![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok büyük bir sornum var. Ekim ayında birçok soğanlı çiçek aldım. (Lale, fressia, sparaxis, nergis, dafodil ( iri nergis), ranunculus v.s.) yaklaşık bir hafta boyunca onların dikimi ile uğraştım. Sulanmalarına dkkat ettim. Fressialar oldukça güzel gelişerek şu anda tomurcuklar oluşturdu. Yakında bol bol çiçek bekliyorum. Bugün havanın güneşli olduğu bir sırada bahçeye çıktım yakından baktığımda bir de ne göreyim çiçeklerin birçoğu topraktan uçlarını göstermiş hatta nergislerden bazıları çiçeklenmiş, daffodiller tomurcuklanmış ama bazılarının toprakları inanılmaz taş gibi, eşelemeyi denedim başaramadım. bazılarınınkiler ise su içinde hatta yosun tutnuş. Sanırım toprakta bir sorun var. "Bunca zaman niye farketmedim" diye kendime de kızdım. Şimdi bu soğanları topraktan çıkarıp torfa diksem olur mu? Ne yapmam gerekiyor, moralim çok bozuk. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahçenizin bir kısmı kuru ise bir kısmında göllenen yermi var? pek anlıyamadım. Anladığım gibi ise, bu suyu ark yapıp akıtınız, ark yapma şansınız yoksa en son çare soğanları alınız, yoksa hepsi çürürler. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Lillium; ben soğanlı çiçekleri bahçeme değil ayrı ayrı saksılara dikmiştim. Soğanlı çiçekleri daha önce de yetiştirmiştim. Geçen yıl soğanları torfa diktiğim için kedilerim onları sürekli eşelemiş ve beni çok sıkıntıya sokmuşlardı. Buna rağmen yine de çok güzel çiçeklerim olmuştu. Bunu düşünerek bu yıl saksılara bahçe toprağı kullandım. Ancak bahçemdeki mevcut toprağı kullanmak yerine kum, gübre ve bahçe toprağı karışımı tamamen yeni bir toprak almıştım. Sanırım bu yeni toprak kötü idi. Bahçemde otomatik sulama sistemi var kış mevsimi gelince zaman zaman yağmur yağdığı için sistemi kontrollü olarak açıyoruz. Saksıları eşelerken aralarda çürüyenleri ayırdım çıkardım ama tomucuklanan çiçekler de var, bu aşamada onları ayırıp tekrar dikersem onlara bir zarar verirmiyim. İlginiz için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Lilium benim de soğanlı bitkilerle ilgili en önemli sorunum sulama ile ilgili. Yeni diktiğimiz bir soğanı ne şekilde sulamalıyız ki, çürütmeyelim veya kurutmayalım. Benim pencere önündeki veya balkonda asılı saksılarım bazen yağmurdan çok fazla ıslanıyorlar. Topraktaki drenaj saksıda olmadığı için soğanlar ya çürüyor ya da sadece yaprak verip çiçeğe dönüşemiyorlar. Özellikle ilk köklenme aşamasındaki sulama hakkında bir bilgi verirseniz çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir kere en iyi drenaj saksıda vardır, tabi bu kişinin saksıya ne tür bir malzeme koyduğu ile ilgilidir, saksıdaki malzeme süzek bir malzeme olmalıdır, saksının altı delikli olmalıdır ki fazla su süzülebilsin, altlığında su durmaması lazım, bilhassa saksılarınız kışın dışarıda ise altlıklarını alınız, yağmur yağsada su süzülüp gider ne kadar yağarsa yağsın su süzülüp gidiyorsa hiç birşey olmaz. Yeter ki duran göllenen su olmasın. Vermiş olduğunuz bilgilerde yanlışlar var galiba, çok suluyorsanız veya saksılarınız suyu süzmüyorsa soğanlarınız çürür, sadece yaprak verip çiçeğe dönüşmüyorsa bu soğanın iriliği ile ilgilidir, soğan belirli iriliğe gelmeden çiçek açmaz. Yeni diktiğiniz bir soğanı ne çok sulayın nede kurutun, nemli olması yeterlidir, çiçek döneminde suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bakın şu sözümü baz alın. Soğanlı bitkiler toprakta olduğu sürece kuruluktan korkmazlar, (biraz gelişimleri yavaşlayabilir, ama ölmezler) Yalnız duran su, göllenen su, fazla sulamadan hastalanmalarına ve çürümelerine sebep olur. Bilmem yardımcı olabildim mi. