![]() |
|
![]() |
#151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Arkadaşlar ilk defa bir irisin ekim ayında açtığını gördüm.Şaşırdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
|
Dikkat ettiğseniz arkada stenberg lutealar da açmış.Mügeler de solmuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Maşallah Hocam, Belkide minnet borcudur emekleriniz karşılığında. Ya da tembel mi nedir? ![]() Benim İris Sibirica tohumları 3' ledi. Bahara kadar dayanırlarsa sanırım yaşam şansı bulacaklar inşallah. Saygılarımla lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Bu bahar, plastik bir boya kovası içinde 4-5 kök iris getirdiler bana. Sanırım iris germanica türünden. Bunlardan ikisinde tomurcuk vardı, açıkçası tomurcukluyken toprağa geçirmeye korktum. Biri 4, diğeri tek çiçek açtı,çiçekler en fazla 4 gün canlı kaldılar. ![]() Çiçekler bu kadar kısa ömürlü mü? Çiçekler geçtikten sonra ağustos sonuna kadar bitki yeşil yapraklarını korudu ve sonra sarardı. Ben de yaprakları sürekli kopardım. ![]() Ekim ayı ortasında yapraklar tekrar çıkmaya başladı. Son zamanlarda iyice yağmur yediği için şu an toprak sürekli nemli,sulama yapmıyorum. ![]() Sorum şu: Yaprakları çıkan bu süsenleri toprağa geçirmek için en uygun zaman nedir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Ağaç Dostu
|
Sn.kgursan,cevap için teşekkürler, açıkçası kendime bu konuda pek güvenemediğim için bitkiyi yerinde bıraktım. Seneye dediğinizi yapmaya çalışacağım. Benim bir sorum daha olacak. İki hafta kadar önce işyerinden bir arkadaşım bana iki paket soğan verdi. "Zambak soğanıymış, benim dikecek yerim yok,sen al" dedi. Ona da bir akrabası vermiş. Kendisine ulaştım ve bana mezarlıklarda dikili olan zambakların soğanından olduğunu söyledi. Bugün evdeyim ve soğanlar aklıma geldi,baktım yeşermeye başlamışlar. Nette süsen soğanı resmi aradım ve bunu buldum. ![]() Bendekilerin resimlerini ekliyorum. İki ayrı renk soğan var. ![]() ![]() İris soğanı olup olmadığından emin olmak istiyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Ağaç Dostu
|
Hepsi de iris soğanı. Hemen ekmenizi öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Ağaç Dostu
|
Hızlı cevap için teşekkürler. Ben de mesaj atmak üzereydim, sizdeki soğanlarla aynı mı diye ![]() Peki soğanlara bakarak kısa boylu mu uzun mu olacaklarını anlayabiliyor musunuz? Direkt toprağa mı dikmeliyim yoksa saksıda da olur mu? Bahçede bir takım değişiklikler yapıyorum, yerlerine şu an karar vermem mümkün değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Ağaç Dostu
|
Soğanlara bakaran bunu anlayamayız.Direkt toprağa ekin saksıda da olabilir.Yaklaşık 7 cm derine ekerseniz bahara güzel çiçeklerini görebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler.Bu durumda saksıya dikmem daha uygun olacak. Siz süsenlere gübre veriyor musunuz? Saksı harcını bahçemin toprağından ve içinde az miktarda gübre olan siyah topraktan hazırlamayı düşünüyorum. Drenaj için kum eklemeli miyim sizce? Bunları soruyorum çünkü genelde forumda konu başlıklarında herkes çiçeklerin resimlerini ekliyor. "Toprağını şöyle hazırladım, şu şekilde sulama yaptım" vs. gibi bilgilerini veren üye sayısı az. Benim bir çok çiçekteki bilgisizliğim de duruma eklenince ne yapacağımı şaşırıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Ağaç Dostu
|
Süsenlere az miktarda yanmış hayvan gübresi veriyorum.Kum ekleyebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2011
|
