agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU (https://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
-   -   *** Yanlış yazdığınız için görünmeyecek olan kelimeler (https://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/16063.htm)

Sedef 03-04-2012 17:25

Benim de yanlış kullanımından rahatsız olduğum ve sıklıkla da yanlış kullanılan bir kelimeyi paylaşmak istedim.

herkez (yanlış) - herkes (doğru)

Adalet Yağcı 21-04-2012 20:22

Bu gün yabancı bir sitede Clematis çeşitleri gördüm, bir tanesini çok beğendim ve Clematis başlığında adını yazarak paylaşmak istedim.
Bitkinin ismi Clematis 'a l o', şimdi burası yıldızlı görünecek biliyorum :)

Benim merak ettiğim, bu sözcük neden yanlış kabul ediliyor?

Yıldızlı bölümü kodluyorum; Açelya-Lale-Ortanca

malina 21-04-2012 20:29

Bitkinin ismi: Clematis '***'

Bitki adını her kelime arasına boşluk koyarak yazar mısın? Okuyabilelim...

(yani böyle, y a d a gibi...)

Adalet Yağcı 21-04-2012 20:35

Şimdi okunuyor, ama ben hâlâ merak ediyorum, bu sözcük neden sansürlü :)

malina 23-04-2012 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 951324)
Şimdi okunuyor, ama ben hâlâ merak ediyorum, bu sözcük neden sansürlü :)

Yasaklı kelimeler ihtiyaçtan belirlendi...

Büyük ihtimal o sıralar birbirine A L O diye seslenler vardı, bu nedenle listeye aldık... :)

Bir ara listeden çıkarırım, bakalım ne olacak...

limon_sever 03-10-2012 13:33

Sayın malina,

Bu mesajda yıldızlı kelimeler var. Siz de uyarıda bulunmuşsunuz.

Bazen geç düzeltiliyor bazende düzeltilmiyor. Yıldızların yanında parantez içinde ne yazdığı görünse olmaz mı? Veya yıldız yerine yanlış yazdığı kelimenin altı çizilip yazının rengi kırmızıya dönüştürülse olmaz mı?

kelebek çalısı 04-10-2012 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1026640)
Sayın malina,

Bazen geç düzeltiliyor bazende düzeltilmiyor. Yıldızların yanında parantez içinde ne yazdığı görünse olmaz mı? Veya yıldız yerine yanlış yazdığı kelimenin altı çizilip yazının rengi kırmızıya dönüştürülse olmaz mı?

Yazı yıldızlı çıktığında bunun yazım hatasından kaynaklı olduğunu anlayarak üyenin mesajında düzenleme yapması için mi? Bu kadar zahmete gerek kalmadan üye sadece gereğini yapsa :confused:

Yoksa üye yıldızlı alana ne yazdığını hatırlayamıyor mu :p

Düzeltmeye niyeti olmayan kırmızı ile de yazılsa, altı da çizilse düzeltmez ;)

malina 04-10-2012 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1026640)
Sayın malina,

Forumun teknik yapısı ancak seçilen kelimelerin yıldıza dönüşmesine izin veriyor. Dediğiniz gibi yapabilecek olsak, ayrıca yıldız koymaya ne gerek var ki, doğrudan kelimenin doğrusunu yazdırırız :)

Buradaki varsayımımız, kişilerin gönder tuşuna bastıktan sonra, kaçınılmaz olarak mesajlarını görmeleri ve düzeltme ihtiyacı duymaları...

Gerçek yaşamda, "delik, kirli ayakkabı, ütüsüz gömlek" gibi ayrıntılara dikkat edip, eli yüzü düzgün görünmek isteyenlerin; sanal yaşamın "delik, kirli ayakkabı, ütüsüz gömleği" sayılan yazılarına özen göstermemeleri kendi bilecekleri şey... :)
Biz, yıldızlı kelimelerle, onlara ayna tutmaya çalışmaktan başka şey yapamayız...

Filiz Alataş 11-05-2013 21:31

Foruma az önce üye oldum. Üyelik onayı sırasında okuduğum kurallar şimdiye kadar gördüğüm tüm kurallardan farklı olduğu için bu başlığı inceleme ihtiyacı hissettim. Öncelikle gösterilen özenden dolayı teşekkür ederim. Kuralları ve tartışmaları okurken gülümsediğimi fark ettim.

Muhasebecilik yapıyorum. Mesleğimiz gereği sürekli insanlarla yazışmalar yapıyoruz. Elektronik postaların selamsız, sonuçsuz yazılmasını sineye çekeli çok oluyor. Zaman zaman vergi dairesi, sigorta gibi kurumların çalışanları bile resmi metinlerde ne dediği anlaşılan paragraflar yazamıyorlar. Daha önceki mesajlarda meseleyi eğitime bağlayanlar da var, eğitimle ilgisi olmadığını söyleyenlerde.

Etrafım genelde yaşı 30'u geçmiş üniversite mezunu insanlarla çevrili. Dilekçe yazarken anlamsız cümleler kuran bir iş arkadaşıma şimdiye kadar kaç kitap okuduğunu sorduğumda aldığım cevap "hiç" oldu. Bence mesele eğitimin içeriği ile ilgili. Okuma alışkanlığı kazandırmayan, araştırmaya yönlendirmek yerine ezberi dayatan eğitim sistemimiz değişmediği sürece sıkıntı devam edecektir, yılların alışkanlığını site kuralları ile değiştirmek mümkün olamayacaktır diye düşünüyorum.

İyi akşamlar.

Whyres 03-02-2014 22:00

Merhaba,

Foruma üye olalı bir yıl geçti. Bugüne dek bilgilerden çok faydalandım ancak kesin ve doğru bilgi aktarabileceğimden emin olmadığımdan hiç mesaj yazmadım. Deneyimlerimden öğrendikçe paylaşmak isterim.

Asıl konuya gelmek gerekirse; yazım kurallarına uyulması konusunda şahsen çok hassasım. Üniversitede bir hocamız "Dil, silahtır." demişti. Biz doğru kullanmaz, sahip çıkmazsak, bozulur gider. Çoğu televizyon kanallarının alt yazılarını okurken ümitsizliğe kapılıyorum. Tüm Türkiye "de, da" eklerinin yanlış kullanımını görüyor, doğrusunu bilmeyenler de yanlış bilgiyi pekiştiriyor. Diğer yandan insanların "Dil anlaşmak için vardır. Beni anlıyorsan sorun yok." şeklinde düz mantığa dayalı anlayışları da ayrıca endişe verici. Mantık ile akılcılık arasındaki farka dikkat çekmek gerekiyor. Mantık der ki: "Uçuruma atlarsan ölürsün." Akılcılık der ki: "Uçuruma atlama ölürsün." Evet, dil anlaşmak içindir fakat dil aynı zamanda kültürel bir değerdir. İnternet okyanusunun bir yerinde böyle dikkatli ve hassas bir sitenin olması beni çok mutlu etti.

Cumhur Tonba 11-02-2014 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sedef (Mesaj 939991)
Benim de yanlış kullanımından rahatsız olduğum ve sıklıkla da yanlış kullanılan bir kelimeyi paylaşmak istedim.
herkez (yanlış) - herkes (doğru)

Teşekkürler Sedef;939991, siz de hatırlatmış oldunuz.
Bu konu açılınca akla Güler (abla) gelir. Kulağını çınlatalım.

tiryak 10-12-2014 08:51

Bu uygulamanızı ayakta alkışladım! Çok akıllıca ve etkili.. :)

Neslihanımm 31-03-2021 15:06

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025