agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2754Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-02-2014, 22:28   #1
Ağaç Dostu

celalim01's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2013
SÜmbüller yavru bile olsa soğanları açabiliyor.Benim yavru sümbül soğanlarım açtı.Ana soğanlarım birinci dalındaki çiçekleri kuruyunca 2.çiçeklerine açmaya çalışıyorlar şuan.Sizin resimde gördüğüm koyu pembe rengini bulamadım ama diğer farklı renkler elimde var.Beyaz,pembe ,açık pembe ,pembe beyaz, lila ,beyaz ,mavi ,açık mavi ,koyu mavi ,kırmızı krem vardı ama şuan henüz açmadı.Tabi arılar bol olunca yaklaşırken dikkat etmek gerekiyor.Resimlerini çekmeyi unuttum bugün.Ben çiçeklerini taşımakta zorluk çektiğinde çiçeğin dalının yanına destek bırakıyorum o zaman sıkıntı olmuyor.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 17:35   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2014
Bunlarda şimdiki halleri sadece 1 hafta geçti

Eklenen Resimler

Laleci_03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 23:27   #3
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Sevgili laleci_03 maşallah hem sana (Yaş 14 imiş) hem de sümbüllerine. Renk renk ve çok da güzel çiçeklenmişler. Nergisler açacak, laleler de geliyorlar... Harika!..

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 23:52   #4
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Soğanlılarımız, birkaç arkadaşımın sayfasında da gördüm ki 2-3 sene önce diktiğimiz soğanlılarımız her sene giderek çiçeklerini azaltıyorlar. Bugünlerde öncelik tabi sümbüllerimizde. Sümbüllerimiz çiçek sapı uzun üzerindeki çiçekler daha az, devriliyorlar ki ben geçen sene çiçek açtıktan 3-4 gün sonra soğan güç toplasın diye çiçeklerini almıştım. Ama bir de birkaç sümbülümde sanırım yavrulamışlar 2-3 sümbülcük oluşmuş gözlemlediğim kadarı ile. Hocalarımız yardımcı olurlar biliriim...

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 15:17   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-08-2013
Sayın kgursan bir mesaj yazmıştı, az açmaları ve kısa sap vermeleri konusunda. Doğadan sökülüp getirilmiş soğanlara bizim gerekli koşulları sağlayamadığımız için daha düşük verim aldığımızı, soğuk görmedikleri ve daha bir çok koşul yerine gelmediğini azmıştı. Sümbüln ağzından yazılan çok empatik bir mesajdı. Önceki sayfaları ararsanız bulursunuz sanırım.

turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 16:29   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2014
Sn. YeniGine övgüleriniz için çok teşekkürler. İnşallah dediğiniz gibi diğerleri de açar

Laleci_03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 16:26   #7
Ağaç Dostu

Kayahann's Avatar

Giriş Tarihi: 10-06-2013
tansaştan aldığım sümbülleri bahçeye dikince inanılmaz güzel çiçekleniyorlar, zambaklar da aynı şekilde hiç birisinin soğanını çıkarmayı düşünmüyorum, seneye de çoğalıp çiçeklenirler ***.

Kayahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 23:06   #8
Ağaç Dostu

celalim01's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2013
Ben kırmızı ve lila olana bayıldım .benim favori renklerim

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2014, 07:52   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2013
merhabalar.Benim de sümbülüm var.2 gün önce yanından böyle patladı.Daha çıkamadan çiçek açtı gibi.Şimdi ne yapmam lazım o soğanı ayıracakmıyım yoksa o şekilde mi kalacak?

Eklenen Resimler

standbyme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2014, 20:05   #10
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2009
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi standbyme Mesajı Göster
merhabalar.Benim de sümbülüm var.2 gün önce yanından böyle patladı.Daha çıkamadan çiçek açtı gibi.Şimdi ne yapmam lazım o soğanı ayıracakmıyım yoksa o şekilde mi kalacak?
Hiç dokunmayıp, kendi haline bırakın. Ertesi sene de aynı soğanı dikip, çiçeklerini görmek istiyorsanız, çiçekleri tamamen solduktan sonra çiçek sapını, dibinden dikkatlice kesin. Saksınızı açık havada, bol güneş alan bir yerde bulundurun. Yaprakları tamamen sararıncaya kadar sulamaya devam edin ki soğanları tekrar besin depolayabilsin. Yapraklar sararınca (Temmuz ortası gibi) soğanları serin bir yerde muhafaza edin. Sonraki sezon için tekrar dikeceğiniz zaman (Ekim sonu-Kasım ortası) soğanları ayırın.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2014, 21:02   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2013
Teşekkürler cevap için

standbyme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2014, 23:01   #12
Moderatör

