayada ihtiyaçları oluyor.umarım bir bilen çıkar. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz. |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Şu an için bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum, ama korkuyorsanız evin içinde ışık alabileceği bir yere de koyabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
|
Türünü bilebilir miyiz? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
|
Üç tomurcuğundan biri düştü, çürüyormuş gibi hissediyorum.. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
|
Kitap okuyarak büyüttüm mis gibi oldu ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bunlar Asiatic melezlerden birisi olmalı (renkli olacak) Bol ışık ve havadar bir yerde durmalı. aslında açıkta olsa ve biraz soğuk alsa iyi olur. ama içeriye alışmış birden soğuk olayına girerse sarsılır. Yine odada, serin köşede, bol ışıklı yerde tutun. kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2016
|
çiçeğini görmeden imkansız neredeyse hepsi birbirinden ayırt edilemeyecek kadar benzeşiyor türler. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2017
|
Merhabalar, Bizdeki lillium... Geçen sene marketten kızım almıştı. Saksısını değiştirmiştik. Bir de Delosperma var, çok güzel açıyor ama bu sene çiçekli halini kaçırdım. ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Balkonda lilyum sezonu açıldı. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Mini mini asiaticler... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2017
|
İyi günler, marketten aldığım 3 adet zambak soğanı büyüyerek çiçeklenme dönemine girdiler ancak 2 tanesinde uçundaki çiçek kapsülleri daha büyüyemeden döküldüler. Dökülmeden önce kapsül ile sapın ayrılma yerlerinde kuruma belirtisi mevcuttu. Bu durum bir hastalık belirtisi olabilir mi, bakımım ile ilgili bir sorun var mıdır; birde dökülme gerçekleştikten sonra bitki toprağı havalanması ve soğanın son durumunu görmek amacıyla yavaş ve narince toprağı açtım ancak bu esnada bazı köklerde kopma meydana geldi, bu kopmalar soğanda hastalık oluşturur mu, kopan yerlere karşı bir işlem yapmam gerekir mi. Toprak olarak yine marketten aldığım bitki toprağına işlem yapmadan doğrudan zambakları dikmek için kullandım fakat daha sonra bu toprakta perlit veya su tutmayan diğer malzemelerin kullanılması gerektiğini öğrendim, şuanda herhangi bir uygulama gerekli midir. İlginiz için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprağı kuruyana kadar su vermeyin, toprak devamlı ıslak olmasın. Bir de köklerini fazla eşelemeyin ana kökler soğandan çıkıyor olsa da mis zambaklar haricindekiler gövdeden de beslenmek için kök salıyor, önemli yani onların korunması. Çiçekler geçtikten sonra sulama sıklığını daha da düşürüp kurumasını müteakip toprağı değiştirin, bildiğimiz bahçe toprağı soğanlar için en iyi topraktır. Torfa ekmeyin gelecek sene. |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprak dezenfeksiyonu için farklı metodlar var. Bazısı kimyasal bazısı fiziksel. Ben şahsen ikisini de kullanmıyorum. Ama forumda aratırsanız bir takım ilaçlar ve fırınlama, su buharı gibi fiziksel yöntemler hakkında bilgi bulabilirsiniz. En sık fırınlama yapılıyor ama bu topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yok ediyor o yüzden tercih etmiyorum. Toprağına güveneceğiniz bir bahçe yoksa internette hazır toprak karışımları bulabilirsiniz ki büyük miktarlarda toprak işleyen firmalar dezenfeksiyon yapıyorlardır. Ben şahsen toprağı torf, perlit, kum vb. ile karıştırarak kendi toprağımı oluşturuyorum, sonrasında zararlı çıkarsa da yine doğal mücadele yöntemlerini kullanıyorum. |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı: