agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni8318Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-01-2011, 16:19   #751
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Sayın Nihal, ne kadar güzeller; maşallah. Kesilmiş buketi görünce imrendim. Umarım birgün bir vazomu dolduracak kadar nergisim olur. (Benim yerimede koklayın.)

çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen üzüm : 20-01-2011 saat 17:29 Neden: hatalı yazım
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 16:24   #752
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Pria sizn nergisler hala 1 cm boyda kaldı.Soğuk oluşu yüzünden diğer ithal kokusuz nergislerim de aynı boyda yerden 1 cm çıkıp bekliyorlar.Karaburunlarım ise tomurcukta ama açamıyorlar.Çünkü geceleri hala -3 dereceği görüyoruz.
Sayın Hocam,muhtemelen siz benim nergisleri biraz derince (10-15 cm) ektiniz gibime geliyor..Ortalama ısı 13-15 derecelere ulaşınca büyümeleri hızlanacaktır..Eğer şu günlerde Acıpayam'da üstüste bir haftadan fazla ısı 13-15 derecelerdeyken filizler uzayamıyorsa,bu, soğanların oldukça derinde olduğuna delalet eder,sığ ekilmediği için,toprağın 10-15 c. derinliği soğanın büyümesini sağlıyacak sıcaklığı duyamıyor demektir..Yani şöyle izah edeyim;siz 10-15 santim derine ektiyseniz,kökler de en az 10-15 santim aşağıya gideceği için,toplamda toprağın 25-30 santim derinliğinde ısı çok düşük olacağı için soğanlarınızın filizleri hızlı uzamıyacaktır.
İdeal soğan dikim derinliği bence en fazla soğan boyu kadardır..Daha derine dikildiğinde,atmosfer ısısı 13-15 derecelere gelse bile köklerin bu ısıyı duyması yavaş olacaktır.
Benim 70 gün önce İstanbul'da site bahçesine ektiğim soğanlar 10 cm. uzadılar..Ama ben 2-3 cm. derine ektim onları..
120 gün önce saksıya ektiğim soğanların filizleri ise 15-22 cm. oldu..Sapları 22 cm. olanlarda çiçek tomurcuğu gözüktü..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 16:24   #753
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Sayın pria, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. 2 tomurcuk henüz açmadı; kesmek için bekleyeceğim hem de heyecanla.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 16:39   #754
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Sayın pria, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. 2 tomurcuk henüz açmadı; kesmek için bekleyeceğim hem de heyecanla.
2 veya 3 tomurcuğun tam açmasını bekleyip,ondan sonra kesin.Diğer olgun tomurcuklar da vazoda açacaktır..

Düzenleyen pria : 20-01-2011 saat 18:18
Eski 20-01-2011, 17:19   #755
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-09-2010
Sn pria sizden aldığım nergisler daha 4-5 cm buy yaptı burada havalar gece eksi 5-6 dereceye kadar düşüyor ,acaba iyi gelişmesi için içeriye pencere önünemi alsam yoksa havalar gündüzde eksilere düşünceye kadar dışardamı bıraksam,bilgilendirirseniz çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler ve saygılar....

turkishmojo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 17:53   #756
Ağaç Dostu

dağ çiği's Avatar

Giriş Tarihi: 26-03-2009
Benim nergislerim pırasa gibi uzuyor çiçeklenmeside çok az neden acaba
Name:  S6300639.jpg
Views: 1098
Size:  70.4 KB
Ne tür bir nergis acaba.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Name:  S6300744.jpg
Views: 1006
Size:  42.6 KB

dağ çiği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 18:16   #757
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkishmojo Mesajı Göster
Sn pria sizden aldığım nergisler daha 4-5 cm boy yaptı burada havalar gece eksi 5-6 dereceye kadar düşüyor ,acaba iyi gelişmesi için içeriye pencere önünemi alsam yoksa havalar gündüzde eksilere düşünceye kadar dışardamı bıraksam,bilgilendirirseniz çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler ve saygılar....
Hanımefendi,

Bu nergisler toprakta ekili olduğunda eksi 30'lara kadar tahammül edebiliyormuş..