Giriş Tarihi: 08-05-2012
Geçtiğimiz Kasım ayında ektiğim sümbüllerimin bazılarında bir soğandan üç çiçek çıkıyor, daha önce hiç görmemiştim. Soğanların çoğalacak vakti olmadı henüz cinsinden mi acaba?

Eklenen Resimler

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 10:59   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Geçtiğimiz Kasım ayında ektiğim sümbüllerimin bazılarında bir soğandan üç çiçek çıkıyor, daha önce hiç görmemiştim. Soğanların çoğalacak vakti olmadı henüz cinsinden mi acaba?
Benimkiler önce bir çiçek sapı verdiler. Açtılar, soldular ve kurumaya yüz tutan çiçek saplarını dipten kestim. Sulamaya devam ettim, yaprakları hala yeşildi çünkü. Bir de baktım ki kestiğim sapların dibinden gene patlamış ve yeni çiçek sapları çıkarıyorlar. Birinde dediğiniz gibi 3 sap sanırım. İlk sap ile birlikte 4 oluyor yani. Ben de şaşırdım. Sürpriz oldu açıkçası. Bekliyorum şimdilik, ilk çiçek kadar büyük olmazlar diye düşünüyorum. Gelecek yıl söküp soğanı kontrol edeceğim. Yavrulamışsa yavrusunu ayırmayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar ne derler bu konuda? Ayırayım mı yavru soğanları?

Eski 27-02-2014, 20:01   #14
Moderatör

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay Mesajı Göster
Yavrulamışsa yavrusunu ayırmayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar ne derler bu konuda? Ayırayım mı yavru soğanları?
Ben birkaç kez ayırdım, sorun yaşamadım. Ama zarlarının ayrılmış olduğuna dikkat etmek lazım. Sonrasında da kağıtlara sarıp ekim zamanına kadar kuru bir yerde saklamıştım.

Eski 26-02-2014, 14:52   #15
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Sevgili Özlem, öncelikle çiçeklerinizin çok güzel olduğunu söyleyeyim. Cyclamen, hercai menekşe, sümbül aynı saksıdalar sanırım? Sulamada falan sorun olmuyor mu? Hepsinin su ihtiyacı aynı mı?

Eski 27-02-2014, 17:57   #16
Moderatör

Teşekkür ederim Türkan Hanım. Tümü kış çiçeği olduğundan pek su sevmiyorlar sanırım. Aynı saksıda bir de tomurcukta olup henüz açmayan anemonlar var onları da Aralık ayında rizomdan ektim. Ben çiçeklere fazla su vermiyorum haftada bir ya da iki kez az miktarda suluyorum. Ara ara da seyreltilmiş enzimli su ya da sadece su püskürtüyorum. Sanırım bu şekilde iyi geliyor.

Bunun gibi 4 uzun, 3 tane de yuvarlak aranjman saksı yaptım. Sadece bir kırmızı sıklamen kaybettim, galiba fazla enzim çarptı onu hemen hatamı farkedip azalttım enzimi.

Düzenleyen Ozlem A : 27-02-2014 saat 18:02 Neden: ek bilgi
Eski 10-03-2014, 20:34   #17
Moderatör

Morlar da açtılar sonunda

Eklenen Resimler

Eski 11-03-2014, 08:50   #18
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Sayın Özlem A,

Mor sümbüllere bayılırım. Bir de sizin aranjmanlarınıza hayranım. Sarmaşık çok yakışmış.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2014, 10:27   #19
Yeni Üye

yusuf bahçıvan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-02-2014
çok güzeller yaa
Name:  IMG_4420.jpg
Views: 628
Size:  30.5 KB
Name:  IMG_4453.jpg
Views: 586
Size:  39.5 KB

yusuf bahçıvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2014, 18:36   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2014
Hem görüntüsü var hem mis gibi kokusu, daha ne olsun
Name:  IMG_77722.jpg
Views: 1206
Size:  62.6 KB

