agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni16266Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2010, 13:26   #1
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Sayın Hocam100

Bunları diktiğim yerde diğer bitkilerde var. Suyu azaltmam mümkün değil. Yerlerini değiştirsem uygun olur mu?

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 19:48   #2
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez Mesajı Göster
Sayın Hocam100

Bunları diktiğim yerde diğer bitkilerde var. Suyu azaltmam mümkün değil. Yerlerini değiştirsem uygun olur mu?
Sn kdönmez., o zaman soğanları sökün(bulabilirseniz!!) serin bir yerde muhafaza edip Eylül ortası dikin, don dan koruyun. ilkbaharda çiçeklerini alın.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 20:46   #3
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın KGürsan
Bilgiler için teşekkürler. Ben soğanları aramaya gidiyorum.

Eski 28-06-2010, 20:59   #4
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Mor ve pembeler bitmek üzere iken sarılar açmaya başladı.

Eklenen Resimler

Eski 09-09-2010, 02:41   #5
Ağaç Dostu

yağ-mur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2010
Galeri: 14
Sayın kgursan frezyaları ne zaman ekelim?

yağ-mur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 00:10   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-09-2010
Sn kgursan ben Malatya da oyurmaktayım ,evde saksıda frezya yetiştirmek istiyorum soğanları temin ettim bayramda diktim ,acaba kışın saksıları
balkonda bırakabilirmiyim yoksa hava 0 derece nin altına düşünce içeri mi alayım ,içeri alınca çiçeklenmeyi etkilermi ve ilkbaharda nezaman tekrar dışarı çıkarabilirim ,yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim...

turkishmojo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 00:21   #7
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkishmojo Mesajı Göster
Sn kgursan ben Malatya da oyurmaktayım ,evde saksıda frezya yetiştirmek istiyorum soğanları temin ettim bayramda diktim ,acaba kışın saksıları
balkonda bırakabilirmiyim yoksa hava 0 derece nin altına düşünce içeri mi alayım ,içeri alınca çiçeklenmeyi etkilermi ve ilkbaharda nezaman tekrar dışarı çıkarabilirim ,yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim...
Frezya DON olayından zarar görür. Lilium ve lale gibi değil. Donar. Malatyada Don olayı başlayana kadar açıkta kalabilir sonra içeri alınmalı ve don dan korunmalıdır. İlkbaharda donlar bittikten sonra (malatyada yaklaşık Nisan ortası) dışarı alınabilir.

Veya saksıda yetiştiriliyorsa gündüz (Kar-don yoksa) dışarıda, gece içeride tutulabilir.

Eski 14-09-2010, 07:00   #8
Ağaç Dostu

lenavita's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
frezya çok güneş seviyor

lenavita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2010, 02:26   #9
Ağaç Dostu

yağ-mur's Avatar

benim frezyalarım çok çabuk filizlendi bayağı büyüdüler,kaç derece soğuk frezyalar için tehlike oluşturmaya başlar şimdi balkondalar hava 15 dereceden aşağı düşmedi daha

Eski 31-10-2010, 13:34   #10
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Geçen yaz bahçeme güzellikler katan frezya soğanlarını çıkarmıştım. Onların yanına bu yaz Sayın KGürsan'ın Yalova toplantısında getirdiği soğanlar da eklendi. Sayın Hocam 100'den gelen ve bu yaz çimlenmeyen soğanları da bıraktığım halleriyle bulduğum yerden alarak hep birlikte ektim. Şimdiden 10 tane kadar çimlendi. Bu seferde çimlenenleri soğuktan koruma telaşı başlayacak. Çok soğuk dönemde talaş ile malç yapmak yeterli olur mu?

Eklenen Resimler

Eski 03-11-2010, 18:34   #11
Ağaç Dostu.

Biraz geç dikmişsiniz ama olsun. Problem don dan korumakda düğümlenecek. Frezya don olayında zarar görür. Lale gibi değil. Yaprakları belki + 1-2 oC kaldırabilir ama çiçek sapları oluşunca (Mart) don olayında hemen donar. Bilginize. kolay gelsin.

Eski 03-11-2010, 21:41   #12
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın KGürsan başta sizin soğanlar olmak üzere hepsini korumaya çalışacağım. Farklı yöntemler bulacağım. Bu fresyaların çiçeklerini görmeyi ve kokularını almayı çok istiyorum. Size de kolay gelsin.

Eski 03-11-2010, 22:05   #13
Ağaç Dostu

yağ-mur's Avatar

ben de içeri aldım frezyaları gece ani sıcaklık düşmeleri var ne olur ne olmaz

Eski 06-11-2010, 00:00   #14
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur Mesajı Göster
ben de içeri aldım frezyaları gece ani sıcaklık düşmeleri var ne olur ne olmaz
Doğrudur. Bundan sonra böyle. Gündüz dışarı, gece içeri.

