agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni52Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-02-2009, 00:05   #1
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Soğanlı bitkilerde çoğaltma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100
Soğanlı bitkilerde genel üretim
Lale, glayör, zambak, astromerya, kardelen, manisa lalesi, siklamen ve orkide gibi nadir bitkiler denilince aklımıza soğanlı ve rizomlu bitkiler gelmektedir. Bu bitkiler dekoratif görünümleri ve çiçekleri ile hem amatör hem de profesyonel yetiştiriciler arasında ayrı bir yere sahiptirler. Üretimlerinin diğer bitkiler kadar kolay olmaması, soğanlı bitkilerin üretimi daha önemli kılmaktadır.
Soğanlı bitkiler; toprak üzerlerindeki yaprak, çiçek gibi dış aksamlarını, büyüme mevsimini tamamladıktan sonra, kuruyarak dökmelerine karşın, hayatlarını toprak altında sürdürebilen bir veya çok yıllık bitkilerdir. Aslında soğan; bitkinin besin maddelerini depo eden özel bir gövdedir. Çoğunlukla dikey duran, tepe¬sinde büyüme konisi veya çiçek taslağı bulunan kalın pullar ile kaplanmış bir gövde çeşitidir. Yaprak, sap, çiçek, gibi toprak üstü tüm organları içerir
Soğanlı bitkilerde üretim daha çok vegetatif olarak yapılır. Ancak generatif olarakta üretimleri yapılmaktadır. Bu yöntemler;
• Yavru soğanlar ile üretim
• Tohumdan üretim
• Çapraz(Bazal) kesim
• Soğanın bölünmesi
• Pullara ayırma
• Merkez çıkartma
Yavru soğanlar ile üretim:
Tohumdan üretilemeyen veya çok az sayıda tohum veren soğanlı bitkilerde kullanılan basit ve güvenilir bir yöntemdir. Nergis, lale, sümbül ve süsen soğanlarının üretiminde kullanılır. Soğanlı bitki ticareti ile uğraşan işletmelerin ana bitkinin aynısını sağlamak ve bol miktarda üretim yapmak için uyguladıkları bir üretim yöntemidir. Ayrıca bu yöntem tohumla üretime göre daha hızlıdır. Yavru soğanlar ile üretim, iç mekan da yetişen Kilivya(Clivia)'da kullanılabilir. Bu yöntem bitki uyku dönemine girdiği zaman, yani bitkinin toprak üstü aksamı tamamen solduktan sonra soğan topraktan özenle çıkarılır. Ana soğanın çevresinde oluşmuş yavru soğanlar dikkatlice ayrılırlar.
Ayrılan yeni soğanlar kuru ve nemsiz bir ortamda ekim mevsimine kadar bekletilirler. Ekim mevsimi geldiğinde soğanlar fazla bekletilmeden ekilmelidir. Geç ekim yapıldığında çiçeklenme gecikebilir veya soğan çiçek açmaya bilir.
Soğanlı bitkilerin
tohumla üretimi:
Soğanlı bitkilerde bu üretim yöntemi çok az uygulanmaktadır. Az miktarda yavru soğan veren veya yeni türler elde etmek amacıyla bu üretim yöntemine baş vurulur. Hastalıksız bitki elde etmek için en ideal yöntem tohumla üretimdir. Çünkü virüs hastalıklarının çoğu vejetatif aksamlar ile (Dal, yaprak, soğan gibi) taşındığından, tohum yoluyla bu hastalıkların taşınması çok az bir ihtimaldir. Örneğin bir virüs hastalığı ana soğana bulaşırsa oradan yavru soğanlara çok kolay geçer ve bu yavru soğanlardan da gelecekte oluşturacakları soğanlara hastalığı taşırlar.
Soğanlı bitkilerde tohum toplama ve zamanı önemlidir. Tohum kapsülleri tam olgunlaşmadan toplanmamalıdır. Eğer tohumlar erken toplanırsa, tohumlarda çürümeler gözlenir. Tohumlar iyice olgunlaştıktan sonra itina ile toplanmalı ve kuru, havadar bir yerde kurutulmalıdır. Ekim zamanma kadar bu şekilde saklanmalıdır. Fakat Amaryllidaceae ve Liliaceae familyalarında olduğu gibi to-humlar etli ise hiç bekletilmeden ekilmeleri gerekir. Tohumla üretimin dezavantajlarından biri ekimden çiçeklen-meye kadar geçen sürenin çok uzun sürmesi. İkincisi ise tohumdan meydana gelen bitkilerin açılma (ana bitkiye benzememesi) yapmasıdır.
Çapraz(Bazal) kesim:
Çapraz kesim ile üretim yapmak için 18-22 santimetre çapındaki büyük ve sağlıklı soğanlar kullanılır. Soğanın kökü, keskin ve steril bir bıçak yardımıyla itina ile kesilir. Kesim yapıldıktan sonra soğan kurumaya bırakılır. İyice kurutulan soğan, tabandan soğanın yansına kadar 3-4 çapraz kesim yapılır. Kesim soğanın yansına kadar yapılmalıdır. Daha derin kesimlerde soğan kuruyarak ölür.
Hazırlanan soğan steril bir üretim harcına dikilir. Bu harç genellikle ıslatılmış ve elenmiş nehir kumu veya perlit'den yapılır. Harç fungal(Man-tari) hastalıklara karışı ilaçlandıktan sonra, soğanın tabanı yukarı gelecek şekilde dikilir. Kesim yapılan yerin üzerine kum serpilir. Bu işlem yapıldıktan 1 hafta sonra soğan yerinden çıkarılır ve bu sefer tabanı aşağıya gelecek şekilde tekrar dikilir. İlk 2 hafta ortam sıcaklığı 25-26 derece tutulur. Ortamın sıcaklığı kadar soğanların bulunduğu ortamın iyi havalandırılması da önemli bir faktördür. Bu koşullar sağlandıktan sonra sonbaharın başlarına kadar ortam sıcaklığı 20 derece de tutulur. Bu sırada çapraz kesim yapılmış her parçadan yavru soğan oluşumu meydana gelir.
Soğanın bölünmesi:
Bu üretim şeklinde ise soğandan alman her parçada kök'ün bir kısmını bulundurması gerekmektedir. Soğanın bölünmesi metodu, ana soğan stoğunun az ve çok değerli olduğu durumlarda yapılır. Bu yöntem, soğanın toprak üstü aksamının sararmasından ve kurumasından sonra soğan topraktan çıkarıldıktan hemen sonra yapılmalıdır. İlk önce soğanın üzerinde bulunan toprak temizlenmelidir. Soğanın büyüklüğüne göre kaç parçaya ayrılacağına karar verildikten sonra kesim işlemi yapılmalıdır. Kesim düz ve pürüzsüz olmalıdır. Bunun için steril ve keskin bir bıçak kullanmak gerekir. Kesim yapılacak soğanın üzerinde yara ve bere olmaması gerekir. Ayrıca soğan bölünürken fazla küçük parçalara ayrılmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü küçük parçaların büyümesi zaman almaktadır. Bölünme sonrası soğan parçalarının hastalık kapmaması için yara yerlerine kömür tozu sürülür. Bölünme işlemi tamamlandıktan sonra soğan" parçalan nemli torf içersine dikilirler. Soğan parçaları hemen dikilmeyecekler ise 20 derece sıcaklıkta 12 hafta bekletilirler. Bu üretim yöntemi, yumru begonya, kaladyum, siklamen ve katlea gibi iç mekan bitkilerinin üretiminde kullanılır.
Pullara ayırma:
İsminden de anlaşılacağı gibi soğan pullarının ayrılması ile gerçekleştirilen bir üretim yöntemidir. Bu yöntem de her soğan pulu, bir miktar kök içerecek şekilde soğandan ayrılır. Soğanın en dışında bulunan pullar yaralı ve ince olacağından bu pullar ayıklandıktan sonra alt taraflardaki kalın ve sağlıklı pullar kulanılır. Ayrılan pul hastalıklara karşı ilaçlandıktan sonra, pulun yarısı üretim harcının içersine girecek şekilde dikim yapılır. Dikim yapıldıktan 6 hafta sonra pulların soğan oluşturup oluşturma dığı el ile yoklanarak kontrol edilir. Kontrol edilen pullarda sürgün bulunuyorsa bunlar ortamdan uzaklaştırılarak küçük saksılara dikilmelidirler. Soğanlı bitkilerde pullara ayırma, üretim materyalinin az olduğu durumlar da kullanılan etkili bir üretim yöntemidir. Ancak bu yöntemde bitkinin çiçeklenmesi için uzun zamana ihtiyaç vardır.
Merkez çıkartma:
Soğanlı bitkilerin üretilmesinde kullanılan bu yöntem belli bir beceri ve tecrübe gerektirir. Bu yöntemde önceden toplanan soğanlar 25 derece sıcaklıkta kuru ve havadar bir yerde2-3 hafta bekletilir. Bekletilen soğanlar işlem öncesi iyice temizlenirler. Sonra mantari hastalıklara karşı ilaçlanırlar, ilaçlama yapıldıktan sonra kuru, havadar ve direk güneş ışığı almayan bir yerde bir süre bekletilirler. Bu şekilde hazırlanan soğanların kökleri düzgün bir şekilde steril bir bıçak yardımı kesilir. Daha sonra bıçak ile soğanın tabanı yani kök bölgesi oyularak çıkarılır. İşte bu işleme Merkez Çıkartma denir. Merkezi çıkarılan soğan, kesim yapılan kısmı yukarıya gelecek şekilde üretim harcına dikilir. Üretim harcı, perlit veya elenmiş nehir kumundan hazırlanmalıdır. Bu şekilde soğanlar önceden depolandıkları ortamda 2 hafta bekletilirler. Sonra ters çevrilerek ortam sıcaklığı 20 dereceye getirilir. Bu üretim de sıcaklık Eylül ayında 22, Ekim ayında ise 25 derece tutulmalıdır. Ayrıca ortamın nemi yüzde 80-85 olmalıdır. Uygun koşullar sağlandığı taktirde soğanların yara yerlerinde türlere göre değişmekle beraber ortalama 7-15 arasında yavru soğan oluşur. Bu soğan yavruları Kasım ayında önceden hazırlanmış yerlere dikilerek gelişinceye kadar bekletilirler.
Emrah MEREY
BAHÇE VE ÇİÇEK DERGİSİ 1998 EKİM SAYISI
Sn Hocam 100. Soğanlı bitkilerin üretimi konusunda Yukarıdaki uzun makaleyi neden aldığınızı anlamadım. Karışık bazı bilgiler var. Anlamak mümkün değil. örneğin hangi soğanlı bitki türünde merkez çıkarma uygulanır? çapraz kesim hangi bitkilerde uygulanır? Tohumlar olgunlaşmadan (yeşil halde) kapsul koparılırsa o tohumlar nasıl olgunlaşıp çimlenecek?