Ama sizinkiler saksıda olduğu için özellikle saksıları suladığınız günlerde eksi 5-10 derecelerde saksı toprağı donacağı için kökleri zarar görebilir..
Böyle aşırı don olayları olmadığı sürece dışarda bırakın derim..
Çok şiddetli soğuk gece ve havalarda kapalı balkona alırsanız daha uygun olur.
Ama ev içine,sıcak ortama almayın..Çabuk gelişmesine izin vermeyin..Gündüz saksılarınız güneşli bir yerde durursa iyi olur.
Malatya'da bu nergislerin mart içinde çiçeklenmesi uygun olur..Sıcak ortamlara saksılarınızı koyarsanız erkenden çiçek vermesine sebep olursunuz..
Bahar aylarından önce çiçek verirse ani bir don olayında çiçeklerinizde zarar görür..
Aceleci olmayın..Siz sadece saksı toprağının donmamasını sağlayın yeter..

Ayrıca çok şiddetli soğuk günlerde sulamaktan kaçının.
Saksı toprağı hafif nemli olsun yeter..Bunun için de saksı altlığından sulayın..

Eski 23-01-2011, 10:42   #758
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Bu gün nergislerimim resmini çektim.Yüklüyorum.İlk 2 resim sizden aldıklarım.Görüldüğü gibi sağlıklı büyüyorlar.Ama soğuktan henüz fazla büyüyemediler.Alttaki resimler karaburunlarım.Bu nergisler de bu yıl çok fazla tomurcuk verdiler adeta coştular.Ama henüz ısı düşük olduğundan açamadılar.Onlar da Lodoslu havaları bekliyor.

Eklenen Resimler

Imay ve çiğdem42 beğendi.
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2011, 10:16   #759
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Mevlüt bey,

Benden aldığınız nergislerin yeni çıkan bazı filizlerinde sarılık var..
Ayrıca sizin karaburunlarınların da bazılarının yapraklarında sararma,kurumalar var..neden acaba?

Benim ilk aklıma gelen şey,kimyasal gübre fazlalığı..

Eski 24-01-2011, 10:44   #760
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Andan bey sararma ondan değil çünkü kimyasal gübre kullanmadım henüz. Sebebi -12 derece gördüğümüz ısıdan oldu.Sizn nergislerin sararmış gibi görünen kısmı ise güneşi az aldığından.Zira bira güneşi az alan alana ektim.

Düzenleyen hocam100 : 24-01-2011 saat 16:40
Eski 24-01-2011, 12:16   #761
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Bu yıl Karaburun nergislerinin sanırım iklimsel olaylardan açmaları gecikti..
İstanbul'da genelde aralık ayı sonraları tezgahlara düşerdi..
İstanbul'da hala satılıyor şu günlerde..
...
Mevlüt beyin kendi bahçesinde ektiği Karaburun'ların bol çiçek sapı göstermeleri hoşuma gitti..Ayrıca fazla yavru vermemişler ve fazla boylanmamışlar..
Sanırım geç ektiği için oldu bu..
Soğuklama yapışının çiçek verimine etkisi olduğunu düşünüyorum.

Ama Acıpayam/Denizli gibi bir yerde çiçeklenmeleri için biraz geç kaldıklarını düşünüyorum.
Önümüzde tüm yurtta 4-5 gün kar yağışından ve sıcaklıkların düşeceğinden bahsediliyor.

İnşallah aşırı sıcaklık düşüşlerinden etkilenmezler Mevlüt bey..

Eski 24-01-2011, 13:28   #762
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Evet Adnan bey kar gelecek ben de napayım derken üzerini örteyim diğe düşünüyorum.Geç ekmenin dezantajı da bu olsa gerek.Yoksa çoktan açmış olurlardı.

Düzenleyen hocam100 : 24-01-2011 saat 19:22
Eski 01-02-2011, 20:46   #763
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Nihayet karaburun nergislerim açtı.Bu gün bir demet yapıp masama ıslayabildim.Tabi hava şartları çok çetin bu yıl.Nergislerimi malesef ilk kez naylon ile örttüm bu yıl.Elimde 2 tür var.Katmerli ve katmersiz.Katmersiz olan türü mardinden getirmiştim.Onun kokusu da çok hoş.

Eski 01-02-2011, 21:35   #764
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Ünlü bir çiçekçilik firması benim Double Daffodil Erlicheer nergislerimin soğanlarını almayı tasarlıyor ve benden çiçeklerinden bir demet göndermemi istedi.Türünü test edeceklermiş.

