![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Lilium soğanı http://agaclar.net/forum/attachment....4&d=1214576253 Çimlenen lilium tohumu ![]() Soğanlar ağustos ayında kumlu topraklara dikilir. Tohumlar ise yine aynı ayda soğuk seralarda kasalara ekilir. Oluşan fideler ancak 2–5 yıl sonra çiçek açabilir. Ekolojik İstekleri Ekolojik istekleri bakımından farklılıklar gösterir. Fakat genellikle iyi geçirgen topraklardan hoşlanırlar. Derin ve iyi işlenmiş, bahçe toprağında ya da nemli iyi geçirgen yanmış yaprak çürüntüsü ile karışık ve iri kumlu topraklarda iyi gelişir. Suya doymuş topraklara dayanamazlar. Doğal drenajın kötü olduğu yerlerde zambakların toprağını kabartmak ve yaprak çürüntüsü karıştırmak tavsiye edilir. Yarı gölgeli, hafif güneşli yerlerde iyi yetişirler. Zambakları saksı, küçük tekne ya da kasalara da dikmek mümkündür. Peyzajda Kullanımı Bahçe bordürleri ve grupların oluşturulmasında kullanılırlar. Önemli Türleri Lilium candidum (akzambak, mis zambak): Güney Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde doğal olarak bulunur. 90–150 cm boy yapabilir. Çiçekleri 6–20 adet, temiz beyaz renkli ve kokuludur. Haziran-temmuz aylarında çiçek açar. Yapraklarının küçük olanları sonbaharda rozet şeklinde diplerde oluşmaya başlar. Bunlar sapsız, şeridimsi uzun, 12–18 mm uzunluğunda ve 3,5–5 cm genişliğindedir. Lilium candidum genel görünüşü http://agaclar.net/forum/attachment....2&d=1213123316 Diğer büyük yapraklar ise ilkbaharda oluşur. Yaprak sayısı yüzü aşkın, karışık dizilişli,3–5 damarlıdır. Çiçek sürgününün orta kısmındaki yapraklar şeridimsi ve yukarı doğru küçülmeleri görülür. L. candidumlar eski devrelerde kültüre alınmışlardır. Soğanları yayvan yumurta şeklindedir. Önemli varyeteleri şunlardır: Lilium candidum ‘Plene’ çiçekleri katmerlidir. Lilium candidum ‘Peregrinum’, en fazla kültürü yapılan varyetedir. Lilium candidum ‘Eximium’, çok güzel çiçekleri vardır. L. candidumların varyeteleri ![]() ![]() ![]() Düzenleyen Lilium : 07-09-2009 saat 11:26 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Sn.Ayazkentli; sizin çiçeğiniz Canna ,tüm yaz açar güneşi ve suyu çok sever.Boyu uzadıkça su ihtiyacı artar ,bu sene bir tane ise seneye 3-5 tane olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
İsmi için teşekür ederim nurcan hanım. Hemen yanlarında Dahlia'larım var. Yanılmıyorsam, sn. limon bahsetmişti -bu yıl tohumdan pek yetiştiremedim, favorim soğanlılar- diye. Ben'de benzer durumu yaşadım. Nerede ise 20'ye yakın çiçek türü tohumundan, sadece 4 tür'ü çimlendi, çimlenenlerden'de zinyaları kurutmayı başardım! Topu topu 3 adet soğanlı ve yumrulu tür diktim (lale, dahlia ve bu canna'yı, hepsi oldu. Düzenleyen ayazkentli : 16-02-2011 saat 16:22 Neden: Düzenleme. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
Elbette haklı olabilirsiniz. Ancak benzer bir cevapla ben de soru sormaktan çekinmeye başlamıştım. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
+4 diye biliyorum ben. Sıfır derece buz hali. Yanlışım olabilir belki. Dış ısıdan 2-3 derece farklı olur diye yazıyor bilgilerde. Saygılarımla lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sayın pria, Gecen hafta istanbulda sıcaklıklar -4 -5 derece dolayındaydı ve dışarıda ıslanmış olan tüm saksılarım dondu. Tek avantajım dışarıda olan 500 saksının tamamına yakını baharlık soğan olmasıydı. Islanan saksılar - dereceleri gördüğünde donmaya başlarlar. İlave takviyeler ile ( yanmamış gübre gibi ) bu donma ısısını aşağıya çekebilme imkanınız var. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2012
