![]() |
Parlak, ilk ya da ikinci yapılan uyarıya "Tamam, dikkat etmeye çalışırım" diye cevap verme zahhmetine katlansanız tüm bunların hiç biri olmayacaktı.
Burası bilgisayar forumu, burası yemek sitesi, burası potika konuşuyor, burası fotoğraf galerisi, burası ağaç forumu dersek Türkçe'yi nerede kullanacağız ? Özürü kabahatından büyük durumlara düşmesin kimse. Dilimizi de kaybedersek geriye pek bir şey kalmayacak. |
Size yapılan ilk uyarılara bakarsanız, "karşı tarafın insan olduğunun" unutulamadığını göreceksiniz. Tartışmayı üst noktara taşıyıp, sonra bu gelişmeler yüzünden yükselen tansiyon nedeniyle yazılanları, ilk yazılan mesajlarmış gibi sunamazsınız.
Bu site içeriği gereği, İngilizce ve Latince kelimelerin yazılmasını zorunlu kılıyor. Türkçe'yi doğru yazamayan birinin yazdığı yabancı kelimelere nasıl güvenecek insanlar? Neyse, artık tartışılacak tarafı kalmadı, söylenecek her şey söylendi. Noktaları koymaya başlamanıza sevindim. Teşekkür ederim. Buna alışınca de/da ve soru takılarının ayrı yazılışına geliriz. :) |
Sayin Malina, Benim Turkce klavyem yok, peki ben ne yapacagim o halde :)
Bir diger nokta ise bu yasima kadar noktalardan sonra cumleye bu mesajda oldugu gibi buyuk harfle baslamadim. Bunda bir sakinca var mi acep ? Umarim fircayi yemeyiz bu mesajimla birlikte ;) Sevgilerimle, |
ŞahMat, Türlçe klavyeniz yoksa yapacak birşey yok, bizim için bu yüzden Türkçe karakter yazmamanız değil ama cümleye büyük harfle başlamanız çok önemli. Yani sakınca var :)
( Malina bağlı olmadığı için onun adına sorunuzu cevapladım. ) |
Mine hanim, hizli cevabiniz icin tesekkur ederim.
Bundan sonra dikkat edecegim. Sevgilerimle, |
Konunun ilk mesajına bakmıyorsunuz :)
Kopyalayıp buraya ekliyorum Neleri yazmamanız gerekir?
Tamam imla kuralları çok ama bazıları var ki yanlışlığı çok dikkat çekiyor. Topu topu üç tane :)Noktalama işaretlerine dikkat etmeli misiniz? Hepsine dikkat etseniz iyi olur ama özellikle dikkat etmenizi istediklerimiz şunlar:Başka nelere dikkat etmelisiniz? Paragraf: Olmazsa olmaz... Ekranda uzun metinleri okumak zordur. Göz, bir süre sonra satırı takip etmekte zorlanır. Paragraf, yazı alanını bölerek, gözün takip etmesini kolaylaştıran boşluklar oluşturur... Vurgu: Yazınızın içindeki önemli kelimeleri kalınlaştırabilirsiniz. Böylece okuyan nelerin önemli olduğunu daha hızlı anlayabilir ve daha sonra aradığını daha kolay bulabilir.Hiç mi konuşma diliyle yazamayacaksınız? Öyle şey olur mu tabii yazılabilir :) Çay içmek istiyooom, kim bakıyo buraya yaa... Forum Kahvesinde özgürlüğünüz var. Tabii özellikle bozuk yazarak, bir tür protestoya kalkıştığınız kanaatine varırsak, hoş olmaz :)Ne yani, imla hatası yapamaz mıyım? Tabii ki yapabilirsiniz, ben de yaparım. Ama önemli olan iyi niyettir. Yazılarınızın altında düzelt düğmesi var. Daha sonra da düzeltebilirsiniz. Yazınızı göndermeden önce "ön izleme"yi kullanarak son bir göz atmak da işe yarar... Amacımız sıfır hata değil, (Basılı kitaplarda bile, bir çok hata çıkabiliyor) olabildiğince hatasız olmaya çalışmak... |
Zahmet oldu. Mesaj alinmistir.
