![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Rubro-vittanum ![]() Lilium martagon (martagon zambağı): Güney ve Orta Avrupa kökenlidir. Yazın açan çiçekleri çok farklı renklerde olabilir. Açık purpur-pembe, pembemsi –menekşe, şarap kırmızısı ve beyazdan koyu, akaju kestaneye kadar renkli olan renkleri geriye doğru ve çok kıvrıktır. Tomurcukları tüylüdür. 100–180 cm boylu sakı üzerinde birçok sarkık çiçek taşır. Lilium martagon bitkisinin genel görünüşü ![]() Yarı gölge yerlere dikilirler. Bahçede kullanılan en güzel zambaklardır. Değişik çeşitleri vardır. Bunlardan birkaç tanesi şunlardır: Lilium martagon ‘Album’ çeşidinin çiçekleri beyaz renkli ve en güzel zambaklardan biridir. Lilium martagon ‘Cattaniae’, Dalmaçya ve Balkanlar’da yetişen bu çeşidin renkleri koyu akaju ve parlaktır. Genellikle bezemede kullanılır. Lilium martagon ‘Sanquinea-purpureum’, çeşidinin renkleri altın sarısı ve lekelidir. Album ![]() Cattaniae ![]() Lilium pyrenaicum (Pirene zambağı): Pirene kökenlidir. Yazın açan çiçekleri limon sarısı ve siyah beneklidir. Kenarları kırmızı-turuncu, petallari ise dar açılı ve kıvrıktır. 75 cm uzunluğunda ve yapraklı sak üzerinde bol sayıda çiçek taşır. Lilium pyrenaicum genel görünüş ![]() Mayıs-haziran aylarında çiçek açar ve en kolay yetiştirilen çeşittir. Bol ışıkta ve hafif gölgede yetişir. Çok kokulusu vardır. Fakat bazılarının kokusu nahoş ve keskindir. Rubrum çeşidi, oldukça narin bir formdur. Çiçekler kırmızı, turuncu renklidir. Fakat ana türe göre daha dayanıklı ve avantajlıdır. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar Önemli hastalıkları virüs, yaş çürüklük ve yaprak lekesi; zararlıları ise thripsler, yaprak bitleri ve unlu bitlerdir. Kaynak :http://www.megep.meb.gov.tr Düzenleyen Lilium : 07-09-2009 saat 11:28 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
izmir den 3 adet ters lale soğanı almıştım çok merak ediyordum büyük bir saksıya diktim sadece yağmur suladı onu 2 ay oluyor büyük soğan çürümüş ama yanından yeşil bir sürgün veriyor yağan yağmurlar mı çürüttü acil yardıma ihtiyacım var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
-
Giriş Tarihi: 07-07-2010
|
bugün itibariyle soğanlarımı diktim. kilere koydum. çünkü orası daha serin. sizce balkona mı almalıyım? balkonum kapalı ve sıcak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
Haklı olabilirsiniz sayın Lilium ama üslubunuz bence de şevk kırıcı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Laleri, karşı cephe'de ki duvarın önüne (incir ağacı ve direk arasına) bir kırmızı, bir beyaz olacak şekilde ektim. Ayrıca artanları, teneke'den yaptığım uzun saksı'ya ektim. (tenekeler ve variller, işimin bir parçası olduğu için, bulmak'ta zorlanmıyor ve genellikle, saksı niyetine onları kullanıyorum). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Su sıfır dercede donmaya başlar bildiğimiz üzere.. Ama ıslak saksı toprağı eksi kaç derecelerde donmaya başlar acaba; deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim.. Ben ıslak saksı toprağının, hele içinde yanmış hayvan gübresi falan da varsa eksi 8-10 derecelerde ancak donacağını düşünüyorum.. Düzenleyen pria : 25-01-2012 saat 23:52 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2012
|
Sayın gçakar, Yanıtınız için teşekkür ederim. Ben onları hemen terasa alayım o zaman. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Sayın MeTePe, Merak ederek Ankara'da gece sıcaklıklarına baktım.Bu gece en düşük -2 olacakmış. Biz en düşük -5-6 gördük, ve dayandılar. Sizinkiler için, yapraklarda sıcağa alıştıkları için bozulma olabilir ama soğanları zarar görmez diye düşünüyorum. Saksıların altında su kalmamasına dikkat ediniz. (Galiba soğanlarınız donarsa sorumlusu ben olacağım. Şimdiden bilmemde yarar var.Eğer bir terslik olursa size kaç tane sümbül soğanı borcum olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2012
|
Alıntı:
![]() Ancak bir kaç gündür bakmamıştım... Sümbüller el kadar saksılarda çiçeklenmişler bile... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu.
