agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni131Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-03-2009, 21:01   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-10-2007
Benim de saksıda dikili lalelerim, sümbüllerim, çiğdemlerim, nergislerim var. Sümbüllerim 1 ay önce açtı, artık çiçeklerini kestim vazomu süslüyorlar hala.. (1 aydır çiçekleri duruyor ) Nergislerimin hepsi açmadı, sıra sıra açıyorlar açmaya devam ediyorlar. Çiğdemler de öyle.. Laleler ise henüz beklemede. Tomurcuklarını bile göstermediler daha, ama gelişimleri güzel gidiyor.

Sümbüllerim geçen sene de vardı. Düzgün sulandığı takdirde toprağın koruyucu ve "daha doğal" olduğunu düşünüyorum. Topraktan çıkarmadım ama yeşil yaprakları kuruyunca sulamayı kestim ve serin bir yere kaldırdım. Bu sene kasımda yeni sümbül soğanları ekleyerek kasımda sulamaya başladım.. Bu sene diğerleri için de aynısını yapmayı düşünüyorum. (Yani yeşil yaprakları bitince sulamayı kesip kaldırmak) Eğer bu şekilde yaparsam, gene de soğanlarını sökmem gerekir mi? (Laleleri mesela?) Ve eğer sökülmeyecekse, fungusit uygulaması gerekir mi? Gerekirse nasıl yapacağım... Sulandırıp toprağa vermek yoluyla mı?

Bu sene frezya soğanları aldım. Yazlık soğanları da deneyeceğim.. Frezyayı da topraktan çıkarmak şart mı yoksa onda da benzer şekilde sulamayı kesmek sureti ile muhafaza etme şansı var mı?

Bir sorum daha olacak. Soğanlı bitkiler insanda bir tutku gibi. Çeşitleri arttırmak istiyor insan. Bu sene bulabilirsem (umarım bulurum) safran ve kardelen soğanları da katmak istiyorum aileye. Diğer başlıklarda da sordum gerçi ama bulabileceğim yerler konusunda öneriniz olabilir mi?

Teşekkürler.

yeşillim beğendi.
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2009, 22:01   #2
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
LALELERDE SOĞAN ÜRETİMİ

Laleler,yavru soğanlarla, çevre uzunluğu 7-10 cm olan soğanlarla üretilirler.11-12 cm çevre uzunluğuna erişmiş soğanlar, artık satışa gelmiş soğanlardır. 12 cm nin üzerindeki soğanlara “Topper” denir.
Yavru soğanlardan satışa gelebilen soğan elde edebilmek için en azından 2-3 yıl üretmek gerekir.Eğer bunu tohumdan yapacak olursak 5 yıl gereklidir.

Bu soğanların üretimi ; kumlu topraklardan tınlı topraklara kadar değişen topraklarda yapılır. Yavru soğanlar ekim başından kasım ortasına kadar 8-10 cm derine diklirler.(Avrupa da makinayla, bizde elle yapılır.) Nisan - Mayıs ayına kadar toprakta kalır.Soğan kabuğunun açık rengi kahverengiye dönüşmeye başladığı anda sökülmeye hazır vaziyete gelimiş, diğer bir ifadeyle de çiçek taslağı oluşturmaya başlayabilecek durumdadır. Daha önceden söküm yapılırsa ertesi sene çiçeğin kalitesiz olacağına işarettir.(Son üretim yılında)

Sökülme zamanı ; henüz soğan çiçek taslağı oluşturmaya başlayacak duruma gelmiş, ama başlamamış olmalı. Bu durumdaki soğanlar depoya alınırlar. Depolama sırasında soğanın içerisinde önce yaprak taslakları, sonra çiçek taslağı oluşumu başlar. Daha sonra çiçeğin üç yaprağı oluşur. Arkasından iç çiçeğin yaprağı oluşur. Sonradan 3 dış erkek organ taslak oluşur. Sonra üç iç erkek organ taslağı oluşur. En son safhada da Üç parçalı" 1 dişi organ yaslağı oluşumu gerçekleşir.

Toprak Nasıl Olmalıdır;

Her yıl toprağın değiştirilmesinde yarar vardır. Kumlu tınlı topraklarda pH 6,5 olursa iyi gelişir.Toprak dezenfekte edilmelidir.

Yukarıda birinci mesajda da konu ile ilgili bilgiler bulabilirsin.

Düzenleyen Lilium : 13-03-2009 saat 00:03
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2009, 22:52   #3
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
. Bu sene diğerleri için de aynısını yapmayı düşünüyorum. (Yani yeşil yaprakları bitince sulamayı kesip kaldırmak) Eğer bu şekilde yaparsam, gene de soğanlarını sökmem gerekir mi? (Laleleri mesela?) Ve eğer sökülmeyecekse, fungusit uygulaması gerekir mi? Gerekirse nasıl yapacağım... Sulandırıp toprağa vermek yoluyla mı?

Bu sene frezya soğanları aldım. Yazlık soğanları da deneyeceğim.. Frezyayı da topraktan çıkarmak şart mı yoksa onda da benzer şekilde sulamayı kesmek sureti ile muhafaza etme şansı var mı?

Bir sorum daha olacak. Soğanlı bitkiler insanda bir tutku gibi. Çeşitleri arttırmak istiyor insan. Bu sene bulabilirsem (umarım bulurum) safran ve kardelen soğanları da katmak istiyorum aileye. Diğer başlıklarda da sordum gerçi ama bulabileceğim yerler konusunda öneriniz olabilir mi?

Teşekkürler.
Sn kaktüs., Laleler saksıda ise ve sökmezseniz yavruları ile birlikte kalabalık olur yeni bitkiler yeterince beslenemez. Normali yapraklar sarardıktan sonra söküp, serin bir yerde kurutup, ayırıp boylandırıp yeniden dikmektir.

Frezya için de aynı şeyler geçerlidir. ayrıca frezya Marmara bölgesi ve daha soğuk yerlerde kışın dışarıda kalmaz. Donar.

Toprakta bırakılan soğanlar için toprağı ilaçlamak akılcı bir yöntem değildir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
bitki, bitkiler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025