Soğanlı bitkilerin çoğaltılmasında doğru yöntemler nelerdir?

Önce bitki türüne göre yöntemler farklılık gösterir.

Sümbül soğanında soğanın tabanı soğanın 1/3 kadar kısmı çapraz olarak 6 eşit parçaya kesilirse kesim yerlerinde zaman içinde küçük yavrular oluşur ve bu yavrular büyütülür. Burada kesmenin amacı soğan tablasının ortasındaki çiçek tomurcuğunu tahrip etmektir. Ama bu yöntem sadece sümbülde kullanılır.

Gladiol, frezya ve çiğdem (Crocus) gibi "Soğanımsı gövdeli bitkilerde çoğaltma ana soğan ve yanında oluşan yavrularla yaplır.

Lale
de çoğaltma sadece yavrularının büyütülmesiyle yapılır. Yavrular büyürken ana soğan kaybolur.

Liliumlarda ise çoğaltma küçük yavrularla (bulbil) veya liliumun soğan pullarının ana soğandan kopma noktasında küçük soğancıklar oluşturularak yapılır.
Soğanın pullarından yavru oluşturmak için yaz aylarında (Ağustos) poşet içine liliumun dış pullarını biraz toz fungusit (Mantar ilacı) katarak çalkalayıp içine nemli perlit, kum veya torf gibi materyallerle karıştırıp nemlendirip 17-20 oC sıcaklıktaki bir yere bırakıp 2-3 ay beklemek yeterlidir. Bu sürecin sonunda pulların dibinde küçük yavrucuklar oluşur bunlar pullarla birlikte toprağa dikilirler.Bu arada liliumlarda bazı türlerde tohumla çoğaltma kullanılır.

Görüldüğü gibi her soğanlı bitki türünün kendine özgü çoğaltma şekli vardır. genelleme yapmak yanlış olur.

Eklenen Resimler
     
ksantip beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 22:39   #2
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Bu makaleyi yazan kişi biraz bu konularda bilgi sahibi olan insanlara yazmış sanırım .Bize farklı gelen tarafı burası. En iyisi deneme yöntemi.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 18:48   #3
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Soğanlı bitkilerde çoğaltma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Bu makaleyi yazan kişi biraz bu konularda bilgi sahibi olan insanlara yazmış sanırım .Bize farklı gelen tarafı burası. En yiysi deneme yöntemi.
Sn Hocam100. Yazdığım makale değil. Sadece sn Emrah Merey (ki kendisi öğrencimdi) Yazdığı makale somut birşey vermediği, ve noksanlıklar gördüğüm için yazdım. Demek istediğim çoğaltma yöntemlerinin her soğanlı bitkide farklı olduğudur. Bunu siz de biliyorsunuz. fakat Emrah kardeşim genellemiş bu yanlış. Saygılarımla.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 21:42   #4
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Kgursan mesele tarafınızdan aydınlatıldı ben de çok memnun oldum.Makaledeki konu hakkında çok haklısınız. Sizlerin de bilgilerinizden istifade etmek isteriz.Bu forum gerçekten bu yönü ile çok hoş. Bakın sizin sayenizde bir çok konuda aydınlandık. Aslında bu makaleye benzer konuda soğanalrına göre tekrar düzenleyip çiçek soğan üretme rehberi diğe konu açıp yazalım diyorum. Siz ne dersiniz? Mesela benim lilium, ters lale sümbül konusunda kendi tecrübelerim var. Ben memnuniyetle katkıda bulunurum. Belki diğer çiçek soğanlarında başka forum üyelerinin de deneyimleri vardır.Onlar da katkıda bulunurlar.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 22:43   #5
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Çiçek soğanlarının çoğaltılması, Fizyolojisi, ve Depolanması

Çiçek soğanları ile ilgili bazı temel bilgileri açıklamak için bu başlık seçildi.