|
Sümbüller dikildikleri zaman Çiçek soğanın içinde hazır olur, ve kökleri suyu gördüğü zaman (1 çay bardağı içinde bile) soğan çiçeklerini açar,içindeki çiçeği dışarı çıkarır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-12-2011
|
Bende bir kaç ay önce aldığım sümbüllerimin daha alldığımda çiçekleri kurumuştu.Oysa şimdi yorumlara bakıyorumda laleler gibi yeni yeni çıkması gerekiyormuş.Benimkilerin yaprakları kurumaya başladı bile zmansız ekmişler ve çiçek açtırmak için herşeyi yapmış olmalılar çiçeklerini görmek isterdim ama artık seneye ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıldan kalan ve acemi olduğum için iyi muhafaza edemediğim sümbül ve lâle soğanları vardı, bu yıl kalanları saksılara kış ortasında gömmüş ve onlara son ana kadar bir şans vermek istemiştim. Pek umut yok gibi görünüyordu, hatta birkaç kez soğanları çıkarıp baktım, çürüyen, kuruyan kısımlarını temizleyip tekrar gömdüm. Son bir haftadır başlayan yağmurları fırsat bilip yağmur suyu depoluyorum bir yandan da çiçeklerimi bu suyla suluyorum. Mucize gibi çürüyecekler gözüyle baktığım soğanlı bitkilerim baş vermeye başladılar. ![]() Ben kesinlikle bunu yağmur suyuna bağlıyorum, sümbül ve lâlelerimin çiçek açmalarını beklemiyorum zaten artık da soğanları yazı sağlam atlatırlarsa bana yeter. ![]() Ektiğim tohumların çimlenmeleri hızlandı. İlkbahar yağmurları gerçekten hayat suyu bence. Bu yıl biriktirdiğim bütün su şişelerine yağmur suyu depolayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2012
|
geçen hafta saksılara sümbül soğanı ektim burada soğanın 1,5 katı derinliğe ekin yazıyor internette yaptığım araştırmada da soğanların bir kısmı toprağın dışında..yanlış bir şey yaptım sanırım yardımcı olabilir misiniz? benim soğanlar saksının orta kısmının biraz altında ekili.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sümbül soğanı ekme şekliniz doğrudur. Bence yerinden hiç oynatmayın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
|
1 / 5 olmasın ? Belkide yazım yanlışıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Merhaba, Elimde Hollanda'dan gelen 10 adet lale soganım var. Eylül'den itibaren dikim zamanı olarak işaretlenmiş üzerinde.. Ayrıca 10 cm aralıklarla ve 10 cm derinliğe dikilmesi yönünde işaretlenmiş. ![]() Yer darlıgı sebebi ile saksıya dikim yapmak istiyorum. Elimde bu pencere önü saksılardan var ancak saksı derinliği 13 -15 cm civarında. Kök gelişimi için uygun olur mu, bilemiyorum. 10 ad soganı aralıklarla bu saksıya dikmek güzel görüntü verir diye düşünüyorum?? ![]() Bir de bu seçeneğim var; Derin ancak fazla genis olmayan bir saksı.. Bu saksıda hepsi birarada öbek öbek güzel görüneceğini düşünüyorum ancak soganların verimi ve büyümesi açısından nasıl değerlendirirsiniz ?? ![]() Son bir soru; İlk kez lale soganı dikeceğim. İzlediğim video ve okudugum yerlerde her bölgeye göre farklı bir yöntem belirtilmiş. İstanbul için topragın ne kadar altına dikim yapılmalı. Ayrıca bu konunun ilk sayfasında "saksıda lale yetiştirmenin" yanlış bir karar olmasından bahsedilmiş.. Yorumlarınızı rica ediyorum, tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-08-2008
|
tavsiyeniz için teşekkür ederim sayın kgursan.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-04-2014
|
