![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
|
Mmerhaba geçen yıldan kalan lale ve nergis soğanlarıni diktim bu arada sanırım lalelerin minik minik yavruları da oluşmuş onları ne yapmam lazım. Meyve fidani diplerine eksem fidan ya da soganciklara bir zarari olur mu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
|
Geçen yıldan kalan dediğiniz (2012 de dikilmeyen soğanlar ise) işe yaramaz. Onların içleri geçmiştir, Bu yaz sökülmüş soğanlar şimdi dikilmelidir. Küçük yavrular ağaç altına veya başka yerlere dikilebilir, büyüyüp çiçek vermesi için 3-4 yıl bakım görmelidir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Saksılarda nergis yetiştirenlere: http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1907.htm http://www.agaclar.net/forum/1228750-post1908.htm |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Dün Şok marketlerden iki adet dahlia soğanı aldım. 2,95 tl. Üzerinde '1 adet' yazmasına rağmen içerisinde resimde eklediğim gibi bir sürü ince uzun puro gibi soğanlar var. Bunları koparıp ayrı ayrı diksem olmaz mı? Hepsini aynı yere diksem bir yumruk büyüklüğünde topan oluşturacak. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Sn. TCM, bilgim yok ama bence ayırmamalısınız. Bende gördüm fakat almadım. Nasıl ekeceğim hakkında en ufak bir bilgim ve fikrim yok. Tepesi aşağı ekerim falan ![]() |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ekleseniz de yazdigim bilgiyi Almanya Berlin Üniversitesi Bahce Bitkileri Hyazinthe üretiminde bulabilirsiniz. Yazdigim bundan önceki mesajin silinmesi ile de bu forumdaki paylasimin ne derece adil ve yararli oldugunu gördüm. Evet Yildiz cicegi bölünerek cogaltilir ama cicek gözü olmak kaydi ile .. Istediginiz Kadar silin. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-02-2015
|
Merhaba bir süpermarketten aldığım Zambak vardı sonbahardı aldığımda. Çiçekleri açmak üzereydi.Çiçek açtı döktü yaprakları ve sapı kurudu. Bende okuduklarıma göre sapını 5-6 cm kalacak şekilde kestim acaba bitkim iyi mi? Şuan uzun zamandır hiç bir hareket yok sizce yanlış mı yaptım ? Kurtarabilirmiyim? Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Zambağın hangi cins olduğunu belirtmemişsiniz, lilium candidum'sa bu tarih itibarıyla yapraklanması gerekirdi, diğer Asiatic, Oriental türler ilkbaharla birlikte yapraklanıp yeşerecektir. Çiçeği bittikten çiçek sapı kurutuktan sonra Zambağınız topraktaysa sulamayınız (Sulanırsa çürür soğanı kaybedebilirsiniz) yağmur suları yeterli olur, saksıdaysa çok az nemlendirmek ya da saksıyı dışarıya yağmur göreceği bir yere koymak yeterli olur, yeşerdikten yapraklandıktan sonra havaların ısınmasıyla birlikte az ve dengeli bir şekilde sulamalara başlayabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2014
|
sayın aleydi öncelikle bana soru yanıtlama şansınızı verdiğiniz için çok teşekkürler ![]() Ben öncelikle şunu söyleyeyim benim dikim şeklim toprağın halan işleye bilir durumda olduğu 15 derecenin altına yeni düştüğü zamnlarda dikim yapıyorum . tabi bu dikim yapılacak bitkiye göre de değişim gösteriyor belki yer ve bitkinizi söylerseniz biraz daha detaylandıra bilirim |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
|
Lale, sümbül, gladyör,yıldız, nergis, lilium,frezya benim soğanlı çiçeklerim bunlar. Umuttuklarım olabilir . Aslında onlarca ektim. Bu yıl o kadar çok yağmur yağdı ki ,sanırım yağmurdan çürüdüler. Şuan yan bahçede , ekili durumdalar. Kalıcı yerlerine ne zaman almalıyım. Lale soğanları sökülmediğinde, aşağılara indiği söyleniyor. Sümbüller toprakta daha iyi geliştiler, nergislerde.Söktüğümde düzgün saklayamadım. Hep toprakta kalmalarında bir sakınca var mı? teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