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 12:49   #21
Ağaç Dostu

torkulu's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2012
jan boss sümbülleri

Eklenen Resimler

torkulu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 12:56   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-05-2007
Galeri: 24
Cicekleri gecsin yapraklari kurusun yavas yavas suyu kes.. Sonra bir süre disarda birak seneye ocak gibi yerinden sök dibine diklemesine 4 centik at havuc yarar gibi ama sadece kök bölgesine..TERS OLARAK EK: seneye 4 tane soganin olsun

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2014, 12:48   #23
Ağaç Dostu

torkulu's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Cicekleri gecsin yapraklari kurusun yavas yavas suyu kes.. Sonra bir süre disarda birak seneye ocak gibi yerinden sök dibine diklemesine 4 centik at havuc yarar gibi ama sadece kök bölgesine..TERS OLARAK EK: seneye 4 tane soganin olsun
yanlızca kök bölgesini + şeklinde mi kesiyoruz , yoksa sadece 4 tane ufak kesik mi atıyoruz. diğer soğanlarda da işe yarıyor mu?

torkulu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 14:37   #24
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi torkulu Mesajı Göster
yanlızca kök bölgesini + şeklinde mi kesiyoruz , yoksa sadece 4 tane ufak kesik mi atıyoruz. diğer soğanlarda da işe yarıyor mu?
Evet aynen dediginiz gibi + sekil ama ters dikmek en önemli kisimdir bas asagi yani.. Ben sümbülü biliyorum denedim oldu diger sogan derken lilium ayridir nergis lale ayridir cokludan secim zor, cesit belirtip sorarsaniz bilgimi paylasirim.

Eski 22-03-2014, 19:05   #25
Ağaç Dostu

aheste's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2010
Alıntı:
Evet aynen dediginiz gibi + sekil ama ters dikmek en önemli kisimdir bas asagi yani.. Ben sümbülü biliyorum denedim oldu diger sogan derken lilium ayridir nergis lale ayridir cokludan secim zor, cesit belirtip sorarsaniz bilgimi paylasirim.
Sn erhan62, peki nergisi nasıl çoğaltabiliriz? nergislede denedinizmi?

aheste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 20:17   #26
Ağaç Dostu

Nergis grubu bildigim kadari ile kök bölgesindeki olusan Kücük soganlarin sökülerek cicek gectikten sonra ayrilmasi ile oluyor kesimi denemedim aslinda deneyebiliriz yanliz birini ters birini düz ekmek gerekli ve ekim sirasinda gerekli besin sadece dik ekilene verilmeli cünkü bas asagi ekilen sadece sogan yapmaya mecbur edilmelidir. Ama denemedim söz seneye Burda gecti artik

Eski 27-03-2014, 21:58   #27
Ağaç Dostu

tabus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Alıntı:
Nergis grubu bildigim kadari ile kök bölgesindeki olusan Kücük soganlarin sökülerek cicek gectikten sonra ayrilmasi ile oluyor kesimi denemedim aslinda deneyebiliriz yanliz birini ters birini düz ekmek gerekli ve ekim sirasinda gerekli besin sadece dik ekilene verilmeli cünkü bas asagi ekilen sadece sogan yapmaya mecbur edilmelidir. Ama denemedim söz seneye Burda gecti artik
Sn erhan62.Soğanlı bitkilerin çoğaltılması konusunda Sn kgursan'ın yeterli açıklamaları var. Kusura bakmayın ama öyle soğanı baş aşağı dikmek şeklinde hiç bir sahih bilgi yoktur. Deneyip de başarılı olduğunuzu da sanmıyorum. Düzeltme yaptığım için lütfen alınmayın.
http://www.agaclar.net/forum/soganli...iler/12413.htm

