agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU (https://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
-   -   Forumda Türkçenin doğru kullanımı hakkında (https://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm)

malbman 17-09-2009 09:02

Sanırım uzun bir zamandır gözden kaçıyor. Bu nedenle dikkat çekmek istedim. Çoklu forum sayfalarının sayfa numaralarında birinci sayfa "first" son sayfa ise "last" sözcükleri ile gösteriliyor. Bunların değiştirilmesi mümkündür eminim.

Türkçenin kullanımına bu kadar özen gösterir, bu uygulamayı çeşitli yaptırımlarla da desteklerken, bu özenli uygulamayı zaman zaman (yalnızca çıkıntılık olsun diye ya da haktan yana görünmek kisvesi altında) eleştirenlerin ağzına da sakız vermemiş oluruz böylece.

Sevgilerimle

malina 27-10-2009 23:03

Alıntı:

Yılın gafını nasıl yaptığını anlattı!

“Balta” koleksiyonu yapan Cemal Hünal’a “Balata” hediye eden Özge Uzun VATAN'a konuştu

“İnternette ‘Cemal Hünal’ın balata koleksiyonu var’ diye yazıyordu. Jest olsun diye sanayiden balata aldık. Yayın öncesi ellerim yağlanmasın diye eldiven buldular. Cemal ağır bir adam, önce bir türlü konuyu açamadım. Konuşmuyor, soruyorum konuşmuyor. Ben de ’Madem konuşmuyorsun dün doğum günündü sana bir hediye vereyim’ dedim.

Sonra eldivenlerimi taktım balatayı elime aldım. Cemal bana ’bu ne yapıyor’ diye bakmaya başladı. ’Senin balata koleksiyonun varmış’ dedim. ’Nasıl yani! Balta olmasın’ dedi. Ama ben hiç alttan almadan, taviz vermeden konuşmaya devam ettim. ’Hayatında hiç bu kadar özel balata hediye eden oldu mu’ deyip eline tutuşturdum balatayı. Gerçeği öğrendikten sonra da nasıl böyle bir hata yaptık dedim ama bir taraftan da çok eğlendim.”
Vatan

Basit bir imla hatası yapmış internette yazan :)

gece 27-10-2009 23:33

Lâfta kal(a)mayan gaf!

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 523665)
Vatan

Basit bir imla hatası yapmış internette yazan :)

Basit bir hata ve şaşırtıcı olmayan sonuç; 1/3'e düşmüş, dahası programın hepten kaldırılması gündemde.

"Çok eğlenmeye" devam eder mi sizce, yoksa zararın neresinden dönülse kâr mıdır?

gece
bir kez daha "söz ola kese savaşı, söz ola..." diyen forum kişisi!

Offrire 05-12-2009 07:30

bu uygulamanın bütün forumlarda kullanılmasını dilerim.

yaylaboztaş 05-12-2009 13:03

" Türkçenin Doğru Kullanımı " başlığında bu türden bilgilendirme ve yazışmalar
olduğunu yeni öğrendim ve gerçekten çok mutlu oldum. Yalnızca Forum
Kullanma Kılavuzunu okumuş ve yazım kurallarına uyma konusunda bilgi
sahibi olmuştum.
Umutsuz, çaresiz günler yaşadığımız şu zaman diliminde inanın bu çalışma
beni umutlandırdı. Hala güzel ve doğru şeyler yapılıyor, yanlışlar yanın-
da doğrular hala konuşuluyor, özen gösteriliyor.
Yazışmalarda 'herkez, yanlız ve yalnış sözcükleri yanlış olarak kullanılıyor.
burada rastlamadım ama, konuşma dilinde "lanet" yerine "nalet" sözcüğü
doğrusunun yerini almış gibi. Oysa lanetli ve lanetlemek, lanetlenmek
sözcükleri doğrusunun ipucu nerdeyse.

