agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

ibrahimlenger 22-01-2008 14:41

Selam ,
Ben yeni bir üyenizim. Yaklaşık on yıldan bu yana karaçam ve yalancı servi fidanı yetiştiriyorum. Zaman zaman pikniğe gittiğim Eğirdir gölünde çürümüş su bitkisi tabakası ile karşılaştım. Acaba kompost yapımında nasıl yararlanabiliriz.
Bu vesile ile siteyi ülkemize kazandıran ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim.

Banu82 28-01-2008 22:49

kendi bilgim dahilinde size bilgi vermek isterim. kompost yapımında birçok materyal kullanılır ama önemli olan zaten bunların toprakta reaksiyon sonucu oluşturduğu ürünün sizin bitkinize yeterli ve gerekli olmasıdır. yani farklı materyallerle farklı ürünler elde ediliyor. ve bitkiye kompostu vermeden önce reaksiyondaki yanma safhalarını geçmiş olması gerekmektedir.

berduray 28-01-2008 23:34

Kompost Hazırlama Denemeleri
 
Banu Hanım merhaba,ben kendi yapmaya çalıştığım kompost denemesini anlatayım,siz benim yanlışlarımı düzeltin,lütfen.


* 1 numaralı denemede bildiğiniz domates kasasına bahçemden topladığım yabani otları,evden çıkan sebze artıklarını(brokoli,lahana kökü,domates,soğan kabukları,sararmış marul yaprakları ) araya gazeteler koyarak doldurdum.En üstüde biraz toprak atarak,1 tahta parçasıla kapattım,ama gevşekçe,


*2 numaralı denememde ise mika bir damacanaya aynı şekilde yabani otları doldurdum en üste biraz toprak koydum.


Ama damacanadan kötü kokular geliyor.Sanırım suyu içerde kalıp,akamadığı için çürümeyle birlikte kokutuyor,*


Bu denemenin komposta dönüşme şansı olabilir mi? Yoksa çürümüş, kokuşmuş işe yaramaz birşeye mi dönüşür? , açıklamalarınızı bekliyorum,teşekkürler

Banu82 29-01-2008 21:37

http://img177.imageshack.us/img177/2184/bbvbnde8.jpg


merhabalar benduray...
öncelikle şunu belirtmek isterim bende şuan hala bir öğrenciyim ve bir takım şeyleri bende yeni öğreniyorum kendim şahsen kompost hazırlamadım ama okuduğum kadarıyla Materyali toplarken taze materyalin özellikle mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarının soğuk ve kapalı tutulması mümkünse sap saman gibi materyalle karıştırılarak bekletilmesi önemlidir. Böylece kızışmanın başlayıp koku yapması, böcek, kurtçuk bulundurması aynı zamanda azotun amonyak olarak kaybolması önlenmiş olacaktır. Elde etmek istediğimiz son ürün miktarının başlangıç materyalimizin ağırlık olarak yarısından az, hacim olarak ise daha da yüksek bir kayıpla gerçekleşeceğini göz önünde bulundurmalıyız. ve kompost hazırlamanın birçok yöntemi var. keşke gazete yerine toprak kullansaydınız derim. ayrıca sulama yapmanız gerekmekte. sulamadan sonra yığını kapatacaksınız. ve belli aralıklarla da havalandırmanız gerekmektedir.

Güler 30-01-2008 05:46

Arkadaşlar, kompost denemem başarısız olmuştu, eşimin aman sakın haa (kokusuna dayanamadığından), demesine rağmen acaba tekrarlasam mı diye başlığı yeniden okudum. Yeşil aksam çok da kahverengi materyali o nisbette bulmak sorun.
Gerçi ben sonbaharda ağaçlardan dökülen yaprakları tırmıkla topladıktan sonra biraz ıslatıp, bütün gül ve ortanca çanaklarına dolduruyorum. Hem de tıka basa. Bütün kış hem kökleri koruyor hem de baharda açtığımda hiç otlanmadığını görüyorum, bu da benim işimi kolaylaştırıyor.

Özcan2007 25-02-2008 19:44

Merhaba Arkadaşlar
Ben bir net'te organik gübre yapılışını okumuştum, Büyük arazin olması gerekiyor, İlk önce samanla, yaprak talaş gibi humus olan şeyleri toprakla beraber karıştırıyorlar yani harç yapıyorlar. Harç olan toprakla kompostun içine milyonlarca solucan bırakıyorlar. Kafama takılan şey solucanı nasıl çoğaldıyorlar.

safiris 20-03-2008 01:36

Kompostun hizli olmasi icin bir diger yöntemde kompost atiklarinin icine bir kac solcan koymak. Solcanlar bu cürüyen atiklari yiyerek gübreye ceviriyorlar. Ormanlarda da sonbaharda düsen yapraklar solcanlar tarafindan gübre haline getirilmiyor mu ?

Ayrica kompost yapilacak olan bitkisel artiklar bol hava almali naylon posetlere koyuldugunda daha cok koku yapacaktir. Bir diger noktada kokuya sebep olan bakteri üremesinin sicak ortamda oldugunu düsünürsek kompost yapmasi soguk aylarda daha uygun olacaktir. Agustos sicaginda balkonda toplanan artiklar nede güzel kokar ama degil mi ? Komsularimiza püfül püfül Kompost koklatiriz :)))

Bir de kompost yaparsaniz aman domates artiklarini koymayin cok sinek yapiyor.

Bir Alman komsumdan da limon kabugunu asla kompost yapmamam gerektigini söylemisti. Cünkü yavaslatiyormus kompostu.

Arjin 20-03-2008 02:17

Ben limon kabuklarinida koyuyurum:( ustelik meyava kabuklarini kucultebidigim kadar kucultuyorum ayrismalari kolaylassin diye.

memet 20-03-2008 09:49

Kompost kapalı kapta olmamalı, koku yapmasının nedeni genellikle bu oluyor. Yeşil artıkları robottan geçirip kullanıyorum. Soğan koymaktan vazgeçtiğimden beri, koku sorunu olmadı. Hava alabilecek kap olması önemli. kapalı kap olmamalı. Kap örnekleri var başlıkta.

Özcan2007 20-03-2008 11:11

Merhaba arkadaşlar size yardımcı olmak istiyorum. Aşşağıdaki liklerde kompost yapımı var.
http://www.cocuklarahayat.azbuz.com/...00000001821619
http://www.batem.gov.tr/bilgiler/kompost/kompost.htm

Dogasever 09-04-2008 19:23

Mutfak Çöplerinden Fermantasyon Yoluyla Evde Gübre Yapımı ve Kullanımı
 
Bu başlık altında çok basit bir yöntemle evlerimizde kendi gübremizi nasıl yaparız bunu açıklamak istiyorum. Bildiğiniz gibi, artan nüfusumuz ve kentleşme sonucu çöplerin bertarafı çevremizi tehdit eden önemli bir unsurdur. Çöplerin organik kısmı, hem kötü kokulara neden olmakta hem de çöp sızıntı sularıyla doğayı kirletmektedir. Bu başlık altında güdülen amaç çöplerin organik kısmını kaynağında gübre olarak değerlendirilerek çöplerin organik kısmını azaltmaktır. Bunu yaparken, tarım için önemli bir girdi de elde edilmektedir.

Özcan2007 10-04-2008 21:55

Soru'nun cevabı aşşağıdaki linkte
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181

Dogasever 11-04-2008 12:16

Teşekkürler Özcan2007,
Yanlış yerde konu açtığımı anladım. İlgili yerdeki yazıları kısaca gözden geçirdim. Benim sunacağım teknik herkesin mutfağında yapabileceği ancak kötü kokulara neden olmayan bir teknik ayrıca sıvı ve katılardan elde edilen kompost da diğer tüm kompostlardan çok daha faydalı! Toksik etkiden de endişe etmeye gerek yok! Yalnız dosyalar pdf olduğundan ekleyemiyorum. O yüzden, bu dosyaları web siteme koyup link vermeyi düşünüyorum. Site yöneticilerimizin daha iyi bir fikri varsa lütfen bana bildirsinler. Saygılar.

feriha 11-04-2008 12:35

Doğasever sunacağınız teknik hakkında bilgilenmeyi merakla bekliyoruz teşekkürler;)

Dogasever 11-04-2008 15:24

* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

Dogasever 11-04-2008 15:27

* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

feriha 11-04-2008 15:56

Bukaşi nedir?