Eski 06-11-2010, 08:41   #15
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
Fresialar kapalı ortamda acık yeşil uzun oluyor,yapraga calıştıgından cicek sapı cıkarırmı bilmiyorum , gecen kış donan frezyalarım oldukca bol cıktı .Soganlar etkilenmemiş yerim olsa 100 lerce dikecek kadar seviyorum frezyaları

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 00:12   #16
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iris41 Mesajı Göster
Fresialar kapalı ortamda acık yeşil uzun oluyor,yapraga calıştıgından cicek sapı cıkarırmı bilmiyorum , gecen kış donan frezyalarım oldukca bol cıktı .Soganlar etkilenmemiş
Sn iris 41., Geçen yıl yapraklar donmuştu. Ama yapraklar donuncaya kadar altta biraz soğan yapmış, çıkan bu soğanların yaprakları olmalı. Aslında soğanları topraktan çıkarıp seyrek olarak dikmek gerekirdi. Ama artık geç .
Diğer taraftan oda içinde doğal olarak yapraklar sarı olur. Fotosentez oranı oda ışığında çok azdır. ayrıca çok su verildiyse saksı kolay kurumaz bu da sararmaya neden olabilir. Sulamayı seyrek yapın.

Eski 08-01-2011, 09:13   #17
Ağaç Dostu

şehnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2009
Komsumzun bize kayisi cicegi diye verdigi kis ortasinda acan bu ciceklerin malesef bizde ne tohumu nede soganlari var . Sanirim onlari saksidan cikarmadigimiz icin soganlarida cürüyüp gitti . Bu sene acaba onda soganlarindan kaldimi diye sordugumda onuda soganlarinin yok oldugunu üzülerek ögrendim . Bizde türleri sadece sari ve beyaz sanirim dogal olanlari idi . Hepsi cok güzel ama benim gönlüm bu kis ortasinda acan bu türde kaldi . Sayin oyamanin 6 nolu mesajindaki ler sanirim aradigim türü . Bu dogal cicekten elinde olan kimseler varmi ? Bana temin edebilicegim konusunda yardimci olacak ?

şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2011, 18:30   #18
Ağaç Dostu.

Sn. şehnaz., Tamam Frezya nın diğer bir adı da Kayısı çiçeğidir. Bizde normal olarak soğanları Mayıs-Haziran gibi sökülür, gölgede kurutulur ve Eylül civarında dikilir. Kış boyunca DON olayından korunur ve Mart Nisan aylarında çiçeklenir. Bu durumda şimdi soğan bulmanız zor fakat bazı marketler, Şubat civarında bu sağanı Güney yarımküreden getirip satabiliyorlar. Bunları Şubat-mart gibi dikerseniz Yazbaşında çiçeklerini alabilirsiniz.

Eski 08-01-2011, 19:06   #19
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
1-1.5 ay önce ektim soğanları. Çiçekler erken gelecek bence

Eklenen Resimler

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 00:22   #20
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
1-1.5 ay önce ektim soğanları. Çiçekler erken gelecek bence
Erken gelsin diye çok beklersin. Seni duydum, sevindim. Çiçeklerinin gelişi ÇEŞİD e ve SICAKLIĞA bağlı. Mersin de sanırım Şubat sonu gelmesi lazım. İstabnul da (ve YALOVA da) Martortası- Nisan ortasında gelecekler.

Eski 08-01-2011, 21:12   #21
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Uzun saksılara ekim ayında dikmiştim. Boyları taza soğan gibi uzadı ama henüz çiçekleri yok.

Dikkatimi çeken bir özellikleri herhalde ki yatık uzuyorlar.

Soğanları da bir bölümünü yazın saklamıştım bir kaç tanesi de saksıda kalmış yenisini dikerken gördüm. Çürümemişlerdi, oysa aynı saksı başka bitkiler nedeniyle yaz boyunca sulanmıştı.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 00:25   #22
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Uzun saksılara ekim ayında dikmiştim. Boyları taza soğan gibi uzadı ama henüz çiçekleri yok.

Dikkatimi çeken bir özellikleri herhalde ki yatık uzuyorlar. Soğanları da bir bölümünü yazın saklamıştım bir kaç tanesi de saksıda kalmış yenisini dikerken gördüm. Çürümemişlerdi, oysa aynı saksı başka bitkiler nedeniyle yaz boyunca sulanmıştı.
Frezya soğanları kolay kolay çürümez. Bitkiyi dik büyütün (Yanına çöp dikip iple ona bağlayın, dik büyüsün) yapraklar toprağı kapatmasın ki toprak havalansın, biraz kurusun.

