agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-04-2008, 17:22   #1
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Kayseri'de karasal iklim olduğunu göz önünde bulundurursanız bu olası bence.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 21:42   #2
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Hayır donmaz ama sulanırsa erir. Bu arada bu söylediğim liliyum ve mis zambağı için geçerli. Yukarıdaki mesajda görülen kırmızı çizgili zambak hiçbir zaman yerinden çıkarılmaz. Yaz kış ayni yerde kalabilir.

canannuman beğendi.
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 22:48   #3
Ağaç Dostu

nuzel's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2008
ben sulamasamda yağmur ve kardan ıslanacak

nuzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 23:04   #4
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Arkadaşlar, ben lillyum ve diğer zambakları ayrı ayrı köşelere topladım. Etrafına taşlar örerek geniş saksılar yaptım. Mesela 2mx2m veya 50cmx80cm gibi. bunların içine yeniden toprak doldurdum ve zambakları o şekilde diktim. Böyle olunca zeminden bayağı yüksek oluyor, kışın da zemin sularından fazla etkilenmiyor. Ne yaz ne kış soğanları hiç sökmüyorum, hem çoğalıyorlar hem de her sene açıyorlar. Size resim yüklemeye çalışırım.
Kokuları ise çok fazla, ev içinde olunca aşırı koku rahatsız edici oluyor.

abk ve justice beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2008, 14:41   #5
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu?

(Çiçeği iyi kuruyunca olsa gerek)

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2008, 18:09   #6
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Arkadaşlar lillium'larımdan bu yıl diktiklerim (sarı ve kırmızı) tomucuklandı. Ayrıca iri ve çizgili zambak (sanırım adı Hiperastrum) da tomurcuklandı. Buradan sizlerle paylaşmak istedim...
Sevgili Limon; bahsettiğin uygulamayı bu yıl çiçekleri geçince deneyeceğim bakalım ne olacak? Aslında geçen yıl hiperastrumlar'ın çiçekleri geçince, çiçek sapının üzerinde çiçeğin yapraklarının döküldüğü yerde içerisi siyah tohum gibi birşeylerle dolu kapsüller oluştuğunu görmüştüm ama soğanlı bitki olduğunu düşünerek anlam verememiştim.

Eklenen Resimler

abk ve Dumlupınar beğendi.
Eski 02-02-2012, 11:42   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Arkadaşlar lillium'larımdan bu yıl diktiklerim (sarı ve kırmızı) tomucuklandı. Ayrıca iri ve çizgili zambak (sanırım adı Hiperastrum) da tomurcuklandı. Buradan sizlerle paylaşmak istedim...
Sevgili Limon; bahsettiğin uygulamayı bu yıl çiçekleri geçince deneyeceğim bakalım ne olacak? Aslında geçen yıl hiperastrumlar'ın çiçekleri geçince, çiçek sapının üzerinde çiçeğin yapraklarının döküldüğü yerde içerisi siyah tohum gibi birşeylerle dolu kapsüller oluştuğunu görmüştüm ama soğanlı bitki olduğunu düşünerek anlam verememiştim.
Maaşallah zambağın etrafındaki o kırmızılı çiçeklerde çok güzelmiş. Ne acaba?

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2008, 23:05   #8
Ağaç Dostu

dost.bahcivan's Avatar

Giriş Tarihi: 16-01-2007
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu?

(Çiçeği iyi kuruyunca olsa gerek)
Sn. Limon Kesilen zambak çiçekleri vazoda bir müddet (3-4 gün)vazo bitkisi olarak kullanılır. Uç çiçekler açtıktan sonra (Beyaz zambakları biliyorsunuz, Glayör tarzında çiçek açar.) Saplarından bağlanıp karanlık bir köşede baş aşağı asılır. Bir müddet sonra (45 veya 60 gün) çiçek sapları üzerinde nohut büyüklüğünde zambak soğanlarının oluştuğunu göreceksiniz. İşte bu küçük soğanlar zambaklarınızın ana materyalidir. Asılı çiçek sapları kuruyuncaya kadar toplamayınız. Topladıktan sonra 15 gün hafif rutubetli Planya talaşı veya torfta saklayınız. Sonra bahçeye dikiniz. 2 nci yıl zambaklarınız çiçeklenecektir.

abk ve pembegül beğendi.
dost.bahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 11:14   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-08-2008
lilium

Sayın dost bahcivan
lilium candidum soğanı kaç yılda 5 cm çap ( 18 cm çevre uzunluğuna) ulaşır? Bilgi verirseniz sevinirim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dost.bahcivan Mesajı Göster
Sn. Limon Kesilen zambak çiçekleri vazoda bir müddet (3-4 gün)vazo bitkisi olarak kullanılır. Uç çiçekler açtıktan sonra (Beyaz zambakları biliyorsunuz, Glayör tarzında çiçek açar.) Saplarından bağlanıp karanlık bir köşede baş aşağı asılır. Bir müddet sonra (45 veya 60 gün) çiçek sapları üzerinde nohut büyüklüğünde zambak soğanlarının oluştuğunu göreceksiniz. İşte bu küçük soğanlar zambaklarınızın ana materyalidir. Asılı çiçek sapları kuruyuncaya kadar toplamayınız. Topladıktan sonra 15 gün hafif rutubetli Planya talaşı veya torfta saklayınız. Sonra bahçeye dikiniz. 2 nci yıl zambaklarınız çiçeklenecektir.