selamlar.. 1 0cak ta diktiğim soğanlılardan sadece Süsen(İris) soğanları baş gösterdi. Diğerlerinde tık yok. Acaba korkulan mı oldu ki yoksa erken mi ? Korkulan dediğim çoğumuzun başına geldiği gibi don mu vurdu yoksa? Nasıl anlarım sonucu? Fikirlerinizle yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz türleri kolay kolay don vurmaz, en büyük zararı göllenen su yapar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
Adi uzerinde soganli bitki dedigimiz bu nadide bitkileri gordugum kadariyla herkes sogandan yetistiriyor. Ucuz olmasi sebebiyle internetten ali ex... adli siteden lale siparisi verdim. Fakat sonrasinda bunlarin sogan degil tohum oldugunu anladim. Ve suanda bu tohumlari nasil laleye donustururum diye kara kara dusunmeye basladim. Okudugum bir yazida tohumun cicek acmasi 3 ile 5 yili bulur diye bir yazi goruncede , arastirmalari biraktim. Simdi sorum; tohumdan lale ya da diger soganli bitkileri yetistiren kisiler varmi? Sizlerin tavsiyeleri ne olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Tohumdan yetiştirmek için: 1. yıl tohumları ekeceksiniz, minik bir bitki oluşur.1 yıl bakımını yapacaksınız, sezonun sonunda (yaz başında)yaprağı kuruyunca sökecek siniz, minik bir soğan elde edeceksiniz 2. Bu minik soğanı/soğanları tekrar dikeceksiniz, bir yıl daha bakımını yapacaksınız biraz daha irice soğanlar elde edeceksiniz, 3. İrice soğanları sonbaharda tekrar dikeceksiniz, 1 yıl daha bakımını yapacaksınız minik çiçekler veren bitkiler elde edeceksiniz, sezon içinde bu ne idüğü belirsiz çiçeklerden seçmeler yapacaksınız, 4. kendinizce seçtiğiniz bireyleri tekrar dikimini yapacaksınız çiçek verecek boyutta iri (çevresi 8/10 cm) soğanlar elde edeceksiniz . 5.Bu soğanları da ertesi yıl bahçenize /saksınıza dikerek karmaşık renkli ve karmaşık boylu, hastalıklara dayanıklı/dayanıksız laleler elde edeceksiniz. Hepsi bu. Tabi ticari olarak bunları kimse almayacak. çünkü ne olduğu belirsiz tipler olacak. Arada şansınız var ise ektiğiniz 500 tohumdan belki 1-5 güzel tip çıkabilir. Bu tipleri de soğanlarından çoğaltarak kullanacaksınız. hepsi bu kadar. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
Alıntı:
Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler kgursan. Pekala yurt icinde veya yurt disinda bildiginiz uygun fiyatli ve kaliteli soganli bitki saticilari varmi dir? Tekrardan tesekkurler.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Ancak ifadeniz "soğanlı bitki" çok genel bir kavram. Soğanlı bitki deyimi içinde onlarca tür var (Lale, sümbül, lilium, nergiz,amarylles, vb. ) Ağaçlar netin alışveriş sayfasına da göz atın. kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-10-2015
|
![]() Merhaba arkadaşlar. Yazın saksıda aldığım ZAMBAK çiçeğim,çiçekleri solduktan sonra tohum verdi. Şuanda dallarındaki yapraklar sararıp,dökülüyor. Ne zaman budaya bilirim? Budarsam yeniden dallanır mı? Lütfen bana bunun hakkında bilgi veriniz. Çiçeğimin son hali bu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2014
|
Hocam100' ün bulunduğu yerdeki iklim yalnız Isparta ili ile aynı o bölgeye çoktan son bahar geldi gündüzle 25 dereceyi geçmesi imkansız. Antalya da halen 30 derece üstü. bendeki soğanlar duruyor yeşeren olmadı bulundurduğunuz ortamda nemden etkilendiyse doğal olarak filizlenmiştir. kurutma işi için özellikle poyraz hava seçilip işlem yapmakta fayda var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Eğer sulanmışsa kök çıkarıyor.Sulanmamışsa ilk yağmurlarda kökleniyor.Kurutmanıza gerek yok.Öylece dursun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bitki, bitkiler |
|
|