|
Sümbül soğanlarıyla ilgili yardımcı olabilecek kimse varsa sevinirim. Eşim bir miktar satış saksısında sümbül soğanı almış. Bunlar yaklaşık 7-8 santim kadar filizlenmişler. Şimdi okuduğum kadarıyla soğanların aslında sonbaharda dikilmesi gerekiyor. Ama benim elimdekiler zaten filizlenmiş soğanlar. Ben bunları terastaki saksılarıma dikmek istiyorum. Ankara, malum bu dönemde biraz soğuk ve yağışlı oluyor. Geceleri sıfırın altına düşüyor. O yüzden, ne zaman terasa alacağımı bilemedim. Ev içinde de biraz fazla sıcakta kalmış oluyorlar. Teras saksılarım normal saksı değil! 50*70cm büyüklükte ve yaklaşık 50-60lt toprak alıyor. Sonuç olarak, bu mevsim ve hava koşullarında terasa aktarmamda bir sakınca var mı? Mevcut saksıları çok küçük ve çok az miktarda toprak içeriyor. Biraz daha öyle kalırlarsa telef olacaklar sanki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Sayın MeTePe, 7-8 yıllık soğanlı bitkilerimden bazılarını kaybettiğim halde, bu çetin kışı en rahat atlatan sümbül soğanlarım oldu.Tomurcukları daha yeni görünmeye başladı. Gördüklerime dayanarak söyleyebileceğim şey, benim olsalardı soğuk da olsa, hemen açık havaya alırdım. Sümbüllerin dikim zamanın sonbahar denilmesinin nedeni,ilkbaharda çiçeklerini görebilmeniz için. Sizinkiler tomurcuklu ise çiçeklerini görür ve koklarsınız. Henüz tomurcuk oluşturmamışlarsa sanırım seneyi beklemeniz gerekir.Her iki durumda da sümbüllerin dikilmesi gerekir. Düzenleyen Güzin Çakar : 18-03-2012 saat 13:12 Neden: paragraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Bu rizomlar Commelina Tuberosa 'ya ait. 3-4-5- aylarda dikim yapılacağını, 7-8-9 aylarda çiçekleneceği belirtiliyor. Dikim aralığı 8cm. dikim derinliği 5cm. Rizomların ne yönde dikeceğimi bilemedim. Doğru yönü söyler misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
[/IMG]Benim Ornithogalum dubium çok güzel çiçeklendi, artık çiçekleri bitmek üzere. Çiçekleri geçince ne yapmalıyım. Soğanı topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Onu kaybetmek istemiyorum. Bilgisi olan varsa paylaşır mı arkadaşlar? ![]() http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-532.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2012
|
bende sümbül, lale, çiğdem ve nergis ektim, balkonda bekliyorlar bakalım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2012
|
Teşekkür ederim cevap için. Yapraklar iyice kuruduktan sonra saksısıyla kaldırırım o zaman. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
|
![]() Merhaba arkadaslar, Soganli bitkiler konusunda fazla bilgim yok. Vakit buldukca arastirma yapiyorum ama aklima takilan birkac soru var. Eger cevaplayabilirseniz cok sevinecegim. 1) Bu yil bahce duzenlemem icin 10'nu gecik degisik cicek soganlari aldim ve onlari yerlerine dikmek istiyorum. Ama sebzelerde oldugu gibi son donlarin gecmesini beklemeliyim, soganlari dikmek icin? (Paketlerin arkasinda nisan-mayis gibi dikim yapilir onerisi var) 2) Soganli cicekler acip, bitki kuruduktan sonra soganlar sokulur, ileri seneler icin serin yerde saklanir deniyor ama ben bu islemleri hic yapmiyorum ve bahcemde her yil laleler, zambaklar cikiyor. Acaba bu normal midir? Yoksa bazi soganli cicekler kisa dayanikli midir? Ilginiz icin tesekkur ederim arkadaslar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2013