Burada:
1.Çiçek soğanlarının yapıları nasıldır?
2.Çiçek Soğanları nasıl çoğaltılır?
3.Çiçek soğanlarını dikimine kadar nasıl ve nerede muhafaza (Depo) edelim?
4.Depo süresince soğanın iç yapısında nasıl bir değişim oluyor?
5.Soğanların depolama süresince sıcaklık ve nem istekleri nelerdir?
6. Çiçek soğanlarının dikim koşulları ve dikildikten sonra çiçek açıncaya kadar yetiştirme koşulları nasıl olmalı?
7. Soğanlar çiçeklerini verdikten sonra ne yapacağız?

Gibi soruların cevaplarını ve bu konularda bazı bilgileri kısa kısa sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konularda doyurucu Türkçe kaynak bulmak zor. Buradaki bilgiler, bazı yabancı kaynaklardan (Physiologie of Flower bulbs vb. gibi) faydalanılarak süzülmüş ve bazı araştırma çalışmalarındaki deneyimlerle birleştirilerek özetlenmiş bilgiler olacaktır.

Doğal olarak bütün soğanlı bitkileri bilmek ve anlatmak olanaksızdır. Bu nedenle buradaki bilgiler Lale, Sümbül,lilium, daffodil, gladiol, Frezya gibi türler ile sınırlı kalacaktır.

Soğanlı bitkilerle ilgili genel bilgiler

Çiçek soğanı dediğimiz yapı; Bazı bitkilerde kök, gövde, yaprak veya hipokotil in toprak altında besin biriktirmesiyle şişmesi sonucu oluşmuş yapılardır. Bitkinin toprak üstü organları kuruduktan sonra bitki soyunu toprak altında besin depolayarak oluşturduğu soğanlarla devam ettirir.

Soğanlı Bitkiler 4 gurup altında toplanır:
1. Gerçek soğanlı bitkiler (lale, sümbül, nergis, lilium,dutch iris vb.)
2. Soğanımsı gövdeye sahip olan bitkiler (gladiol, frezya, crocus yani çiğdem)
3. Yumrulu bitkiler (cyclamen, yıldız)
4. Rizomlu bitkiler (şakayık, süsen)

Soğanlı çiçeklerin bazılarında söküm zamanında veya sökümden hemen sonra ÇİÇEK TASLAĞI soğanın içinde mevcuttur. dikilinceye kadar ve dikimden sonra bu çiçek taslağı gelişmesine devam eder ve açar. Örneğin Lale ve daffodil (nergis) de soğanlar dikilirken çiçeğin minyatür yapısı soğanın içinde vardır. Bazı soğanlı bitkilerde ise çiçek diktikten sonra oluşur. Bu nedenle bu bitkilerde diktikten sonra ışık önemli rol oynar, bu bitkiler yetersiz ışık koşullarında çiçek açmazlar. örneğin liliumlar ve dutch iris (soğanlı iris).

Bu günlük bu kadar .Devamı var

Eklenen Resimler
  
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 00:38   #6
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın kgursan,
Bu konunun ayrı bir başlık olarak açılması, verdiğiniz, vereceğiniz bilgiler açısından çok iyi olmuş. Zevkle izleyeceğim.
Geçen yıl açan nergis ve crocus soğanlarımı topraktan çıkardıktan sonra kilitli poşete koyup, soğutucunun üzerinde saklamıştım. Çatıya yani bir nevi cehenneme mesafesi bir metre bile değildi. Bu havasız ve aşırı sıcak koşullara rağmen sağlam kaldılar, yavru verdiler ve bu yıl yine çimlendiler.
Genel depolama koşullarına aykırı idi ama bu yıl doğru yöntemleri bilerek soğanlarımı korumak istiyorum.

Teşekkürler...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 16:33   #7
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Soğanlı bitkilerde soğanların çoğaltılması

Soğanların çoğaltılması her tür için farklıdır. Dolayısıyla ayrı ayrı açıklamaya çalışayım..

1.Lale soğanlarında çoğalma: Lale soğanlarında besin birikmesi SCALE denilen (yaprakların toprak altında şişmesi ile oluşmuş) yapılarda olur. Bu scaleler soğan tablasına çember şeklinde birleşmiştir. Soğan tablasının ortasından çiçek çıkar. Soğan tablasını çok kısa bir gövde gibi düşünürsek scaleler bu gövdeden çıkan yapraklardır. her scale nin soğan tablasına birleştiği yerde bir tomurcuk oluşur (Tıpkı bir daldaki yaprakların dibinde oluşan tomurcuklar gibi)Bu tomurcuklardan yavrular oluşur.

Ana Soğanı diktiğimiz zaman köklenir, ve sürgün verir, yaprak ve çiçek verir. Yapraklar soğan tablasından çıktığı için yaprakların yaptıkları besinler soğan tablasında oluşan yavruları besler. Merkeze en yakın yavru en iyi beslenir ve en iri olur.Sezon sonunda yapraklar sarardığı zaman yavrular beslenebildiği kadar irileşmiş olur. Ancak ana soğan parçalanmıştır. Bazen soğanın dibinden bir yavru daha yapar ve bu toprağın alt taraflarına kaçar. Bu da yine ana soğanın yapraklarından beslenir. Drop soğan derler. Soğanlar söküldüğü zaman ana soğan ölmüş, Koltuklarda değişik iriliklerde yavrular oluşmuş bazen de 1-2 adet drop soğan oluşmuştur.

Yavruların daha iri olması için, bitkinin Mart-Mayıs arasında uzun süre yeşil kalıpbol ışık ile fotosentez yapması, hafifçe gübrelenmesi, sulanması ve yapılan besinleri tüketmemesi için çiçeklerin AÇMADAN KOPARILMASI gerekir.Böylece yapılan besinler soğana gider.

Bu yavrular 2-3 yıl tarlada bol güneş altında büyütülerek çiçek için kullanılacak soğanlar üretilir. Çevre uzunluğu 6/8 cm. den küçük olan lale soğanları çiçek vermez veya çok zayıf çiçekler verir. Saha iri soğanlar daha güçlü bitki yapar ve daha iri çiçekler verir.