calatli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 23:19   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-08-2013
Merhaba arkadaşlar, bende mis zambak var, çapı 30 m boyu da 1 metre kadar bir saksıda. Zambağı alalı 7-8 sene oldu. Her sene yapraklanıyor, ama bir türlü o mis kokulu çiçeğini vermiyor bana. Saksının içinde 17 kök oldular bu sene. İlk diktiğim ana soğanın yaprakları diğerlerinden daha büyük. Diğerleri irili ufaklı. Belki daha bile çıkabilir çünkü 17. soğan daha geçen gün filizlendi. Komşunun bahçesinde de var aynı zambaktan. Benimkiler onunkilerden daha önce yapraklandı ama onunkilerin yaprakları iri iri oldu, benimkiler fazla gelişmedi. Onunkiler her sene ne güzel açıyor benimkiler bir türlü açmıyor.
Sizce neden açmıyordur zambaklarım? Yapmam gereken bir şey var mı açmaları için? Acaba saksıda olduklarından mı açmıyorlar. Her sene o yapraklarının çiçek vermeden sararıp gittiklerini görmek çok üzücü.
Bil verirseniz memnun olurum.

turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 00:07   #11
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Yaprakları sararıp dökülüyorsa Büyük bir ihtimal aşırı demeyeyim ama fazla sulama kaynaklı olduğunu düşünüyorum, aşırı olaydı soğanlarda çürür kaybolurdu, kardeşlenme yaptığına göre soğanın kökü çürüyor fakat yapraklardan yavru soğancık yapıyor.
Zaman zaman resimlerseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 18:30   #12
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar, bende mis zambak var, çapı 30 m boyu da 1 metre kadar bir saksıda. Zambağı alalı 7-8 sene oldu. Her sene yapraklanıyor, ama bir türlü o mis kokulu çiçeğini vermiyor bana. Saksının içinde 17 kök oldular bu sene. İlk diktiğim ana soğanın yaprakları diğerlerinden daha büyük. Diğerleri irili ufaklı. Belki daha bile çıkabilir çünkü 17. soğan daha geçen gün filizlendi. Komşunun bahçesinde de var aynı zambaktan. Benimkiler onunkilerden daha önce yapraklandı ama onunkilerin yaprakları iri iri oldu, benimkiler fazla gelişmedi. Onunkiler her sene ne güzel açıyor benimkiler bir türlü açmıyor.
Sizce neden açmıyordur zambaklarım? Yapmam gereken bir şey var mı açmaları için? Acaba saksıda olduklarından mı açmıyorlar. Her sene o yapraklarının çiçek vermeden sararıp gittiklerini görmek çok üzücü.
Bil verirseniz memnun olurum.
Çok sıkışık kalmışlardır. Tembellik etmeyip, söküp ayırıp tekrar dikseniz sanırım daha iyi olur. Tahminim saksıda çok sıkışmışlardır. Bence sökün-ayırın ve iri soğanları tekrar dikin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 00:17   #13
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sayın kgursan, sökülüp ayrılıp yerlerini değişmesi yeniden dikilmesi tabi ki, daha iyi olur, ama sıklıktan çiçek açmayacaklarını tahmin etmiyorum yıllarca sökülmeyenler var öbek öbek yine açıyorlar.

Eski 14-11-2013, 17:35   #14
Ağaç Dostu.

[QUOTE=Lilium;1218286]Sayın kgursan, sökülüp ayrılıp yerlerini değişmesi yeniden dikilmesi tabi ki, daha iyi olur, ama sıklıktan çiçek açmayacaklarını tahmin etmiyorum yıllarca sökülmeyenler var öbek öbek yine açıyorlar.[/QUOTE]

Haklısınız ama onlar yerdedir, sanırım bu bahsedilenler saksı içinde sıkışmıştır!!.

Ayrıca benimkisi bir "TAHMİN !!" geçek nedeni ne olabilir? Olsa olsa ana soğan zararlanmıştır, ortalık çiçek yapmayacak olan yavrulara kalmıştır. Aklıma başka şey gelmiyor...

Eski 27-03-2021, 12:04   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2019
Geçen yıl neredeyse her gün zambağımı tozlaştırdım ama tohum alamadım.Bu sene soğanını ayıracağım.

Pumpking Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2021, 19:31   #16
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Pumpking Mesajı Göster
Geçen yıl neredeyse her gün zambağımı tozlaştırdım ama tohum alamadım.Bu sene soğanını ayıracağım.
soğanın dış pullarını torf, kum vb bir malzeme içine gömün orada minik soğanlar yapar bunları da saksıya dikebilirsiniz 2-3 sene sonra kocaman soğan olurlar...

