![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Hayır donmaz ama sulanırsa erir. Bu arada bu söylediğim liliyum ve mis zambağı için geçerli. Yukarıdaki mesajda görülen kırmızı çizgili zambak hiçbir zaman yerinden çıkarılmaz. Yaz kış ayni yerde kalabilir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
|
ben sulamasamda yağmur ve kardan ıslanacak |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Moderatör
|
Arkadaşlar, ben lillyum ve diğer zambakları ayrı ayrı köşelere topladım. Etrafına taşlar örerek geniş saksılar yaptım. Mesela 2mx2m veya 50cmx80cm gibi. bunların içine yeniden toprak doldurdum ve zambakları o şekilde diktim. Böyle olunca zeminden bayağı yüksek oluyor, kışın da zemin sularından fazla etkilenmiyor. Ne yaz ne kış soğanları hiç sökmüyorum, hem çoğalıyorlar hem de her sene açıyorlar. Size resim yüklemeye çalışırım. Kokuları ise çok fazla, ev içinde olunca aşırı koku rahatsız edici oluyor. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu? (Çiçeği iyi kuruyunca olsa gerek) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar lillium'larımdan bu yıl diktiklerim (sarı ve kırmızı) tomucuklandı. Ayrıca iri ve çizgili zambak (sanırım adı Hiperastrum) da tomurcuklandı. Buradan sizlerle paylaşmak istedim... Sevgili Limon; bahsettiğin uygulamayı bu yıl çiçekleri geçince deneyeceğim bakalım ne olacak? Aslında geçen yıl hiperastrumlar'ın çiçekleri geçince, çiçek sapının üzerinde çiçeğin yapraklarının döküldüğü yerde içerisi siyah tohum gibi birşeylerle dolu kapsüller oluştuğunu görmüştüm ama soğanlı bitki olduğunu düşünerek anlam verememiştim. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Limon Kesilen zambak çiçekleri vazoda bir müddet (3-4 gün)vazo bitkisi olarak kullanılır. Uç çiçekler açtıktan sonra (Beyaz zambakları biliyorsunuz, Glayör tarzında çiçek açar.) Saplarından bağlanıp karanlık bir köşede baş aşağı asılır. Bir müddet sonra (45 veya 60 gün) çiçek sapları üzerinde nohut büyüklüğünde zambak soğanlarının oluştuğunu göreceksiniz. İşte bu küçük soğanlar zambaklarınızın ana materyalidir. Asılı çiçek sapları kuruyuncaya kadar toplamayınız. Topladıktan sonra 15 gün hafif rutubetli Planya talaşı veya torfta saklayınız. Sonra bahçeye dikiniz. 2 nci yıl zambaklarınız çiçeklenecektir. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-08-2008
|
lilium
Sayın dost bahcivan lilium candidum soğanı kaç yılda 5 cm çap ( 18 cm çevre uzunluğuna) ulaşır? Bilgi verirseniz sevinirim. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-08-2013
|
Merhaba arkadaşlar, bende mis zambak var, çapı 30 m boyu da 1 metre kadar bir saksıda. Zambağı alalı 7-8 sene oldu. Her sene yapraklanıyor, ama bir türlü o mis kokulu çiçeğini vermiyor bana. Saksının içinde 17 kök oldular bu sene. İlk diktiğim ana soğanın yaprakları diğerlerinden daha büyük. Diğerleri irili ufaklı. Belki daha bile çıkabilir çünkü 17. soğan daha geçen gün filizlendi. Komşunun bahçesinde de var aynı zambaktan. Benimkiler onunkilerden daha önce yapraklandı ama onunkilerin yaprakları iri iri oldu, benimkiler fazla gelişmedi. Onunkiler her sene ne güzel açıyor benimkiler bir türlü açmıyor. Sizce neden açmıyordur zambaklarım? Yapmam gereken bir şey var mı açmaları için? Acaba saksıda olduklarından mı açmıyorlar. Her sene o yapraklarının çiçek vermeden sararıp gittiklerini görmek çok üzücü. ![]() Bil verirseniz memnun olurum. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaprakları sararıp dökülüyorsa Büyük bir ihtimal aşırı demeyeyim ama fazla sulama kaynaklı olduğunu düşünüyorum, aşırı olaydı soğanlarda çürür kaybolurdu, kardeşlenme yaptığına göre soğanın kökü çürüyor fakat yapraklardan yavru soğancık yapıyor. Zaman zaman resimlerseniz yardımcı olmaya çalışırım. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın kgursan, sökülüp ayrılıp yerlerini değişmesi yeniden dikilmesi tabi ki, daha iyi olur, ama sıklıktan çiçek açmayacaklarını tahmin etmiyorum yıllarca sökülmeyenler var öbek öbek yine açıyorlar. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu.