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konuda yaşadığım son bir olayı da perçinlemiş oldunuz. Geçen yaz Ankara'da değildim. Bıraktığım bitkileri de, bakan kişi ya çürütmüş ya kurutmuştu. Ben de sonbaharda döndüğümde büyük bir temizlik yaparak, telef olan bitki saksılarını toparlayıp bir kısmını bodruma, bir kaç tanesini de yangın merdivenine bırakmıştım. Bir kaç gün önce tohum ekmek için yangın merdivenindeki büyükçe bir saksıyı aldım ve toprağını boşaltırken bir de baktım diplerde 7 tane soğan ve sürmüşler. Önce ne olduğunu bile hatırlayamadım, sonra taa geçen kış diktiğim muscari soğanları olduğunu anladım. İnanamadım çünkü aylardır soğukta ve susuz bir halde. Demek ki dediğiniz gibi toprakta kalınca susuz bile olsalar yaşıyorlarmış. Yağmurda ölmemeleri için saksı altlıklarını almam gerekiyormuş demek, bu da bana bir ders oldu. Ölenler öldü, yenilerini kurtarırım bari ![]() Çok teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanırım sizlerde fazla sulamadan soğanlarınızı çürüttünüz, soğan başka bir şekilde çürümesi imkansız. Çürüyen çürümüş zaten bu dönemde ayırmanızı tavsiye etmem, açsınlar çiçekleri bitsin yaprakları kurusun, dinlenme döneminde ayırabilirsin. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın nevsune'in sorusu sulama ile ilgili olunca o bölümü atlamışım. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın nevsune; Kükürt daha çok bakteri öldürücüdür, külleme sorununu yok eder, bu gibi sorunlarınız varsa kullanabilirsiniz. Yoksa kullanmayınız. Kükürtü soğanlı bitkide biz hiç kullanmadık. Soğanlarınızı gerek söktüğünüz zaman gerek yeşilken, erhangi bir fungusit'le ilaçlayabilirsiniz, üzerinde yazan gramajı geçmemek kaydıyla, sulandırıp atabilirsiniz. Bizler söküm yaptığımız soğanları, önce insektisit ilaçlarla ilaçlarız, daha sonra bir de fungusitlerle ilaçlarız, daha sonra ekeriz. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
insektisit olarak hangi ilacı kullanıyorsunuz? |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın denizakvaryumu; İlaçlamayı genelde görülen haşereye göre seçerim, genelde tel kurtları görülebiliyor, bunlara dursban 25toz ile veya gusathion A40 ile veya folimat ile kırmızı örümçeğe de etkilidir. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu.
|
Haydi tartışmalara bende katılayım. Konu. Dikimden sonra soğanların çürümesi. Değerli arkadaşlar, sn lilium sorularınızı güzelce cevaplamış ben katkı olarak şunu söylemek istiyorum. Bir çiçek soğanı dikildiği zaman her şeyden önce Köklenmesi önemlidir. ona iyi bir köklenme ortamı sağlanmalıdır. Nasıl sağlayacağız? dikimden önce saksının drenajı (fazla suyun akması) için dibi mutlaka delikli olmalıdır. Dikilen toprak nemli ama çok ıslak olmamalıdır. Torf çok sututar. Kumla karıştırmayı öneririm. Köklenme ortamı yaklaşık 10 oC cıvarında olmalı. Soğanların en iyi köklenme sıcaklığı 9-10 oC dır. Bu koşulları sağladıktan sonra dikilen soğanın özekllikle dip tablasında çürüme, siyah lekeler vs. olmaması gerekir. Sağlıklı beyaz olmalıdır. Soğan kök yaptıktan sonra fazla su vererek çıkan kökleri çürütmeyin. Bitkiniz sağlıklı olur. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Lilium, tavsiyelerinize uyup dönem sonunda soğanları topraktan çıkaracağım. Bugün daffodillerin çiçeklendiğini gördüm. Herşeye rağmen çiçek açmaya başlamalarına çok sevindim. Bakalım diğerlerinin gelişmeleri nasıl olacak? İlginiz için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın feriha hanım; Fungusit olarak cupravit veya benzeri ilaçları kullanabilirsin, insektisit'lerin İsimleri 40cı mesajda yazdım, onların küçüklerinden alabilirsin. Sanırım100cc-250cc olanları var, zirai ilaç satan bayilere sorarsanız daha iyi yardımcı olabilirler. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2008