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2014, 08:48   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Sn erhan62.Soğanlı bitkilerin çoğaltılması konusunda Sn kgursan'ın yeterli açıklamaları var. Kusura bakmayın ama öyle soğanı baş aşağı dikmek şeklinde hiç bir sahih bilgi yoktur. Deneyip de başarılı olduğunuzu da sanmıyorum. Düzeltme yaptığım için lütfen alınmayın.
http://www.agaclar.net/forum/soganli...iler/12413.htm
Peki ben size yazarin kitabini sayfasini Ismini versem hatta scan Edip size mail ile yollasam üstelik de denenmis ve sogan cogaltilmis desem hata mi yapmis oluyorum. Nicin karsi gelmek veya denemek yoluna gidilmeden elestrisel yaklasiyorsunuz anlamak zor sizlerde biliyorsunuz ki, bildiginiz dogruya baska yollar ile de ulasirsiniz. Bu arada ben kimsenin yanlis yaptigini yazmadim, sadece bildigimi uyguladigimi ve okudugum kitaplardaki bilgilerimi paylastim kaldi ki yazarin Ismini simdiden vereyim göz atin Marie Luise Kreuter Bilginin yanlis oldugunu savunmak icin hic olmadi 1 deneme yapmak lazim degil mi sizce, sizde biliyorsunuz ki cogaltimda doku tohum celik gibi metaryeller kullaniliyor Burda yapilmak istene bence basit kök bölgesi yarilarak cogaltilmaya zorlaniyor ve büyüme enerjisi ters dikilerek yeni soganlara naklediliyor. Mesajin silinmesi degil yaklasim inanin üzdü, bitki sever birisi olarak burada bildiklerimi Hemde emin olun Türkiyede esamesi bile okunmayan konularla bildiklerimi yazdim mesajlarima bakin isterseniz Mais pfanze 23000 stres kaynagi yabanci otlarla mucadele deki hic haberiniz olmayan yabanci ota Uygun ilaci atan makineden, tutun da E 904 konularina Kadar. Bu siteye girdigim ilk günlerde bir soru sormustum, visne agacim var budanir mi, nasil budanir diye.. Cevap budanmaz veya cok az budanir oldu. Tabi ki yanlis ve yanlis Bilgi tekrari da yazilmasi da yanlis. Tam tersi olmasi gerekirken savunulan Bilgi budanmaz. Export yapmak icin Uygun ölcülerdeki visnelere sadece budama ile ulasiliyor desem..Bunun üstüne gece Berlin Humboldt Üniversitesi gittim, bu yastan sonra SEVEREK okulu bitirdim, simdi Dolan bardak misali de BIO özellikle, bio konularda yazmak isterim. Laf uzadi, silinen mesaji deneyerek 1 sogan kaybedersiniz. Hem size hem bana üzülme konusu olmaz yani. Sevgiler

Eski 30-03-2014, 20:03   #29
Ağaç Dostu

tabus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Sn erhan62,
Buraya yazdığınız gibi ayrıca zahmet edip email atmışsınız.
Şimdi lütfen meseleyi kişiselleştirmeden tartışalım. Sizin verdiğiniz bilgileri bilimsel bulmamışım, eksiğim yanlışım olabilir.Yazarsınız öğreniriz. Kendiniz tecrübe etmemişsiniz ama tecrübe etmekte ne zarar var diyorsunuz. Ben kendi bildiğimce olaya bakarak Sn kgursan'ın sitedeki yazısını göstermişim. Söz konusu yazı yeterli olmayabilir, fazlası sizde var ise ekleme yaparsınız öğrenir teşekkür ederiz.
Bir yazar ismi vermişsiniz de keşke yazıyı ve tercümesini göstererek bizi aydınlatsaydınız. Kaldı ki her yazan 'yabancı' konunun uzmanı olmayabilir. Çok tartışmalı bilgiler yazmış olabilir. Okur paylaşır tartışırız.
Ama belki de son derece yeni bir teknik geliştirmiş olabilir öğreniriz.
Keşke yazımda gösterdiğim ek 'soğanlı bitkilerin çoğaltılması' üzerine bir şeyler yazsaydık.
Daha ileri giderek, soğanın kesilmesi yoluyla çoğaltılmasında toprak ve sıcaklık ve gömülme seviyesi gibi diğer hususlara da değinseydiniz.
Lütfen değerli görüşlerinizi siteye yazarak diğer meraklıların da faydalanmasını sağlayın. Ben de eğer değerli görüşlerinize özel olarak ihtiyaç duyarsam size bildiririm.

Düzenleyen tabus : 30-03-2014 saat 20:05 Neden: İmla hataları düzeltildi
tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 20:19   #30
Ağaç Dostu

ha bu arada nergis sogani zehirlidir dikkat lütfen

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026