agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni16266Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-02-2009, 13:14   #1
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Ellerine sağlık. Rengi de çok hoş. Frezyalar sarı beyaz açınca harika görünecekler içlerinde.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 13:34   #2
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2008
Teşekkürler. Darısı tüm soğan dikenlerin başına...

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 16:38   #3
Ağaçsever

smily's Avatar

Giriş Tarihi: 26-01-2009
Çiçeğimin adını bilmiyordum. Biri bana sümbülteber dedi ve ben de hep öyle bildim. Sitedeki bir bilenin uyarısı ile frezya olduğunu öğrendim. Aşağıda sümbülteber topiğine yazdığım mesajım var. Onu buraya aktarıyorum. Siz okurken frezya olduğunu düşünün.

-------------
Tüm forum üyelerine merhaba. Bu ilk mesajım.

10 yıldan fazla bir zamandır saksılarımda sümbülteber yetiştiriyorum. Ancak benım çiçeklerle yukarıda anlatılanlar arasında birçok farklar tespit ettim. Öncelikle bu çiçeğin yumrularını (fark 1. soğan değil 0.5-3 cm boylarında yumruları var. yumrular ortası şişkin uçları sivri bir mekik şeklindeler) bana veren arkadaşım çiçeğin menşei hakkında bir bilgi vermedi. Hatta adını dahi bilmiyordu ve güzel bir çiçek diye vermişti. Ben menşeinin doğa olduğunu sanıyorum.

Uzun balkon saksılarında yetiştiriyorum. Yaz-kış dışardalar soğuk ve sıcaktan zarar görmüyorlar. (Yarı gölge bir yerdeler ve kışın İzmirde hava nadiren +5 derecenin altına düşer). Kasım ayında çıkmaya başlıyorlar (fark.2) Şubat başı Mart sonu arasında tomurcukları açıyor ve çiçekleniyorlar. Yaz başına kadar da yaprakları sararıp kuruyor ve saksılar boş gibi gözüküyor.

Aynı saksılarda sarı çiğdem soğanları da var. Bunlar sonbaharda önce çiçek sonra yapraklarını açıyorlar. Sümbülteberler de bunların arasından çıkıyorlar. Şu sıralarda her iki çiçeğin yaprakları karışık bir vaziyette görünüyor. Sümbülteberin öncü tomurcukları şimdiden boy gösterdiler. En fazla 30-35 cm ciçek sapı, 20-25 cm de yaprak uzunluğu oluyor. (fark 3)

Çiçekler katmersiz, krem renginde çiçek uçlarına doğru sarı renge ulaşıyor. Yoğun ve çok güzel bir kokusu var. Çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan daha iri ve koyu sarı-turuncu renklisini İzmirde kayısı çiçeği adıyla satıyorlar. (herhalde renginden dolayı böyle diyorlar) Çiçekler forumdaki resme pek benzemiyor ama yaprakların şekli ve yaprak dipleri aynı. (yelpaze gibi)

Sık sık diğer saksılarımda da boy gösteriyorlar. Asıl çiçeğe zararları olmasın diye onları henüz yumru oluşturmadan söküp atıyorum.

Fotoğraflarını eklemek istiyorum ama bu konuda bilgim yetersiz olduğundan yardım alacak birini bulursam daha sonra ekleyeceğim.

Google görsellerde arattırdığınız zaman bir vazo içinde değişik renklerinden oluşan bir buketi gösteren güzel bir resim var bir bakmanızı tavsiye ederim. Bir japon sitesiydi galıba.

Düzenleyen smily : 11-02-2009 saat 11:58
smily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 15:20   #4
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Benim küçük soğanlar açmaz heralde diyordum ya, bugün evden bir haber geldi. Saksının birinde 1, birinde ise 3 tane çiçek başağı varmış Başak diyorum, çünkü buğday başağı gibiymiş tomurcuklar, sevgili susam'ın fotoğraflarında da görüldüğü gibi (arpa çiçeği denmesinin sırrı bu olsa gerek). Fotoğraflar elime ulaşınca yayınlayacağım inşallah, çok sevindim tomurcuklanmasına.. Teşekkürler sayın Mutlu Kutlu..