Bu bölümden çok yararlanacağıma inanıyorum. Saygı ve sevgiyle kalınız.

maki01 06-12-2009 00:46

Afrika Menekşesi başlığında son mesajlarda "paragraf " diye düzeltmeler yapılıyor. Benim mesajımda da yapıldı. Mesaj yazarken türkçeyi doğru kullanmaya, paragraflara dikkat ediyorum, yanlış yazmış isem farkettiğim anda düzeltiyorum.
Bilinen tanımıyla paragraf, metinde bir konudan farklı bir konuya geçerken satır başı yapmaktır, satır atlamak değil.
Konuyu yanlış biliyorsam, doğru tanımın yapılmasını rica ediyorum.
Teşekkürler.

malina 06-12-2009 10:20

Alıntı:

metinde bir konudan farklı bir konuya geçerken satır başı yapmaktır, satır atlamak değil.
Haklısınız, satır atlamak değil, satır başı yapmaktır ama yeni cümleyi de biraz içeriden başlamaktır değil mi? Böylece okuyan göz, oranın pragraf başı olduğunu hemen farkeder.

Peki buradaki yazı alanlarında pragrafı, içten başlatıp gönderdiğinizde nasıl görüyorsunuz? Yaptığınız boşluk kaybolmuyor mu? Kayboluyor, çünkü forum yazılımı otomatik olarak o boşlukları iptal ediyor.

Bu nedenle, bir satır boşluk bırakmak gerekiyor.

Ek olarak, monitörden okumak biraz daha zor. Uzun yazılarda, satır boşlukları, satırı takip etmemizi de kolaylaştırıyor.

malina 06-12-2009 12:33

Bugün, 11:20'de size cevap verdim.
Alıntı:

Son düzenleme maki01, Bugün saat 02:26.
Yani bu arada benim mesajımı da görmüş olmalısınız. Karşı cevap vermelisiniz ki açıklamalarım yeterli geldi mi anlayayım.

maki01 06-12-2009 12:37

Açıklama için teşekkür ediyorum sevgili malina.

Paragraf yerine 1 satır boşluk bırakmaya özen göstereceğim.

malina 06-12-2009 12:46

Gereksiz bir dayatma olarak algılamadığınızı, kolaylık sağladığı sizin de kabul ettiğinizi düşünebilir miyim? :)

Ayrıntılar için:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2079

maki01 06-12-2009 12:53

Sitemiz dayatma politikası üzerine değil , gönüllülük politikası üzerine inşa ediliyor, farkındayım sevgili malina.

Boşluklu yazılar elbette daha kolay okunacaktır, tıpkı çocuklar için hazırlanan bol resimli kitaplar gibi. Anladığımı , kabul ettiğimi ve de hemen uygulamaya başladığımı söyleyerek bitireyim mesajımı.

malina 06-12-2009 13:35

Alıntı:

Bugün, 11:20'de size cevap verdim.
Alıntı:

Son düzenleme maki01, Bugün saat 02:26.
Yani bu arada benim mesajımı da görmüş olmalısınız. Karşı cevap vermelisiniz ki açıklamalarım yeterli geldi mi anlayayım.
Buradaki komik durumu, özel mesajla haber verme nezaketi gösterdiniz ama benim burada yazmam gerek :)
Adaylığımı koyuyorum çünkü :)

Acemilik, sakarlık, şaşkınlık konusunda en yetenekli üye yarışması :)

maki01 06-12-2009 14:19

Sevgili malina,
Aynı anda yüzlerce mesajla uğraşıyorsunuz, eminim. Şaşkınlık değil, yoğunluk diyelim adına :)

Erdal85 15-12-2009 10:35

Bu siteyi sevmemdeki en büyük neden TÜRKÇE'ye sahip çıkılmasıdır.

betito 15-12-2009 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 452358)
Genel usulde birden fazla kelimenin kısaltılmasında bunların baş harfleri alınır, araya nokta konulmaz. Kısaltmaya ek geldiğinde okunuş, kısaltma kelime gibi okunuyorsa kelimeye göre, okunamıyorsa son harfe göredir. İSO'nun, TBMM'nin gibi.

Vikipedi

Bizim aldığımız eğitimlerde böyle bir açıklama yapılmamıştı. Kelimelerin kısaltılmasında oluşan baş harflerin arasına nokta konulur. T.B.M.M., A.O.Ç., İ.B.B.. Sadece kısaltılmış kelimelerin sonuna nokta konmazdı; TBMM., AOÇ., İBB. ayrıca eksik noktalama da yapılmamalı; T.B.M.M, A.O.Ç vb.. Böyle biliyordum ta ki burda bu yazıyı görene kadar.
TDK'nin sitesine baktım, orada da bunlar yazınca şaşırdım doğrusu.

Cumhur Tonba 15-12-2009 21:21

Sayın mavi ladin,
Çoğumuzun eksiklikleri var. Sitede yazı yazmaya başlayıncaya kadar, bu gibi hususlar aklıma dahi gelmezdi. Doğru bildiğim bir çok kural vardı. Hiç olmazsa olabildiğince dikkat ediyor ve en az hata ile yazmaya çalışıyorum. Bu bile benim için bir ilerleme sayılır. Önemli olan hatalarımızı düzeltmek. (Bu cümleler sizin için değil.)

Sevilay 16-12-2009 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 547335)
Çoğumuzun eksiklikleri var. Önemli olan hatalarımızı düzeltmek.

Tabii ki eksiklerimiz var. Ve evet, önemli olan hatalarımızı düzeltmek.:)

Şu üç çok basit hatayı yapmasak bile, oldukça yol almış olacağız bence;

1- Cümleye büyük harfle başlasak.
2- Nokta ve virgülden sonra, bir tık boşluk bıraksak.
3- Yazdıklarımızın daha rahat okunur olması için, en az iki satır boşluk bıraksak.

Ama yapmıyoruz. :(

Bazı üyelerimizin yazdıkları değerli bilgileri okumaya çalışıyorum ama inanın, sanki koşarken yazılmış gibi.:)

Arada ne virgül var, ne nokta. Nefes nefese yazılmış bir yazı.

Şöyle düşünsek; Bu yazdıklarımızı sadece biz değil, internette bilgi arayan herkes, yıllar sonra bile okuyacak.

Bir tür miras bırakıyoruz yani geleceğe.:)

Lütfen, hep birlikte, azıcık daha dikkat edelim.:)

Cumhur Tonba 16-12-2009 00:12

Sayın Sevilay,
Çok yararlı hatırlatmalar yaptığınız için teşekkürler. Sizin de dediğiniz gibi, hiç olmazsa bunları yapabilsek. Biraz itina göstersek.

Lilium 16-12-2009 03:10

Çok doğru söylüyorsunuz arkadaşlar, imlâ kurallarına uymak en birinci vazifemiz olması gerekiyor.

Yalnız yeni üye olmuş bir iki mesajı olan üyelerimize her zaman yaptığımız gibi kırmadan inciltmeden yaptıkları hatalarıyla ilgili uyarılarımızı yapalım. Onları ürkütmeden, korkutmadan, kaçırmadan, kazanmaya bakalım.

Bizlerin de hala hatalar yaptığımızı, hele ben hiç unutmuyorum, halen de istemeden de olsa yapabiliyorum, ne yapayım yeteneğim bu kadar herkesten de çok özür diliyorum.

Güler 16-12-2009 06:11

Sevgili arkadaşlar, genelde bu uyarıları vazifem icabı ben yapıyorum. Arkadaşlara hoş geldiniz dediğim başlıkta, herkesi isim isim karşılamaya gayret ediyor, Forum Kullanma Kılavuzunu okumalarını hatırlatıyor ve mini mini notlarla imlâ kurallarını belirtiyordum.

Daha sonra dikkat ettim ki benim bu yazdıklarım sadece orada kalıyor, arkadaşların çoğu dönüp de buraya göz atmıyorlar, bu işten vaz geçtim.

Çok düzensiz yazanlara da özelden mesaj gönderip, hatırlatmalarımı olabildiğince nazik yapıyorum.
Pek çok arkadaştan olumlu cevap aldığım gibi "sana ne, nasıl istersem yazarım - adliyeye dilekçe mi veriyoruz" gibi cevaplar da aldığım oluyor.

