agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni131Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2008, 14:55   #1
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Lilium soğanı

http://agaclar.net/forum/attachment....4&d=1214576253

Çimlenen lilium tohumu

Name:  Zambak 3_5.jpg
Views: 150552
Size:  37.8 KB

Soğanlar ağustos ayında kumlu topraklara dikilir. Tohumlar ise yine aynı ayda soğuk seralarda kasalara ekilir. Oluşan fideler ancak 2–5 yıl sonra çiçek açabilir.
Ekolojik İstekleri
Ekolojik istekleri bakımından farklılıklar gösterir. Fakat genellikle iyi geçirgen topraklardan hoşlanırlar. Derin ve iyi işlenmiş, bahçe toprağında ya da nemli iyi geçirgen yanmış yaprak çürüntüsü ile karışık ve iri kumlu topraklarda iyi gelişir. Suya doymuş topraklara dayanamazlar. Doğal drenajın kötü olduğu yerlerde zambakların toprağını kabartmak ve yaprak çürüntüsü karıştırmak tavsiye edilir. Yarı gölgeli, hafif güneşli yerlerde iyi yetişirler. Zambakları saksı, küçük tekne ya da kasalara da dikmek mümkündür.
Peyzajda Kullanımı
Bahçe bordürleri ve grupların oluşturulmasında kullanılırlar.
Önemli Türleri
Lilium candidum (akzambak, mis zambak): Güney Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde doğal olarak bulunur. 90–150 cm boy yapabilir. Çiçekleri 6–20 adet, temiz beyaz renkli ve kokuludur. Haziran-temmuz aylarında çiçek açar. Yapraklarının küçük olanları sonbaharda rozet şeklinde diplerde oluşmaya başlar. Bunlar sapsız, şeridimsi uzun, 12–18 mm uzunluğunda ve 3,5–5 cm genişliğindedir.

Lilium candidum genel görünüşü

http://agaclar.net/forum/attachment....2&d=1213123316

Diğer büyük yapraklar ise ilkbaharda oluşur. Yaprak sayısı yüzü aşkın, karışık dizilişli,3–5 damarlıdır. Çiçek sürgününün orta kısmındaki yapraklar şeridimsi ve yukarı doğru küçülmeleri görülür.
L. candidumlar eski devrelerde kültüre alınmışlardır. Soğanları yayvan yumurta
şeklindedir. Önemli varyeteleri şunlardır:
Lilium candidum ‘Plene’ çiçekleri katmerlidir.
Lilium candidum ‘Peregrinum’, en fazla kültürü yapılan varyetedir.
Lilium candidum ‘Eximium’, çok güzel çiçekleri vardır.

L. candidumların varyeteleri

Name:  Zambak 3_7.jpg
Views: 126913
Size:  3.2 KB

Name:  Zambak 3_7-2.jpg
Views: 127004

Name:  Zambak 3_7-3.jpg
Views: 127437

Maviş ve dinozor beğendi.

Düzenleyen Lilium : 07-09-2009 saat 11:26
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2010, 21:02   #2
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Sn.Ayazkentli;
sizin çiçeğiniz Canna ,tüm yaz açar güneşi ve suyu çok sever.Boyu uzadıkça su ihtiyacı
artar ,bu sene bir tane ise seneye 3-5 tane olur

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 11:37   #3
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Galeri: 1
İsmi için teşekür ederim nurcan hanım.

Hemen yanlarında Dahlia'larım var. Yanılmıyorsam, sn. limon bahsetmişti -bu yıl tohumdan pek yetiştiremedim, favorim soğanlılar- diye. Ben'de benzer durumu yaşadım. Nerede ise 20'ye yakın çiçek türü tohumundan, sadece 4 tür'ü çimlendi, çimlenenlerden'de zinyaları kurutmayı başardım!

Topu topu 3 adet soğanlı ve yumrulu tür diktim (lale, dahlia ve bu canna'yı, hepsi oldu.

Düzenleyen ayazkentli : 16-02-2011 saat 16:22 Neden: Düzenleme.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2010, 22:58   #4
Ağaç Dostu

hozat's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2009
Galeri: 45
Sevgili Kharel,

Bence yanılıyorsunuz. Bu cevap, açıklama bekleyen arkadaşımızın yazdıklarına karşılık çok zarif bir ifade olmuş.

Sevgiler..

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 00:17   #5
Ağaç Dostu

Kharel's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2008
Elbette haklı olabilirsiniz. Ancak benzer bir cevapla ben de soru sormaktan çekinmeye başlamıştım. Saygılar.