Eski 28-01-2011, 10:01   #23
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Merhaba,

Frezya sevgim her yıl büyüyor, ilk yıllarda sahip çıkmadığım soğanlara gözüm gibi bakıyor, yavruları boy boy ayırıp ayrı yerlere dikiyorum ancak bir sorunum var. 2 yıl önce bir kaç soğanın yaprakları kahverengileşti, bozuldu.Bu soğanları attım, bu yıl daha çok soğanda aynı sorun var.Muhtemelen bir nevi mantar.Geçen yıl söktükten sonra toz mantar ilacı uygulamadım, önceki yıl yapmıştım.

Name:  frezya_sorun.jpg
Views: 1390
Size:  67.4 KB

Fotoğraflarda görünen sorun tam olarak nedir ve nasıl düzeltebilirim?

Teşekkürler,

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2011, 01:01   #24
Ağaç Dostu

şehnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2009
Sayin kgursan
Tessekkür ederim verdiginiz bilgiler icin . Burda izmirde benim gördügüm kis aylarinda aciyorlar .Bu sebepten ben onlari istemistim . Dediginiz gibi onlar tabii simdi buralarda aciyor veya acmak üzerelerir .Ben artik nasip olursa diger kisi beklerim . Sanirim yaz veya yaz sonu temin etmek daha kolay olur .

şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2011, 18:18   #25
Ağaç Dostu.

muhtemelen Fusarium denilen bir hastalık etmeni. Soağan da veya yerde olabilir. Soğanlar çürüme yapar yeni oluşan soğan (ki şu sıralar oluşuyor) daha ileriki zamanlarda bir noktasından çürüğü alır. Yazın kuru ortamda belirtiyi göremeyebilirsiniz, ama dikimden sonra çürüme örülebilir.
Bu şekildeki bitkileri söküp-temizlemek bir yoldur. Bazı çeşitler ise bu hastalığa duyarlıdır, hemen hastalanabilir.
İlaçlı yöntem olarak soğanlar biraz erken (bitki yeşil iken, çiçekleri geçer geçmez ) sökülür ve hemen (Binde 5 Benomyl+ yüzde 1 Captan) çözeltisinde yarım saat tutulur ve kurumaya, gölge bir yere serilir, kurutulur.
Bu şekilde hastalığın (Çürümenin) soğan içine girmesi bir derece engellenir.

Bu arada bazı virüsler de benzer belirtiler gösterbilir. Ayırması zordur. Soğanları değiştirmek gerekebilir. Virüsün ilaçlı mücadelesi yoktur.

Eski 28-01-2011, 19:13   #26
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Çok teşekkür ederim, bu durumda bu yıl çiçekler geçer geçmez çok bozulanları atıp diğerlerine ilaçlı yöntemi uygulayacağım. Bakalım gelecek yıl durum ne olacak.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2011, 16:40   #27
Ağaç Dostu.

Aynen öyle. Kolay gelsin.

Eski 18-02-2011, 14:40   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-02-2011
merhaba ben EMİNE1
frezyalara hayran kaldım Maşallah
Bende soganlarını nerden temın edebılırım google bulamadım

EMINE1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2011, 18:27   #29
Ağaç Dostu.

sn emine 1, Frezyalar şu anda goncaya durdular ve yaklaşık Mart-Nisanda açacaklar. Ancak bazı durumlarda marketler İlkbahar aylarında soğanlarını getirip satıyorlar ve bunlar Yaz başlarında (haziran-Temmuz) çiçekleniyor. Martta dikilen bu soğanlar kış don larından etkilnmemiş oluyorlar. Normal dikim zamanı Eylül,+ Kışın don olayından koruma ve Nisan başlarında çiçek dir.

sonuç olarak bu yıl geçmiş gibi görünüyor (yine de martta marketlerde BELKİ bulursunuz) Yaz aylarında haz-Temmuz-ağustos kaçbin soğan isterseniz gönderebilirim. Sarı-beyaz pembe renklerde. Eylül ortası dikim en uygunudur.

Eski 21-02-2011, 10:52   #30
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Bendeki frezyalar erkenci davrandılar galiba. Şu an masamı 2 sap frezya süslüyor.

Frezyalar dışarıda duruyordu; çiçek sapı başak gibi olunca soğuklardan zarar görmesin diye ısıtılmayan iç mekana almıştım. Uzunca bir süre aynı şeklde kaldılar. Dün sabah ilk çiçeğini göstererek beni sevindirdi.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025