Lale soğanı üretimi için yavrular, Söküm ile dikim arasındaki sürede serin ve havadar (18-20 oC)ve kuru bir depoda/yerde muhafaza edilir.Son baharda (Ekim) ayında iyi hazırlanıp, kabartılmış toprağa 8-10 cm. derinlikte dikilirler. Sulanırlar. Ekim Kasım aylarında kök yaparlar ve 1-2 kın yaprak çıkarırlar ve kışa girerler. Kışın kar altında 5-9 oC arasında beklerler ve ilkbaharda havalar ısınınca yapraklanırlar, Nisan-Mayıs gibi çiçeklerini verirler. Çiçekleri açılmadan kopartılarak soğanların daha iri olması sağlanır. Fotolarda sökülmüş lale soğanlarını görebilirsiniz

Eklenen Resimler
  
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 16:53   #8
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim sayın kgursan,

Umarım sırası geldikce ekimi bakımı ile olan bilgileride yazarsınız, sitemizin soğanlı bitkilerle ilgili güzel bir bilgi hazinesi olur.
Sevgilerimle..

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 17:07   #9
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
TERS LALE SOĞANLARINDA ÇOĞALTMA İŞLEMLERİ

Üretimi devam ettirmek için soğanların çoğaltılması gerekir.
Çiftçi koşullarına uygun olan çoğaltma yöntemleri çiftçinin tercihine göre kullanılır.
Bu çoğaltma yöntemleri aşağıda sıralandığı gibidir
Çiçek soğanlarının ekilmesi yoluyla yapılan çoğaltma kolaydır, ancak vakit alır. Ekilen bir tohumun satılabilir ebatta bir soğan halini alması 4 - 5 seneyi bulur. Bu çoğaltma yöntemi aşağıda sıralandığı gibi uygulanır.
•Tohumlar tohum toplamak üzere ayrılan anaç soğanlardan toplanabilir.
•Haziran - Temmuz ayları tohum toplama dönemidir.
•Tohumlar tohum kapsülleri kuruduktan sonra toplanır. Bir çiçekte yaklaşık 3 - 5 tohum kapsülü olur. Her kapsül içerisinde de yaklaşık 200 tohum bulunur. Bu tohumlar kapsüllerde tam olgunlaşmadan toplanırlarsa çimlenmezler. Ancak bu tohumlar kapsüllerinde çok bekletilirlerse de su kaybı olur ve bu da çimlenme ihtimalini azaltır. En uygunu kapsüllerin ağzı açıldığı zaman tohumların toplanmasıdır.
•Tohumlar toplandıktan sonra 6 - 13 hafta içinde ekilmelidir. Çimlenme olasılığı en fazla sonbaharda yapılan ekimlerdedir.
•Bu süre içerisinde tohumlar bez torbalar içerisinde ağzı kapalı kuru bir ortamda saklanır.
•Tohumların ekimi için meyve kasalarına organik madde yönünden zengin bol humuslu toprak doldurulur.
•Tohumlar ekim aralıkları uygun olacak şekilde ne çok seyrek ne çok sık serpilir. Tohumların üstü elenmiş humus ve organik madde yönünden zengin olan 2-3 cm kalınlığında elenmiş toprak ile kapatılır. Toprak nemli kalacak şekilde düzenli sulanır.
•Tohumlar oda sıcaklığında, yaklaşık 22 derecede, çimlendirilir. Bu nedenle tohumdan üretimin sera ortamında yapılması tercih edilir.
• Dışarı koşullarında çimlenme oranı düşük kalabilir. Birinci seneden sonra kasalardan alınan yavru soğanlar önceden hazırlanmış uygun bir alana dikilir.

ANA SOĞANIN YANINDA OLUŞAN YAVRU SOĞANLAR İLE ÇOĞALTMA
Bu çoğaltma yöntemi ana soğanın etrafında doğal yolla oluşan yavru soğanların topraktan çıkartılarak yavru soğanlar için hazırlanmış yeni bir alana ekilip büyütülmesi ile yapılır Çiçek soğanları alana dikildikten 1 sene sonra yavru soğanlar oluşturmaya başlar. Bu yavru soğanların satılacak ebatı bulması 3-4 seneyi bulur.

ÇAPRAZ KESİM
Bu yöntem bitkinin hızlı çoğaltma yöntemlerinden biridir.
Anaç soğan keskin bir bıçakla soğanın kök kısmından orta noktasına kadar çapraz olacak şekilde kesilir. Bu bıçağın sırt kısmının tırtıklı olması yavru oluşumunda etkili olduğu için tercih edilir. Soğanı çapraz keseceğimiz bıçak mikroplardan arınmış olmalıdır. Bunun için her soğanı kesmeden önce bıçak herhangi bir alkol (etil alkol **** bir başkası) ile temizlenir veya kısık ateşte tutulur. Kesilen soğanlar açık havada fazla bekletilmeden Benlate - Captan karışımı (10 litre su 100 gram Captan 40 gram Benlate) içerisinde yukarıda açıklandığı şekliyle en fazla 30 dakika bekletilir. Bir elekle alınan soğanların durulanması sağlanır ve toprağa ekimi yapılır.

Çapraz kesim yapıldıktan sonra yukarıda açıklanan genel bakım işlemleri yapılır.
ikinci sene, bitkinin toprak üstü kısmı sararınca soğanlar topraktan çıkarılır. Çıkarılan soğanlar kesim yapılan yerlerinde dört tane soğan oluşturmuştur. Bazen ilk senede de yavru soğanlar oluşabilir.
Yavru soğanlar ayrılır ve uygun koşullarda saklandıktan sonra Eylül - Ekim aylarında dikilir.

DİLİMLERE AYIRMA
Dilimlere ayırma üretimde çok soğan elde etmek için kullanılan hızlı bir yöntemdir.
•Üretim yapacağımız anaç soğan keskin bir bıçakla eşit büyüklüklerde kök hizasından soğanın tepesine kadar kesilerek dilimlere ayrılır. Bu dilimlere ayırma ikinin katları (4 - 8 - 16 - 32) şeklinde ilerleyebilir. Fakat anaç soğanı çok dilimlere ayırdığımız zaman bu dilimlerin satılacak ebatta soğan haline gelmesi 3 - 4 seneyi bulabilir. Bu nedenle dilimler ne kadar az olursa o kadar çabuk istenilen büyüklüğe erişir. Tercih edilen soğanın büyüklüğüne göre 2 - 4 - 8 dilimlere ayrılabilir.
•Dilimlere ayırma da çapraz kesimdeki steril yöntemlerle yapılır.
Elde edilen dilimler yukarıda açıklanan Captan - Benlate karışlımı içerisinde bekletilir ve toprağa ekilir.
Çapraz kesim ve dilimlere ayırma Ağlayan Gelin ve Adıyaman Lalesi üretiminde en etkili yöntemlerdir.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen hocam100 : 10-02-2009 saat 18:43
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 18:29   #10
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
2. Lilium soğanlarında çoğaltma

Lilium türleri çok geniş bir aile olduğu için 9 ana gurup altında incelenmektedir. Bu guruplardan bazıları çok ticari değerdedir. Bazılarının ticari değeri azdır. Ticareti çok yapılan türler;
1.Lilium longiflorium ,
2.Asiatic (Mid-century) melezleri,
3.Oriental melezler,
4.Lilium candidum,
5.Lilium martagon ve melezleri,
6.Lilium speciousum,
Bunların dışında Asiatic-Oriental melezleri (AO), Longiflorum-oriental melezleri (LO), Longiflorum-Asiatic melezleri (LA) gibi karışık türler ve her tür içinde onlarca renk ve çeşit bulunmaktadır.

