Konu: Lale
View Single Post
Eski 31-01-2009, 17:51   #267
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Dünyaya nasıl dağıldığımı anlatmıştım.Şimdi de doğal yaşam çemberim içinde nasıl büyüyüp geliştiğimi anlatmaya çalışacağım.İnsanlar beni gerçek soğanlı bitkiler arasına koydular. İnsanların soğan dedikleri şey, benim yeşil olduğum zamanlarda (Mart-Mayıs) fotosentezle yapmış olduğum besinleri yapraklarımın toprak içinde kalan bölümünde depolama ile şişmesiyle oluşmuş bir yapıdır.Benim gövdem diğer bitkilere benzemez. Çok kısadır. Buna soğan tablası da derler.Gövdemden yapraklar,yaprakların koltuklarında yavrularım ve ortaya yakın yerde de minik, minyatür bir çiçek oluştururum. Zamanı gelince çiçeğim ve yavrularım biriktirdiğim bu besinlerle beslenirler. Soğanımın üzerinde ince ama sert bir kabuk (Tunik) vardır. Bu kabuk besin depomun su kaybetmesini önler ve darbelere karşı korur.

Ben çok sıcağı sevmem. Yaz başında, havalar ısınınca toprak üzerindeki yeşil kısmım kurur. Toprağın altına gizlediğim yavrularımla soyumu devam ettiririm.Nisan- Mayıs da renkli elbiselerimi giyip insanlara gösterdikten sonra döllenirim, tohum bağlarım. Ama bu tohumlar çiçek açana kadar 5-6 yıl geçer ve bunlar kesinlikle bana benzemez!. Bana benzeyen toprak altındaki yavrularımdır. Bunlar büyüdükçe ben kendimi parçalar ve yok olurum.En iri yavrum en gösterişli elbiseyi giyer.

Yaz ayları boyunca toprak altındaki yavrularım hem dinlenir hem de ilkbaharda giyecekleri elbisenin minik bir modelini yaparlar. Herkes onları cansız zanneder, ama onlar hummalı bir çalışma içindedirler. Giyecekleri elbiseyi dıştan içeri doğru, renkli yapraklar, erkek organlar ve dişi organ şeklinde 3 ayda imal ederler. Ekim-Kasım ayı geldiğinde yağmurlarla birlikte önce kök yaparak toprağa tutunurlar. Ne kadar bol kök atarlarsa o kadar güçlü olurlar. Sonra toprak yüzüne 1-2 yaprakcık çıkarırlar. Ardından tabiat ana sert soğuklara karşı üzerlerine beyaz yorgan örter. Yorganın altında sıcaklık 5 -9 oC arasındadır. 3 ay kadar yorgan altında çiçek sapını oluştururlar. Martta havalar ısınıp, karlar erimeye başlayınca kar suyu ile susuzluklarını giderir ve toprak üstüne önce yapraklarını gönderir, sonra sapı ve sapın ucunda elbisenin goncasını çıkarırlar.Ve Nisan-Mayıs da güzel elbiseleri ile defileye başlarlar. Sonra hoyrat sıcaklar başlayınca elbiselerini soyunur ve toprağın altına çekilirler. İşte bizi seven dostlarım. Ben ve yavrularım anavatanlarımızda böyle yaşarız, soyumuzu böyle devam ettiririz.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön