agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

MeyveliTepe 10-03-2010 16:26

Alıntı:

Sayın MeyveliTepenin yapmak isdedikleri, sera içinde yapmış olduğu kompost çalışmasının arkasındaki gerçek nedenleri, sizinde anlamamanızı kabul etmek güç olsa gerek, sayın doğasever, MeyveliTepe arkadaşımız, herhalde anlamış olmalıki, yapmış olduğu kompostun, enerji kayıpları yönünden ısı enerjisine dönüşen verim kayıplarını, bu ısıyı sera içinde kullanarak bu kayıplarını azaltma düşüncesine gitmiştir.
Ben buradayım, niyet okuyuculuğu yapmanıza gerek yok, hele hele, neyi ne zaman anladığım gibi konularda fikir yürütmeniz komik oluyor. Organik maddenin kompostlaşma süreci içinde açığa çıkan enerji ve gazlar, bu maddelerin yaşam döngülerinde çevreye kazandırdıklarıyla kıyaslanarak ölçülür. Yoksa odun yenilelenibir enerji kaynağından sayılmazdı.

Komposttan yararlanmak benim icat ettiğim bir şey değil. Fransadaki bazı çiftliklerde sıcak kompost yığınlarının içine bir düzenek vasıtasıyla yerleştirilen ısı değiştiriciler ve ısı pompalarıyla çiftliklerin her türlü ısıtma ihtiyacının karşılanabildiğini okumuştum. İlk başta böyle düşündümse de sonra daha uygun başka bir çözüm geliştirdim.

Alıntı:

Burada bir eleştiri değil de kompost yapım konusundaki uygulamaların bir kısır döngüyü vurgulamaktır, MeyveliTepe arkadaşımız şayet sera içi ısıtmada kullanabileceği bir sistem düşünüyorsa organik atıklardan fermantasyonla biogaz üretimi sağlasın hem ıstma, hemde gazı alınan atıkların temiz gübre olarak kullanmasıdır
Hımm.. Fermentasyonla biyogaz! fena fikir değil. İlk fırsatta uygularsınız biz de görürüz artık. Yalnız, fermentasyondan açığa çıkan biyogazın çevre etkisini ne yapacağız? Bu gaz yanarken oksijen tüketmeyecek mi? Siz bol bol yaptığınızı söylediğiniz fermentasyon sırasında açığa çıkan bu gazları yakalamıyor da çevreye salıyorsanız çok kötü fena bir durum olmuyor mu?

Neyse, sera ısıtmak için çözümüm zaten başka bir şey. Kompostun ısısı bir yan ürün sadece. Yalnız karbondioksiti yabana atmamak lazım. Bitkinin istediği karbondioksit, verdiği oksijen, kompostunki tersi, kardeş kardeş geçinecekler artık. Ben de ikidedir cam çerçeve ile uğraşıp seraya karbondioksit sokmaya çalışmayacağım. tembel işi yani. Permakültürü zaten tembeller icat etmiş, kendileri çalışmamak için:)

Bu arada aklıma geldi. Siz evde ne ile ısınıyorsunuz? Fosil yakıt değildir umarım. Hatta odun ve kömür gibi şeyler de değildir. Zaten herhangi bir şey asla yakıyor olamazsınız, yoksa bu başlıkta yazdığınız bir sürü şeye ters düşmüş olurdunuz.

Ben bu kompostun emisyonlarında kaba bir hesap yaptım. Bir yıl içinde buradan İstanbula üç kere az gitsem co2 dengeliyor, diğer gazlar doğaya kâr kalıyor gibi.

Enerjinin verimli kullanılması en çok taktırdığım mevzulardandır. Yaptığım her şeyin tasarımında uzun uzun düşünürüm bunun için. Kompost konusuna gelirsek, bizim bahçeden dışarı atılan bir dirhem bile organik atık yoktur. Çokça etraftaki kolay işlenir organik atıkların peşindeyim. Çöplüklere giden, derelere sulara atılan organik malzemeyi düşünürsek durumun vehameti ortaya çıkar. Önceki yıllarda olduğu gibi, Nisandan itibaren gücüm ve imkanlarım elverdiğince toplayabildiğim malzemeyi toplayacağım yine. Bulabildiğim çok fazla, ama taşıyabildiğimin bir sınırı var. Taşımak mümkün olsa haftada iki büyük kamyon çim kırpıntısı bulabiliyorum. Bunun ancak benim pikaba sığan iki-üç dolusunu taşıyabiliyorum. Gerisi çöpe gidiyor. Haftada iki pikap dolusu da ciddi bir miktar. Hiç olmazsa o kadarı hızlı bir döngü ile tekrar toprağa dönüyor.

Söz gelimi, Sn.İndomie, pazar artıklarından her hafta 5-6 el arabası topluyor. Ne kadar çok toplayıp bunları toprağa döndürse o kadar iyi. Aksi halde bunlar çöpe gidecek. Sinek, koku ve patojen yuvası olacak. O miktarda hızlı döngüyü sağlamak için ne yapılması lazım ise onu yapıyor, hem de en mükemmel şekliyle.

Bu anlamda, bunları konuşurken bile verimsiz enerji harcamış oluyoruz. Bir bakıma boşa konuşuyoruz. Söz konusu olan mutfaktaki hıyar patlıcan kabuğu ise, canınız ne istiyorsa onu yapın.

Alıntı:

... onun bu ilerici çalışmalarını motife etmek için kendi kanatimi ortaya koymaya çalıştım, ...
"O" ben oluyorum herhalde. "motife" derken, motive mi modifiye mi anlayamadım. Her ikisine de ihtiyacım olmamakla birlikte teşekkür ederim.

Alıntı:

Ama ben geliboludaki bahçemde bol oksijen alıyorum ki, beynim sizlerden daha faklı düşünebiliyorum, sevgi ve saygılar sunarım.
Oksijenin faydası olsa gerek, burada da takdire şayan bir ilerleme gördüğümü itiraf etmeliyim. Eskiye oranla hakaret epey bir incelmiş görünüyor :)

Halil Önen 10-03-2010 16:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 593608)
..... Taşımak mümkün olsa haftada iki büyük kamyon çim kırpıntısı bulabiliyorum. Bunun ancak benim pikaba sığan iki-üç dolusunu taşıyabiliyorum. Gerisi çöpe gidiyor. Haftada iki pikap dolusu da ciddi bir miktar. Hiç olmazsa o kadarı hızlı bir döngü ile tekrar toprağa dönüyor.
......
Söz gelimi, Sn.İndomie, pazar artıklarından her hafta 5-6 el arabası topluyor. Ne kadar çok toplayıp bunları toprağa döndürse o kadar iyi. Aksi halde bunlar çöpe gidecek.

Sn.Meyveli Tepe,
bu belediyenin parklarda biçip attığı çimler mi?

Bunu EMA ile mi kompostluyor sunuz?

İçine başka ürün koymuyorsanız güçlü kompost olur mu?

(Şu belediyecilerle dostluğumu arttırmalıyım)

MeyveliTepe 10-03-2010 17:10

Halil bey,
Belediyenin biçtiklerine kadar, sadece bizim şirketin çim alanlarından çıkanlar bunlar. Etrafınızda belediyenin biçtiklerini elde edebiliyorsanız kaçırmayın, hatta özel bir takip düzeni bile çok işe yarar.

Kırpılmış çim tabii ki tek başına kullanılmıyor. Belli bir oranda kahverengi malzeme, aşılayıcı malzeme vb. ile birlikte işleniyor. Detaylı tarifleri hem bu başlığın başında, hem de bizim sitede var. Kompostun gübre olarak değeri içindeki malzemelerle orantılı. Öte yandan hiç bir besin maddesi içermese bile %100 organik, kök gelişimi için, malç için ideal bir ortam oluşturur. Gerektiğinde ve ihtiyaca göre başka organik gübrelerle birlikte de kullanılır. Sıkışmaya meyilli kil taneciklerin ayrılmasını, ya da kumlu tınlı toprakların daha iyi nem tutmasını, her türlü faydalı toprak canlısı ve mikroorganizmanın mekanı olur.

Kompost yapımında en zor bulunan taze yeşil malzemedir. Kahverengi malzemeyi bir kez temin edip çok uzun süre saklayıp lazım oldukça kullanabilirsiniz. Bu, öğütülmüş dal, talaş, keçi gübresi vb. pek çok şey olabilir. Bunlardan birini, ya da tümünü kullanabilirsiniz. Söz gelimi, bana yanmış olarak gelen keçi gübrelerini bizim kompost kaplarından geçirmeden kullanmıyorum.

MeyveliTepe 10-03-2010 19:14

Bu arada, biyogaz denince çağrışım yaptı. Fosil yakıt yakan her türlü araç gereçten sonra çevreye ve havaya en fazla zararı verenler ineklermiş(smd). Popülasyon, yaşam ve beslenme tarzları, sanayileşme, toplumsal yapılar, kültür değişimleri, reklamlar, her türlü medya vs. bunların tümü ineklerin sayısının çok artmasına sebep olmuş. Doğada hiç bir zaman kendi kendine olamayacak kadar canlı inek mevcutmuş.

Üstelik bu kadar çok ineğin beslenme şeklinin de hemen hemen tek kaynağa bağlanmış olması, bu kaynağın ineğin doğal diyetinin içinde olmaması durumu daha da vahimleştiriyormuş.

Bu durum, sadece bu ineklerin dışkıları ile ilgili değil. Belki de daha çok çıkardıkları gazlarla ilgili. Araştırmalar, sera gazları ve küresel ısınma sorununda metan gazına karbondioksitten çok daha fazla dikkat çekiyor. Atmosferdeki amonyak gazının 2/3'ünden de yine bu inekler sorumluymuş.

Bu konuda çok kaynak var ama ilgilenenler için bunu ve şunu vereyim.

epsody 10-03-2010 19:37

sohpet.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 594443)
Bu arada, biyogaz denince çağrışım yaptı. Fosil yakıt yakan her türlü araç gereçten sonra çevreye ve havaya en fazla zararı verenler ineklermiş(smd). Popülasyon, yaşam ve beslenme tarzları, sanayileşme, toplumsal yapılar, kültür değişimleri, reklamlar, her türlü medya vs. bunların tümü ineklerin sayısının çok artmasına sebep olmuş. Doğada hiç bir zaman kendi kendine olamayacak kadar canlı inek mevcutmuş.

Üstelik bu kadar çok ineğin beslenme şeklinin de hemen hemen tek kaynağa bağlanmış olması, bu kaynağın ineğin doğal diyetinin içinde olmaması durumu daha da vahimleştiriyormuş.

Bu durum, sadece bu ineklerin dışkıları ile ilgili değil. Belki de daha çok çıkardıkları gazlarla ilgili. Araştırmalar, sera gazları ve küresel ısınma sorununda metan gazına karbondioksitten çok daha fazla dikkat çekiyor. Atmosferdeki amonyak gazının 2/3'ünden de yine bu inekler sorumluymuş.

Bu konuda çok kaynak var ama ilgilenenler için bunu ve şunu vereyim.

Sayın MeyveliTepe dediklerin harfiyen doğru, adamlar neden bizim tarım sektörümüzün, istihdamını azaltmamazı istiyorlar, doğayı kirletme suçu yüklüyorlar, sanki kendilerinin kimyasal endüstürilerinin hiç suçları yok, bu arada seralar bölgesindeki sera gazlarının salınımlarınıda unutmamak lazım, çevreciliğimiz senin ve benim çalışmalarımızla kurtulamaz, ama genede niyetlerimizi bozmadan arkamızdan gelen insanlara çevreci düşüncelerimizi aktarmamız lazım, işler kolay gelsin sevgiler.

qokhanyilmaz 10-03-2010 20:37

Re
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qokhanyilmaz (Mesaj 591999)
Bende sayın meyvelitepe'nin kişisel bloğundan sonra bahçemizde her yıl yaptığımız sebzelerimiz için kompost hazırlamaya karar verdim.Bunun için her hafta süt aldığımız sütçüden koyun gübresi (keçi bulamadığımdan dolayı) , pazardan köylülerden aldığım kestane toprağı ve evde mutfaktan artan yeşil olan bir çok sebze artığını bir kasanın içine yerleştirip evde kullanmadığımız bir odaya (bunuda dış ortamının biraz daha sıcak olması reaksiyonu hızlandırır düşüncesiyle ) öylece bıraktım.Kasanın üzerindeki renk değişimini şimdiden farkedebiliyorum.Yaptığımız kompostun içine kırmızı solucan koymamızın ne gibi bir sakıncası olur bunun yanında fabrikadaki bir işçimden güvercin gübresi bulma şansım var aynı karışımı güvercin gübresiyle yapmam nasıl olur acaba. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ortam gerilince benim sorum unutulmuş galiba.Bilgisi olan bir arkadaştan yardım alabilirmiyim ?

MeyveliTepe 10-03-2010 21:48

Kompost işlemi sırasında iç ısı 65 dereceye kadar yükseleceğinden solucan yaşayamayacaktır. Ancak işlem bitip malzeme soğuduktan sonra solucanların severek yaşayacakları bir ortam oluşur.

epsody 11-03-2010 03:20

Açıklama
 
Sayın MeyveliTepe, Burası yeri değil, sizin bu açıklamanıza solucanlarla kompost başlığında cevap vermek istiyorum oradan takip edersiniz, iyi geceler.

akcan67 11-03-2010 20:07

Sevgili arkadaşlar

Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur.

epsody 12-03-2010 06:14

Çok zengin içerikli kompost olacaktır.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 595098)
Sevgili arkadaşlar

Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur.

Sen bu başlığını gerektiği gibi takip etmiyorsun anlaşılan, bitkisel içerikli atıklarla oluşturulan kompostlar genelde toprak yapısı düzenleme yönüyle kullanım sağlarken, hayvansal dışkı katılımı ile oluşturulan kompostlar, organik gübre özelliği sağlanmış bir yapı oluştururlar.

Genelde kompost yapacak arkadaşların, ellerindeki her türlü hayvansal gübreleri oluşturacak kompostlara katarlarsa dışardan organik gübre aramalarına gerek kalmıyacaktır, bahçen bereketli olması dileklerimle, sağlıklı esen günler sevgiyle kal.

Mine Pakkaner 15-03-2010 14:25

Bir kompost bitkisel kaynaklı da da olsa, hayvansal kaynaklı da olsa organik gübre niteliğindedir. Hem hayvansal, hem de bitkisel bütün kompostlar toprak yapısını düzenleyicidir.

Mine Pakkaner 15-03-2010 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 595098)
Sevgili arkadaşlar

Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur.

Sayın Akcan, kanatlı gübresi ve talaş ekleyince kompostunuzun C/N oranını iyi değerlendiriniz.

Bütün hayvan altlıkları komposta katılabilir. Saman, talaş, kompostlanmış materyal vs.

indomie 15-03-2010 18:57

3 Eklenti(ler)
5 Mart 2010 günü başladığım kompostumu, inat ettim bir ayda, hatta 31 Mart'a kadar hazırlayacağım. Oluşumu hızlandırmak için üç günde bir aktarma-havalandırma yapıyorum. 31 Mart Çarşamba günü pazar yerinden yeni sebze atıkları toplamam gerekiyor.

Aşağıdaki resimler ikinci kompostumun 10. gününde çekildi. Bir önceki mesajımda resimlerini verdiğim sebze atıklarının 10 günde bu hale geldiklerine ben de inanamıyorum.

Perlit 17-03-2010 12:24

Kompost üretiminde kullanılan talaşın parçalanışı esnasında toprakta bulunan azotun kullanıldığını duymuştum acaba bu konuda bir fikriniz varmı?

MeyveliTepe 17-03-2010 12:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi indomie (Mesaj 597420)
5 Mart 2010 günü başladığım kompostumu, inat ettim bir ayda, hatta 31 Mart'a kadar hazırlayacağım. Oluşumu hızlandırmak için üç günde bir aktarma-havalandırma yapıyorum. 31 Mart Çarşamba günü pazar yerinden yeni sebze atıkları toplamam gerekiyor.

Aşağıdaki resimler ikinci kompostumun 10. gününde çekildi. Bir önceki mesajımda resimlerini verdiğim sebze atıklarının 10 günde bu hale geldiklerine ben de inanamıyorum.

Tek kelimeyle mükemmel.

berduray 17-03-2010 13:37

Benim de ufak çapta çalışmalarım oluyor ama yığını yarıya kadar zor doldurabildim, üç gün sonra baktığımda kabın dibine çökmüştü.

Yani ben tek seferde kabı dolduramıyorum, sürekli ekleme yapıyorum.

Çim biçme ve dal öğütücü aletim yok.

Kol kuvvetiyle, satır kullanarak bahçemdeki brokoli fidanı artıkları, yabani otları, evden çıkan salata, sebze artıkları ve biraz talaş, biraz gazete, kartonla cebelleşip duruyorum.

O yüzden benim deneme ne olur emin değilim.

Sürekli eklenen malzemeyle süreç uzayacak galiba:(

ggirgin 17-03-2010 15:35

Arkadaşlar mehabalar
 
2 Eklenti(ler)
Sayın İndomie kompost yapma konusunda beni tekrar ateşledi. Kompost yapmak için tadil ettiğim varilden vazgeçip, keresteciden 4metre boyunda 10cm eninde kapak tahtası dedikleri ağaçlardan 10 adet satın alıp (toplam 21TL) yeni bir kasa oluşturdum. Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak doldurmaya başladım. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

alparslan 17-03-2010 15:53

sn ggirgin tadil ettiğiniz varilden vazgeçmeniz merakıma mucip oldu.zira ben, bahçemde kompost çalışmalarım sürerken bir taraftan da evden çıkan atıkları kompost bidonu yaparak ayrıca değerlendirmeyi düşünüyordum.acaba vazgeçmeniz diğer yöntemin daha kolay olması mı yoksa varil işinin zor uzun ve başarı düzeyinin düşük olması mı merak ettim.iyi günler dilerim

ggirgin 17-03-2010 16:09

Sayın Alparslan
Eski bir varilin merkezinden bir boru geçirip bir şase üzerinde varili döner hale getirdim. Malzemenin havalanması ve karışabilmesi içinde varilin iç kısmına 2 boru daha monte ettim. Birde kapak yaptım. Bir kol yardımıyla kolayca döndürebiliyordum. Başka işlerlede uğraştığım için geçen sene kompost yapmaya fazla konsantre olamadım. 4 **** 5 denemem oldu. Sadece bir keresinde ısınma başladı fakat kısa sürdü. Yani Türkçesi beceremedim. Problemin ne olduğunuda kavrayamadım. Büyük ihtimalle C/N oranını ayarlayamadım. Yeni kasa için C/N oranını Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak ayrlıyorum. Yeni kasayı doldurduktan sonra varili tekrar deneyeceğim. Sonuçlarını buradan bildiririm.
saygılarımla

epsody 17-03-2010 17:48

Sayın arkadaşım ggirgin, azmin elinden bir şey kurtulamaz, bu çalışmalar size tecrübe kazandırmış sonuçta başarı yakın gözüküyor, gönlümüz sizin başarı sağlıyacağı yöndedir sevgi ve saygılar.

Dogasever 17-03-2010 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin (Mesaj 598713)
Sayın Alparslan
Eski bir varilin merkezinden bir boru geçirip bir şase üzerinde varili döner hale getirdim. Malzemenin havalanması ve karışabilmesi içinde varilin iç kısmına 2 boru daha monte ettim. Birde kapak yaptım. Bir kol yardımıyla kolayca döndürebiliyordum. Başka işlerlede uğraştığım için geçen sene kompost yapmaya fazla konsantre olamadım. 4 **** 5 denemem oldu. Sadece bir keresinde ısınma başladı fakat kısa sürdü. Yani Türkçesi beceremedim. Problemin ne olduğunuda kavrayamadım. Büyük ihtimalle C/N oranını ayarlayamadım. Yeni kasa için C/N oranını Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak ayrlıyorum. Yeni kasayı doldurduktan sonra varili tekrar deneyeceğim. Sonuçlarını buradan bildiririm.
saygılarımla

Sn Girgin
Cok dondurmekte fayda getirmeyebilir. Kompostta aktinomisetler onemlidir. Bunlar hifler (kucuk iplikcikler de diyebilirsiniz) halinde buyurler. Bu hiflerin fazla rahatsiz edilmemesi gerekir. O yuzden hareketli sistemlerden cok duragan sistemler daha iyidir diyebiliriz. Eger sistem sizin ki gibi hareketli ise cok hizli ve ani hareketlerle yigini fazla rahatsiz etmeyiniz. Cok hafifce ceviriniz. Cok az hava girmesi bile yeterlidir. Kolay gelsin.

ggirgin 18-03-2010 07:53

Teşekkürler epsody

Teşekkürler Doğasever. Bu tip satılan kompost sistemlerinde tamburun çok yavaş dönmesi bu yüzden demekki

alparslan 18-03-2010 08:16

sayın ggirgin ile doğasever'e verdikleri bilgiler için tş ederim ve ayrıca sn girgin e de başarılar dilerim.

indomie 20-03-2010 20:03

İkinci olarak hazırlamağa çalıştığım kompostumu beğendiklerini belirterek beni şımartan herkese teşekkürler.