|
Arkadaşlar,Sümbüllerin Nisan ayında çiçeklenmesini istiyorum,bu durumda saksıya soğanları ne zaman ekmemi tavsiye edersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Soğanların tam ekim zamanlarındayız, bugünlerde hemen ekebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2013
|
Peki hemen başlayalım bakalım.Çok teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2013
|
Sayın Hira hanım, ben soğanlarımı diktim. Fakat galiba yanlış yerde "soğanlı bitkilerin depolanması saklanması" paylaştım. Ekim zamanı ve şekli yanlış mı soğanlar çürürmü? yorumlarınızı bekliyorum. Çünkü daha çok soğanım var böyle hazır bekleyen. Bahçem olmadığı için sadece saksıya dikebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
|
Mmerhaba geçen yıldan kalan lale ve nergis soğanlarıni diktim bu arada sanırım lalelerin minik minik yavruları da oluşmuş onları ne yapmam lazım. Meyve fidani diplerine eksem fidan ya da soganciklara bir zarari olur mu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu.
|
Geçen yıldan kalan dediğiniz (2012 de dikilmeyen soğanlar ise) işe yaramaz. Onların içleri geçmiştir, Bu yaz sökülmüş soğanlar şimdi dikilmelidir. Küçük yavrular ağaç altına veya başka yerlere dikilebilir, büyüyüp çiçek vermesi için 3-4 yıl bakım görmelidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Saksılarda nergis yetiştirenlere: http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1907.htm http://www.agaclar.net/forum/1228750-post1908.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Dün Şok marketlerden iki adet dahlia soğanı aldım. 2,95 tl. Üzerinde '1 adet' yazmasına rağmen içerisinde resimde eklediğim gibi bir sürü ince uzun puro gibi soğanlar var. Bunları koparıp ayrı ayrı diksem olmaz mı? Hepsini aynı yere diksem bir yumruk büyüklüğünde topan oluşturacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Sn. TCM, bilgim yok ama bence ayırmamalısınız. Bende gördüm fakat almadım. Nasıl ekeceğim hakkında en ufak bir bilgim ve fikrim yok. Tepesi aşağı ekerim falan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-02-2015
|
Merhaba bir süpermarketten aldığım Zambak vardı sonbahardı aldığımda. Çiçekleri açmak üzereydi.Çiçek açtı döktü yaprakları ve sapı kurudu. Bende okuduklarıma göre sapını 5-6 cm kalacak şekilde kestim acaba bitkim iyi mi? Şuan uzun zamandır hiç bir hareket yok sizce yanlış mı yaptım ? Kurtarabilirmiyim? Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Zambağın hangi cins olduğunu belirtmemişsiniz, lilium candidum'sa bu tarih itibarıyla yapraklanması gerekirdi, diğer Asiatic, Oriental türler ilkbaharla birlikte yapraklanıp yeşerecektir. Çiçeği bittikten çiçek sapı kurutuktan sonra Zambağınız topraktaysa sulamayınız (Sulanırsa çürür soğanı kaybedebilirsiniz) yağmur suları yeterli olur, saksıdaysa çok az nemlendirmek ya da saksıyı dışarıya yağmur göreceği bir yere koymak yeterli olur, yeşerdikten yapraklandıktan sonra havaların ısınmasıyla birlikte az ve dengeli bir şekilde sulamalara başlayabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bitki, bitkiler |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|