![]() |
Alıntı:
|
Peki bu oluşum ortalama ne kadar zaman alır?
|
Oldukça uzun sürer en az ıkı yıl
|
5 Eklenti(ler)
Ocak ayinda terasta bir kompost hazirlamistim...
Eklenti 274339 Eklenti 274340 Mantik sicak kompost sayfasinda anlatilanla tamamen ayni...Eklenti 274341 Eklenti 274342 Ve sonuc: Eklenti 274343 Olup olmadigini tam bilemiyorum..fakat tecrube ettiklerim kalin patates kabuklari, sogan kabuklari ayrismiyor... Aslinda bu kompostun icinde TOPAKLANMALAR meydana da geldi..bu durumda neyi az koymustuk onu unuttum... |
benım şahsi kanatım kompost yaparken yuzde yuz beklentısıne girmemektir
mutlaka içinde kalanlar oluyor bunun önüne geçmek için durmadan karışmak lazım ki o da eziyet kompostu oldugu kadarıyla ilk etapda malç olarak kullanmak gerekır dogaga yavaş yavaş çözülmeye devam eder neticede besin malzemerimizi kaybetmiyoruz ve cevreye kazandırıyoruz elenmış tertemiz ve tümüyle toprak olmuş kompost en ideali tabi.. ama bu konuda kendımız kasmaya hiç gerek yok dogada gördüğümüz gibi irili ufaklı organık artıklar iç içedir ve yavaşca sürekli olgunlaşma süreçleri devam eder sizdeki netice bence gayet güzel.... |
Yeni üyeyim.Günlerdir sitedeyim.KARLAR ERİMEYE başladı.Yapılacak işler zaten çoktu.Şimdi anladım ki iyice çokmuş.Doğru yer doğru sorumu bilemiyorum.Benim tavuklarım var.Yazdan beri onların gübresini bir yerde biriktiriyorum. Üzeri açık.yani ıslak.Bunu nasıl değerlendirebilirim.Gübre samanla karışık.YARDIMLARINIZ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.Bu ilk daha öğrenmek istediğim çok şey var.İlk enzim denememi de dün yaptım.
|
Alıntı:
Kümesinizden çıkan gübreleri güneş ve yağmur almayan bir yerde biriktirmeniz yerinde olur. Biriktirdiğiniz gübreleri en kısa zamanda kullanmak isteyeceğinizi düşünüyorum. Bu durumda, EMA ile iki hafta arayla fermante edip kullanmanızı tavsiye ederim. |
Alıntı:
Bu topaklanmanin nedeni nedir acaba siz biliyormusunuz? Biraz daha talas koyup devam ettrsem mi acaba? |
İlk Girişim
Sevgili Forumdaşlar,
Zeytin ağaçlarının gübrelenmesinde kullanılmak üzere kompost yapma niyeti içerisindeyim lakin bol miktarda hayvan gübresi bulabildiğim halde kahverengi malzeme temin etme konusunda yeterince yol alabilmiş değilim. Şu an için1 kamyon temiz küçükbaş hayvan gübresi, 4 kamyon da çöple karışık küçükbaş ve büyükbaş hayvan gübresi alınmayı beklemektedir. (Çöpü temizlenebilir durumda) Çevredeki iki sanayi kuruluşundan birinden şalgam atığı havuç, diğerinden de narenciye posası temin etme imkanım var. Tabii bedeli mukabilinde, bu yüzden pek sıcak bakmıyorum. Sizce artısı ne olabilir? Bir başka sanayi kuruluşundan da yarım kamyon kadar ceviz ağacı kaba ve ince talaşı temin edebilirim. 20 lt'lik bir bidon da humik asitim var. Ölçek büyük, malzeme ve bütçe kısıtlı... Bu şartlar altında yöntem ve eklentiler konusunda tavsiyeleriniz ne olur acaba? Yoksa hiç uğraşmayıp, komposttan vaz geçip temin edebildiklerimi tarlanın bir kenarına döküp, yandığında zeytinlerin dibine gübreyi mi dağıtsam. Saygılar, |
Alıntı:
elinizde hazıne var kendınızı sıkmayınız alabıldıgınız veya bulabıldıgınız her artıgı bu gubre ile karıştırınız gubrenize EMA spreyleyın bu em sizin gübreyı kısa sürede olgunlaştıracaktır kahve rengı malz. yeterınce bulamasanızda bu gubre ondan daha degerlıdır sizin yapmanız gereken sadece gübrenızın kalıtesını arttırmaktır ev artıkları vesire ekleyebılırsenız besın degerını artırmış olursunuz üzerını koyu naylonla kapatın ema spreyleyın arada karıştırın en ideal malzemeyi temın etmiş olacaksınız bu mevsım çok ideal hemen başlamanızı tavsıye ederım |
Alıntı:
Kompostu tam yapıcam deyıp baharda bitkiyi zayıf bırakmış olmayalım... Kavak agacından bulabılırsenız eklenebılır böylece erkenden olgunlaşmış olur.. Ama yınede uygun bitkiniz varsa malç olarak uygulayın bu yagmurlarda ve baharda faydasını görmüş olalım bence tabii..... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yaz girmeden olgunlaştırıp gübreleme yapabilir miyim telaşındayım. O yüzden bir an önce başlamak istiyorum. Saygılar, |
Sizler sıcak bölgede oldugunuzdan muhtemelen yetişir
sulama imkanınız varsa her mevsım verilebilir bazı konularda kendımızı çok sıkmadan ratık olacak yöntemler denemelıyız üzerını kapatın ıkı gunde ısınacak ve parçalanmaya başlayacaktır |
Sayın zeytinlibahçe ,EM aldım.Aktifleştirdikten sonra hangi oranda sulandırıp sıkacağım?Teşekkürler.Yoksa bunları enzim bölümünemi yazmalıyım bilemiyorum.
|
Alıntı:
Alıntı:
Uygulamanızı mümkünse resimlerle anlatabilersiniz çok mennun oluruz. *Mesajlar daha sonra em bölümüne taşınacaktır. |
Bilgi için sağolun.Şu an resimleme şansım yok.İlerleyen zamanda belki.Ama gelişmeleri sizinle paylaşacağım.
|
Yanmış çiftlik gübresi eldesi
5 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz günlerde zeytin ağaçlarımızın gübrelenmesi için kompost yapmaya karar vermiştim. Fakat işlerimin yoğunluğundan ve yeşil malzeme bulmanın zorluğundan dolayı kompost yapımından biraz uzaklaşarak, temin edebileceğim malzemeleri kullanarak elde edebileceğim bir gübre ile bir an önce ilk uygulamayı yapmaya karar verdim.
Çünkü toprak analizi neticesi çıkmış ve toprağın çook şeye ihtiyacı olduğunu görmüştüm... İlk önce bir dipçik fabrikasından 10 ton ince talaş buldum. Eklenti 286191 Daha sonra bir köylüden 65 ton büyükbaş ve küçükbaş karışığı hayvan zibili aldım. Eklenti 286192 İkisini karıştırdıktan sonra _bir bankada üst düzey yönetici olan bir arkadaşımın tavsiyesi ile_ her 15 tona 1 çuval olacak şekilde şeker gübresi ilave ettim :D Yahu bu şeker gübresi de neyin nesi diye araştırınca da %21 azot, %24 kükürt ihtiva ettiğini öğrendim. Hadi azotu anladım da, kükürt ne işe yarar onu pek anlamadım doğrusu :mad: Yoksa kükürt bu arkadaşımda bağımlılık mı yaptı :D malum gülleci bulamacında da %20 kükürt var. Eklenti 286193 Sonrasında eksik birşeyler hissettim... Tabii ya sayın safranlı'nın tavsiyesi EMA tabii ki. Geçtiğimiz günlerde 1 lt EM1 sipariş etmiştim, 2 lt geldi. Fazla göndermişsiniz birader geri göndereyim dediğimde başka bir kargoyla karıştırıldığını öğrendim. Bunun kendi hataları olduğunu, ürünün bende kalabileceğini, hediye ettiklerini söylediler. Onurlu bir duruş, fakat 15 dakika sonra yeniden aradılar ve elimdeki ürünün ambalajında EM1 Yazsa da EMA olduğunu, bunu tekrar aktifleştirme işlemine tabii tutmamam gerektiğini, EM1'imin de en kısa zamanda tarafıma ulaştırılacağını söylediler. Diğer müşteriyi kıskandım doğrusu. Ben 1 lt EM1 yanında 2 lt EMA hediye almışken, sanırım o 2 lt EMA yanında 1 lt EM1 hediye aldı. Karlı alışveriş doğrusu. Eklenti 286194 Neyse EM1'imi henüz aktifleştirmediğim için elimdeki mevcut 2 lt EMA'yı 40 lt su ile seyrelterek zibile döktüm ve üstünü naylonla kapattım. Eklenti 286195 Zibili 15 gün kadar sonra kepçe ile karıştıracağım, bu arada da elimdeki EM1'den 5 lt daha EMA hazırlayıp uygulayayım diyorum. Bu işe girişmeden evvel beni cesaretlendirerek tavsiyeleri ile yönlendiren forumdaki arkadaşlarıma minnettarım. Saygılarımla, |
sizleri tebrık ederım
kompost bitince tam bır hazıne olucaktır... em ler işin hızlandırmak ve kalıteyı arttırmak için ekleniyor... bahçenızde em yi sulama ya katarak da kullanabilirsiniz... sonuçta gerçekten çok büyük bir hazineniz olucaktır.... en az bir-iki kez karıştırmanız gerekecek... kolaylıklar dilerim.... yanlız naylonunuz sıyah olsaylı daha iyi olurdu.... atabilirseniz bu naylonun üzerine ot la kapatabılırsınız direk güneş ışığı iyi olmuyor... |
Alıntı:
Aslında yapılan ahır gübresinin olgunlaştırılması, bir az da kompostlaştırılmasıdır. Yeterli nem yakalanırsa_ %50 gibi_ 50 ile 65 C lerde ısı oluşacak. Kuru gübrede yanma olmaz. Olgunlaşma süresi 1 ay ile 6 ay arasıdır. Bu süre içinde üzerinde böçeklenme veya otlanma görülürse_ yerli yanma olmuyordur_ üzerine ince bir tabaka sönmemiş kireç atılır. ( Ben olsam börtü_böceğe ota bakmam gider atardım. Kireç mateyalin _ amonyak ve fosfat gibi gübrelerle kullanımında değerini daha da artırır) Buna sıcak gübre dedik...bu birinci yol; Şimdi bu işlem sürerken gübreyi havalandırırsanız _ yani sıcak ayrışmadan dolayı_ azotun ve organik maddenin kaybına yol açarsınız. Azotu ve organik maddeleri gübreye hapsetmeniz gerekir. Bunun için hemen soğuk ayrıştırmaya geçmeniz gerekir. Gübreyi havalandırmadan üzerine su döküp sönmesini sağlamalısınız. Buna soğuk gübre diyoruz... Sıcak ayrıştırma gübrenin olgunlaşmasını hızlandırırken soğuk ayrıştırma süreyi uzatır; size 5, 6 ay yeter... Yani burada yapılan gübrenin olgunlaşmasının aynında zengin içeriğini kurumak için en uygun yol; sıcak ve soğuk ayrıştırmanın peş peşe yapılması yani sıcak ayrışma ile başlanıp soğuk ayrışma ile bitirilmesidir. Bu da 'serin' gübredir... Not: Ahır gübresi hafife alınmayacak kadar _ Azot, fosfor, potasyum yanında_ kalsiyum, magnezyum demir, bakır, bor, çinko molipten gibi elemetleride içerir.. Bu gübre tüm bitkiler ve tüm topraklara rahatlıkla kullanılır. Toprağa verlecek en uygun zaman _ yani ondan yüksek oranda yararlanmak için_ ilkbahar ve sonbahardır. Hafif yapılı topraklarda _ benim gibi_ ilkbaharda, Yağışı az olan ve ağır topraklarda sonbaharda verilmesi daha iyidir... Toprağa serilir ve hemen toprak altına alınır. Kapatılmazsa kayıplar yaşanır. Çok gelirde bekletmek zorunda kalınırsa yine yığın halinde üzeri örtülerek bekletilir. ( Bu gübreyi duyan Zeytinleri değil ama gübreyi kesin çalar; müdür de atamayla gelmiş olsa bile kesin seçimle gider):D Saygılar |
Gübreyi kısa sürede olgunlaştırabilirsem bu yaz içerisinde kullanmayı istiyorum Halil Bey. Bu sebepten soğuk kompost için gerekli zamanı beklemek istemiyorum. Ama belki yığının birini bunun için bekletebilirim. Kireç serpmeyi bende düşünmüştüm ama miktar konusunda bir fikre sahip olmadığım için vaz geçtim. Mesela ton başına ne kadar serpmek gerekir? Tavsiyenize göre haftaya yığını karıştırırken ilave edebilirim.