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 16:52   #5
Ağaçsever

mor papatya's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Galeri: 21
teşekkür ederim sağol

mor papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 12:36   #6
Ağaç Dostu

TuruncuHis's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2008
Sayın smily,

Sizinkiler uzun zamandır aynı yerde sanırım, epey üremişler. Çok hevesli ve sağlıklı görünüyorlar, kokuya ve renge boğacak sizi. Keyfiniz bol olsun.
Benimkilerden umudu kestim bu yıl. Soğanını büyütüyor diyerek teselli edeceğim kendimi
Hem de turuncu-kırmızı karışımı idi. Bir yıl beklenir mi ya

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 10:23   #7
Ağaç Dostu

Mermaid's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2008
Galeri: 4
Sevgili Turuncuhis, bende sizin gibi düşünmeye başlamıştım. Soğanları gelişiyor seneye açaçaklar demiştim. Ama sabah balkonda çayımı yudumlarken minnacık bir gülümseme gördüm frezyalarımın içinde eminim sizinkilerde yakında gülümsüyecektir size

Muhteşem kokusundan mahrum kalmamanız dileği ile

Mermaid Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 23:15   #8
Ağaç Dostu

Crocus Şen's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2007
Merhabalar,benim sizinle paylasmak istedigim bir sorunum var,bundan 4-5 yil once aldigim 10 adet frezya,10 adet cigdem soganim vardi!Yillardir saksida kaldilar 2yil once soganlari cikardigimda frezyalarim cogalmis,yanlarindan yavrular bile vermislerdi,cigdem soganlarimin tamamen kuflendiklerini gordum!Simdi ise 3tane frezyam kaldi onlarda cok cilizlar!bircok besin takbiyesi yapmama ragmen neden boyle oldular??Bana yardimci olabilirmisiniz?Bundan sonra ne yapmaliyim?

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 14:06   #9
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Balkon da frezya çiçeğini gösterdi.

Frezya bu sabah gözlerini dünyaya açtı. Pencere önünden balkona alındı. Yanındaki kokulu karafil onu kıskanıyor olabilir. Benjamin de benim niye çiçeğim yok diye hayıflanıyor olabilir. Benim itirazı yok

Eklenen Resimler

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 16:42   #10
Ağaç Dostu

Ülker's Avatar

Giriş Tarihi: 17-11-2008
Galeri: 1
Geçen yıl benim de beyaz ve sarı frezyalarım vardı, şeftali çiçeği demişlerdi satın alırken.
Taşındıktan sonra çiçeklerimin arasında göremedim, ne oldu bilmiyorum.
Sayın Zeytinci'nin çiçeğini görünce eyvah dedim, tekrar alıp dikmek için geç mi kaldım acaba? satıcılara gelmemişti daha.

Ülker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 17:50   #11
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ULKER Mesajı Göster
Geçen yıl benim de beyaz ve sarı frezyalarım vardı, şeftali çiçeği demişlerdi satın alırken.
Taşındıktan sonra çiçeklerimin arasında göremedim, ne oldu bilmiyorum.
Sayın Zeytinci'nin çiçeğini görünce eyvah dedim, tekrar alıp dikmek için geç mi kaldım acaba? satıcılara gelmemişti daha.
Sn Ülker, Bu zamanda frezya soğanı bulamazsınız. Frezya soğanlarını bu zamana kadar muhafaza etmek çok zor. İnşallah Yaz sonu dikim zamanı (Eylül-Kasım) arası alacağınız yeni soğanlarınızı dikersiniz.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2009, 22:44   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Ülker, Bu zamanda frezya soğanı bulamazsınız. Frezya soğanlarını bu zamana kadar muhafaza etmek çok zor. İnşallah Yaz sonu dikim zamanı (Eylül-Kasım) arası alacağınız yeni soğanlarınızı dikersiniz.