Ben bir program arayisina gireyim. Soyle noktadan sonra otomatik buyuk harf ile baslasin, ne bileyim, virgulden sonra bosluk biraksin gibi ornegin. Boyle bir program yoksa da neden yapilip paraya para denmez, orasini da bilmem :) Bu arada lutfen gorurseniz ve zamaniniz olcegin de mesajlarimdaki imla hatalari duzeltiniz, bilakis memnun olurum. Bendeniz kendisini ogrenmeye adamis bir kisiyim. Ozellikle ayri yazilmasi gereken de da veya bitisik hallerini yaziya dokerken hata yapiyorum. Sevgilerimle, |
V yerine W kullanan bir ben vardım herhalde, ben de artık V leri V olarak kullanıyorum. Bunun haricinde muhakkak hatalarım çoktur. Okuyan herkesten özür dilerim. Fırça sırası bana gelmeden ben de kaçayım.
herşey gönlünüzce olsun :D) |
Alıntı:
Alıntı:
-Bizler büyük bir ailenin üyeleriyiz. Birbirimize eksiklerimizi söylemez isek görevimizi yapmamış oluruz. -Bu yüzden de bizlere yapılan eleştirilere alınmamız gerekmez diye düşünüyorum. Bu sanal ortamda, birkaç istisna dışında, birbirini yüzyüze tanıyan yok. -Burada yazdıklarımızla tanışıyoruz. Yazdıklarımız sadece söz ya da yazı değil o zaman. Bizim, kılık kıyafetimiz, görünüşümüz. Sokağa çıkmaya hazırlanırken giysilerimize nasıl ki çekidüzen veriyoruz. Buradaki görüntümüze de, biraz dikkat etmemiz gerekir, diye düşünüyorum. |
Sayin Ozlem, size tesekkur eder ve katildigimi ifade etmek isterim.
Kesinlikle birbirimize olan ozverili, saygili yaklasimin bir gostergesidir ayrica. Sevgilerimle, |
Alıntı:
|
Alıntı:
-Ne yazık ki, İnternet denilen bu aracı, çok kötü kullanıyoruz. Her zaman derli toplu gördüğünüz beyefendiler, hanımefendiler sanal ortamda dağıtıveriyorlar. Karşıdakine saygı göstermedikleri gibi, kendilerine de saygıları olmadığını düşünüyor insan. -Ama bu genel görüntüye rağmen sevindiricidir ki ağaçlar.net Bu konuda oldukça tutarlı ve seviyeli bir çizgide durmaya çalışıyor. -Bu çizgiyi kollamak da bizlerin görevidir, diye düşünüyorum. Yaptıtğım uyarıları da bu çerçevede yapmaya çalışıyorum. Düğmesi kopan, fermuarı açılan ya da üzerine çamur sıçrayan bir yakınımı uyarırken olduğu gibi. -Siz de benzer şeyler düşünüyor olmalısınız. |
Alıntı:
|
selam
arkadaşlar üzülerek söylemek istiyorum ki benim baya bi imha hatalarım olabilir bunun nedeni ise halfabemde 28 harf olmasından kaynaklanıyor bu yuzden bazı kelimeleri okudugum gibi yazıyorum şimdiden hepinizden özür dilerim saygılar ve sevgiler :rolleyes:
|
Alfabenizi 29 harfe çıkarmaz ve bunları Türkçe'ye uygun sıralamazsanız, ben de çok üzüleceğim, ama çaresi yok :)
Saygılar, sevgiler :) |
bende cok isterdim harfe cıkarmayı ama 27 senden beri cıkaramadım bundan sonra cıkar mı bilemem :) teşekürler
|
Alıntı:
|
;) ****** yok ama dediğim gibi bazen de okuduğum gibi yazıyorum. ama elimden geldiği kadar düzeltmeye çalışacağım
teşekürler. :o |
Peki, sizi takip edeceğim...
|
her seferinde hatalarımı yüzüme vuracaksınız lütfen
|
Gönder tuşuna basmadan yazdıklarınızı okuyun. Ben konuşur gibi yazarım, şu kadar harf kullanırım gibi mazaretler geçerli olamaz değil mi?