Dogasever 11-04-2008 16:44

1 Eklenti(ler)
"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Biz Bukaşiyi yararlı mikro-organizmalarla fermante ederek üretip satıyoruz. Genelde taşıyıcı ve besin değeri olan bir organik maddeyi kullanıyoruz. Yararlı mikroorganizmaları kullanarak çeşitli atıklarla da Bukaşi üretilebilir. Ancak bu konuda uzman olmak gerekir. Bukaşi torbasının ağzı sürekli kapalı tutulduğu takdirde, rahatlıkla 6 ay bozulmadan dayanabilir. Biz 3-4 ay süresince yetecek miktarda 1 kg Bukaşiyi 5 YTL'ye temin edebiliriz. Bukaşiyi gübre olarak kullanmak isteyenler daha fazla miktarda almak için bana email atabilirler. Resmini de buraya ekliyorum. Saygılar.

Dogasever 11-04-2008 17:12

Bukaşi tek başına gübre olarak da kullanılabilir. Bukaşi kompost gübrenin diğer kompostlardan farkı oksidasyon değil de fermantasyon yoluyla üretilmesi ve yararlı mikroorganizmalarca zengin olmasıdır. Kompostlaştırılacak yığının oksidasyon yoluyla (yani kokuşarak) 70-90 C derece gibi yüksek sıcaklıklara ısınmasına izin verilerek üretilen kompostlardaki organik madde doğal enerjisini büyük oranda kaybetmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda fermantasyon yoluyla üretilen Bukaşi kompost ise, enerjisini büyük oranda korumaktadır ve toprağa uygulandığında bu enerjiyi toprağa ve tarımı yapılan bitkilere verir. Fermentasyon yoluyla üretilen kompost bu yüzden bitkiler için daha faydalıdır. Ayrıca, Bukaşi kompost gübre içinde 4 ana grup yararlı mikroorganizma ve bunların da toplam 82 çeşit alt grubu bulunmaktadır. Her bir mikroorganizma özenle seçilmiştir. Mikroorganizmaların görevleri birbirini tamamlamakta ve toplam bir sinerji yaratmaktadır.

Dogasever 11-04-2008 17:15

Bu konu ayrı bir başlık altında aşağıdaki linkte devam etmektedir.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...992#post223992

çekirdek 12-04-2008 22:42

Terasta delikli sepette oluşturmakta olduğum kompostum çok fazla küçük çöp sineklerini (günnüş dediğimiz) oluşturdu. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çiçekler arası hastalık taşımalarından korkuyorum.

Dogasever 30-04-2008 17:03

EM kullanin sinek olusmaz!
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek (Mesaj 224887)
Terasta delikli sepette oluşturmakta olduğum kompostum çok fazla küçük çöp sineklerini (günnüş dediğimiz) oluşturdu. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çiçekler arası hastalık taşımalarından korkuyorum.

EM Kullanin sinek olusmayacaktir!
Saygilarimla

syıldıran 16-05-2008 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 223922)
* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

Sn. Arkadaşlar ,
Kompost yapımı konusunu öğrenmeye çalışıyorum , bu şekilde çöpleri kompostlıyarak kendi doğal gübremi elde etmek düşüncesindeyim. Öncelikle deneme amaçlı olarak küçük çapta denemek istiyorum. Kompostun daha hızlı olmasını ve koku yapmamasını sağlıyan EM Bukaşi denilen malzemeden küçük bir denemede yetecek miktarda (Başaılı olursam daha sonra gerekli miktarda alacağım) almak istiyorum. Bu malzemeyi Aydın - Nazilli civarında bulabileceğim bir ilaç bayisi vb. yer konusunda bilgiye ihtiyacım var. Selamlar . .