Eski 14-07-2021, 13:37   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-07-2016
Galeri: 1
Merhabalar,
Kokulu olduğunu öğrendim deneyim dedim. Keşke laleler ile beraber acsalar.sanirim laleye göre daha fazla su ister bu zamanda açtıklarında göre.

Eklenen Resimler

belgi.info Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2008, 18:28   #18
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Soğanlı bitkilerde tohum oluşturur.

justice beğendi.
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2008, 00:44   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-02-2007
Merhabalar.
Zambak soganları kabuksuz olduğu için kurutulmaması gerekir.Kış şartlarından etkilenmez.Yerinden sökülmeden durması gerekir.Sökmek gerektiğinde iki gün gölgede bırakılarak az nemli torf içinde saklanabilir.
Yetiştirme
1-Sogan pullarının kum içinde koparılma yerlerialtta ve üstü toprak seviyesinde olmak üzere dikilirse alt noktalardan soganlar oluşur.Bunlar büyütme tavalarına alınarak (Mantar ilaçlaması yapılarak)büyümeleri sağlanır.
2-Çiçeklenme devresinde saplardan alınan yaprak ve gövde (Pence) ler yine aynı ortama
yapraklar yarıya kadar dikilirse yaprak pence birleşimindeki gözlerde yeni soğanlar oluşmaya başlar.Bunlarda yine büyütme tavalarına alınarak büyümeleri sağlanır.Soganlaştırma sıcak ve nemli ortamlarda daha çabuk gercekleşir.Saygılar.

abk, Asia ve justice beğendi.
Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2008, 21:51   #20
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Bugün bana beyaz renkli bir lilliyum soğanı hediye ettiler. Şu anda dikersem geç kalmış olurmuyum?

Eski 04-05-2008, 15:28   #21
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Bugün bana beyaz renkli bir lilliyum soğanı hediye ettiler. Şu anda dikersem geç kalmış olurmuyum?
İyi günler büket hanım haddime düşmeden cevaplayım, ekim için geç fakat bir an önçe toprağa girmesi iyi olur. Beyaz zambak (lilium candidum) yaprakları kuruduktan sonra sökülür, (haziran sonu gibi) serin ve gölge bir yerde bekletilir, ağustos sonundan itibaren ekim ayının sonuna kadar ekilir.

Eski 04-05-2008, 22:15   #22
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nail Çimen Mesajı Göster
İyi günler büket hanım haddime düşmeden cevaplayım, ekim için geç fakat bir an önçe toprağa girmesi iyi olur. Beyaz zambak (lilium candidum) yaprakları kuruduktan sonra sökülür, (haziran sonu gibi) serin ve gölge bir yerde bekletilir, ağustos sonundan itibaren ekim ayının sonuna kadar ekilir.
Sayın Nail Çimen bana getirilen beyaz zambak ne yazık ki sizin avatarınızda görülenlerden değil. Benim ki beyaz bir lillium. Bu arada ben de onları diktim. Çünkü paketinde yeşermeye başlamışlardı. Ekmesem bozulup gidebilirler diye düşündüm.

Eski 29-04-2008, 01:09   #23
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Bugun ben de ektim lilyum, geç kalmoş sayılmazsın Buket, hemen ek bence.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 01:56   #24
Ağaç Dostu

tomurcuk054's Avatar

benım zambaklarım açtı açacak bıraz geç deılmı sızce sanmıyorum da yınede umudunu kırmayım

justice beğendi.
tomurcuk054 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 16:41   #25
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Ben bugün yeni liliumlarımı dikiyorum. Zaten dikmezsem paketlerinde çimleniyorlar. Diğerleri de muhteşem çiçekler açtılar. Bu akşama fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

Eski 29-04-2008, 21:17   #26
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

İşte zambak (Hiperastrum) larım...

Eklenen Resimler

Eski 29-04-2008, 21:54   #27
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Bunlar bahçede ve yerde, diğerleri saksılarda dikilmiş. Onlar daha çiçek açmadı ama yakındır.

Eski 29-04-2008, 22:50   #28
Ağaç Dostu

tomurcuk054's Avatar

buket hanım yukardakı 2 buyuk resımden 2. sinın adı nedir bizim bahçedede var bunlardan 8-10 tane kadar adını ögrenebilirmiyim

tomurcuk054 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 22:57   #29
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

tomurcuk054 , eğer 36, mesajdaki 2. fotoğrafı soruyorsan onlar lillium. Tıpkı bunlara benzeyen mis zambakları da var. Onlar beyaz açarlar ve kokuludurlar. Bu fotoğrafta görülen lilliumlar kokulu değil.

Eski 29-04-2008, 23:16   #30
Ağaç Dostu

Sergül's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2007
Sevgili Buket, harka zambaklar yetiştirdin ellerine sağlık. Soğanlarına talibim

justice beğendi.
Sergül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025