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2012, 23:16   #6
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
+4 diye biliyorum ben. Sıfır derece buz hali. Yanlışım olabilir belki.

Dış ısıdan 2-3 derece farklı olur diye yazıyor bilgilerde.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2012, 08:44   #7
Ağaç Dostu

alacakaranlik's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 5
Sayın pria,
Gecen hafta istanbulda sıcaklıklar -4 -5 derece dolayındaydı ve dışarıda ıslanmış olan tüm saksılarım dondu. Tek avantajım dışarıda olan 500 saksının tamamına yakını baharlık soğan olmasıydı. Islanan saksılar - dereceleri gördüğünde donmaya başlarlar. İlave takviyeler ile ( yanmamış gübre gibi ) bu donma ısısını aşağıya çekebilme imkanınız var.

Saygılar

alacakaranlik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 01:39   #8
Ağaç Dostu

MeTePe's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2012
Sümbül soğanlarıyla ilgili yardımcı olabilecek kimse varsa sevinirim.

Eşim bir miktar satış saksısında sümbül soğanı almış. Bunlar yaklaşık 7-8 santim kadar filizlenmişler.

Şimdi okuduğum kadarıyla soğanların aslında sonbaharda dikilmesi gerekiyor. Ama benim elimdekiler zaten filizlenmiş soğanlar.

Ben bunları terastaki saksılarıma dikmek istiyorum. Ankara, malum bu dönemde biraz soğuk ve yağışlı oluyor. Geceleri sıfırın altına düşüyor. O yüzden, ne zaman terasa alacağımı bilemedim.

Ev içinde de biraz fazla sıcakta kalmış oluyorlar.

Teras saksılarım normal saksı değil! 50*70cm büyüklükte ve yaklaşık 50-60lt toprak alıyor.

Sonuç olarak, bu mevsim ve hava koşullarında terasa aktarmamda bir sakınca var mı? Mevcut saksıları çok küçük ve çok az miktarda toprak içeriyor. Biraz daha öyle kalırlarsa telef olacaklar sanki.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2012, 12:56   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-02-2011
Sayın MeTePe,
7-8 yıllık soğanlı bitkilerimden bazılarını kaybettiğim halde, bu çetin kışı en rahat atlatan sümbül soğanlarım oldu.Tomurcukları daha yeni görünmeye başladı. Gördüklerime dayanarak söyleyebileceğim şey, benim olsalardı soğuk da olsa, hemen açık havaya alırdım.

Sümbüllerin dikim zamanın sonbahar denilmesinin nedeni,ilkbaharda çiçeklerini görebilmeniz için. Sizinkiler tomurcuklu ise çiçeklerini görür ve koklarsınız. Henüz tomurcuk oluşturmamışlarsa sanırım seneyi beklemeniz gerekir.Her iki durumda da sümbüllerin dikilmesi gerekir.

Düzenleyen Güzin Çakar : 18-03-2012 saat 13:12 Neden: paragraf ekleme
Güzin Çakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 18:38   #10
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Bu rizomlar Commelina Tuberosa 'ya ait. 3-4-5- aylarda dikim yapılacağını, 7-8-9 aylarda çiçekleneceği belirtiliyor. Dikim aralığı 8cm. dikim derinliği 5cm. Rizomların ne yönde dikeceğimi bilemedim. Doğru yönü söyler misiniz?

Eklenen Resimler

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 18:59   #11
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Bu rizomlar Commelina Tuberosa 'ya ait. 3-4-5- aylarda dikim yapılacağını, 7-8-9 aylarda çiçekleneceği belirtiliyor. Dikim aralığı 8cm. dikim derinliği 5cm. Rizomların ne yönde dikeceğimi bilemedim. Doğru yönü söyler misiniz?
Bitkiyi tanımıyorum ama; Ranunculus a benziyor. Uzun kök benzeri saçaklar aşağı gelmeli ve büyüme noktasının üzerinde 5 cm toprak olmalı diye anlıyorum.

kolay gelsin.

jineop ve acemifüsun beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 21:46   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Sevgili Füsun, Kgursan Hocamız zaten yazmış ama şu kaynak da hocamız gibi der.
Sadece dikim aralığını 15-25 cm vermiş.

Eklenen Resimler

acemifüsun beğendi.
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2012, 08:43   #13
Ağaç Dostu

loveforlife's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2012
Galeri: 2
[/IMG]Benim Ornithogalum dubium çok güzel çiçeklendi, artık çiçekleri bitmek üzere. Çiçekleri geçince ne yapmalıyım. Soğanı topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Onu kaybetmek istemiyorum. Bilgisi olan varsa paylaşır mı arkadaşlar?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-532.jpg

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 20:19   #14
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife Mesajı Göster
[/IMG]Benim Ornithogalum dubium çok güzel çiçeklendi, artık çiçekleri bitmek üzere. Çiçekleri geçince ne yapmalıyım. Soğanı topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Onu kaybetmek istemiyorum. Bilgisi olan varsa paylaşır mı arkadaşlar?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-532.jpg
Orhangazi de bir arkadaşımız Kesme çiçek olarak ornithagalum yapıyor, bildiğim kadarıyla soğanları yazın söküp gölgede kurutuyor. Başka bilgim yok. kişinin adı Sami Aytı.

loveforlife beğendi.
Eski 09-12-2012, 15:59   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-12-2012
bende sümbül, lale, çiğdem ve nergis ektim, balkonda bekliyorlar bakalım...

sedatistanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2013, 08:33   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2012
Teşekkür ederim cevap için. Yapraklar iyice kuruduktan sonra saksısıyla kaldırırım o zaman.

cherry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2013, 15:14   #17
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2013
Arrow

Merhaba arkadaslar,

Soganli bitkiler konusunda fazla bilgim yok. Vakit buldukca arastirma yapiyorum ama aklima takilan birkac soru var. Eger cevaplayabilirseniz cok sevinecegim.

1) Bu yil bahce duzenlemem icin 10'nu gecik degisik cicek soganlari aldim ve onlari yerlerine dikmek istiyorum. Ama sebzelerde oldugu gibi son donlarin gecmesini beklemeliyim, soganlari dikmek icin? (Paketlerin arkasinda nisan-mayis gibi dikim yapilir onerisi var)

2) Soganli cicekler acip, bitki kuruduktan sonra soganlar sokulur, ileri seneler icin serin yerde saklanir deniyor ama ben bu islemleri hic yapmiyorum ve bahcemde her yil laleler, zambaklar cikiyor. Acaba bu normal midir? Yoksa bazi soganli cicekler kisa dayanikli midir?

Ilginiz icin tesekkur ederim arkadaslar.

zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2013, 20:04   #18
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zebra Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar,

Soganli bitkiler konusunda fazla bilgim yok. Vakit buldukca arastirma yapiyorum ama aklima takilan birkac soru var. Eger cevaplayabilirseniz cok sevinecegim.

1) Bu yil bahce duzenlemem icin 10'nu gecik degisik cicek soganlari aldim ve onlari yerlerine dikmek istiyorum. Ama sebzelerde oldugu gibi son donlarin gecmesini beklemeliyim, soganlari dikmek icin? (Paketlerin arkasinda nisan-mayis gibi dikim yapilir onerisi var)

2) Soganli cicekler acip, bitki kuruduktan sonra soganlar sokulur, ileri seneler icin serin yerde saklanir deniyor ama ben bu islemleri hic yapmiyorum ve bahcemde her yil laleler, zambaklar cikiyor. Acaba bu normal midir? Yoksa bazi soganli cicekler kisa dayanikli midir?

Ilginiz icin tesekkur ederim arkadaslar.
Yazın çiçek açan soğanlı bitkiler, Don lar geçtikten sonra dikilir, ama bazı soğanlılar (lale,sümbül, lilium vb) dondan zarar görmez, kış (soğuk) isterler bunları sökmeden bırakabilirsiniz, ama dahlia (yıldız) çiçeğinin soğanını kışın toprakta bırakırsanız donar.

zebra beğendi.
Eski 18-11-2013, 14:40   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-03-2013
Arkadaşlar,Sümbüllerin Nisan ayında çiçeklenmesini istiyorum,bu durumda saksıya soğanları ne zaman ekmemi tavsiye edersiniz?

hira beğendi.
doktor2005 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 14:52   #20
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doktor2005 Mesajı Göster
Arkadaşlar,Sümbüllerin
Nisan ayında çiçeklenmesini istiyorum,bu durumda saksıya soğanları ne
zaman ekmemi tavsiye edersiniz?
Soğanların tam ekim zamanlarındayız, bugünlerde hemen ekebilirsiniz.

doktor2005 beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 08:48   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Soğanların tam ekim zamanlarındayız, bugünlerde hemen ekebilirsiniz.
Peki hemen başlayalım bakalım.Çok teşekkürler

hira beğendi.
doktor2005 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 13:18   #22
Ağaçsever

Deryya's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2013
Sayın Hira hanım, ben soğanlarımı diktim. Fakat galiba yanlış yerde "soğanlı bitkilerin depolanması saklanması" paylaştım. Ekim zamanı ve şekli yanlış mı soğanlar çürürmü? yorumlarınızı bekliyorum. Çünkü daha çok soğanım var böyle hazır bekleyen. Bahçem olmadığı için sadece saksıya dikebilirim.