Lilium soğanı yine bir soğan tablasından çıkmış yaprakların besin biriktirmesiyle oluşmuş bir yapıdır. Burada besin biriktirmiş kısımlara yine scale denir. Balık puluna benzedikleri için türkçede PUL diyoruz. Lilium soğanlarında lale gibi koruyucu TUNİK (Sert kabuk) yoktur. Bu nedenle çabuk zedelenir ve SU KAYBI daha kolay olur ve zarar yapar. Bu nedenle daha naziktirler. Depolamalarda daha dikkat ister ve su kaybını azaltmak için nemli torf, nemli rende talaşı vb. gibi maddeler içinde muhafaza edilip depolanırlar. Ayrıca laleden farklı olarak kökleri vardır. Kökleri ile birlikte depolanırlar. genellikle eksantrik- konik biçimdedirler.

Lilium soğanlarının çoğaltılması genellikle pullar (Scaleler) üzerinde bulbil (yavru) oluşturarak veya yaprak koltuklarında koltuk soğanı (bulbil) oluşturularak yapılsa da özellikle virüslerden arındırmak için tohumla çoğaltma da yaygın olarak kullanılmaktadır. Kısaca çoğaltma önce küçük yavrular sonra da bunların büyütülmesiyle yapılır.

Pullardan yavru (Bulbil) oluşturma: Ağustos ayında, Çiçeklenmenin sonuna doğru güçlü kuvvetli bitkiler sökülür ve soğanlarının dış sırasındaki 2-3 sıra pul (scale) soğan tablasından bir parça ile birlikte koparılır. Yıkanır, temizlenir. Hafif kuruttuktan sonra bir plastik torba içine kaşık kadar mantar ilacı (Captan vb.) konur ve pullar torbaya koyularak çalkalanır. Bu arada 1 gün önceden sulanmış ıslatımış fakat gece boyunca süzülerek nemlendirilmiş perlit, torf, temiz dere kumu vb. maddeler hazırlanmıştır. Delikli bir plastik torba, poşet vb. içine 1 sıra perlit (Torf,Kum vs.) 1 sıra ilaçlanmış pullar dizilir. Zımba ile delinmiş olan poşetin ağzı sıkıca kapatılarak 21 oC sıcaklığı olan sakin bir yere konur. Yaklaşık 2 ay sonra soğan pullarının kopma noktalarında küçük yavrular oluşacaktır. Yavrular sürgün vermeye başlayınca poşetten çıkarılır, pul ile birlikte oluşmuş olan yavrular ayrılmadan,birlikte iyi hazırlanmış toprağa dikilirler. Bu yavrulardan oluşan bitkiler ilkbahardan yaz ortasına kadar büyütülür, sulanır, çok hafif gübrelenir ve bakımı yapılır. Sezon sonunda (Ağustos-Eylül) irileşmiş lilium soğanları elde etmiş olursunuz. İri olanlar Çiçek için kullanılır. Küçükler ise tekrar soğan irileştirmek için kullanılır. Çiçek verecek lilium soğanının iriliği türlere göre değişmektedir. Asiatic liliumlarda çevresi 10/12 cm. olan soğanlar çiçek verirken, oriental melezlerde çevre en az 16 cm. olmalıdır.

Diğer taraftan bazı lilium çeşitleri yaz aylarında gelişirken çiçekleri kırılırsa yeşil bitki sapı üzerinde yaprakların koltuklarında küçük soğancıklar oluşur. Bu soğancıklar da soğan üretiminde kullanılabilir.

Liliumlar tohumdan da çoğaltılabilir. Ancak tohumlarda çimlendirme sorunlu olmaktadır. Liliumlarda 2 tür çimlenme görülmektedir:
1. Epigeal çimlenme: Tohumlar toprak altında çimlenir , yaprak verir bu yapraklar soğanı besler.
2. hypogeal çimlenme : Tohumlar toprak altında çimlenir kök verir soğancık yapar sonra yaprak çıkarır.

Fotoların açıklamaları: Lilium soğan üretim tarlası Kasım/1989,

Eklenen Resimler
     
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 21:09   #11
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Kamil Bey paylaştığınız bilgiler ve fotoğraflar çok değerli bir döküman oluşturacak. Teşekkür ederiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 21:13   #12
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Nergis Yetiştirme Tekniği
Nergisler, tohumla ya da yavru soğanları ayırarak üretilebilirler. Pratikte en çok uygulanan yöntem soğandan ayırma ile yapılan üretimdir.
Her yıl merkezinde yeni bir büyüme konisi geliştirerek irileşen soğanlar aynı zamanda dip kısımlarından 4-5 yavru veririler. Bunlardan 2-3 adedi daha kuvvetli gelişirler. Temmuz-Ağustos aylarında toprak üstü aksamı kuruduktan sonra yapılan söküm sırasında ana soğandan ayrılan yavru soğanlara "ayırma" veya "kaşık" denir. Hemen dikilebilen bu soğanlar irileşip olgunlaşarak "yuvarlak" veya "tek burunlu" olarak anılan hale gelirler. Ertesi yıl bu soğanlar soğan yaprakları arasında yeni bir yavru vermeye başlar ve "çift boğumlu" adını alırlar. Böylece nergis soğanları 1.yaşta "ayırma", 2.yaşta "tek burunlu" ve 3.yaşta "çift burunlu" olarak sınıflandırılırlar. Ana ve çift burunlu soğanlar soğan üretimi için kullanılırken, bitki üretimi için kullanılan soğanlar tek veya çift soğanlardır.
Tohumla üretim ancak ıslah çalışmalarında kullanılabilir. Tohumla üretimde bitkinin çiçek durumuna gelmesi için 4-6 sene geçmesi gerekmektedir.
Nergiste yumruları keserek üretim yapma durumu yoktur.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen hocam100 : 05-09-2009 saat 09:36
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 22:39   #13
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
3.Sümbül soğanlarında çoğaltma

SÜMBÜL SOĞANLARINDA ÇOĞALTMA

Sümbülün çoğaltılması vegetatif yöntemlerle yapılmaktadır. Çoğaltma materyali olarak soğanlar kullanılmaktadır. Sümbüller yanlarında oluşan yavruların büyütülmesi ile çoğaltılabilirse de ticari olarak soğanlara 2 yöntem uygulanarak yavru soğan elde edilir ve bu yavrular büyütülürler. Bu yöntemler soğan tabanını kesme ve oyma (Scooping) yöntemleridir.