|
[QUOTE=Lilium;1218286]Sayın kgursan, sökülüp ayrılıp yerlerini değişmesi yeniden dikilmesi tabi ki, daha iyi olur, ama sıklıktan çiçek açmayacaklarını tahmin etmiyorum yıllarca sökülmeyenler var öbek öbek yine açıyorlar.[/QUOTE] Haklısınız ama onlar yerdedir, sanırım bu bahsedilenler saksı içinde sıkışmıştır!!. Ayrıca benimkisi bir "TAHMİN !!" geçek nedeni ne olabilir? Olsa olsa ana soğan zararlanmıştır, ortalık çiçek yapmayacak olan yavrulara kalmıştır. Aklıma başka şey gelmiyor... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-07-2019
|
Geçen yıl neredeyse her gün zambağımı tozlaştırdım ama tohum alamadım.Bu sene soğanını ayıracağım. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu.
|
soğanın dış pullarını torf, kum vb bir malzeme içine gömün orada minik soğanlar yapar bunları da saksıya dikebilirsiniz 2-3 sene sonra kocaman soğan olurlar... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2007
|
Merhabalar. Zambak soganları kabuksuz olduğu için kurutulmaması gerekir.Kış şartlarından etkilenmez.Yerinden sökülmeden durması gerekir.Sökmek gerektiğinde iki gün gölgede bırakılarak az nemli torf içinde saklanabilir. Yetiştirme 1-Sogan pullarının kum içinde koparılma yerlerialtta ve üstü toprak seviyesinde olmak üzere dikilirse alt noktalardan soganlar oluşur.Bunlar büyütme tavalarına alınarak (Mantar ilaçlaması yapılarak)büyümeleri sağlanır. 2-Çiçeklenme devresinde saplardan alınan yaprak ve gövde (Pence) ler yine aynı ortama yapraklar yarıya kadar dikilirse yaprak pence birleşimindeki gözlerde yeni soğanlar oluşmaya başlar.Bunlarda yine büyütme tavalarına alınarak büyümeleri sağlanır.Soganlaştırma sıcak ve nemli ortamlarda daha çabuk gercekleşir.Saygılar. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
İyi günler büket hanım haddime düşmeden cevaplayım, ekim için geç fakat bir an önçe toprağa girmesi iyi olur. Beyaz zambak (lilium candidum) yaprakları kuruduktan sonra sökülür, (haziran sonu gibi) serin ve gölge bir yerde bekletilir, ağustos sonundan itibaren ekim ayının sonuna kadar ekilir. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
benım zambaklarım açtı açacak bıraz geç deılmı sızce sanmıyorum da yınede umudunu kırmayım |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
buket hanım yukardakı 2 buyuk resımden 2. sinın adı nedir bizim bahçedede var bunlardan 8-10 tane kadar adını ögrenebilirmiyim |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
tomurcuk054 , eğer 36, mesajdaki 2. fotoğrafı soruyorsan onlar lillium. Tıpkı bunlara benzeyen mis zambakları da var. Onlar beyaz açarlar ve kokuludurlar. Bu fotoğrafta görülen lilliumlar kokulu değil. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
|
Sevgili Buket, harka zambaklar yetiştirdin ellerine sağlık. Soğanlarına talibim ![]() |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|