Bauhaus'da yazlık soğanlar adı altında fresia soğanları da satılıyor. Bunlar baharda ekilip yazın açan bir türü mü yoksa yanlış bir mevsimde mi satılmakta sizce?

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 19:51   #13
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Bauhaus'da yazlık soğanlar adı altında fresia soğanları da satılıyor. Bunlar baharda ekilip yazın açan bir türü mü yoksa yanlış bir mevsimde mi satılmakta sizce?
Aslında Frezya yıl boyu çiçek verebilir. ANCAK soğanını muhafaza zor olur. Aralık ayına kadar normal koşullarda kök veya sürgünleri uzar. Uygun depolama koşulları sağlanırsa soğanlar filiz vermeden sağlıklı kalabilir. Ama bizim koşullarımızda Mayıs ayında sökülen soğanı Bu zamana kadar (Mart) muhafaza zor.

Şimdi dikilen soğanlar yaza doğru çiçeklenmesi gerekir. Ama dikildikten sonra çok sıcak ortamla karşılaşırsa (16-17 oC üzerinde) çiçek oluşturamayabilir. Bol yaprak verir. Diğer taraftan ithal soğan 15 oC da çiçek tomurcuğu oluşturma işini depoda sağladıysa o zaman sıcaklık sorun olmaz ve soğanda oluşmuş çiçek tomurcuğu 2 ay içinde çiçek açar. Bu soğanları ben de merak ediyorum. Sanırım alanlar gelişmeler konusunda bilgi verecekler.

Eski 18-02-2009, 18:32   #14
Ağaç Dostu

Ülker's Avatar

Giriş Tarihi: 17-11-2008
Galeri: 1
Sayın kgursan, ben saksıda açmış olarak alıp dikmiştim, öyle satıyorlardı.
Soğanlar için geç kaldığıma göre yaz sonunu bekleyeceğim artık.
Teşekkür ederim.

Ülker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2009, 23:27   #15
Ağaç Dostu.

Sn zeytinci.,Ağustos gibi görüşelim. Dikim zamanı Eylül-Kasım arası uygun.

Eski 23-02-2009, 10:30   #16
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Beyaz frezya

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn zeytinci.,Ağustos gibi görüşelim. Dikim zamanı Eylül-Kasım arası uygun.
Kaynarpınar'a giderken yol üstü Balıklıova'da beyazını saksıda gördüm. Beyaz çiçekleri henüz açıyor. Satıcı bu kayısı dedi 3 tl. Bir tane aldım, zira beyazının çok yoğun koktuğunu biliyorum. Yazlığın bahçesine bıraktım, dönerken aklım onda kaldı. Haftaya kadar coşar herhalde. Sarısı, beyazı ve moru ne güzel kokteyl olur, saksıda

Eski 20-02-2009, 17:57   #17
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Bir tomurcuk gördüm sanki

Name:  DSC05214.jpg
Views: 1617
Size:  38.4 KB

Düzenleyen Orkun Kırcı : 20-02-2009 saat 17:57 Neden: harf hatası
Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 18:55   #18
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkunkırcı Mesajı Göster
Bir tomurcuk gördüm sanki

Eklenti 63724
Evet gördüğünüz çiçek. Yaklaşık 1 ay sonra açılır. Tabi sıcaklığa bağlı. Bu aşamadan sonra don olayından koruyun. Aşırı sıcaktan da kaçının ki çiçek kalitesi düşmesin. Yaklaşık 10-15 oC uygun (5-20 oC arasında).

Eski 22-02-2009, 21:58   #19
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Teşekkür ederim arkadaşım. Zaten çiçek okuldaki odamda hemen hemen belirttiğiniz ısıda duruyor. İnşallah sağsalim açar.

Eski 23-02-2009, 10:45   #20
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Moru da ilk burada gördüm gayet güzelmiş. Bizde beyaz ve kırmızı olandan var. Dediğiniz gibi beyazların kokusu çok yoğun ve güzel.

