agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2720Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-03-2007, 19:09   #1
Ağaçsever

papatyama's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2007
Dün ders amaçlı İzmit'e gitmiştik. Heryer lalelerle doluydu. Belediye iyi çalışıyor anlaşılan. Bu güzelliği siz de görün istedim
Name:  SANY0480.jpg
Views: 2559
Size:  82.3 KB
Name:  DSC03513.JPG
Views: 2390
Size:  31.0 KB

Dumlupınar beğendi.
papatyama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 22:18   #2
Ağaç Dostu

bademagacı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
lale en sevdiğim çiçek.birkaç kez alıp yetiştirme girişiminde bulundum.ancak sonuç vermedi.soğanlı bitkilerin bakımı farklı ve zor oluyor.ömrü de kısa
kısa ömürlü olmasa gül'ü tahtından indirecek kadar asil bir çiçek.gül'ü bu kadar tercih edilir kılan her mevsim bulunması diye düşünüyorum.

bademagacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 00:40   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-06-2005
Galeri: 175
Bu sene İstanbul da havalar sıcak gittiği ve soğanlar soğuk görmediği için pek çok yerde laleler sap yapamadan çiçeğe durdu. Benim 2 mor lalem de aynı.
Gülhane parkında ve emirgan parkında sümbüller nergizler laleler muhteşem.
Bu pazar mutlaka uğrayın.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 20:26   #4
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2006
Melike Hanım ön tarafta boynu bükük durunlar ters lalemi acaba?
Diğer lalerinizde harika bu arada

arb73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2007, 13:11   #5
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Galeri: 255
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arb73 Mesajı Göster
Melike Hanım ön tarafta boynu bükük durunlar ters lalemi acaba?
Diğer lalerinizde harika bu arada
Evet ters lale (fritillaria) cinsinden bir tür.......

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 17:12   #6
Ağaç Dostu

saydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2007
Galeri: 10
Alıntı:
Kimse laleri sevmiyor...
Laleler benim en sevdiğim çiçeklerden.
Bu resimlerde benim balkonumdaki laleler. Bir kısmı açtı. Bir kısmı ise açmayı bekliyor.

Yalnız şunu öğrendim. Eminönünden çiçek almak piyango çekmek gibi birşey. Siyah lale diye aldım. Daha siyah açan yok. Belki yeni açanlardan çıkar. Ama bunlarda çok güzel. Bazılarının yaprakları benekli. Bunun sebebi nedir bilmiyorum.

İst Belediyesinin lale kampanyası çok güzel. Her taraf lalelerle doldu. Lale severler için çok hoş bir görüntü. Şimdi emirgan a gidip dikilen laleleri görmek lazım. Geçen sene çok güzellerdi. Bu sene de kesin öyle olucak.

Düzenleyen saydemir : 25-11-2007 saat 19:49
saydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 14:04   #7
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetecakal Mesajı Göster
Konuyu açmadan o kadar da sitede arama yaptım... Neyse bir başlığımız daha oldu. İyi ki açmışım konuyu, lale severleri gördükçe daha bi mutlu oldum...
Fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum..
Lale başlığı her nekadar soğanlı bitkilerde olsada burada ayrılması da iyi oldu bence... Şöyle doya doya laleden bahsedilir belki....
Sizlere benim bahçemden laleler gönderiyorum....Daha önceden soğanlı yumrulu bitkilerede yollamıştım bir iki tane....
Galeriye de geçen yılki Emirgan koruluğunu lale bahçelerini ekleyeceğim bugün yarın inşallah....
Selamlarımla....

Eklenen Resimler

emel262 ve Dumlupınar beğendi.
Eski 02-03-2008, 00:04   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-01-2008
Galeri: 6
İyi geceler, lalelerim açtılar. Sizlerle paylaşmak istedim. Diğer saksı içindekiler henüz daha küçük onlarda en geç bir ay içerisinde açarlar sanırım. Gerçi cinsi black hero idi ama resmen koyu pembe açtı

Sevgi ve saygılarımla

Eklenen Resimler

Dumlupınar beğendi.
Gatay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2008, 14:22   #9
-

Giriş Tarihi: 07-01-2008
Galeri: 3
arkadaşlar lalelerim..

hala bu seviyedeler..
böyle kaldılar bazıları topraktan çıktığı gibi kaldı..
çiçek açarlar mı?
uçlarda görülen kurumaların önüne nasıl geçebilirim.
şu an doğu cephe fransız penceremin önünde çok uzun süre de güneş
almadan duruyorlar
tavsiyelerinizi bekliyorum..