Her iki yöntemde de amaç soğanın iç kısmındaki çiçek kısmını parçalamak ve scalelerin kesik kısımlarında yavru soğancıklar oluşturmaktır . En çok uygulanan yöntem Kesme dir. Soğanın taban kısmı merkezden geçecek şekilde ve iç kısımdaki sürgün tomurcuğunu parçalayacak derinlikte karşılıklı (Çapraz) olarak 3 defa kesilerek soğanın taban kısmı 6 eşit parçaya ayrılır. Oyma (Scooping) yönteminde ise soğanın tabanındaki kök kısmı kaşık biçiminde özel bir bıçak ile tamamen oyularak çıkarılmaktadır. Kesme ve oyma derinliği sadece tabanda ve içte (merkezde) bulunan sürgün tomurcuğunu tahrip edecek kadar derin olmalıdır daha derin kesme veya oymakdan kaçınmalıdır.

Soğanın tabanında ve iç kısımda bulunan sürgün tomurcuğunun tahrip edilmesi, soğandaki apical dominansı (sürgün uzamasını) kaldırarak scalelerin kesilmiş yerlerinde yavru soğan oluşumunu sağlar. Bu şekilde bir soğandan, Çapraz kesimden 25, oyma yapılandan 50 civarında yavru soğan elde edilebilir.

Çapraz kesme; iri (19/20) soğanlarda daha çok kullanılır. Daha az yavru soğan (20-25 adet) gelişir fakat bunlar, oyma yöntemi uygulanan soğanlardan 1 yıl daha erken olgunluğa gelirler. Kesme veya oyma yöntemi çeşitlere göre de değişebilir öyle ki bazı çeşitler küçük soğanlıdır bunlarda soğan sayısını azaltmak için kesme daha iyidir.

Oyma yöntemi; özel, kaşık biçiminde bir keskin bıçakla soğan tabanının merkeze doğru konik bir şekilde oyulmasıdır. Oyma işleminden sonra yüzey sterilizasyonu hypoclorid ile yapılır.

Her iki yöntemde de uygulama beceri isteyen bir iştir. Çünkü skalelerin soğan tabanına bağlandıkları yerlerde bulunan hücreler yeni meristem oluşturma yeteneğindedir. Daha derin kesme yaparak bu hücrelerin kaldırılması yavru oluşumunu engeller. Daha yüzeysel oyma işleminde ise scalelerin birleştiği taban kısmının kalması da yavru oluşumunu engeller.

Anaç olarak kullanılacak soğanlar 1 yıl kadar dikkatli gözlenmeli ve anormal davranış (virüs belirtileri ) gösterenler sökülerek atılmalıdır. Sağlıklı soğanlar Haziran - Temmuz da söküldükten sonra serin, gölge yerlerde kurutulur. Kesme den önce 25 oC da en az 1 hafta (Oyulacak olanlar 2 hafta) bekletilirler. Kesilen soğanlar yüzey sterilizasyonu için Hypoclorid veya benzeri bir solüsyona daldırılarak kurutulurlar.

Kesilmiş veya oyulmuş soğanlar, altı telli kasalar içinde sıcaklık ve nem kontrolü yapılabilen depo veya büyütme dolaplarına koyulurlar. kasalar önce 21 oC daki büyütme dolaplarına veya depolara yerleştirilirler. Burada düşük nem oranı kallus (Yara dokusu) teşekkülünü artırır. Buradaki sıcaklık ve nem yavaş yavaş yükseltilir ve sıcaklık 30 oC a nem oranı da % 85 yükseltilir. 30oC da üç ay kalır.
Burada 3 ay kalan soğanların kesilmiş yerlerinde ve soğanın çevresinde yavru soğancıklar oluşur. Yavrular gelişmelerini tamamladıktan sonra, sıcaklık yavaş yavaş azaltılır. Birkaç gün soğanlar çevreye alıştırılır. Ana soğanlar, oluşumunu ve büyümesini tamamlamış olan yavrular ile beraber KASIM ayı ortalarında büyütme yerlerine dikilirler.

Yavru soğanlar 3-4 yıl uygun yetiştirme koşullarında büyütülürler. Büyütme esnasında düzenli bakım ve besleme koşulları sağlanmalıdır. Sümbül soğanları en fazla 3-4 yaşında olmalı 5 yaşını geçmemelidir. Daha yaşlı soğanlar ve çok iri soğanlar makbul değildir. Sümbül soğanları uygun yetiştirme koşulları sağlanırsa yukarıdaki ölçülere 3-4 yılda gelirler.

Sümbül soğanının kalitesi ölçülürken kök halkasının çapı ile soğan çapı arasındaki oran dikkate alınır. Kök bölgesinin çapı, soğanın en geniş yerindeki çapına oranı 1/3 olmalıdır. Bu oranın daha fazla olması kötü kaliteyi gösterir. Sarı çeşitler bu kuralın dışındadır ve ½ oranına kadar çıkabilir. En iyi kalite ölçüsünde çevresi (18/19) cm. olan bir soğan 5 yaşını geçmemiş olmalıdır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 23:41   #14
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
4. Gladiol Soğanı Çoğaltılması

Eski defterleri karıştırırken 1981 yılında hazırladığım "Gladiol Yetiştiriciliği" seminer notlarımı buldum. sanırım pek çok araştırıcı bu notlarımdan faydalandı. Bazıları cümlelerimi bile aynan kullandı. Gladiol soğanı çoğaltılması ile ilgili bilgileri oradan vereceğim. Evet ilginç olan 27 yıldır daha iyi ve yeni bilgiler yayımlanamadı (veya ben bulamadım).

GLADİOL “Çiçek Soğanı” (DAMIZLIK) ÜRETİMİ : Gladiollerde çoğalma tohumdan veya yavru soğan (cormel-kralen)’den olmaktadır. Tohumdan çoğaltma daha çok “Islah” çalışmaları için kullanılmaktadır. Ticari soğan üretimi yavru (Kralen)larla yapılmaktadır. Kralenden çiçek üretimi için kullanılan “Damızlık Soğan” elde edilinceye kadar 2 veya 3 yıl geçmesi ve yavruların büyütülmesi gerekir.

