agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

Murat Öz 21-08-2007 12:19

Saman Talaş kuru malzeme de gani gani.!!
Yapmama izin verseler Fakültenin uygun bir yerinde öğre tatillerinde tek başıma çalışıp yapacağım.
Dekan yardımcımıza buradan aldığım bilgiler ile oluşturduğum dosyanın bir çıktısını verdim.
Moderatör arkadaşımız memed yakında Botanik bahçesi ile bri görüşmemiz olacak diye yazmıştı onu bekliyorum birazda.
Belediye demişken İzmir'de Park ve Bahçelerde kesilen çim artıkları ile budanan yaprakların ne yapıldığını da çok merak ediyorum.
Kompost hazırlamak için gereken 4-6 aylık süre de kullanılacak alan da önemli bir sorun belediye organizesi için.!
Deretepe Dağcılık Grubumuz için ağaçlandırılacak arazi tahsisi yapıldığında arazi de ki ilk işim kompost hazırlıklarına başlamak olacak.

Murat Öz 21-08-2007 14:08

Saman Talaş kuru malzeme demiştiniz.! :)

http://i172.photobucket.com/albums/w...zemeler008.jpg

İçinde ki Çöpleri ayıklamak gerekiyor tabii.

Güler 21-08-2007 18:37

Sevgili arkadaşlar,
Kompost konusunu baştan sona kadar okudum. Bir ara, 2-3 sene evvel bilinçsizce denemeye karar vermiştim. İlk iş olarak da bahçede kestiğimiz çimleri bir yerde biriktirmek oldu. Aman Allahım o ne koku. Eşim sakın haa, dedi.
Daha sonra da vaz geçtim. Şimdi öğrendiklerimi tatbik etmek istiyorum. Sayın Mine hanımın şamada gösterdiği gibi tel örgü içinde de yapabilirim, çukur da açabilirim. Peki toprağa çukur açtığımızda dibine drenaj hortumu koymam gerekiyor mu? Yoksa çukurun altına ufaltılmış dal parçaları koymak kafi mi? Çukurun ortasına da boru koyacakmıyız?

Mine Pakkaner 21-08-2007 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deretepeorg (Mesaj 144637)
...
Belediye demişken İzmir'de Park ve Bahçelerde kesilen çim artıkları ile budanan yaprakların ne yapıldığını da çok merak ediyorum.
...

Belediyenin çöpten gübre elde ettiği fabrikada değerlendiriliyorlar.

Mine Pakkaner 21-08-2007 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 144841)
Sevgili arkadaşlar,
Kompost konusunu baştan sona kadar okudum. Bir ara, 2-3 sene evvel bilinçsizce denemeye karar vermiştim. İlk iş olarak da bahçede kestiğimiz çimleri bir yerde biriktirmek oldu. Aman Allahım o ne koku. Eşim sakın haa, dedi.
Daha sonra da vaz geçtim. Şimdi öğrendiklerimi tatbik etmek istiyorum. Sayın Mine hanımın şamada gösterdiği gibi tel örgü içinde de yapabilirim, çukur da açabilirim. Peki toprağa çukur açtığımızda dibine drenaj hortumu koymam gerekiyor mu? Yoksa çukurun altına ufaltılmış dal parçaları koymak kafi mi? Çukurun ortasına da boru koyacakmıyız?

Sadece çim artıklarını kompostlamak bu sonucu dğurmuş. İçerisine kahverengi malzeme dediğimiz karbonlu malzemeden koymak şart. Toprağa çukur açtığınızda dibine drenaj hortumu koymak gerekmez. Toprağınız süzek değilse biraz çakıl koyunuz. Çukurun ortasına boru koymanız gerekmez. Ancak koyarsanız havalanmayı arttırırsınız.
Kompost oluşumunu hızlandırmak için Compost- aid ve Stuble- aid diye aktivatörler var. Kompostun kalitesini de arttırıyor, kullanmanızı öneririm.

Güler 21-08-2007 22:43

Sayın Mine Pakkaner,
Çok teşekkür ederim.
Benim bahçem çok büyük, saadece bahçeden çıkan ot artıkları haftada bir römork dolusu oluyor, 1m derinliğinde kazdırdığım çukur çabuk dolar. Kompost oluşumunu hızlandıran aktivatörleri de koysam ne kadar zamanda oluşum sağlar?

Mine Pakkaner 22-08-2007 10:18

Kompost oluşumu için geçen zamanı 1/ 3 oranında veya diğer şartların da uygun olması durumunda neredeyse yarı yarıya hızlandırıyor.

Ancak sizin bu kadar çok otunuz yani azotça zengin malzemeniz varsa, bir o kadar da kahverengi yani karbonca zengin malzeme bulmak zorunda olduğunuzu unutmamanız gerektiğini tekrar hatırlatırım.

ahmet10 11-10-2007 20:57

Yazılanları okudum ve bende yapmaya karar verdim. 6 ay kadar önce altı çatlak bir plastik kovaya kompost kaplarındaki gibi delikler açıp kullandım. En alta kahverengi malzeme yaprakları üstüne çim biçme makinası artıklarını onun üstünede ormandan aldığım toprağı hafif karıştırıp serdim kovayı kat kat istifledim.

Kahverengi malzeme olarak artan küflenen ekmekleri dahi kullandım. Biraz da çevre çit budamasından artan küçük dal parçalarından koydum. İki parmak kalınlığı bulan katların arasına birer tutam üre yani azotlu gübre ekeledim. Katlar arasını çamur olmayacak şekilde ısladım.

2-3 günde bir yığını kontrol ettim. Kızışma başlayınca arasıra karıştırarak her tarafını havalandırdım. Kızışma yavaşladı ama kompostum olmamıştı. Bu süreç 2 ayı geçti.

Bu zaman diliminde yığını ara sıra suladım. Biraz abartmışım herhalde çamur oldu. Sulamayı kesip içine biraz daha toprak kattım üzerini açtım. 4. ayın sonunda kompost nemli bir hal aldı ve olgunlaştı. İçindeki çam ibrelerinin bazıları bahsedildiği gibi tam çürümemişti. Ben de onları yeni kompostuma katmak için ayırdım.

Benim kompostum biraz geç oldu bu da fazla sulamaktan ama arkadaşlara tavsiyem toprağı çok kuru koymasınlar ve çok sulamasınlar, zaten yeşil malzemenin suyu yetiyor. Yoksa sinek koku ve çürüme oluyor. Dal ve kalın odunsu parçaları mutlaka parçalasınlar yoksa tam komposta karışmıyorlar ve elerken çıkıyorlar.

Şimdi yeniden yaptım ve sulamadan toprağı nemli koydum ve birazda eski komposttan ekledim. Zevkli bir iş. Herkesin denemesini tavsiye edeim. Başarılar.

Mr.Green 31-10-2007 14:38

Kompost gubre her bitki icin kullanilirmi?

Hazirlayacagimiz kompost gubreyi her turlu bitkinin yetistiriciliginde kullanabilirmiyiz ve sera icindeki toprakdada kullanmamizda sakinca varmidir,varsa ne turlu sakincalari vardir? Varsa avantaji ve dezavantaji arasindaki orantilar nelerdir? Bu konularda yardimci olursaniz cok memnun olurum,tesekkurler.

nevsune 30-11-2007 11:53

Kapaklı ve büyük bir kirli çamaşır sepetinin içine yazdan artan kullanılmış toprakları doldurarak balkondaki gider deliğinin üzerine yerleştirdim. İçine dökülmüş yapraklar, evsel atıklar (içilmiş çay yaprakları, sebze ve meyve kabukları ve parçaları), gazete kağıdı ilave ettim. Yalnız, kahverengi malzemelerden bir şey ilave edemedim. Dalları robotla parçalamayı düşündüysem de bıçaklarına zarar veririm korkusuyla vazgeçtim.

Kompost gübre olması için, deliklerin yeterli olmasını umuyorum. Bir süre daha evsel atıkları ilave etmeye ve üzerlerini biraz daha toprakla kapatmayı planlıyorum.