Eklenen Resimler

espri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2008, 14:50   #10
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Muhteşemler Asyalale.

Hollanda'dan hediye gelen lale soğanları, diğerleriyle karışmasın diye saksıya dikmiştim. Bugünkü durumları;
Name:  IMG_0139.JPG
Views: 1433
Size:  67.1 KB

Dumlupınar beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2008, 15:20   #11
Ağaçsever

acemi çiçekçi's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2007
Benimde bu boya yakın lalem var bir kaç tane. Laleye vitamin gerekıyor mu? yoksa gelişimi için sulama kafi mi?

acemi çiçekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2008, 15:29   #12
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 1
Konunun ilk sayfalarında sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Bir de Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler alt başlığında mevcut.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 21:40   #13
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
merhaba,

Bu yıla kadar nedense soğanlı bitkiler, özellikle de lale bana hep uzaktı."Bütün yıl bekle bekle 10 gün çiçek açsın, değer mi?" diye işlemişler bizi demek ki
Bu sene çok sevdiğim nergisler dışında, bir sürü de lale soğanı aldım, ne kadar iyi etmişim, balkon panayır yerine döndü.Bundan sonra her sene soğanların sayısını arttırarak devam edeceğiz

Name:  lale2.jpg
Views: 1675
Size:  54.3 KB
Name:  lale3.jpg
Views: 1256
Size:  53.8 KB

80 kadar soğan almıştım, ekecek yer kalmayınca, artanları da plastik, üretim torbalarına ekmiştim.Şimdi onlar da açtıkça, hemen bir saksıya koyup, gelenlere ya da gittiğimiz yerlere hediye ediyorum.

Dumlupınar beğendi.
MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2008, 08:39   #14
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 797
[QUOTE=MSaygin;215250]merhaba,

Bu yıla kadar nedense soğanlı bitkiler, özellikle de lale bana hep uzaktı."Bütün yıl bekle bekle 10 gün çiçek açsın, değer mi?" diye işlemişler bizi demek ki
Bu sene çok sevdiğim nergisler dışında, bir sürü de lale soğanı aldım, ne kadar iyi etmişim, balkon panayır yerine döndü.Bundan sonra her sene soğanların sayısını arttırarak devam edeceğiz

Sayın MSaygın ben bu soğanlı bitkilerin sadece çiçeklerinden değil aynı zamanda yeşilliklerinden, büyümesini seyretmekten ve hatta onların canlı olduklarını bilmekten bile çok keyif alırım.
Beni etkileyen bir konuda bu soğanlı bitkilerin ölümsüz olmasıdır. Yani ağaçlar 10 sene, 50 sene veya 100, ancak soğanlırarın ömrü sınırsızdır. Soğanlı bitkiler toprak altından sürekli yeni yavru vererek (bir tür bölünme ile) çoğalıyorlar. Bu yavrular aynı bitkinin klonlanmış bir kopyasıdır. Yüzde yüz anneye benzerler.
Diğer bitkiler ise tohumlarından çoğaldığını düşünürsek. Yeni oluşan bitkilerin hiçbiri yüzde yüz anneye benzemez. Yani anne ölür yavru devan eder.
Bu durumu benim dağlarda incelediğim çiğdem ve lalelerde düşünün. Bu demektirki binlerce yıl önce var olan klonların tıpatıp aynısını bulmak mümkün.
Bu benim için gerçekten etkileyici bir şey.

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2008, 00:48   #15
Ağaçsever

phal's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA Mesajı Göster
Yanlız benim buradan gördüğüm kadarı ile sn. phal in tulip. lerinin sarkmalarının başlıca nedeni ışık yetersizliğinin yanında toprağının da çok gevşek olabileceği.
Yaprakların sararıp yumuşamasını da açıklar mı bilmiyorum ama sn.Lusidia Bahya bir konuda haklı;toprağı eminönünde bir çiçekçiden nispeten pahalı bir fiyata aldım ve diğer saksı topraklarından farklı olarak daha hafif,gevşek,çok geçirgen ve açık renkte(kahverengi).Tüm süs bitkileri için yazıyor ama saydığım gibi orkide torfuna benzer özelliklere sahip,ıslanınca birleşip yapışmıyor ve sağlamlaşmıyor.Bu toprak acaba lale gibi soğanlı bitkilere uygun değil mi?Hatta Sn Lusidia Bahya yeri gelmişken size sorayım;sizce böyle bir toprağı orkide substratlarına karıştırıp değerlendirebilir miyim??

phal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 18:55   #16
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Sarı lalelerim açtılar
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=15989&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=15988&c=608

Eski 20-04-2008, 15:51   #17
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bahçemdeki en geç açan lalelerim:
Name:  lale.jpg
Views: 1063
Size:  43.7 KB
Ben pek beğenmedim renkleri ama eşim pek beğendi, zaten O'na jest olsun diye ekmiştim

Dumlupınar ve Jakin beğendi.
Eski 05-07-2008, 20:15   #18
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Parklara ekilen lalelerin neredeyse tamamı steril olduğundan dolayı tohum tutmuyorlar. Yabani veya doğadan elde edilen türlerin tamamı çok güzel tohum tutuyor. Ancak tohumların çiçek açacak boyutta soğan geliştirmeleri 3-4 yıl alıyor. Bu yüzden soğanlardan yavru elde etmek daha kolay görünüyor.

Eski 13-10-2008, 13:06   #19
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 13
Sanırım ben geç kaldım ama yine de yeni aldığım altı soğanı dikeceğim

Reyhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 14:33   #20
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Arkadaşlar ben çiğdemlerimi geçen ay ekmiştim. Bazı lale soğanlarım hala kuru kum içinde duruyordu. Dün baktığımda soğanların inceden inceye uyanmaya başladığını gördüm ve hemen toprakla buluşturdum. Sanırım İstanbul için lale ekme zamanı başladı.

Eklenen Resimler

Eski 13-10-2008, 21:14   #21
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Reyhan Mesajı Göster
Sanırım ben geç kaldım ama yine de yeni aldığım altı soğanı dikeceğim
Ekmek için geç kalmadınız, ılıman iklimlerde aralık ortasına kadar ekim yapabilirsiniz. İç anadolu gibi soğuk yerlerde kasım sonu en geç ekim bitmiş olmalıdır....

Melike

Eski 09-01-2009, 23:49   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-10-2008
Galeri: 33
Sayın Nuzel: Saksı ve kasaların fotoğrafını yükledim.Üzeri silme topraklı olanlar meyve kasaları,aralarına yürümek için yol bıraktım.

Eklenen Resimler

ismet şenad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 22:19   #23
Ağaç Dostu

Hasan Lalezar's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
sayın Aysemelike bilgiler için çok teşekkürler. Yıldız soğanlarını dediğiniz şekilde torfa koyacağım. Çiçekleri solduktan sonra hemen temizlemelisiniz diyorsunuz seneye iyi verim alabilmek adına yani lale solduğu anda yapraklarla beraber komple dibinden bütün yeşilleri kesiyormusunuz yoksa sdece çiçek dalınımı

Hasan Lalezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2007, 12:43   #24
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Hayır sadece çiçeği sapından kesiyorsunuz ve lalenin diğer yaprakları kendiliğinden sararana kadar sulamaya devam ediyorsunuz. Eğer laleler bahçede ise ve o bölgeye bir yaz çiçeği ekmeyecekseniz toprakta bırakabilirsiniz ama saksıdaki **** kullanılacak yerde ekili olanları yaprakları tamamen saradıktan sonra dikkatlice çıkarıp, toprağını yıkayıp, biriki saat güneşte kuruttuktan sonra, çürümeyecekleri, tercihan kese kağıdı **** delikli bir sepet içinde karanlık, serinyere koyuyorsunuz ve sonbahar da hadi bakalım yeni baştan başlıyorsunuz....
Selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler ve gelişimleri ile ilgili bir iki yazıda benim blog sayfamda bulabilirsiniz, amatörce ama birebir tecrübeye dayalı...... www.blogcu.com/aysemelike

Eski 18-01-2007, 13:35   #25
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike Mesajı Göster
Hayır sadece çiçeği sapından kesiyorsunuz ve lalenin diğer yaprakları kendiliğinden sararana kadar sulamaya devam ediyorsunuz. Eğer laleler bahçede ise ve o bölgeye bir yaz çiçeği ekmeyecekseniz toprakta bırakabilirsiniz ama saksıdaki **** kullanılacak yerde ekili olanları yaprakları tamamen saradıktan sonra dikkatlice çıkarıp, toprağını yıkayıp, biriki saat güneşte kuruttuktan sonra, çürümeyecekleri, tercihan kese kağıdı **** delikli bir sepet içinde karanlık, serinyere koyuyorsunuz ve sonbahar da hadi bakalım yeni baştan başlıyorsunuz....
Selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler ve gelişimleri ile ilgili bir iki yazıda benim blog sayfamda bulabilirsiniz, amatörce ama birebir tecrübeye dayalı...... www.blogcu.com/aysemelike
özür sizin sayfanızı eklemeyi unutmuşum daha öncede vermiştiniz linkinizi; çok güzel bir sayfa tebrik ederim.Bu arada tecrübeyede saygımız sonsuz.Çiçekleriniz çok güzel bu arada.
not: Daha önceki mesajımda çiçeği kesilecek derken bende sizin dediğiniz gibi kast etmiştim yanlış anlaşılmasın

