agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni5315Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-03-2012, 23:43   #961
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
İşte baharın gelmesi ile birlikte uykusundan uyanan bir amaryllis. Geçen sezonda pek sağlıklı değillerdi. Bu sezon sağlıkla gelişmelerini istiyorum. Bu yüzden de, amaryllis başlığının iyi bir takipçisi olmaya şimdiden adayım. İlk yıllarda saksıda iken daha sağlıklıydılar ama saksıdan toprağa aldım alalı toprakta mutlu edemedim onları. Zamanla gelişimlerini paylaşacağım.

Eklenen Resimler

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 23:35   #962
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-12-2011
Galeri: 7
sonunda aradığım sayfayı buldum.Zambak diye bildiğim çiçek Amaryllis miş.
Annemin 5 yıldır açmayan Amaryllisi var.bende aldım eve getirdim.evimiz bol güneş alıyor diye.yine açmadı.çiçek ucu filizlendi minicik.ama tekrar durdu gelişimi.bir hafta önce bende saksısını değiştirdim.İki kocaman soğan varmış saksıda.ikisininde köklerinin arasında minik minik 2,3 tane yavru soğan buldum.büyükleri ayrı ayrı saksılara aldım.yavrularıda birinin yanına koydum.can sularını verip pencere önüne koydum.yapraklarınıda kestim.
yanlış yapmamışımdır umarım.Açmasını istiyorum.Annemde bir kere açmış.çok güzel kokyorlar,rengide çok güzel diyor annem.merak ediyorum.
Not:resim yakında ekleyeceğim.

canannuman beğendi.
megaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2012, 20:59   #963
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi megaron Mesajı Göster
sonunda aradığım sayfayı buldum.Zambak diye bildiğim çiçek Amaryllis miş.
Annemin 5 yıldır açmayan Amaryllisi var.bende aldım eve getirdim.evimiz bol güneş alıyor diye.yine açmadı.çiçek ucu filizlendi minicik.ama tekrar durdu gelişimi.bir hafta önce bende saksısını değiştirdim.İki kocaman soğan varmış saksıda.ikisininde köklerinin arasında minik minik 2,3 tane yavru soğan buldum.büyükleri ayrı ayrı saksılara aldım.yavrularıda birinin yanına koydum.can sularını verip pencere önüne koydum.yapraklarınıda kestim.
yanlış yapmamışımdır umarım.Açmasını istiyorum.Annemde bir kere açmış.çok güzel kokyorlar,rengide çok güzel diyor annem.merak ediyorum.
Not:resim yakında ekleyeceğim.
amaryllisin tekrar çiçek açması için sulamayı kesmeli ve yaprakların kurumasını sağlamalısınız. yaprakların kurumasının ardından(soğuk ortamda) geçecek en az 2 aylık süreden sonra sulamaya başlarsanız ve uygun sıcaklık varsa yapraklar yeşerecek ve çiçek oluşacaktır. Eğer sürekli yeşil kalmasını sağladıysanız belki bu sebepten birkaç senedir çiçek alamıyorsunuzdur. Ayrıca hippeastrum (popüler ismi amaryllis) çoğunlukla kokmaz. Sizdeki kokuyorsa bir ihtimal farklı bir tür olabilir.

çiçeksever ve megaron beğendi.
nihat.k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 14:01   #964
Ağaç Dostu

Amaryllis ile süslenmiş bir giriş. Çok çiçeğe kıymışlar...

Eklenen Resimler

Eski 28-03-2012, 09:15   #965
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nihat.k Mesajı Göster
amaryllisin tekrar çiçek açması için sulamayı kesmeli ve yaprakların kurumasını sağlamalısınız. yaprakların kurumasının ardından(soğuk ortamda) geçecek en az 2 aylık süreden sonra sulamaya başlarsanız ve uygun sıcaklık varsa yapraklar yeşerecek ve çiçek oluşacaktır. Eğer sürekli yeşil kalmasını sağladıysanız belki bu sebepten birkaç senedir çiçek alamıyorsunuzdur. Ayrıca hippeastrum (popüler ismi amaryllis) çoğunlukla kokmaz. Sizdeki kokuyorsa bir ihtimal farklı bir tür olabilir.
Yaprakları kökünden kessek aynı sonucu alabilirmiyiz?

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 13:14   #966
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever Mesajı Göster
Yaprakları kökünden kessek aynı sonucu alabilirmiyiz?
Yapraklar henüz yeşilken bitki genişlemeye , soğanını büyütmeye odaklı olacağı için gevşek durumda olur ve topraktan bu halde çıkartılırsa çürümesi ve mevsimsel dengesinin bozulması ihtimali oluşur. Yavaş yavaş suyu kesilerek kurutulan bitki tüm gövdesiyle sıkılaşır ve kış koşullarına dayanıklı hale gelir.

Düzenleyen nihat.k : 28-03-2012 saat 17:23
Eski 30-03-2012, 18:39   #967
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Kaç günde çimlendiler?
Sanırım 12-15 günde çimlenenler oduğu gibi 20 günden sonra da çimlenenler var.Önceki mesajımda 2 tane çimlenmişti.Şu an 4 tane çimlenmiş durumda.Sizin tohumlar çimlendi mi

umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2012, 18:44   #968
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Galeri: 19
Alıntı:
İşte bunu bilmiyordum.En az 2 yıuldır bende olan bir saksıda 2 soğan amaryllis
neden çiçek açmıyor diye merak ediyordum.O zaman ben şimdiden sonra sulamayıp yaprakların kurumasını bekleyeceğim anladığım kadarıyla,havalar da ısınmaya başladı ama

umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2012, 18:55   #969
Ağaç Dostu

Son yazılanlara istinaden ben de çok merak etmeye başladım. Bütün kışı bahçemdeki toprağın altında ve yağmurların etkisi ile yaş ve nemli olarak geçiren amaryllis soğanı çiçek açmayacak mı? Bunu mu anlamalıyım?

Eğer bu doğru ise, yani çiçek açmazsa, topraktan soğanı sonbaharda çıkarıp, sakladıktan sonra ilkbaharda yeniden ekim yapmam gerekecek doğru anladıysam.

Sabredip göreceğiz bakalım.

Eski 30-03-2012, 19:30   #970
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Benim bildiğim kadarıyla amaryllis sonbaharda toprağa dikilir. Soğuklama ihtiyacı olduğu için toprak altında soğuk birkaç ay geçirmesi gerekir.
Donlardan etkilenmemesi için de soğanların ekili olduğu alanın büyükbaş hayvan gübresiyle kapatılması yeterliymiş.

2 en fazla 3 senede bir, sonbaharda, yeterli büyüklükte bir saksıda yetiştirilen amaryllis soğanı saksısından çıkarılır, yavru varsa ayrılır, başka saksıya alınır, anaç soğan da temiz, gübreli, yeni bir toprak hazırlanan saksısına gömülür. Saksı balkonda tutulur, bitkinin soğuklama ihtiyacı karşılanır, yine saksıdaki don tehlikesinden korumak için de büyükbaş hayvan gübresiyle malçlama yapılır.

Soğanlı bitkilere merak sardığımdan beri forumu dolaşıp bilgileri topluyorum, amaryllis yetiştirmede ana hatlar yukarıda yazdığım gibi.
Sayın kasap.94'ten aldığım amaryllis soğanlarımdan bir tanesinde çiçek sapı oluştu. Yaprakların arasından değil de kenardan ayrı bir saptan geliyor çiçeği. Çiçek açabilirse fotoğrafını buradan paylaşırım, ben de çok merak içindeyim.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2012, 19:45   #971
Ağaç Dostu

Bendeki iki amaryllis de sürekli bahçe toprağında, yaz ve kış. Hiç çıkartmadım iki yıldır aynı yerdeler.

Eski 30-03-2012, 20:17   #972
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

1027 numaralı resimdeki amaryllisten bahsediyorsunuz değil mi sevgili kelebek çalısı?

Toprak biraz kıraç gibi, belki de yavrulamışlardır şimdiye kadar ben olsam bu sonbahar soğanları yaralamadan dikkatlice sökerdim, toprağı bir güzel havalandırıp gübre ilavesi yapıp, işlenmiş toprağa soğanları tekrar gömerdim. Bir de soğanlı bitkilerin fosfor ve potasyum ağırlıklı gübre sevdiklerini okudum. Yeşerdikten sonra arada bir bu gübrelerden verilebilir.

Eski 30-03-2012, 20:29   #973
Ağaç Dostu

1027 numaralı mesajdaki amaryllis evet. On gün kadar önce yapraklanma belirtileri başladı.

Önerilerinizi dikkate alacağım Sûz-i Dilârâ. Gübreleme konusunda sizinle aynı fikirdeyim.

Sevgiler

Eski 31-03-2012, 11:54   #974
Ağaç Dostu

[QUOTE=umutyolcusu;937830]İşte bunu bilmiyordum.En az 2 yıuldır bende olan bir saksıda 2 soğan amaryllis
neden çiçek açmıyor diye merak ediyordum.O zaman ben şimdiden sonra sulamayıp yaprakların kurumasını bekleyeceğim anladığım kadarıyla,havalar da ısınmaya başladı ama[/Q

Bahar geldiği için bir gecikme sözkonusu olsada 2 yıldır çiçek vermeyen amaryllisler için kurutma ve ardından 2 ay buzdolabında bekletme işlemi denenebilir.

umutyolcusu beğendi.
Eski 31-03-2012, 20:57   #975
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-12-2011
Galeri: 7
Alıntı:

Dediğnizi uyguladım.Balkona koydum yıllardır açmayanları.İki yıldır elimde bir tane daha var.her sene iki kez açar.süreklide yapraklı duruyor.yeniden çiçek çıkarıyor sanırım.