İlk olarak yaptığım kompostumu bugün, hazırlamağa çalıştığım sebze adacıklarının üzerine serdim.

Bu sebze adacıklarına 20 Nisan'a kadar herhangi bir şey dikemeyeceğim için, acaba bu şekilde mi bekletmeliyim, yoksa kompostu bahçe toprağına karıştırmalı mıyım?

Başta sayın Pakkaner ve MeyveliTepe olmak üzere, bu konuda tecrübesi olanlar bilgi verirlerse memnun olurum. Emeklerim boşa gitmemiş olur.

Peşinen teşekkürler ve saygılar.

MeyveliTepe 20-03-2010 20:20

Sn.İndomie,
Kompostunuz bol, arkası da gelecek gibi görünüyor. Şayet bahçe toprağınız killi ve ıslandığında çamurlaşan bir özellik taşıyorsa kompost ile toprağı iyice harmanlayıp gevşek dokulu bir toprak karışımı elde edersiniz. Nitekim toprağı bu hale getirmek için ben çokca coco-peat kullanıyorum, fakat kompostunuz en az coco-peat kadar iyi iş görür. Besin maddelerinin varlığı da ilave avantaj olacaktır. Fidelerinizi diktikten sonra ayrıca sadece komposttan 8-10 santim kalınlığında malç yaparsınnız.

indomie 20-03-2010 20:41

Sayın MeyveliTepe,

Hızlı cevabınız için teşekkürler.

2.5 yıl evvel evimi satın aldığımda balçık gibi olan bahçe toprağını tamamen değiştirmiş, 6 karışım diye satılan bir toprak satın almıştım. Çok da memnunum. Sertleşmiyor ve balçık gibi olmuyor. Sebze adacıklarını doldurmak için de aynı topraktan satın aldım.

Elimde birkaç paket coco-peat ve bir miktar da perlit mevcut. Gerektiğinde takviye edeceğim.

Leonardit bulmakta zorlanıyorum. İki yıl önce değerleri yüksek bir leonardit satın aldığım halde maalesef bu yıl kalitelisini Urla'da bulamadım. İzmir'e gidip almam gerekecek.

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler, saygılar.

Savaş 20-03-2010 21:12

Sayın indomie,

mükemmel ve görsel açıdan çok şık bir adalar dizisi oluşturmuşsunuz. Eşim ve ben nasıl imrendik bilemezsiniz. Bol ve bereketli bir hasat dilerim.

berduray 22-03-2010 20:03

Ben de bugün kompost denememi diğer kaba aktardım.

Üst kısımlarda hiç bir hareket yoktu, alt kısımda ise kızışma başlamış, buharlar tütüyordu.

Sayın İndomie aktarıp, havalandırdım deyince ben de yaptım, belki süreci kısaltırım umuduyla.

Lakin benim carbon miktarı az geldi galiba.

Pek vıcık vıcıktı ve taze tavuk gübresi eklediğim için mi bilmem...kötü kokuyordu.

Biraz daha talaş bulmam gerek sanırım.

epsody 23-03-2010 06:39

berduray' tavsiye.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 601979)
Lakin benim carbon miktarı az geldi galiba.

Pek vıcık vıcıktı ve taze tavuk gübresi eklediğim için mi bilmem...kötü kokuyordu.

Biraz daha talaş bulmam gerek sanırım.

Sayın berduray, kompost yığınına katılan malzemelerin sıvık bölümleri alt katlara süzülmesinden meydana gelen bu durumun düzeltilmesi için üst katların boşaltılarak alt katlara mukava ve yumurta kolilerinin ufaltılarak ilave edilmesi ilede homojen bir karışım sağlandıktan sonra kompost süreci başlatılabilir.

Sizin için talaş bulmak kolaylığı varsa mümkün mertebe çam kereste talaşından kaçınılması gerektiğinin gözden uzak tutulmaması daha uygun olacaktır, kompost çalışmaların ve bahçe işlerinde kolaylıklar diliyerek sağlık esenlik içinde olasın.

indomie 23-03-2010 08:26

Sayın Savaş,

Beğeninizi kazanmış olmak sevindirici. Şu an hiçbir şey ekili değil ama sabah kahvesini burada içmek hoşuma gidiyor.

Saygılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025