Eski 23-02-2009, 10:53   #21
Ağaç Dostu

Minem's Avatar

Giriş Tarihi: 24-09-2008
Galeri: 12
Dün akşam kapalı tomurcuk olarak dururken bugün sabah bu sürprizle karşılaştım. Tam bir aydır tomurcuklu duruyordu. Fotoğraf da pembe çıkmış aslında mor renkde

Name:  23022009528.jpg
Views: 1811
Size:  29.0 KB

Name:  23022009527.jpg
Views: 1778
Size:  20.2 KB

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 11:10   #22
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Minem Mesajı Göster
Dün akşam kapalı tomurcuk olarak dururken bugün sabah bu sürprizle karşılaştım. Tam bir aydır tomurcuklu duruyordu. Fotoğraf da pembe çıkmış aslında mor renkde

Eklenti 64100

Eklenti 64101
Sn. Minem,
Buket Akar'ın mor için kokusuz dediğine takıldım şimdi. Morlar gerçekten kokusuz mu?

Eski 02-03-2009, 19:14   #23
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Minem,
Buket Akar'ın mor için kokusuz dediğine takıldım şimdi. Morlar gerçekten kokusuz mu?

Arkadaşlar benim frezya'larım çiçeklenmeye başladılar, sarı ve kırmızılı olanlar çiçek açtı diğerlerini de bekliyorum. Az önce akşam olmasına rağmen farkedince hemen kokladım çok güzel kokuyorlardı. (yarına fotoğraf eklemeye çalışacağım)

Sn Zeytincinin sorusuna gelince, geçen yıl yetiştirdiğim mor frezya'lardan hiçbiri kokmuyordu. Bu tecrübeme dayanarak böyle yazdım, farklı bilen arkadaş varsa ve buradan paylaşırsa ben de memnun olurum. Çünkü oldukça hayret etmiştim.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2009, 11:08   #24
Ağaç Dostu

Minem's Avatar

Açıkcası Eminönü'nden tesadüfen zamansız 2 tane frezya soğanı almıştım. Umutsuz vaka olacağını düşünüyordum. Soğanlar çimlenmeye başladığında da konuyu takip etmeye başladım. Çoğunluğunun renginin sarı olduğunu gördüğünde "keşke benimki başka bir renk çıksa" demeye başlamıştım. Bu rengini gördüğüm de bana çok büyük sürpriz oldu. Aynı saksı da halen tomurcuklu olan bir frezyam daha var sanırım o da beyaz olacak gibi

Eski 23-02-2009, 12:50   #25
Ağaç Dostu

nuzel's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2008
benim frezyalarımda coştu.Renklilere özendim şimdi.

Eklenen Resimler

nuzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2009, 18:09   #26
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Benimkiler de hep tomurcukta. Geçen yıl rengarenk açmışlardı, inşallah bu yıl da aynı şekilde renklileri görürüm. Mor renkliler kokulu değil ama diğerleri...

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2009, 18:24   #27
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Benim katmerli kızlarımın da üzeri tomurcuk dolu. İlk defa katmerli olanından alıp diktim. Çiçeklerini merakla bekliyorum. Camın dışında durdukları için açmaları biraz geç olacak.

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 17:18   #28
Ağaç Dostu

Minem's Avatar

Malesef Sayın Zeytinci hiç mi hiç kokusu yok Her güzelin bir kusuru varmış

Eski 02-03-2009, 19:29   #29
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Yoğun koku olanlar sarı ve beyazlar.Mor olanda koku yok.Ben çiçekçiden kesme çiçek olarak almıştım.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2009, 19:44   #30
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Giriş Tarihi: 02-03-2009
Merhaba, ben yeni üyeyim. Bu sabah Karabük'te kar yağıyordu ve şu an da biraz yerlerde kar var.Ama henüz açmasını beklemediğim frezyam süpriz yaptı ve bütün güzelliği ile açtı.Kokusu çok güzel, renkleri sarı ve beyaz.Şu an salonum da duruyor ve mis gibi kokuyor.

Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025