![]() |
Alıntı:
Komposttan yararlanmak benim icat ettiğim bir şey değil. Fransadaki bazı çiftliklerde sıcak kompost yığınlarının içine bir düzenek vasıtasıyla yerleştirilen ısı değiştiriciler ve ısı pompalarıyla çiftliklerin her türlü ısıtma ihtiyacının karşılanabildiğini okumuştum. İlk başta böyle düşündümse de sonra daha uygun başka bir çözüm geliştirdim. Alıntı:
Neyse, sera ısıtmak için çözümüm zaten başka bir şey. Kompostun ısısı bir yan ürün sadece. Yalnız karbondioksiti yabana atmamak lazım. Bitkinin istediği karbondioksit, verdiği oksijen, kompostunki tersi, kardeş kardeş geçinecekler artık. Ben de ikidedir cam çerçeve ile uğraşıp seraya karbondioksit sokmaya çalışmayacağım. tembel işi yani. Permakültürü zaten tembeller icat etmiş, kendileri çalışmamak için:) Bu arada aklıma geldi. Siz evde ne ile ısınıyorsunuz? Fosil yakıt değildir umarım. Hatta odun ve kömür gibi şeyler de değildir. Zaten herhangi bir şey asla yakıyor olamazsınız, yoksa bu başlıkta yazdığınız bir sürü şeye ters düşmüş olurdunuz. Ben bu kompostun emisyonlarında kaba bir hesap yaptım. Bir yıl içinde buradan İstanbula üç kere az gitsem co2 dengeliyor, diğer gazlar doğaya kâr kalıyor gibi. Enerjinin verimli kullanılması en çok taktırdığım mevzulardandır. Yaptığım her şeyin tasarımında uzun uzun düşünürüm bunun için. Kompost konusuna gelirsek, bizim bahçeden dışarı atılan bir dirhem bile organik atık yoktur. Çokça etraftaki kolay işlenir organik atıkların peşindeyim. Çöplüklere giden, derelere sulara atılan organik malzemeyi düşünürsek durumun vehameti ortaya çıkar. Önceki yıllarda olduğu gibi, Nisandan itibaren gücüm ve imkanlarım elverdiğince toplayabildiğim malzemeyi toplayacağım yine. Bulabildiğim çok fazla, ama taşıyabildiğimin bir sınırı var. Taşımak mümkün olsa haftada iki büyük kamyon çim kırpıntısı bulabiliyorum. Bunun ancak benim pikaba sığan iki-üç dolusunu taşıyabiliyorum. Gerisi çöpe gidiyor. Haftada iki pikap dolusu da ciddi bir miktar. Hiç olmazsa o kadarı hızlı bir döngü ile tekrar toprağa dönüyor. Söz gelimi, Sn.İndomie, pazar artıklarından her hafta 5-6 el arabası topluyor. Ne kadar çok toplayıp bunları toprağa döndürse o kadar iyi. Aksi halde bunlar çöpe gidecek. Sinek, koku ve patojen yuvası olacak. O miktarda hızlı döngüyü sağlamak için ne yapılması lazım ise onu yapıyor, hem de en mükemmel şekliyle. Bu anlamda, bunları konuşurken bile verimsiz enerji harcamış oluyoruz. Bir bakıma boşa konuşuyoruz. Söz konusu olan mutfaktaki hıyar patlıcan kabuğu ise, canınız ne istiyorsa onu yapın. Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
bu belediyenin parklarda biçip attığı çimler mi? Bunu EMA ile mi kompostluyor sunuz? İçine başka ürün koymuyorsanız güçlü kompost olur mu? (Şu belediyecilerle dostluğumu arttırmalıyım) |
Halil bey,
Belediyenin biçtiklerine kadar, sadece bizim şirketin çim alanlarından çıkanlar bunlar. Etrafınızda belediyenin biçtiklerini elde edebiliyorsanız kaçırmayın, hatta özel bir takip düzeni bile çok işe yarar. Kırpılmış çim tabii ki tek başına kullanılmıyor. Belli bir oranda kahverengi malzeme, aşılayıcı malzeme vb. ile birlikte işleniyor. Detaylı tarifleri hem bu başlığın başında, hem de bizim sitede var. Kompostun gübre olarak değeri içindeki malzemelerle orantılı. Öte yandan hiç bir besin maddesi içermese bile %100 organik, kök gelişimi için, malç için ideal bir ortam oluşturur. Gerektiğinde ve ihtiyaca göre başka organik gübrelerle birlikte de kullanılır. Sıkışmaya meyilli kil taneciklerin ayrılmasını, ya da kumlu tınlı toprakların daha iyi nem tutmasını, her türlü faydalı toprak canlısı ve mikroorganizmanın mekanı olur. Kompost yapımında en zor bulunan taze yeşil malzemedir. Kahverengi malzemeyi bir kez temin edip çok uzun süre saklayıp lazım oldukça kullanabilirsiniz. Bu, öğütülmüş dal, talaş, keçi gübresi vb. pek çok şey olabilir. Bunlardan birini, ya da tümünü kullanabilirsiniz. Söz gelimi, bana yanmış olarak gelen keçi gübrelerini bizim kompost kaplarından geçirmeden kullanmıyorum. |
Bu arada, biyogaz denince çağrışım yaptı. Fosil yakıt yakan her türlü araç gereçten sonra çevreye ve havaya en fazla zararı verenler ineklermiş(smd). Popülasyon, yaşam ve beslenme tarzları, sanayileşme, toplumsal yapılar, kültür değişimleri, reklamlar, her türlü medya vs. bunların tümü ineklerin sayısının çok artmasına sebep olmuş. Doğada hiç bir zaman kendi kendine olamayacak kadar canlı inek mevcutmuş.