Yavruların Elde Edilmesi ve Dikime Hazırlanması

Bu iş için yaz aylarında kralen elde edilecek gladiol tarlaları seçilir, çeşitlerin karışık olmamasına dikkat edilir ve tarlalarda herhangi bir hastalık etmeninin olmamasına dikkat edilir. Seçilen, işaretlenen yerlerden yaz sonunda soğanlar sökülürken yavrular dikkatle alınarak serin, gölge yerlerde kurutulurlar ve altı telli kasalarda 10°C civarında muhafaza edilirler. Aralık sonu ve Ocak ayı içerisinde kralenler dinlenme halinde bulunurken fusarium ve diğer hastalık etmenlerine karşı 52 oC lık “sıcak su” muamelesine tutulurlar. Sıcak su muamelesi aynı zamanda Durmancy (dinlenme)’yi kırıcı etkiside olmaktadır. Daha sonra dikim zamanına kadar 10°C de depolanan yavrular don tehlikesi bittikten sonra (söğütler yeşerince, kurbağalar vıyaklamaya başlayınca) Mayıs gibi (Bazı bölgelerde daha erken) dikilirler.
Burada en önemli sorun yavruların (Kralen) toprakta çimlendirilmesinde olmaktadır. Çimlenme oranı bazen % 30’a kadar düşebilmektedir. Yavruların çimlenmesini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Yavruların kalın kabukları, dinlenme durumları (Dormancy), yetişme devresindeki beslenme durumları ve depolama şartları önemli engelleyici etmenler olmaktadır. Çünkü yavrular sökülüp toplandıktan sonra toplu iğne başından fındık büyüklüğüne kadar çeşitli olgunluk devrelerinde bulunan yavrular bir aradadır. Bu nedenle önce bunların büyüklüklerine göre ayrılması gerekmektedir.
Kralenlere dikimden önce yapılan uygulamalar içinde suda 1-2 gün su içinde bırakarak ıslatmak, KNO3, NaC1, GA3 solüsyonlarına batırmak, sıcak su uygulaması yapmak, kabuklarını çıtlatmak (kırmak-soymak) gibi işlemler sayılabilir. Bu konuda araştırıcılar düşük (6-10°C) ve yüksek (27°C) sıcaklıklarda depolanan yavruların 15° de depolananlardan daha iyi çimlendiğini ve kabukları soyulan yavrularda çimlenme oranının arttığını belirtmektedir. Aynı zamanda toprak sıcaklığının yavruların çimlenmelerine etkili olduğu, 10°C’dan 26°C’a kadar çimlenme hızının arttığını bildirmektedir.


Yavruların Dikim ve Bakımı Dikime hazırlanan kralenler (aynı zamanda çevresi 2/3., ¾ ve 4/6 cm olan küçük soğanlar) ya serpme olarak tavalara veya makine ile sırt şeklinde dikilebilirler. Dikimden önce toprağın işlenmiş, hazırlanmış olması gerekir. Dikim sıklığı kralenlerde dekara litre olarak hesap edilir ve bu 200-300 lt/da civarında olur. daha iri olan yavru soğanlar ise m2 ye 200-500 adet gelecek şekilde dikilirler.

Yavrular serpilerek dikildikten sonra üzerleri 5-6 cm toprak ile kapatılır ve yağmurlama şeklinde sulanırlar ve zaman zaman hafif şekilde gübrelenirler.

Tarlada damızlık gladiol yetiştiriciliğinde ot mücadelesi önemli yer tutar. Dikimi müteakip Afalon, gibi ilaçlarla ot mücadelesi yapılabilir. Dikimden sonra bu mücadele devam etmelidir.
Dikim genellikle ilkbahar-yaz başında don tehlikesi kalktıktan sonra yapılır. Yaz boyunca su ve besin ihtiyacı karşılanan yavrular normal gelişmelerini sürdürürken hastalık ve zararlılara karşıda sürekli ilaçlı mücadele yapılır. Çiçek devresinde tarlalar gezilerek çeşitlerin arasında karışık diğer çeşitler saptanıp soğanıyla birlikte sökülür. Bu arada çiçekler tam açılmadan “Başak-çiçek kırma” işlemi yapılır. Böylece soğanda daha fazla besin maddesi biriktirmesi sağlanır. Gelişmelerini tamamlayan bitkiler iyice sararmadan (Ağustos gibi)makine ile veya çepinle sökülür, sap kısımları kırılarak soğanlar ayrılır ve çamurluysa yıkanır ve kurutulur. 2-3 hafta sonra yapışık olan eski soğan ve kökler koparılarak temizlenir, boylandırılarak file çuvallara doldurulup havadar serin yerde muhafaza edilirler. Eğer soğanlar uzun süre bekletilecekse 5°C’lık %80-90 nemli soğuk depolarda muhafaza edilirler.
Depolarda Botyritis, Aspergillus, Penicullium gibi funguslardan sakınmak için depo havalandırılması iyi olmalıdır.

Yaklaşık bir dönüme 250-300 litre kralen (yavru) dikilir.
Adet Çevre boyu oran
90.000 2/3 % 10
135.000 3 /4 % 30
90.000 4/6 % 40
45.000 6/8 % 15
22.000 8/+ % 5
382.000 adet Toplam soğan elde edilir.
Konu ile ilgili fotolar slaytlarda kalmış tarayamamışım. özür dilerim.

Eklenen Resimler
 
heyyamola beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 16:25   #15
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Nergis Yetiştirme Tekniği
Nergiste yumruları keserek üretim yapma durumu yoktur.
Sn Hocam 100. Nergislerde twin scale (Çift scale) denilen bir yöntemle çoğaltma yapılabilmektedir.soğanı 4-6 dilime ayırıp her dilimdeki 2 pul bir parça soğan tablası ile birlikte alınıp 17-20 oC da 2 ay kadar tutulunca scalelerin tablaya bağlandığı yerde soğancık ve/veya soğancıklar oluştuğu bunlardan yavru elde edildiği bildiriliyor. ingilterede Hanks, adında birinin bu konuda çalışmaları var .Bilginiz olsun.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 16:39   #16
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Hocam 100. Nergislerde twin scale (Çift scale) denilen bir yöntemle çoğaltma yapılabilmektedir.soğanı 4-6 dilime ayırıp her dilimdeki 2 pul bir parça soğan tablası ile birlikte alınıp 17-20 oC da 2 ay kadar tutulunca scalelerin tablaya bağlandığı yerde soğancık ve/veya soğancıklar oluştuğu bunlardan yavru elde edildiği bildiriliyor. ingilterede Hanks, adında birinin bu konuda çalışmaları var .Bilginiz olsun.
Teşekkür ederim ben de öğrenmiş oldum. Gerçekten bilgileriniz çok değerli ***. çok kişi yararlanıp hollandaya bağlı kalmaktan kurtulacağız.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 23:27   #17
Ağaç Dostu
 
Kharel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 390
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Hocam 100. Nergislerde twin scale (Çift scale) denilen bir yöntemle çoğaltma yapılabilmektedir.soğanı 4-6 dilime ayırıp her dilimdeki 2 pul bir parça soğan tablası ile birlikte alınıp 17-20 oC da 2 ay kadar tutulunca scalelerin tablaya bağlandığı yerde soğancık ve/veya soğancıklar oluştuğu bunlardan yavru elde edildiği bildiriliyor. ingilterede Hanks, adında birinin bu konuda çalışmaları var .Bilginiz olsun.
peki bu zatın sitesi falan var mı sayın kgursan

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2009, 16:42   #18
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kharel Mesajı Göster
peki bu zatın sitesi falan var mı sayın kgursan
Bilmiyorum. Twin csale diye google dan tararsanız onun adına erişebilirsiniz sanırım. Emin değilim.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2009, 00:10   #19
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
Sayın Kgursan,Hocam100 paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten çok faydalı bilgiler, sanki kendimi bir öğrenciniz gibi hissettim ) lütfen bilgilerinize devam edin sitede her forumda takipçinizim.İnşallah daha sağlıklı ve güzel çiçekler yetiştirmeyi sayenizde öğrenicem.

mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2009, 11:59   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Virüs belirtileri gösterenler denilmiş. Virüs belirtileri nelerdir?