tamamdır hemen başlayalım inşallah yarar sağlarım öncelikle yaz ve kış soğanları olarak inceleyelim .lale sümbül nergis gibi türler soğuğa dayanıklı ve soğuk seven türlerdir . bu türlerde en önemli sorun benimde yaşadığım kışın çok yağış aldığından toprak drenajı ,kışın fazla yağmur birikmesinden soğanlarımız çürüyor malesef bu en büyük sorunlardan birtanesidir bunun için toprak iyi havalandırılmalı dikim zamanı gelmeden tabi sonra kum ve çaçıllarla geçirgenliği artıran içerikli malzemelerle toprak karıştırıla bilir. Gerekirse dikimden önce bir daha kazılıp ertesi gün dikin çok faydası olacaktır.toprakta bıraktıklar gibi bir sorun ben şöyle söyleyeyim toprak çok güzel bir muhafaza sağlar ancak doğal bitkiyi doğal ortamında iken bizler bunu bir saksıda yapamayız o yüzden ben söküp saklamayı tercih ederim. Zamnında sökülen kurutulan ve gölge serin ve havadar bir oratamda dikimi bekleyen soğana hiç bir şey olmaz diyorum . zamanında sökülme yaprakları kuruduktan sonra ****** , dikimdedi soğuk demişsiniz soğuk bölgelerde erken dikim yapa bilirsiniz kökleri soğukta fazala gelişemez çünkü geç dikerseniz. ama zamanında dikilen soğan kök yapısını tamamlar ve artık soğuk ona zarar değil çiçek kalitesini etkileyen güzel bir faktör olur ![]() yaz soğanlarındanda kısaca bahsedeyim bunların dikim zamanı daha uzun bir periyot ilk bahar başında çimlendirilip sıcak havalarda sığarı şaşırtıp kolayca yetişe bilir .bu yazlıklardada önemli husu bazıları kışı toprakta geçiremez sökülmesi gerekmektedir .kışlık soğanlar kalsada olur çürüme ve bir zararlı etkisi olmadığı takdirde buda sağlıklı bir yöntemdir ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2015
|
Merhaba sumbul frezya safran nergis soganlarimi 7 eylulde diktim.balkonda duruyorlar.kurudukca suluyorum.dogrumu yapiyorum.hiç yeserme filiz yok.bilgi verirmisiniz lutfen |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Eğer sulamayı kesecekseniz soğanlarınızın birini çıkarıp kök salıp salmadıklarına bakmanızı öneririm. Köklenme başlamış ise sulamaya devam edersiniz, bir ara filizlenirler. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
|
Evet sicaklardan dolayi surekli kurudu topragi sık suladim.koklenme olmamissa cikarsammi topraktan acaba koklenme olani serin biyere kaldirayim olurmu sizce |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben Müşkülümü bu yaz topraktan çıkarmamıştım filizlemişler. Diğer sonbaharda dikilen soğanlı bitkiler için de Eylül dikimi uygun olabilir, sadece tahminim böyle. Soğanları satın aldığınız Sn. hocam100 de dikin diye yazmışsa Eylül erken sayılmaz diye düşünüyorum... |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Sulamayı çok yapmayın mümkün ise sulamayın.Kök gelişimi havaların soğumaya başladığı zaman olur.Su verince kök yapar.Daha erken.Sadece lilium , safran , göç göç sulama yapılabilir. Diğerleri su istemez.Toprakta dursun ama su vermeyin. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2014
|