Site hepimizin. Bizler burada gönüllü olarak olarak hem bilgi paylaşımında bulunuyor hem de tohum-fidelerimizi paylaşıyoruz.

Bütün bu yazışmalarımızı güzel dilimizli dikkatli kullanarak, daha anlaşılır şekilde yapmanın bizden sonraki arkadaşlarımıza ne kadar büyük faydası olabileceğini düşünebiliyor musunuz?

betito 16-12-2009 09:12

Mesela son cevaplarda bile hatalar bulabilirim :)
Benzer, farklı anlama gelen iki kelime; sayın Sevilay ve Lilium'un cevaplarında var :) :)
Umarım kırılmadınız.

Sevilay 16-12-2009 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavi_ladin (Mesaj 547461)
Mesela son cevaplarda bile hatalar bulabilirim :)
Benzer, farklı anlama gelen iki kelime; sayın Sevilay ve Lilium'un cevaplarında var :) :)
Umarım kırılmadınız.

Ben kırılmam, hattâ yazarsanız öğrenirim ve bir daha yapmam.:)

betito 17-12-2009 09:01

Aslında kullandığınız ortak bir kelime var, o kelimenin yazım yanlışından bahsettim. Ama doğrusunu siz yazdınız.

Aslında "Hata Avcısı" rolünde değilim sadece gözüme çarpanlar...:)

Bu arada şapkalı a harfini nasıl yapıyorsunuz? Daha önce göstermişlerdi, klavyeden yapıldığını, ama unuttum.

malina 17-12-2009 10:02

Ascii Kodları

betito 21-12-2009 14:16

Sayın malina ve Cumhur Tonba, teşekkürler

Cumhur Tonba 26-12-2009 15:53

ÜÇ NOKTA (...)

1. Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur: Bir Ulus ağlıyordu. Sarsıla sarsıla, hıçkıra hıçkıra...

2. Bir cümlede örnekler sıralandıktan sonra '' ve benzerleri'' ya da ''gibi'' anlamı vermek için için de üç nokta kullanılır: Sitemiz agaçlar.net'de gördüğüm gülleri, begonyaları, karanfilleri... unutamıyorum.

3. Karşılıklı konuşmalarda, konuşanın karşısındakinin susuşunu göstermek için üç nokta konur:
- Agacı bu şekilde sen mi budadın?
- ...
4. Söz sırasında söylenmeyen ya da söylenmek istenmeyen sözcüklerin yerine konur. Eksik sözcüğü okuyucu tamamlar: Herkes seni ... sanıyordu.

5. Alıntı cümleden önce başka bir cümlenin var olduğunu göstermek için o cümlenin başına konur: ... Nihayet başladık.

6. Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur: Hey... Hey. buraya bak.

... Ben de bilgilerimi, unuttuklarımı... pekiştirmiş oldum.

M Fatih 29-12-2009 22:36

Birşey demek istiyorum türkçenin doğru kullanılmamasıyla ilgili olarak, bazı ardaşlarımız mesajlarında Örnek: ''Resimleri en kısa zamanda yüklemeye çalışıcam.'' buradaki resim doğru olarak kullanılmamakta çünkü resim demek bir kağıda bir düzleme birşeyler çizerek yapılan bir şey.Buradaki resim yerine fotoğraf kullanılması uygun olanıdır diye düşünüyorum.Sizin de bir fikrinizi alayım.

Cumhur Tonba 30-12-2009 02:25

Sayın mfg34,
Haklısınız. Bu konuda çok sayıda hatırlatma yapıldı.

betito 02-01-2010 11:37

Acaba sitede İngilizce olarak görülen kelimeleri Türkçeye çevirseniz nasıl olur?
Misal; "Similes Açık" Değiştirilebilir olanları Türkçe yazılsa...

Böyle bir öneri veya uygulama var mıydı bilmiyorum.

malina 02-01-2010 11:46

Çevrilmemiş sadece onu mu buldunuz?
Madem konuyla ilgilisiniz, eksik kalmış çeviriler konusunda bir araştırma yapıp bildirseniz nasıl olur?
Hepsini bir defada hallederiz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025