Hatalarınız söylenmesini istemiyorsanız dikkat etmeniz gerekmez mi? Dakikada şu kadar yazı yazacaksınız diye bir zorunluluğunuz olduğunu sanmıyorum. Acele etmeyin lütfen :) |
-Türkçe'nin önemli şairlerinden biri kabul edilen, İran’da yetişen, Şehriyar'ın El Kimin adlı şiirinden.
Şehriyar'ım gözüm yaşı sel kimin, Garip sen mi vetanında el kimin, Sevdan üreğimde kara yel kimin, Heç elden özgeye gardaş olar mı? Haramzadalardan yoldaş olar mı? Şehriyar'ım, incinmeyin sözüme, Dost acı danışar dostun özüne Gah ağlaram, gah vururam dizime Heç elden özgeye gardaş olar mı? Hayından, uğrudan yoldaş olar mı? -İranda Türkçe yazmanın yasak olduğu bir dönemde çektiği acıları yansıtıyor. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...6688#post76688 |
Hepsini takip etmek mümkün değil. Bu herkese düşen bir görev. Yazı ciddi boyutta hatalar içeriyorsa kimse cevap vermemeli ve nedeni yazılmalı. Sen de bunu yapmışsın işte :)
|
Nereye Kadar ?
Sevgili Sebahattin Bey, sanırım vurgunuz yeni üyemiz "ahyar" üzerine; ancak hangi birini takip etsinler, hangi birini... :mad:
Sevgili Malina; cevapsızlık nedeni anlatılmamış bir tek ;) |
Foruma yeni üyeyim. Türkçe'mize gösterdiğiniz önemi takdirle karşılıyorum.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Benim hatalı kullanılan g - ğ takıntım var. Forumda gezerken bu hatanın burada da yapıldığını gözlemledim. kg yerine kğ veya program yerine proğram gibi. Bu örnekleri çeşitlendirmek mümkün. Başka bir örneği daha var ki;
TEM'de İstanbul'dan Mahmutbey gişeler istikametine doğru giderken, otogar sapağından hemen önce bir trafik levhası var, OTOĞAR yazıyor. Gene aynı levhada SULTANÇİFTİĞİ yazmakta yani bir levhada iki imla hatası var. Bu levha yaklaşık 6 yıldır orada durmakta, karayolları, büyükşehir belediyesi ve gazeteleri haberdar ettim ama sonuç nafile. 1/3/2006 Bugün geçtim hala değişiklik yok... |
-Sayın Ahmet Togay, duyarlılığınız için teşekkürler. Bu yanlışları düzeltmenin bir yolu olmalı.
-Bu levha Belediyeye mi ait, yoksa Karayollarına mı? -Benim de takıntım var. Ben de biraz uğraşayım.:) :) |
Karayolları olmalı, zira belediye kesinlikle üzerine alınmamıştı. Karayollarına en az 3 ya da 4 kez muhtelif kanallardan bildirdim.
|
Evet, garip ama benim buraya gelişim tamamen farklı oldu.