Eski 18-01-2007, 13:58   #26
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Sayın arb73 kusura bakmayın ben bu sayfalara yazmaya alışamadım, cevabım size değil siden önce soran sayın Hasan Lalezar içindi. Sanırım alıntılı cevap yazmalıyım. Bu arada verdiğiniz likler ve tebriğiniz için de teşekkür ederim.

Eski 18-01-2007, 12:26   #27
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

benim okuduğum kadarıyla sadece çiçeği kesiyorsunuz; yaprakları solana kadar toprakta bekliyor daha geniş bilgi için aşağıdaki adreslerde geniş bilgi var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191
http://www.istanbulunlalesi.com/laleyitaniyalim.htm
http://www.yildizindunyasi.net/hertelden/lale.htm

Eski 19-01-2007, 20:23   #28
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 6
merhaba arkadaşlar.siyah lale soğanlarını diktim bir kaç ay önce.şimdi çıktılar ortalama 4-5 cm civarındalar.bunları balkona koysam bir sorun olurmu?
teşekkürler

Batu

batukhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2007, 03:54   #29
Ağaçsever

samowan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2006
Galeri: 2
sn. aysemelike oncelikle ilgilendiginiz icin tesekkurler, acikcasi black heroyu bende canli olarak gormedim. benim gordugum turkiyede satilan siyah(a yakin) lale soganlarinin hepsi 'queen of the night' idi. internette black hero ve black parrot diye 2 tane daha siyah lale turu oldugunu gordum. sizin bahsettiginiz black magic le ilgili bir sey bulamadim. resimlerde gordugum kadariyla ;
1-queen of the night-tac yapraklari duz, cicegi klasik lale gorunumunde...
2-black hero - tac yapraklari kat kat ustuste gelip katmerli bir goruntu yaratmis...
3-black parrot - tac yapraklari kus tuyunu andiriyor.
farkindayim pek bilimsel tespitler olmadi, acaba sizin black magic dediginiz tur bunlardan biri mi?

samowan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 00:38   #30
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

siyah laleler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi samowan Mesajı Göster
sn. aysemelike oncelikle ilgilendiginiz icin tesekkurler, acikcasi black heroyu bende canli olarak gormedim. benim gordugum turkiyede satilan siyah(a yakin) lale soganlarinin hepsi 'queen of the night' idi. internette black hero ve black parrot diye 2 tane daha siyah lale turu oldugunu gordum. sizin bahsettiginiz black magic le ilgili bir sey bulamadim. resimlerde gordugum kadariyla ;
1-queen of the night-tac yapraklari duz, cicegi klasik lale gorunumunde...
2-black hero - tac yapraklari kat kat ustuste gelip katmerli bir goruntu yaratmis...
3-black parrot - tac yapraklari kus tuyunu andiriyor.
farkindayim pek bilimsel tespitler olmadi, acaba sizin black magic dediginiz tur bunlardan biri mi?
Sayın Samowan,
Benim siyah lalelerim Hollanda dan hediye geldi, doğrusu nereden alındığını bilemiyorum, ama yalın katlılar. Dediğiniz gibi queen of night da yalın kattır. Parrot cinsi tüm laleler hem katmerli hem de kenarları tırtıklı olur. www.asyalale.com sayfasında değişik laleler bulabilirsiniz. Bu yıl bende onların siyah lalelerinden ektim.
Siyah lale desek de bildiğiniz gibi aslında bunlar çok koyu mor renkteler...ben iki sıra halinde beyaz ve siyah ektim, bahara fotoğraflarını yollarım inşallah.
Siz biliyorsunuz ama diğer lale meraklıları için bir kez daha söylemekte fayda var: lale, sümbül, çiğdem bunların en azından filizleri 3-5cm olana kadar dış ortamdave soğukta kalmaları önemlidir. İçeri aldığınızda da ömürlerinin daha kısa olduğunu unutmamalısınız.
bahçemden laleler ile iyigeceler...

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026