çiçeği böyle açıyor.

megaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2012, 09:31   #976
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Benim amaryllislerden birinde de çiçek sapı var demiştim fotoğrafını ekledim. Diğerlerinde çiçek olmayacak sanki bu sene, acemilik yüzünden soğuklama yapmadım seneye daha bilinçli yetiştireceğim, şimdilik önemli olan soğanların sağlıklı bir şekilde bahar ve yazı atlatması.

Eklenen Resimler

esracer ve Denizardacan beğendi.
Eski 03-04-2012, 16:41   #977
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Tohumdan yetişen amaryllis Hk.

2010 yılında sayın Aygün hanımın göderdiği beş adet tohumdan cimlenip gelişen 3 adet turuncu amaryllis'ten salona aldığım bir saksıdaki bu sene yaklaşık iki yıl sonra ilk çiçeğini açtı.Balkonda kalan iki saksısoğuktan gelişemedi.İyi bakımla tohumdan yetşenler iki yıl sonuda çiçek açabiliyor.

Eklenen Resimler

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2012, 14:37   #978
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Amaryllisimin çiçeği kozasından çıkıyor, pembe alacalı olacak rengi sanırım.

Eklenen Resimler

Eski 08-04-2012, 20:20   #979
Yeni Üye

MadYasemin's Avatar

Giriş Tarihi: 31-05-2008
Galeri: 4
Smile

merhaba arkadaşlar,
bu da benim güzelim)

Eklenen Resimler

MadYasemin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 10:48   #980
Ağaç Dostu

gultar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2009
Yılbaşında Antalya'da ziyaret ettiğim hoya cafe sahibi sevgili missmenasla birlikte büyük maceralarla söktüğümüz amarylis, yapraktan önce çiçeklendi.

Eklenen Resimler

Düzenleyen gultar : 10-04-2012 saat 12:51
gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 11:31   #981
Ağaç Dostu

Batuhan Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2010
Acaba Amaryllıs tohumunu büyütüp çiçek açtıran var mı ?

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 11:35   #982
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan Mesajı Göster
Acaba Amaryllıs tohumunu büyütüp çiçek açtıran var mı ?
Var.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 11:42   #983
Ağaç Dostu

Batuhan Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2010
Çok güzel çok mutlu oldum acaba forumda tohumunu hediye eden kişiler varmıdır vede sizlere başka bir sorum olacak
Aşağıdaki fotoraflardaki bitki amaryllismidir şuan tam beş yaşında sadece bu sene minik bir büyüme var nedenide galiba şu 4 sene yaz kış yemyeşildi ve hiç gübre ve besin takviyesi yapmadım hocam100 amaryllistir dedi bir kaç üyemiz ise hayır bu ot dedi üzücü ama kesin sonuç söyleyebilecek var mı

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 13:16   #984
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2008
Galeri: 2
Öylesine diktiğim amarallis tohumları filizlenmiş.

Eklenen Resimler

Nevzat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 13:52   #985
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-11-2010
Öylesine derken torfa ekip sadece suladınız mı ? Yoksa daha mı özenli davrandınız ?

furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 14:15   #986
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
1043 no.lu mesajda fotoğrafı görülen amarallis tohumdan yetişti.

Sevgi Durul beğendi.
Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 14:27   #987
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız Mesajı Göster
Öylesine derken torfa ekip sadece suladınız mı ? Yoksa daha mı özenli davrandınız ?
Torfa ekip suladım.

Eski 10-04-2012, 14:30   #988
Ağaç Dostu

Aşağıdaki resimde ters lale soğanındaki gibi üretmeyi denemiş arkadaş. Dediğine göre elinde birde değerli soğan varmış ama daha ucuz bir türle denemiş. İlk etapta 4 eşit parçaya bölmüş ve mantar ilacıyla ilaçlamayı tavsiye etmiş. Perlit dolu bir kaba soğanın 3'te 1'ini gömmüş.

Eklenen Resimler

Eski 10-04-2012, 14:34   #989
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız Mesajı Göster
Aşağıdaki resimde ters lale soğanındaki gibi üretmeyi denemiş arkadaş. Dediğine göre elinde birde değerli soğan varmış ama daha ucuz bir türle denemiş. İlk etapta 4 eşit parçaya bölmüş ve mantar ilacıyla ilaçlamayı tavsiye etmiş. Perlit dolu bir kaba soğanın 3'te 1'ini gömmüş.
Sonuç...? bence soğanı ziyan olmuştur.

Eski 10-04-2012, 14:43   #990
Ağaç Dostu

Sonucu paylaşmamış henüz. Bende merak ediyorum Ama ters lale ve sümbülde uygulanan bir yöntem. Amaryllis hakkında böyle birşeyi ilk kez duydum. Aslında yavru ve tohumdan başka üretim olduğunu kaç kişinin bildiği aşikar. Üstadlar biliyordur belki.

kasap.94 beğendi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025