Bu kesme çiçeklerin kesiminde ve uzak yerlere kargo ile göndermede hiçbir deneyimim ve ustalığım yok..

Bu konuda tecrübesi olan forumdaşların bilgisine ve tecrübesine ihtiyacım var..

Kesme çiçeklerin diri olarak en ideal gönderilme yöntemi nedir acaba?

Eski 02-02-2011, 22:25   #765
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
Altın kadeh karaburun nergislerine verilen bir isim mi? Bir dostumuz hediye etmişti altın kadeh bunlar dedi sanki soğanları küçük gibi geldi. Diğer nergislerim daha uçlarını yeni gösterdi acaba bu sene büyüyüp çiçeklenme ihtimali var mı?

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2011, 13:44   #766
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Mordoğan nergislerinden İstanbul'da evimde bir saksı var..Site bahçesinde de 15 kök ekili..Saksıdakiler 5 adet..Sadece üçünde çiçek var..Biri açalı bir hafta oldu..Diğer iki tomurcuk ta açmaya çalışıyor..Site bahçesinde ekili olan 15 kök Mordoğan'da ise hiç çiçek yok..
Çiçek verimi az..ama çok yavru var..Yaprakları çok kalabalık ve çok boylanıyor..
Bu yıl Mordoğan'lar çok geç açtı..Geçen yıl ocak ayı başında açmışlardı..Sanırım,anormal iklim ayarsızlıkları etkili oldu..
Bu yıl kompoze gübre ve iz element verdim..Belki bu yüzden sanki kokuları geçen yıldan daha keskin gibi..
Bakalım..yarın köye gidiyorum..Orada zeytinliğimde ekili 200 adet mordoğan nergisim var..Onlar ne alemde bakalım göreceğiz..

Eklenen Resimler

Eski 08-02-2011, 13:50   #767
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Sağdaki saksıda benim Double Daffodil Erlicheer nergislerim var..Mordoğan nergisine göre yaprakları kalabalık ve çok uzun değil..
Onlarda da tomurcuklar başladı yürümeğe..Saksıda 4 soğan var..4'ünde de çiçek sapı gözüktü..Her çiçek başağında da sanırım 8-10 adet tomurcuk var..Sanırım 20 gün sonra falan açarlar..
Dönüşte hem köydekilerin hemde İstanbul'dakilerin fotolarını yüklerim.

Eklenen Resimler

Eski 08-02-2011, 16:47   #768
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Bendekiler de hala tam açamadı Adnan bey.Bu yıl hep poyrazlı geçen bir iklim var.Geçen sene lodoslu çok günler geçmişti.Bu yüzden hızlı açmışlardı.Nerdeyse tam 1 ay geriden gidiyorlar.Tomurcuk olarak eve ısladım onların kokusunu alabildim.Sizden aldıklarım da aynı boyda hala duruyorlar.Bizm burası hala çok soğuk.Sizin nergisler benim tam sitediğim gibi geç açması bizim için avantaj.

Eski 09-02-2011, 22:29   #769
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Bugün köye geldim..

Tabi ilk işim fidanlığa çıkmak oldu..

Double daffodil nergislerim her yıl olduğu gibi bu yılda harika..
Geçen yıl sökmediğim 2 yıllık soğanlarda her kökte genelde en az bir ççek sapı var..Ama çoğunda 2,3 hata 4 çiçek sapı olanlar var..
Çiçek sapları 10 cm kadar olmuş..Açan 4 sap çiçek var..Havalar böyle giderse 15 günde tamamı açar..
15-20 gün buradayım gibi..
Dönüşte hem video hem fotolarını paylaşacağım..

Not:Geçen yıl Hocam100'den aldığım Karaburunlar'da çiçek yok gibi..
200 kök soğanda şu an açmış topu topu 8 çiçek var.Diğerlerinde çiçek yok..
Aynen İstanbul'dakiler gibi..
Bu Karaburunlar hüsrana uğrattı beni..Pek umudumda kalmadı..