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2009, 21:25   #21
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Virüs belirtileri gösterenler denilmiş. Virüs belirtileri nelerdir?
Virüsleri tanımak zordur. Ancak bazı belirtiler bitkinin virüslü olduğunu gösterebilir. Bu belirtiler (gözle görülebilen); Yaprak veya dallarda veya çiçeklerde şekil bozukluğu, çizgi çizgi renk bozulması, deforme olmuş yaprak, sap veya çiçek.çizgiler veya nokta şeklinde lekeler vs. Kısaca bitkide normal olmayan bir yapı, kıvrıklık, bükülme. Diğer bitkilerden farklılık.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2009, 23:06   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-12-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 62
Sümbül çoğaltmda kullanılan kesme yöntemi çok ilgili çekti. Bununla ilgili resim var mıdır? Kesilen ana soğan yanında oluşan yavrular ayrılarak m dikilir, yoksa ana soğanla birlikte mi dikilir? Dikimiçin uygun ay hangisidir?
Teşekkürler.

m_eroglu33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 22:26   #23
Ağaç Dostu
 
Yusuf Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Bolu-İzmir
Mesajlar: 523
Galeri: 11
peki sümbüllerin çiçekleri solunca tohum keseciklerinde tohum oluşuyor. bunlardan üretilmezmi? Bu tohumlar ne işe yarar.

Yusuf Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 18:03   #24
Ağaç Dostu
 
MetinT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2009
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 102
Galeri: 3
lale de neden yavrudan üretim daha kolay onu anlamıyorum. şu ana kadar 4 senedir lale çoğaltamadım. hep yavrular küçülüp kayboluyorlar. yeni soğan almak zorunda kalıyorum. lalenin üretimi hakkında genel bilgisi olanlar lale soğanı ve yetiştirilmesi başlığı altındaki bölüme yazarlarsa çok memnun olurum

MetinT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 00:20   #25
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m_eroglu33 Mesajı Göster
Sümbül çoğaltmda kullanılan kesme yöntemi çok ilgili çekti. Bununla ilgili resim var mıdır? Kesilen ana soğan yanında oluşan yavrular ayrılarak m dikilir, yoksa ana soğanla birlikte mi dikilir? Dikimiçin uygun ay hangisidir?
Teşekkürler.
Yavrular ana soğanla birlikte dikilir. 1-2 yıl aynı yerde yazın gölgelenerek bırakılırsa yavrular irileşir, sonra bağımsız olarak ayrı dikilir. Elimde maalesef foto yok.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 00:24   #26
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metintezcan54 Mesajı Göster
lale de neden yavrudan üretim daha kolay onu anlamıyorum. şu ana kadar 4 senedir lale çoğaltamadım. hep yavrular küçülüp kayboluyorlar. yeni soğan almak zorunda kalıyorum. lalenin üretimi hakkında genel bilgisi olanlar lale soğanı ve yetiştirilmesi başlığı altındaki bölüme yazarlarsa çok memnun olurum
Lale soğanları her yıl sökülüp temizlenip, iriler ayrılarak tekrar bol güneşli yerlerde dikilerek büyütülür. Kısaca soğan dikilir, kök ve yaprak verir, yaprak yeni soğanı besler. Yaprak nekadar iri ve sağlıklı ise yeni soğan o kadar iri olur. Normalde yavrular en az 3 yıl tekrar tekrar dikilerek büyütülürler.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 00:26   #27
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yusuf1414 Mesajı Göster
peki sümbüllerin çiçekleri solunca tohum keseciklerinde tohum oluşuyor. bunlardan üretilmezmi? Bu tohumlar ne işe yarar.
Soğanlı bitkilerde tohumdan üretim çok uzun yıllar gerektirir ve çeşit özelliği kaybolur. Bu nedenle tohumdan üretilmezler.

sarigoz beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 09:29   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2009
Şehir: Gaziantep,Şanlıurfa
Mesajlar: 246
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Soğanlı bitkilerde tohumdan üretim çok uzun yıllar gerektirir ve çeşit özelliği kaybolur. Bu nedenle tohumdan üretilmezler.
Tabii tohumdan üretimin faydaları da yok değildir. Hızlı çoğaltım sağlaması yanında, Sayın Gürsan'ın dediği gibi özellikle yabancı tozlaşan bitkiler açık tozlanmaya bırakıldıklarında çeşit özelliği kaybolurken, farklı renk ve özellikte bitkiler de elde edebilirsiniz.

çiğdem42 beğendi.
geophyte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 16:58   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 401
2 sene önce cevizden daha büyük lale soğanları alıp bahçeme ekmiştim. Ekildikten sonraki ilkbaharda çok güzel çiçeklendiler. Bu sene de çiçek açtılar. Bahçemin o kısmına başka bir çiçek ekeceğimden çapalarken çiçek soğanlarını da topladım. Herbir soğandan büyüklükleri fındık kadar 2-3 adet yavsu soğan aldım. Bu soğanları şu anda serin bir ortamda saklıyorum. Bu büyüklükteki soğanları burada bahsedilen yöntemle büyütebilirim değil mi? Ekim gibi toprağa ekip çiçek açınca çiçeklerini keseceğim.

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 21:49   #30
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin Mesajı Göster
. Herbir soğandan büyüklükleri fındık kadar 2-3 adet yavsu soğan aldım. Bu soğanları şu anda serin bir ortamda saklıyorum. Bu büyüklükteki soğanları burada bahsedilen yöntemle büyütebilirim değil mi? Ekim gibi toprağa ekip çiçek açınca çiçeklerini keseceğim.
Bu soğanları bol güneş(ışık) alan bir tarla-bahçeye, işlenmiş toprağa Ekim ayında 10 cm aralıklarla, 5-8 cm derinliğe dikeceksiniz sulayacaksınız. gerekirse ilk yağmurlara kadar tekrar sulayıp KÖK yapmasını sağlayacaksınız. Gerisini bitki kendi kendine halleder. Mart ta yapraklanır, Nisanda çiçeklenir. Mayıs da kurur ve soğanları Haziranda sökülebilir.

çiğdem42 beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024