Siteyi internette dolaşırken yarım saat önce gördüm. Aslında aradığım şey orman veya bitki ile ilgili değildi. Bizim forumdaki insanları imla konusunda bir hizaya getirmek için bir süredir deli gibi çalışıyorum. Malum nasıl bir nesil yetiştirmişsek, sadece internete bağlı değil kötü eğitimden kaynaklanan bilgisizlik de cabası. Herkez, yanlız, yalnış, ****, bitişik de/da'lar yazılarda havada uçuşuyor. :D İşte böyle bir durumda ben forum yöneticisi ve cansiperane bir Türkçe savunucusu olarak imla konusunun önemini arzeden yazıları netten toplayıp, forumdakilere gösteriyorum. İlk başta oldukça sert tepkilerle karşılaşmış olsam dahi, umursamadan doğru bildiğim şekilde pek çoğunu dize getirip doğru düzgün Türkçe kullanmalarını sağladım diyebilirim. Tabii halen katedilmesi gereken uzun bir yol var. :D İşte böyle bir araştırmada bulunan kayıtlar içinde sizin siteniz de vardı. Bu başlığı baştan sona okudum ve sizlere bakınca bir ara kendimi aynada görür gibi oldum. Sizin avantajınız burada çok sayıda destekçinizin olması. Bunun kıymetini bilin! :) Türkçe'ye verdiğiniz önem ve destek için ben de kendi adıma teşekkür ederim. Kartal Yüksel |
Kesme işareti kullanılmayan durumlar
Alıntı:
Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında Başlığın yanlış olduğunu yeni öğrendim ve düzelttim :) Doğrusu: Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında Teşekkürler Marcel :) |
Kesme işareti kullanılmayan durumlarda ,
Kullanıyormuşum meğer. :( Teşekkür ederim. |
Karaman sayfasındandan
Alıntı:
|
Evimizi, bahçemizi korumak adına bir soru
-Değerli Üyeler, aşağıda iki alıntı var. Alıntıladığım bu iki yazı aynı firmaya ait. Birincisi firmanın kendi sitesinden alındı. Büyük harf, kesme işareti, nokta, virgül, noktalı virgül, parantez gibi işaretler yanında paragraf gibi bir düzenleme aracı da kullanılmış. Demek ki bu firmada bunları kullanmayı bilen birileri var. Kendi sitelerinde bunları kullanmaya özen göstermişler.
Alıntı:
Alıntı:
|
Sitelerini hazırlayan firma bu konuda özenli imiş diye düşünürüm :)
|
Vay canına!
Ben de kendimi dilbilgisi kuralları hakkında oldukça yeterli zannederdim. Aşağıdakileri okuyunca "kimbilir alınacak daha ne kadar çok yolumuz var" diye sormaktan alıkoyamadım kendimi... Teşekkürler malina. Alıntı:
|
Önemli ve hassas konular.
|
Abiler, ablalar, kardeşler...
Türkçe sanıldığı kadar kolay bir dil değil... Dipsiz kuyu gibi sanki... Bazen TDK yetkililerine kızıp kendi bildiğimi okuyorum... Nitekim onlarda insan (Kendimi rahatlatıyorum bu şekilde) * * * Bir iki örnek vereyim, çıkın çıkabilirseniz işin içinden... Kırklareli'den DOĞRU Kocaeli'den YANLIŞ Şimdi fark nerede? Kırklar eli.. Koca eli.. Her ikiside birleşik kelimeden türemiş özel isim.. Kırklareli'den arkadaşım geldi cümlesindeki gibi Kocaeli'den arkadaşım geldi olması gerekmezmi? Olmuyor işte... Kocaeli'nden olması gerekirmiş.. * * * Diğer bir örnek.. Onun beyaz ayakkabısı var... Bu mantık ile düşünürsek, Onun beyaz buzdolabısı var... Olması gerekmez mi? * * * |
Hemen düzeltelim; dahi anlamındaki "-de" ve "-da"lar ardından geldikleri kelimeden ayrı yazılır.
Ayrıca "abi" değil, "ağabey" yazar kitap, ama artık öyle söylemez olduk... Bir de, soru eki olan "-mi" de yukarıdaki dahi ekleri gibi ayrı yazılır... Konunun başından beri yazılanlara bir kez daha işaret etmek adına vesile olmak istedim. Sevgilerle... Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025