Eski 10-02-2011, 09:02   #770
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Adnan bey ben karaburun türü nergisler sanıyorum sizn iklime uyum sağlamadı.Çünkü karaburun nergisi en iyi karaburunda yetişiyor.Haliyle kazmadığınınz için erken dikilmiş gibi oldu.Oyüzden çiçek oluşumu olmadı diğe düşünüyorum.Benim nergisleri geçen sene ben de erken ekince aynı durumda idi , çiçek oranı azdı.Bu yıl geç ekim yapmak çok farketti.Her soğanda en az 2 sap var.Size de geçe ekim öneririm ama dezavantajı soğuklar.

Eski 12-02-2011, 20:46   #771
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Ünlü bir çiçekçilik firması benim Double Daffodil Erlicheer nergislerimin soğanlarını almayı tasarlıyor ve benden çiçeklerinden bir demet göndermemi istedi.Türünü test edeceklermiş.

Bu kesme çiçeklerin kesiminde ve uzak yerlere kargo ile göndermede hiçbir deneyimim ve ustalığım yok..

Adnan bey MEGEB sitesinden bulduğum bir bölümü paylaşayım dedim.Belki işinize yarayabilir.
...
4.2. Tasnif
Toplanan nergis çiçekleri serin bir yere getirilir. Boylama işlemi yapıldıktan sonra 5’li
veya 10’arlı demetler halinde bağlanır. Kovalar içersine yerleştirilerek su çekmeleri sağlanır.
4.3. Pazara Hazırlama
Hasat edilen çiçekler üretici tarafından toptan veya perakende pazarlama yapan
satıcılara ulaştırılır. Toptan satış yapıldığında hasadı yapılan çiçekler direkt olarak üreticiler
tarafından satıcılara gönderilir.
AMAÇ
ARAŞTIRMA
ÖĞRENME FAALİYETİ– 4
22
Nergisler dış pazara gönderilecekse demetler ya tek olarak ya da birkaçı bir arada
parşömen kâğıtlarına veya çok ince plastiklere sarılarak paketlenir. Bu haldeki demetler
karton kutular içine yerleştirilir. Karton kutuların boyutları 100 x 50 x 30 cm olmalıdır.
Ülkemizde karton kutu dışında sepet ve sandıklar da kullanılmaktadır.
kaynak:megeb nergis yetiştiriciliği modülü ..

Eski 14-02-2011, 17:52   #772
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Sonbahar da dikmiş olduğum nergis soğanları filizlenmeye başladı.

Name:  P2140022.jpg
Views: 1118
Size:  60.6 KB
Name:  P2140023.jpg
Views: 910
Size:  67.2 KB
Name:  P2140018.jpg
Views: 1021
Size:  64.5 KB
Name:  P2140025.jpg
Views: 897
Size:  51.7 KB

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 10:36   #773
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
2 tür nergiz ekmiştim (küçük çiçek'li ve büyük çiçek'li).

Bir türü, sizin fotoğraflarda'ki nergiz'ler gibi, ince ve uzun yapraklı (büyük çiçek'li).
Bu ise, yaprakları kalın ve yana doğru gelişen bir tür (küçük çiçek'li).

Şimdilik, fotoğrafta'ki kalın yapraklı tür'den, sadece bu çıktı (paket'te 7 adet vardı). Büyük çiçek'li olanlar'dan ise 8 adet'ten, 5 tanesi filizlendi.

Eklenen Resimler

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 10:43   #774
Ağaç Dostu

Kharel's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2008
sümbül sanırım bu bitki

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 10:53   #775
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Koçtaş'tan almıştım. Küçük, sarı çiçek'li nergiz fotoğrafı vardı etiketin üzerin'de

Eski 15-02-2011, 11:21   #776
Ağaç Dostu

sarigoz's Avatar

Giriş Tarihi: 18-09-2009
Galeri: 26
Bence de bu sumbul ayazkentli..Sanirim soganlari karistirmislar.Olur oyle seyler
Ben kuzeyde bulunmaktayim ve burdaki ehalinin nergizleri hep bahcede ve kimse onlarla ilgilenmedigi halde ,cok etkiliyeci ciekeler elde ediyorlar.Ben de ektim elbette.5 Ad.saksiya..15 ad.de bahceye.Bahcedekiler guzel gelisirken(ki su an burda kar yagmakta) saksidakiler ciliz kaldi.
Soguklamayi seven bir bitki demek.Ciktiklarinda fotograflarini ekleyecegim.

