View Single Post
Eski 24-01-2009, 13:05   #21
hocam100
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
DİKİM
Genellikle bahçenin herhangi bir yerine (güneşli, gölgeli. yarı gölgeli alanlar, bordürler. teraslar, çitlerin etrafı veya ağaç altlarına vb...) dikilebilirler. Boyları kısa olanları, önlerinde görüntülerini kapatacak herhangi bir engel olmaksızın, uzun boylu soğanları ise duvar Önlerine veya bordürlerin arka kısmınagelecek şekilde dikilmeleri önerilir.
Soğanların dikim derinlikleriyle ilgili uygulanan genel kural, soğanın boyunun iki katı derinliğe dikilmeleri gerektiğidir.Daha açıklayıcı olmak gerekirse.çapı 5 cm. ise yaklaşık 10 cm. derinliğe dikmeniz önerilmektedir. Dikim derinlikleri soğan paketleri üzerlerinde ayrıca belirtilmektedir. Sulanması zor **** imkansız olan bölgelerde dikim derinliği 13-15 cm e kadar çıkartılabilir. Böylede yağışlardan elde edilen suyun uzun süre bitki tarafından
kullanılması sağlanır .Lale soğanlarında Bir metrekare alana ortalama 90-100 adet soğan düşecek şekilde ayarlama yapılmalıdır.
Küçük çaplı çiçek soğanları, birbirlerine oldukça yakın, yaklaşık 10'ar cm. aralıklarla, daha büyük çaplı soğanlar ise yaklaşık 12-13 cm. aralıklarla dikilebilirler. Çok daha belirgin bir renk cümbüşü yaratmak istenilirse, soğanları daha yakın, hatta birbirlerine neredeyse değecek kadar yakın da dikebilirsiniz.
Bir mala veya soğan dikim aleti yardımıyla, toprakta uygun derinlikte çukur açtıktan sonra, büyüme tarafları yukarı gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Daha sonra delikler toprakla doldurulup hafifçe bastırılmalıdır. Eğer çok miktarda soğan dikilecekse, tüm dikim alanını önceden kazarak dikime hazırlamak çok daha pratiktir. Daha sonra, dikeceğiniz soğan veya yumruları, uygun derinliklere, birbirlerine uygun aralıklarla topraktaki yerlerine yerleştirebilir ve dikim yerinden çıkarttığınız toprakla üzerlerini örtebilirsiniz. Saksılı lale üretimi yapan işletmeler farklı boyutlarda saksı kullanmaktadır. Tekli, 3'lü, 51i dikim yapılmakla birlikte en fazla tekli dikim tercih edilmektedir. En ideal lale saksısı kare saksılara dikimdir. Kare saksı seçiminde 9cm eninde, 11 cm yüksekliğinde saksılar tercih edilir.Bu sayede gerek albeni sinin yüksek olması gerekse nakliye ve pazarlamadaki satış kolaylığı ile kare saksı en çok tercih edilendir.
DİKİMDEN SONRAKİ İŞLEMLER
Eğer yağmur yağmıyorsa, dikimden hemen sonra soğanlarınızı sulamanız önerilir. Soğanlar, ıslak toprakta daha çabuk kök oluşturacaklardır ki bu da bitkinin bundan sonraki gelişimi için çok önemlidir.
Soğanların çiçeklenmeye başlamalarına kadar olan süre boyunca yağacak olan kış ve ilkbahar yağmurları geri kalan su ihtiyacını gidereceklerdir. Ancak eğer kış aylarında kuru iklime sahip, yağışları az olan bir bölgede yaşıyorsanız, belirli aralıklarla sulamanız gerekecektir. Kısacası toprağın kurumasına izin verilmemelidir.
Çiçek soğanlarının su tüketimi özellikle çiçeklenme döneminde fazladır. Bu nedenle çiçeklenme öncesi ve sonrası döneme kadar toprak sık sık kontrol edilmeli ve sulanmalıdır. Çiçek soğanları serin ve soğuk iklimi seven bitkilerdir ve kesinlikle dondan zarar görmezler.Çiçek soğanlarını ev içerisinde pencere kenarlarında yetiştirmek istenildiği takdirde, dikim sonrası ön
soğutma (vernelizasyon) dediğimiz işleme tabi tutulması gerekir. Ön soğutma işlemi saksıya dikilen lale soğanları 10-12 hafta dışarıda bekletilmeli, sürgün uçları 10-12 cm boya geldiği zaman içeri alınmalıdır. Dikimden hemen sonra oda sıcaklığında (20 derece ve üzeri) muhafaza edilen lale soğanları strese girer ve çiçek açmaz. Saksılı lale yetiştiriciliğinde dikim yaptıktan hemen sonra seraya alınan çiçekler kesinlikle çiçek vermezler. Soğuklanma ihtiyacı giderilmelidir. Lalelerin soğuklanma ihtiyacı çeşitlere göre değişmektedir. Bitki Boyu 10-15 cm e kadar uzadığı, bitkilerin yeşil aksamının büyümeye başladığı dönem soğuklanma ihtiyacının bittiği dönemdir. Bu dönemde saksılar peryodlar halinde seraya alınmalı ve sera sıcaklığı 16 dereceyi geçmemelidir. Bu sayede saksılı lale satışının dönemi uzatılmış olur. Saksılı lale satışı Mart ayından Nisanın sonuna kadar devam eder.
GÜBRELEME
Soğanlı bitkiler kendi gıda rezervlerini bünyelerinde depolarlar. Eğer soğanları tek bir sezon için dikiyorsanız gübrelemeye gerek yoktur. Natüralize etmek istediğiniz soğanlar için (Toprak altında 2 yıldan fazla süre kalacak ise) çiçeklenme döneminden hemen sonra 8-8-8 NPK gübresi verilmelidir böylece bitki bir yıl sonraki besin ihtiyacını bünyesinde biriktirir. Lale soğanlarının dikim yapıldığı bölgelerde kesinlikle hayvan gübresi kullanılmamalıdır.
ÇİÇEKLENME BİTİMİ SONRASI İŞLEMLER
Çiçeklenme bittikten sonra bitki saplarında çiçek tohumları oluşmadan önce sap üstlerindeki çiçek tablası kırılmalıdır. Aksi halde çiçek soğanları tohuma kalkar ve toprak altında bulunan soğanlarını yeterli düzeyde büyütemez ve bir sonraki baharda daha küçük çiçekler açar. Yapraklar solmaya başladığında soğanları, yaprakları ile birlikte itinalı bir şekilde sökerek gölge, serin ve rutubetsiz bir yerde bir sonraki dikim mevsimine kadar bekletin. Çiçek soğanlarını muhafaza edeceğiniz sıcaklık 20 dereceyi geçmemeli ve havadar bir yer olmalı aksi takdirde soğanlar çürür **** bir sonraki yıl kaliteli çiçek vermezler.Park ve peyzaj alanlarında, ağaç altları, kuytu bölgelerde, sadece çiçek soğanları için ayrılmış bölgelerde lale soğanları çiçeklenme bitiminden sonra toprakta bırakılabilir, yıllarca toprak altında kalabilir çoğalarak her yıl çiçek açar.Yapılması gereken, çiçekler solduktan sonra bitki saplarının üstündeki çiçek başlarını kırın sonra sulamaya devam edin yaprakları kahverengileşip kurumaya solmaya başladığı zaman sulamayı kesin ve bir sonraki dikim mevsimine kadar sulamayın. Böylece bir sonraki baharlarda çoğalarak daha güçlü ve sağlıklı çiçekler elde edersiniz

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön