Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100
Pria sizn nergisler hala 1 cm boyda kaldı.Soğuk oluşu yüzünden diğer ithal kokusuz nergislerim de aynı boyda yerden 1 cm çıkıp bekliyorlar.Karaburunlarım ise tomurcukta ama açamıyorlar.Çünkü geceleri hala -3 dereceği görüyoruz.
|
Sayın Hocam,muhtemelen siz benim nergisleri biraz derince (10-15 cm) ektiniz gibime geliyor..Ortalama ısı 13-15 derecelere ulaşınca büyümeleri hızlanacaktır..Eğer şu günlerde Acıpayam'da üstüste bir haftadan fazla ısı 13-15 derecelerdeyken filizler uzayamıyorsa,bu, soğanların oldukça derinde olduğuna delalet eder,sığ ekilmediği için,toprağın 10-15 c. derinliği soğanın büyümesini sağlıyacak sıcaklığı duyamıyor demektir..Yani şöyle izah edeyim;siz 10-15 santim derine ektiyseniz,kökler de en az 10-15 santim aşağıya gideceği için,toplamda toprağın 25-30 santim derinliğinde ısı çok düşük olacağı için soğanlarınızın filizleri hızlı uzamıyacaktır.
İdeal soğan dikim derinliği bence en fazla soğan boyu kadardır..Daha derine dikildiğinde,atmosfer ısısı 13-15 derecelere gelse bile köklerin bu ısıyı duyması yavaş olacaktır.
Benim 70 gün önce İstanbul'da site bahçesine ektiğim soğanlar 10 cm. uzadılar..Ama ben 2-3 cm. derine ektim onları..
120 gün önce saksıya ektiğim soğanların filizleri ise 15-22 cm. oldu..Sapları 22 cm. olanlarda çiçek tomurcuğu gözüktü..