|
Sayın Lilium Elimde Captain ve Benlate fungasitler var. Bunlar yeterli olmaz mı? Saygılarımla ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın fsuzen; Ben size yeterlidir desem, yanlış olur, kullanmadığım ilaçları tavsiye edemem, çünkü zirai ilaç tavsiye edecek ehliyete sahim değilim. Fungusit'se olur kanaatindeyim. Yinede ehliyetli kişilere danışın. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Bitki soğanını çiçeklenme bitip yaprak sarardıktan sonra soğanını topraktan çıkarmak anlamında söyledim. Mesela frezya soğanları sökülüp kumda saklanmalı, sümbüllerde gerek yok denilmiş. Toplu olarak görelim hatırlayalım istedim. ![]() Teşekkürler Sn. Lilium. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
(Yukarıda yazılan yazıları okuduktan sonra ) Soğanları bitki sarardıktan sonra dikkatlice sökülüp kuru kumda bahara kadar saklanacak bitkiler: Frezya, zambak, girit lalesi(ronunculus), Lale Soğanları toprakta bırakılan sökülmeyen bitkiler: Sümbül, Süsen, Muscari, ters lale, çiğdem, kardelen gala? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
TANIMI Anayurdu Güney Afrika olan Calla, ilkbahar ve yaz başında açarak, oldukça güzel kesme çiçek verirler. Bodur tipleri oldukça güzel salon bitkisi olur. Z.aethiopia, 75 cm. boyunda ve 25 cm. büyüklükte ve beyaz çiçekli olur. Z.aethiopia "Little Gem" 30 cm. boylanıp, 15-20 cm. büyüklükte beyaz çiçeklenir. Bu türü kışa dayanır. Calla'nın birçoğu kokulu çiçeklidir. Diğer bazı çeşitler, 45-60 cm. boyunda olur ve 7-10 cm. büyüklükte çiçek açar. Bunlardan, Z.albo-maculata, beyaz boğazı mor lekelidir. Şeffaf gibi olan yaprağı da lekeli olur. Z.elliottiana, sarı çiçek ve gümüş lekeli yapraklıdır. Z.rehmanii, pembe çiçekli düzgün ve tekdüze yeşil yapraklıdır. YETİŞTİRİLMESİ: Z.aethiopia, Güney Fransa gibi uygun iklimde, toprakta kalabilir. Kültür tür "Crowborough" alışılmışın dışında kışa dayanıklıdır. Açık sahada Londra civarında toprakta 20 yıldır yetiştirileni vardır. Kendi kendine de tohumdan ürerler. Korumalı güneşli bir yerde durması daha iyidir. Yazın bolca sulayıp, kışın biraz daha kuruya yakın tutulur. Kök uzuntıları (rizonları) yaklaşık 30-60 cm. mesafe ile ve üzeri 7-10 cm. toprak örtülerek dikilir. Arada bir az öiktarda suni gübre verilir. Bu uygulamayla haftalarca açarlar. Diğer çeşitleri, hibritler, üç-altı ay dinlenme döneminden sonra istenen zamanda iki ayda çiçeklenme durumuna getirilebilirler. Salon çiçeği olarak Calla, gün ortası dışında bol güneş ister. Öğlen, filtre (dolaylı) ışık almamalıdır. Gece ısısı 10-18 ºC, gündüz ısısı 20 ºC veya daha yukarı olmalıdır. Kökleri (rizonlar) bahar başında 7 cm. derine Scilla'ya tavsiye edilen toprağa dikilir. İlk sürgünler çıkana kadar biraz nemli tutulur, daha sonra da bol su verilir. Doğada sekiz türü bulunur. Z.aethiopia, dışında hepsi yazın dinlenmelidir. Yaprakları solana dek yavaş yavaş suyu azaltılır. Sonbaharda toprağı nemlendirilerek, bitki yeniden büyümeye alınır. .ÇOĞALTILMASI Sonbaharda rizomları çıkarılıp ayrılarak veya tohum ekimi ile çoğaltılır. Tohumla çoğaltıldığında Calla'lardaki alışkanlıkla ikinci yılda çiçeklenir. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bitki, bitkiler |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|