Deryya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 14:31   #23
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
Mmerhaba

geçen yıldan kalan lale ve nergis soğanlarıni diktim bu arada sanırım lalelerin minik minik yavruları da oluşmuş onları ne yapmam lazım. Meyve fidani diplerine eksem fidan ya da soganciklara bir zarari olur mu

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2013, 16:33   #24
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Mmerhaba

geçen yıldan kalan lale ve nergis soğanlarıni diktim bu arada sanırım lalelerin minik minik yavruları da oluşmuş onları ne yapmam lazım. Meyve fidani diplerine eksem fidan ya da soganciklara bir zarari olur mu
Geçen yıldan kalan dediğiniz (2012 de dikilmeyen soğanlar ise) işe yaramaz. Onların içleri geçmiştir, Bu yaz sökülmüş soğanlar şimdi dikilmelidir. Küçük yavrular ağaç altına veya başka yerlere dikilebilir, büyüyüp çiçek vermesi için 3-4 yıl bakım görmelidir.

Eski 11-12-2013, 13:10   #25
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Saksılarda nergis yetiştirenlere:

http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1907.htm

http://www.agaclar.net/forum/1228750-post1908.htm

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 08:38   #26
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Dün Şok marketlerden iki adet dahlia soğanı aldım. 2,95 tl. Üzerinde '1 adet' yazmasına rağmen içerisinde resimde eklediğim gibi bir sürü ince uzun puro gibi soğanlar var. Bunları koparıp ayrı ayrı diksem olmaz mı? Hepsini aynı yere diksem bir yumruk büyüklüğünde topan oluşturacak.

Eklenen Resimler

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 09:02   #27
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Sn. TCM, bilgim yok ama bence ayırmamalısınız. Bende gördüm fakat almadım. Nasıl ekeceğim hakkında en ufak bir bilgim ve fikrim yok. Tepesi aşağı ekerim falan

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 09:21   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-05-2007
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Sn. TCM, bilgim yok ama bence ayırmamalısınız. Bende gördüm fakat almadım. Nasıl ekeceğim hakkında en ufak bir bilgim ve fikrim yok. Tepesi aşağı ekerim falan
Sümbül sogani icin yazdiginiz bu Tepesi aşağı ekerim falan lafina ekleseniz de yazdigim bilgiyi Almanya Berlin Üniversitesi Bahce Bitkileri Hyazinthe üretiminde bulabilirsiniz. Yazdigim bundan önceki mesajin silinmesi ile de bu forumdaki paylasimin ne derece adil ve yararli oldugunu gördüm. Evet Yildiz cicegi bölünerek cogaltilir ama cicek gözü olmak kaydi ile .. Istediginiz Kadar silin.

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2015, 23:28   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-02-2015
Merhaba bir süpermarketten aldığım Zambak vardı sonbahardı aldığımda. Çiçekleri açmak üzereydi.Çiçek açtı döktü yaprakları ve sapı kurudu. Bende okuduklarıma göre sapını 5-6 cm kalacak şekilde kestim acaba bitkim iyi mi? Şuan uzun zamandır hiç bir hareket yok sizce yanlış mı yaptım ? Kurtarabilirmiyim? Teşekkürler

peyzajci22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2015, 12:27   #30
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Zambağın hangi cins olduğunu belirtmemişsiniz, lilium candidum'sa bu tarih itibarıyla yapraklanması gerekirdi, diğer Asiatic, Oriental türler ilkbaharla birlikte yapraklanıp yeşerecektir.

Çiçeği bittikten çiçek sapı kurutuktan sonra Zambağınız topraktaysa sulamayınız (Sulanırsa çürür soğanı kaybedebilirsiniz) yağmur suları yeterli olur, saksıdaysa çok az nemlendirmek ya da saksıyı dışarıya yağmur göreceği bir yere koymak yeterli olur, yeşerdikten yapraklandıktan sonra havaların ısınmasıyla birlikte az ve dengeli bir şekilde sulamalara başlayabilirsiniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
bitki, bitkiler

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025