Bir süre sonra içine gübre ilave etmeyi düşünüyorum. İlkbahara kadar içindekileri kompost haline getirmeyi başarırsam, bu yıl bitkilerimin daha iyi gelişmesini sağlayabilirim.

İklimsiz 30-11-2007 16:01

Sayın Nevsune, forumda okuduklarımdan yola çıkarak aynı yöntemi ben de denedim. Yaklaşık 1,5 ay oldu hala beklemedeler. Bazı arkadaşlar koku olabileceğini yazmışlar, benimkinde böyle bir sorun olmadı.

Saygılar.

nevsune 30-11-2007 16:24

Sevgili İklimsiz

61 numaralı mesajda, koku olmadığı belirtilmiş ve yaklaşık 100 lt. kompost elde edildiği yazılmış. Benim aldığım sepet de o fotoğraftakinin aynısı.

Süre açısından nasılsa önümüzde bütün bir kış var. İlkbahara kadar kompostumuz olur sanıyorum:)

İklimsiz 30-11-2007 16:31

Evet ben de aynı sepeti kullandım. En çekindiğim koku oluşmasıydı, o da olmadığına göre bu işi becerdik sayıyorum artık:)

Ne dersiniz, herkese önerelim mi? Hem zahmetsiz, hem de neredeyse bedava bir yöntem. Mutfağa harcadığımız sebze-meyve, soğan, patases vs. masrafı, çıkan atıkları görünce, yarısı çöpe gidiyor diye üzülüyordum. Bu şekilde değerlendirmek, ilkbaharda saksı değişiminde çiçeklerimizi coşturacak.

mehtap051 30-11-2007 16:31

Bende haşladığım yumurtanın suyunu dökerim.Ne kadar doğru bilmiyorum.

nevsune 30-11-2007 16:43

Hatta yumurta kabuklarını da koysak kalsiyum aldırmış olmaz mıyız? Ben sabahları yumurta yendiğinde kabuklarını da ilave ediyorum. Haşlama suyu da hiç fena fikir değil, suya karışmış mineralleri de toprağa aktarmış oluruz.

KUMRU 30-11-2007 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 180026)
Yalnız, kahverengi malzemelerden bir şey ilave edemedim. .

Yumurta kutularını (mukavva) da ilave edebilirsiniz. Yalnız mukavvayı ıslatıp parçalara bölüp öyle komposta katarsanız daha kolay eriyor.

Mine Pakkaner 01-12-2007 00:17

Kahverengi malzemeyi yeteri kadar ilave etmezseniz kompostunuzda kötü kokular olacaktır, aman dikkat :)

nevsune 01-12-2007 09:41

Mine Hanımın 31 numaralı mesajını iyice okumakta yarar var.

Örneğin ben bir kez daha ve dikkatimi iyice vererek okuduğumda; daha önce gözden kaçırmış olduğum, ilk katmanın üstüne biraz azotlu gübre konulduğunda fermantasyonun hızlandığını yazdığını yeni farkettim.

İklimsiz 01-12-2007 11:59

Kendi kompostumu hazırlamaya karar verdiğim günlerde Mine hanımın adı geçen 31 numaralı mesajının yazıcıdan bir çıktısını alıp, buzdolabının kapısına asmıştım. Günde kaç kere okuduğumu **** bir göz attığımı siz düşünün artık:)

Dersimi iyi çalıştım sanıyorum:)

kuzen38 02-12-2007 02:35

Sadece kaynamis cay yapraklarini kullanmayi düsünüyorum acikcasi, malum kapali alanda kullanicam kokularla bas edemeyip evden atilmayayim :)

ctuncel 05-12-2007 15:30

Amerikalılar bunun için bir cihaz üretmişler

http://www.naturemill.com/products.html

Bu sitede incelenebilir.

çekirdek 08-12-2007 02:49

Balkon sakslarımızın içine çürüyen meyvelerimizin (örneğin nar) suyunu sulandırarak dökebilir miyiz acaba? Küfleme mi yapar yoksa iyi mi olur?