YorkerJenny 18-05-2008 19:15

Ev icinde kompost hazirlama:
www.territorialseed.com/product/101/20
yakindan gormedigim ama plastik cekmecelerin altinda hava delikleri varmis. Mutfak artiklari yumurta kabuklarindan, soydugumuz meyva sebze kabuklari, yemek artiklarina kadar her seyi kirmizi solucanlarla beraber bu bu cekmecelere koyuyorsunuz. solucanlar yiyorlar geriey kalan harika kompost.
www.territorialseed.com/product/96/20
charcoal (odun komuru - mangal komuru) filtresi kokuyu onlemek icin kullaniliyormus.
bahce icin
http://www.monkeyrivertown.com/image...le%20small.jpg
gibi bir sey yapabilirsiniz. Onemli olan hava almasini saglayacak delikli bir sey kullanmaniz lazim duvarlari icin. Her turlu dogal mutfak ve bahce atigi kullanilabilir deniyor. "Ama" bahcenizdeki hastalikli bitkileri bu komposta eklemeyin, bir de black walnut -siyah ceviz agaic, bilmiyourm orada var mi, yapraklarini komposta eklemeyin agac yapraklari da dahil zehirli, bitkileri oldurur. Baska ne cesit agac veya bitki var digerlerini olduracak kadar zehirli bilmiyorum. Ama bitkileriniz icin harika bir yiyecek hazirlamak, haftalik copunuzu azaltmak ve dogaya yardim etmek adina kompost oldukca onemli ve gerekli.
Kirmizi solucanlarin nerede satildigini bilmiyorum, burada internetde satiliyor, eger yakininizda orman varsa, olmus yapraklar, dusmus dallar, nemli toprak, kaldirinca onlari solucanlari bulacaksiniz. Pek zevkli bir is degil ama, bazi cocuklar solucan yakalamaya bayiliyor belki oyle birkac gonullu bulabilirsiniz :-))

barbababa 28-05-2008 16:12

merhaba arkadaşlar , nette araştırma yaparken enterasan bir " evde kompost yapma makinesi " buldum .çok da şirin , kokudan filan da bahsetmiyor , sanırım yapılabilir ..
linki aşagıda

http://www.sunfrost.com/home_composters.html

Tumayer 24-06-2008 15:31

Aranızda yeniyim ve acemiyim
 
Merhaba arkadaşlar
ben hem bilgisayar kullanıcısı olarak, hemde bitki yetiştiricisi olarak acemiyim.
ancak kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Antalya seralar bölgesinde iki dönüm bahçem var. Burada nar yetiştirmeyi ve
bir bölümde hobi bahçesi oluşturmak istiyorum.
Kendi olanaklarımla ve internetten edindiğim bilgilerle bahçenin bir köşesinde
kompost gübre oluşturmak için alt yapı hazırladım.
Tüm ev yeşil atıkları, bahçe doğal bitkiler .dal kuru yaprak türü atıkları burada
topladım.
Bulunduğum çevre de etrafım sebze seraları ile çevrili. Dolayısı ile etrafımda
hormonlu ve ilaçlı atıkda mevcut. Hatta sökülen seradan domates fasulye
atıklarınıda kompost ta karıştırdım. Ve şimdi şüpheye düştüm acaba bu karışım
hala organikmi?....Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim sevgiyle kalın.
Tumayer

Kemal Kutlu 15-07-2008 22:37

Kompost Gübre Güzel Cok azotlu ama Pis Kokulu fırınlandıkdan sonra 15 gün havalandırılmalı yoksa cok pis kokuyor ben kullanıyorum :D Antalya /Çamyuva Kompost Atık Alt yapı Birliği var (GATAB) Tonu 30 lira Cok ucuz : ) Ama Cok pis Kokuyor ya :D

uyartem 23-07-2008 22:30

Sayın Mine Pakkaner,

:rolleyes:İbreli fidanların üretimi ile ilgili yapılan bir çalışmaya göre; mısır kompostu kullanılan üretim harcı, en iyi değerleri vermiş. Bu bilgiye dayanarak bende mısır kompostu yapmak ve kullanmak istiyorum. :confused:Ama küçük bir sorunum var. Kompost yapımı hakkında bilgim olduğu halde mısır kompostu konusunda eksiğim var. Karbon kaynağı malzemeler ile azot kaynağı malzemeler için sadece yeşil mısır bitkisini mi kullanacağım, yoksa hiç bir malzeme kullanmadan kurumuş mısır bitkisini küçük parçalara ayırarak mı kullanmam gerekiyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum..:(

Mine Pakkaner 23-07-2008 23:06

Kuru mısır koçanları kullanacaksanız bunu karbon kaynağı, yeşil aksamı (yaprak, gövde) kullanacaksanız bunu da azot kaynağı olarak sayınız. Her ikisini de parçalayarak (2-4 cm) kullanınız.

uyartem 24-07-2008 10:42

Mine hanım,

Mısır bitkisinin kurumuş gövdesi ve mısır koçanları karbon kaynağı olarak, yeşil mısır bitkisinin gövdesi ve yaprakları azot kaynağı olarak kullanılarak mısır kompostu yapılabilir anlamını çıkartabilirmiyim? ( katmanlar arasına azotlu gübre ve bahçe toprağını koyarak.) Cevabınız için teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025