Aynı ildeyiz yani ANTALYA bendede envai çeşit soğan var ama çok erken dikmişsin çürüyenlerin olması muhtemel. ekim sonundan kasımın 20 sine kadar olan aralıkta dikmen lazımdı çünkü bu bölge aşırı sıcak son bahar soğanları hava sıcaklığı 24 derecelerde seyreden havada dikeceksin. bu sene havaların normalden 7 derece civarı daha yüksek olması nedeni ile eğer serinleme olmaz ise bu sene aralığa kayar mı diye düşünmüyor değilim. halen gece dışarıda uyuyabilmekteysen daha çok zaman var geçen sene bu vakitte dışarıda örtü olmadan uyumak çok zordu ekim ayı bile normalden 6 derece sıcak geçecek deniyor. inşallah aceleciliğin bedeli olarak kayıplarınız olmaz ve hiç sulamayın ilk yağmur düşene kadar zararın neresinden dönsen kar. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Türü nedir? ( lale,nergis,muscari...vs) |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
|
Toprakla buluşturmuş iseniz soğanları sorun olacağını zannetmiyorum. Zaten toprakta olanlar daha erken çıkmaya başlıyorlar. Doğal olarak doğada olan soğanlı türler çoktan filizlenip , topraktan çıkmaya başladılar bile. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kgursan öncelikle nasılsınız ? Umarım hersey yolundadır. Benimde bir sorum olacak.Sonbaharda marketteki muhtelif lale ve nergis soğanlarından almıştım. Evle ofis arasında koşuştururken soğanları poşeti ile birlikte kaybettim. Tam ümidi kesmişken geçen hafta ofiste buldum. Şimdi bu soğanları önümüzdeki sezona kadar nasıl saklayabilirim. Toprağa mı ekmeli yoksa serin bir yerde muhafaza mı etmeliyim. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sayın kgursan, benim sümbül, lale, muskarilerimin bütün yaprakları kurudu. Genelde topraktan çıkartmıyordum, fakat bu sene çıkartmam gerekiyor. Siz de yazın muhafaza edilmez demişsiniz. Zaten pek bilmiyorum, şimdi iyice aklım karıştı. Yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Değerli dostlar; Ben lale,nergiz,sümbül,kardelen,ters lale soğanlarından aldım ve bunları hepsini aynı anda açıklamalarına göre saksılara diktim, aralıklı diksem çiçeklenme aralıkları farklı olurmu acaba?. Sevgilerimle, |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-09-2009
|
Arkadaşlar bir kaç gün önce sümbül soğanlarımı diktim,ama doğru yapabildiğimden emin değilim.İlk kez soğanlı çiçek diktim.Geçen yıl almıştım.Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.Sevgiler. ![]() |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Örneğin: Lale soğanında çiçek taslağı oluşumu yaz boyunca depolarda yaptırılıp, Ekim ayında dikilirse (5 oC laleleri) 30-45 gün sonra(Kasım-Aralık) çiçek açar. Normal şekilde soğanlar Ekim ayında dikilirlerse Nisan da çiçek açar. |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çiçekleri geçmek üzere olan bir bitkinin yaprakları sararmaz, çiçekleri geçtikten belli bir dönem sonra sararabilir, Eğer çiçek döneminde sararma başlamışsa bir sorun var demektir. Bu sorunun nedenleri çoktur. En büyük ihtimal fazla sulama. Yaprak sararma döneminden sonra suyunu azaltın hatta hiç vermeyin. Taki bir sonraki yeşerme dönemi yaklaşınca hafif hafif nemlendiriniz. Başlıkta daha başka türler ilede yararlanabileceğiniz bilgiler var. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Başıma gelince hemen yazayım, biraz yüzlek ekmiş olduğum amarilsy leri sümüklü böcekler bırakın uçlarını soğanlarının içlerini bile yimişler, bahçede yerde soğanlarınız yüzlek ektiyseniz hemen kontrol ediniz ve ya tedbirlerinizi alınız. Varsa etrafına biraz kül serpiniz. Aynı şekilde liliumları da çok severler, dönem itibarı ile en büyük zararlıdır. http://site.mynet.com/beyazzambaklil...itelet/id3.htm |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bitki, bitkiler |
|
|