Kan da toprakta gübre için iyidir ya, bazen kasaptan aldığımız etlerden akan kanlara kafam takılıyor. Onları da sulandrarak kullanabilir miyiz? Ve kurban bayramındakileri de.

Cahide Kartal 12-12-2007 20:05

Evimizde her gün meyve ve sebze atıkları çıkıyor bahçemiz de var fakat havalar malum(yağışlardan) çukur açıp uygun işlem yapamıyorum bunları büyük boy çöp torbalarında biriktirip havaların ısındığı bir zamanda topluca yapsam nasıl olur

zıkkım 13-12-2007 22:30

kompost-çürüntü alanını nasıl oluşturabilirim ?

projemin konsepti nedeniyle alnımda bir kompost -çürüntü oluşturma alanı oluşturmaya karar verdim fakat yeterli materyal bulamadım .
yardımcı olabilirseniz sevinirimm
tesekkürler...

memet 14-12-2007 08:53

Zıkkım hoşgeldin.
Bu başlıkta kompost oluşturmak için gerekli olan bilgiler var. Onları okuduktan sonra, sorununun ne olduğunu daha ayrtıntılı açıklarsan yardımcı oluruz.

zıkkım 14-12-2007 21:43

hoşbulduk :)
istedigim bilgilerin bir kısmına ulaştım yalnız bir kaç sorum daha olucak ;
-mesela 50 m2 lik alanda kompost alanı kaç m2 olmalı?
-kompost alanı içine herhangi bir araç veya makina konulabilir mi?
-birde oluşabilcek kötü kokular için ne gibi önlemler alabilirim?kokulu bitkiler kullanmam çözüm olabilir mi ?
ilginize tesekkürler ...

feriha 26-12-2007 17:31

Ben de nevsune ve güler hanımın kullandığı çamaşır sepetinde kompost yapmaya başladım! Umarım bahara kadar kullanılır hale gelir..Paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar!. Terasta donmasının oluşuma olumsuz bir etkisi olur mu acaba? Üstünü kapamalımıyım sepetin?

nevsune 26-12-2007 17:47

Ben kendi kapağını kapalı tutuyorum. Zaten üstte ve yanlarda delikleri var, oralardan hava alır. Hazır satılan kompost kapları da kapaklı.

Yazın bahçenin birinde gördüğüm bir kompost yığının üzerini naylonla örtmüşlerdi.

npolatoglu 07-01-2008 11:46

kompost ve kompostlaştırma hakkında özlü bilgiler

Kompost Ürünü İle Gübre Arasında Ne Fark Vardır?

Kompost, gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken kompost, toprağın (zeminin) yapısal düzenini sağlar. Ancak kompost içerisine belli oranlarda Azot, Fosfor, Potasyum (N, P, K) ilavesi ile üstün kalitede gübre eldesi mümkün olabilmektedir. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı tüm yapay gübrelerden daha fazladır. Ayrıca ham maddesinin doğal nitelik taşıması nedeni ile tarımsal alanlarda üretilen ürünlerde yapay tat sorunu ortadan kalkar.

devamı, http://web.deu.edu.tr/erdin/pubs/doc25.htm adresindedir.Faydalı olması dileğiyle herkese öneririm.

Süha Şendoğan 16-01-2008 14:02

Kırmızı solucan

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 47155)
Evet kompostlama sürecini gerçekleştiren solucanlar var .Bu kompostlara vermikompost deniyor. Solucanlar kompostu yiyiyor ve dışkılıyor, bu da materyali zenginleştiriyor, daha hızlı ayrışma sağlıyor.Bunlar özel solucanlar, kompostun içinde oluşan sıcaklığına dayanabiliyor. Bu solucanlar kırmızı solucanlar (Eisenia fetida)

http://www.intervale.org/img/AFEworms.jpg

Mine hanım
Değerli bilgileriniz için teşekkürler solucan konusu hakikaten çok enteresan beni sorum şu;
Kompostu hızlandıran bu kırmızı solucanlar özel olarakmı yetiştiriliyor veya kısacası nereden bulabiliriz?
Saygılar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025