Sevgili hocam100 ya da kgursan, sizin yardımınıza ihtiyacım var. Benim bahçemde şu an çocukluğumdan beri var olan süsene benzettiğim çiçekler hakkında olacak. Bahçemde ki bu çiçeklerin yaprakları burada fotosunu gördüklerimle aynı. Çiçekleri de yine fotosunu gördüğüm mor süsenlerle aynı. Ancak soğanları adeta yer elmasını andırır bir şekilde. Bir kaç mesaj yukarıda soğan fotoğrafları ile benzerlik hiç kuramıyorum. Şu an toprakta gömülü olduğu için fotoğraflıyamıyorum. yapraklarını da dökmüş haldeler. Ancak kar kalktıktan sonra mart ayına doğru sanırım yapraklanırlar. Şimdi bu bende ki süsene benzettiğim çiçekler ne olabilir fikri olan var mı? Ayrıca bir şey daha söyliyeyim. Soğanları 40 yılı aşkın zamandır hep aynı yerde ve toprak yüzeyinde. O kadar kar, kış, ayaz olmasına rağmen etkilenmiyorlar. Onları kar yağmadan önce yanıbaşımızda ki evin gölgesinden etkilendikleri için güneş alabilen bir yere değiştirdim. Çünkü son bir kaç yıldır çiçek açmaz olmuşlardı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaç Dostu
|
Soğan değil de kalın rizomlu olanından olabilirler.Çünkürizomlu süsenler tam anlattığınız gibi rizoma sahiptir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hocam100 verdiğiniz değerli bilgiler ile beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Çünkü yukarıda ki süsen soğanlarını gördüğümde benimkilerin süsen olup olmadığı hakkında tereddüt içine girmiştim. Rizomlu süsen olduğunu da sizin sayenizde öğrenmiş oldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Ancak bazı irisler Rizomlu değil Soğanlıdır!! Bunlar datch iris denilen irislerdir. Bunlarda depo organı rizom değil, soğandır ve sarı, beyaz, mavi renkleri vardır. En ünlüsü Profosör Blauw dur. Sebebi Hollandalı Blauw bu türü ıslah etmiştir taaaa 1910 yıllarında!! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaç Dostu
|
Çok sağolun Kamil Bey, çok teşekkürler. Annem onlara zambak derdi.Ancak eski insanlar her çiçeğin ismini tam olarak bilemediklerinden ya da bölgeden bölgeye isim değişiklikleri olabildiğinden ben bunların aslının ne olduğunu merak ediyordum. Hocam100 ve sizin sayenizde bu çiçeğin aslını öğrenmiş oldum. Tekrar teşekkürler. Mezarlık zambağı ismini de şimdi daha iyi anlıyorum. Çünkü diğer yörelerde de öylemidir bilmiyorum ama Düzce Şehir mezarlığında mezar sahipleri bu zambaktan bol miktarda ekiyorlar yakınlarının mezarlarının üstüne. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Ağaç Dostu
|
Rizomlu yumrular böyle oluyor. Bunlar birçok bölgede, mor zambak ya'da mezarlık süseni adı ile biliniyorlar. Bu yumruları yaz mevsimi sonunda, fotoğraflarını çektikten hemen sonra yerlerinden söküp, birbirlerinden ayırmış ve bahçemin ayrı ayrı bir çok yerine ekmiştim. Şu anda hepsi yapraklandı. Çok kolay ürüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Ağaç Dostu
|
Evet evet işte benimkilerin soğanları da aynen böyle. Artık bunlara soğan dememem gerekiyor, rizom diyecem bundan sonra. Çünkü soğan çok farklı bir şey. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-07-2006
|
Yurtdışından soğan,rizom getirtmek yasal olarak çok zor. Bu tür irisleri bulmakta öyle. Bakıyorum da beklemeye değmiş. Sizi kutlarım. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Ağaç Dostu
|
Bu da iris hermona; |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Ağaç Dostu
|
Sizin gönderdikleriniz bu yıl belli olacak.Tutmuş görünüyorlar.Çiçeklerini sabırsızlıla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Ağaç Dostu
|
Golan irisi diye de tanınıyor. Bu iris türü yurdumuzda doğal ortamda yetişiyor mu acaba? Filistin, Ürdün ve İsraile özgü yetişen bir tür olduğu gibi bilgiler var. Türkiye' de olup olmadığı ile ilgili bir bilgiye erişemedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Ağaç Dostu
|
Evet bu iris israil de yetişiyormuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Ağaç Dostu
|
Dutch iris türü diğer adı ile iris xiphium çiçeklerini açtı. Soğanları yerinden yaz kış hiç sökmedim. Bu sene çiçekleri geçmiş yıllara oranla en büyük konumda, dolgun ve sağlıklılar. Bir de kokuları olsaydı keşke ![]() Gerçi aynı alanda bulunan pitosporum tobira çiçekleri mis gibi kokularını yayıyorlar ortama, irisler de renkleri ile göz dolduruyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|