Sayın safranlı en kısa zamanda ot varsa ot, yoksa toprakla yığının üstünü kapatacağım. İlginiz için teşekkür ederim, |
Alıntı:
Yanmamış toz kireci yığının üzerine ince bir örtü yapacak şekilde elinizle atıp kaplayabilirsiniz. Kireç, şeker gübresi için ve gübrenin olgunlaşması için gerekli. Zaten en son gübreyi karıştırıp toprak altına alacaksınız. Unutmayın yaptığınız tam bir kompost değil, gübreyi zenginleştirip, olgunlaştırmak ve süreyi kısaltmak... |
1 Eklenti(ler)
Komposta kahverengi malzeme olarak dal parçaları veya ağaç kabukları da eklememiz gerekiyor. Kendi kendime düşünüyorum. Benim elimde dal öğütme makinesi yok. Fakat aşağıda resmi olan yem kırma makinam var. Ürünün özellikleri mısır, arpa, yulaf, mısır koçanı gibi her türlü hububatı kolay ve hızlı şekilde öğütebilmesi. Mısır koçanını öğütebiliyorsa dal parçalarını da öğütebilir mi acaba diye bir uyanıklık geldi aklıma. Haftasonu denemesini yapmayı düşünüyorum.
Bu sayfayı en başından okuyamadım. Dolayısı ile benim gibi böyle bir uyanıklık aklına gelip te denemesini yapan var mı acaba bilemiyorum. Denemeyi düşünüyorum ama denesem mi denemesem mi bilemedim. Paylaşımlarınızı bekliyorum arkadaşlar... Saygılarımla... |
Alıntı:
ancak kuru ve set olanları denemeyınız yazık olur makinanıza... sögüt kabilinden dallarınız var ise uygun görünüyor... |
Alıntı:
Sayın seyyah53 ellerinize sağlık. Bitkilerinize afiyet bal şeker olsun :p Merak içindeyim acaba hazırladığınız bu malzemelere olgunlaşana kadar küçük küçük sineklerin gelip gelmediği :confused: İlk denememde malesef sineklerin azizliğine uğramıştım.... Eğer size gelmediyse sırrı nedir acaba? |
Değerli arkadaşlar,
Kompost yapımını hızlandırmak ve doğal süreçte oluşan kötü kokuları yok etmek aslında mümkün. kompost yapımında aerobik bakteri kullanımı oluşum süresini Dörtte bir zamana indirdiği gibi oksijenle beslenen bakteri kullandığınız için anaerobik bakterilerin yaydığı kötü kokulardanda kurtulmuş olursunuz. Bio-Kompost isimli ürünümüz içerdiği doğal seçilmiş bakteriler sayesinde hem bitkisel hemde hayvansal atıkların çürüme prosesini hızlandırarak kompost ve gübre oluşumunu kokusuz bir ortamda gerçekleştirmenizi sağlıyor. Özellikle sürenin kısalması kompost yapımını ve kompostu ticari bir ürün haline getirmekte. yılda 3 defa kompost yapmak yerine uygun koşullarda 12 defa kompost yapmanız mümkün. Ürün detayı için web sitesi linki aşağıdaki gibidir. Yine bakteriyel kompost üretimi ile ilgili ayrı bir konu başlığınıda açıyor olacağım. Saygılarımla, Halil Tolga İLÇİN Bio-KOMPOST |
bonsai ve kompost
Kompost ve yapımı ile ilgilenen ve bu konuda deneyimli arkadaşlara bir sorum olacak:
Ben hobi olarak bonsailerle uğraşıyorum ve bonsaide bitkilere değişik periyotlarda/mevsimlerde değişk NPK oranlarına sahip gübreler veriliyor. Ben ilerleyen dönemlerde saksılarımda hiç bahçe toprağı kullanmamaya karar verdim ve bu yüzden saksılarımda artık mümkün olduğunca vermikülit, perlit, pomza, volkanik tüf, iri dere kumu, kompost, torf gibi malzemeler kullanacağım. Ancak sorunum şu ki; konuları okuduktan sonra anladığım kadarıyla bu elde edilen kompostlarda azot, fosfat ve potasyum oranlarını ayarlayabilmek veya elde edilen bir komposttaki oranlarını bilmek biraz zor gibi. Dolayısıyla içeriğinde azot oranı yüksek bir kompost kullanmak kışın