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 16:15   #777
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster

Sn Pria., bu iş o kadar zor değil. çiçek saplarını dipten kesiniz. boylandırıp 10 veya 20 li demet yapınız. Demet saplarını paket lastiği ile ( veya kolay kopan makara ipi ile vs.) bağlayınız. demetlerin hepsini kucağınızda toplayıp su dolu kovalara hepsini birden yerleştiriniz. 1-2 saat su çektirdikten sonra demetleri sudan çıkarıp karton kutu içine sıkıca yerleştiriniz. Çiçekleri koymadan önce karton kutu içine gazete kağıtlarını yayın, çiçekleri koyduktan sonra gazetelerin uçlarını çiçeklerin üzrine kapatın. Eğer kutuda boşluk varsa gazetelerden kağıt yumak-yastık yapıp hafif sıkıştırın ve kapatın bantlayın. Başka şey gerekmez. 1-2 gün böyle kalabilir. bozulmaz.

kolay gelsin.
Not. mesajı geç gördüm ama cevap belki işe yarar.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 16:16   #778
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Umarım sadece bir tane sümbül soğanı karışmıştır içlerine. Bu'da sümbül piyangosu olsun.

Diğer nergizler'im (ve lale'lerim), son 2 hafta'dan beri nerede ise her gün bir tanesi toprak'tan çıkıyor. Bu öğle'den sonra, uzun saksıda'ki 2 şebboy'un arasında'ki nergiz soğanımın uç vermeye (filiz) başladığını gördüm.

Eski 15-02-2011, 19:44   #779
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Pria., bu iş o kadar zor değil. çiçek saplarını dipten kesiniz. boylandırıp 10 veya 20 li demet yapınız. Demet saplarını paket lastiği ile ( veya kolay kopan makara ipi ile vs.) bağlayınız. demetlerin hepsini kucağınızda toplayıp su dolu kovalara hepsini birden yerleştiriniz. 1-2 saat su çektirdikten sonra demetleri sudan çıkarıp karton kutu içine sıkıca yerleştiriniz. Çiçekleri koymadan önce karton kutu içine gazete kağıtlarını yayın, çiçekleri koyduktan sonra gazetelerin uçlarını çiçeklerin üzrine kapatın. Eğer kutuda boşluk varsa gazetelerden kağıt yumak-yastık yapıp hafif sıkıştırın ve kapatın bantlayın. Başka şey gerekmez. 1-2 gün böyle kalabilir. bozulmaz.

kolay gelsin.
Not. mesajı geç gördüm ama cevap belki işe yarar.
Bu konuda bilgi verdiğiniz için size ve Mevlüt Beye çok teşekkürler..

Köydeyim..Havalar bayağı bir soğuk burada..
Bir hafta önce köye geldiğimde benim zeytinlikte ekili 600 kök nergisin içinden sadece bir tanesinde açmakta olan iki çiçek vardı..Her iki saptaki tomurcukların çoğunluğu bugün açtı..ve ben bu akşam onları kestim..
Evde vazoya koydum..Yarın dediğiniz şekilde ambalajlayıp kutuya koyup kargoya vereceğim..
2 günde varır dedi kargocular..Eh..havada oldukça serin olduğuna göre bozulmadan giderler sanıyorum..
Açan iki çiçekle beraber tomurcuklarını patlatmaya çalışanlardan da 5-6 taneye koyacağım yanlarına..Tomurcuk ve çiçek yapısını görsünler,kokularını duysunlar yeter..

Nergislerimin tamamı tomurcukta..Geçen yıl sökmediğim soğanların çoğunda 3-4-5 çiçek sapı var..Açmaları daha 10-15 günü bulur..O zamana kalamıyacağım köyde..Bu yıl onların açmış hallerini göremiyeceğim maalesef..
Bu yüzden köyden ayrılmadan tüm çiçek saplarını keseceğim..
Bunu yaparsam nergisler çiçek için harcayacakları gücü soğanların daha iri olması için harcayacaklardır.
Lalelerim de yeni yeni çıkmaktalar..

Dönüşte fotoğrafları paylaşmak üzere..

Eski 15-02-2011, 21:44   #780
Ağaç Dostu

Kharel's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2008
Sayın pria bir yerde okuduğuma göre çiçeklerin bırakılması durumunda soğanlı bitkilerin uykuya girmeleri 2 hafta kadar gecikiyormuş. Dolayısıyla soğanlarına daha çok besin yapıyorlarmış.

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025