benim bonsaime zarar verebilir veya aynı şekilde postasyum ve fosfat oranı çok düşük bir kompost kullanmak kışın bitkime hiç fayda sağlamayabilir. Örneğin ağacımı kompost+pomza+iri kum karşımına ektim diyelim. Eğer kompostta azot oranı yüksekse, bu benim her zaman işime gelmeyecek. Bu seferde şöyle bir alternatif cevap-soru daha aklıma geldi: Eğer kompostta hiç azot olmazsa veya çok az azot olursa bu benim daha çok işime gelir çünkü azotu kendim dilediğim zaman takviye edebilirim. Ancak kompost yapımında bu sefer de çok çok az veya hiç yeşil madde kullanmamam lazım gelir ki bu şekilde de kompost yapımında başarı sağlanabilir mi bundan şüpheliyim? Konuya vakıf arkadaşlar nasıl azot oranı çok düşük veya olmayan bir kompost yapabileceğim konusunda fikir verirse çok sevinirim. |
Bende yanmış Keçi Gübresi + Toz Hümik Asit + Solucan Gübresi ni karıştırarak elde ettiğim oldukça derin siyah toz karışıma bolca muz ve ananas kabuğu eklemiştim kabuklar karışıma adapte olunca (aynılaşınca) meyve ağaçlarının toprağına ekledim ve çapaladım. Sonrasında bayağı yağmur yağdı şimdi ağaçlar mükemmel bir şekilde canlandılar ve çok sağlıklılar.
|
Bioenzim Kullanarak Kompost Yapımı
Alıntı:
Kompostu yeşil atık kullanmadan sadece ağaç dallarından da yapabilirsiniz. Ancak yeşil atıklar özellikle budanmış çim kompost fermantasyonunda alan içindeki ısıyı arttırarak fermantasyonu hızlandırır. Sizde yeşil atık koymadan ağaç dallarını bir makina yardımı ile parçaladıktan sonra kompost yapabilirsiniz ancak doğal yoldan oluşumu gecikebilecektir. (Not: ağaç dalını parçalayamıyorsanız marangozdan talaşta alabilirsiniz). Tüm bunlara rağmen çürüme prosesini kontrol altında tutabilmek için bakteri takviyesi yapmanız gereklidir. Bio-KOMPOST isimli ürün çürümeyi sağlayan tüm bakteri ve besin formlarını içerisinde barındırdığı için her koşulda atıklarınızı komposta dönüştürebilirsiniz. kompostlama esnasındaki ısı artışıda yine ürün içerisindeki bakteriler tarafından desteklenmektedir. Bio-Kompost bakterilerini yeşil atıklar haricinde hayvan gübresi yapımındada doğrudan tezek üzerine uygulama yaparak oluşum prosesini hızlandırmanız ve /veya desteklemeniz mümkündür. Detaylar için Ltf ziyaret ediniz : Bio-KOMPOST Saygılarımla, Halil Tolga İLÇİN |
Çocuk için sütü Beykoz'un köylerinden gelen sütçüden alıyoruz. Rica ettik 8-10 çuval yanmış büyükbaş hayvan gübresi getirdi. Yalnız geçen haftaki müthiş yağmurlardan sonra çuvallar suyu da çekerek gübreyi balçık haline getirmiş.
Şimdi elimde; 3 büyük çöp poşeti temiz ilaçsız çim kırpıntısı, 2 çuval fidancıdan satın aldığım yanmış küçükbaş hayvan gübresi, 8-10 çuval bu bahsettiğim balçık haldeki büyükbaş hayvan gübresi, Mutfakta biriktirdiğim (hiç uğraşmayıp rondodan geçirebileceğim) meyve sebze kabukları, Akşam üzeri marangozdan alacağım talaş, Ve de EM var. Bu aşamada kompost yapmak için balçık haldeki büyükbaş hayvan gübrelerini kullanabilir miyim? Ya da çuvallardan yere dökerek üstünü de örterek biraz normal hale gelmesini mi beklemeliyim? Ya da son ihtimal bu büyükbaş hayvan gübresi sevdasından vazgeçip sadece 2 çuval küçükbaş hayvan gübresini mi kullanmalıyım? Gerekiyorsa 2 çuvala ilave de yapabilirim. Son sorum kompostu bahçede biraz gölge olan bi yerde yapabilir miyim? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025