Üstelik bu kadar çok ineğin beslenme şeklinin de hemen hemen tek kaynağa bağlanmış olması, bu kaynağın ineğin doğal diyetinin içinde olmaması durumu daha da vahimleştiriyormuş. Bu durum, sadece bu ineklerin dışkıları ile ilgili değil. Belki de daha çok çıkardıkları gazlarla ilgili. Araştırmalar, sera gazları ve küresel ısınma sorununda metan gazına karbondioksitten çok daha fazla dikkat çekiyor. Atmosferdeki amonyak gazının 2/3'ünden de yine bu inekler sorumluymuş. Bu konuda çok kaynak var ama ilgilenenler için bunu ve şunu vereyim. |
sohpet.
Alıntı:
|
Re
Alıntı:
|
Kompost işlemi sırasında iç ısı 65 dereceye kadar yükseleceğinden solucan yaşayamayacaktır. Ancak işlem bitip malzeme soğuduktan sonra solucanların severek yaşayacakları bir ortam oluşur.
|
Açıklama
Sayın MeyveliTepe, Burası yeri değil, sizin bu açıklamanıza solucanlarla kompost başlığında cevap vermek istiyorum oradan takip edersiniz, iyi geceler.
|
Sevgili arkadaşlar
Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur. |
Çok zengin içerikli kompost olacaktır.
Alıntı:
Genelde kompost yapacak arkadaşların, ellerindeki her türlü hayvansal gübreleri oluşturacak kompostlara katarlarsa dışardan organik gübre aramalarına gerek kalmıyacaktır, bahçen bereketli olması dileklerimle, sağlıklı esen günler sevgiyle kal. |
Bir kompost bitkisel kaynaklı da da olsa, hayvansal kaynaklı da olsa organik gübre niteliğindedir. Hem hayvansal, hem de bitkisel bütün kompostlar toprak yapısını düzenleyicidir.
|
Alıntı:
Bütün hayvan altlıkları komposta katılabilir. Saman, talaş, kompostlanmış materyal vs. |
3 Eklenti(ler)
5 Mart 2010 günü başladığım kompostumu, inat ettim bir ayda, hatta 31 Mart'a kadar hazırlayacağım. Oluşumu hızlandırmak için üç günde bir aktarma-havalandırma yapıyorum. 31 Mart Çarşamba günü pazar yerinden yeni sebze atıkları toplamam gerekiyor.
Aşağıdaki resimler ikinci kompostumun 10. gününde çekildi. Bir önceki mesajımda resimlerini verdiğim sebze atıklarının 10 günde bu hale geldiklerine ben de inanamıyorum. |
Kompost üretiminde kullanılan talaşın parçalanışı esnasında toprakta bulunan azotun kullanıldığını duymuştum acaba bu konuda bir fikriniz varmı?
|
Alıntı:
|
Benim de ufak çapta çalışmalarım oluyor ama yığını yarıya kadar zor doldurabildim, üç gün sonra baktığımda kabın dibine çökmüştü.
Yani ben tek seferde kabı dolduramıyorum, sürekli ekleme yapıyorum. Çim biçme ve dal öğütücü aletim yok. Kol kuvvetiyle, satır kullanarak bahçemdeki brokoli fidanı artıkları, yabani otları, evden çıkan salata, sebze artıkları ve biraz talaş, biraz gazete, kartonla cebelleşip duruyorum. O yüzden benim deneme ne olur emin değilim. Sürekli eklenen malzemeyle süreç uzayacak galiba:( |
Arkadaşlar mehabalar
2 Eklenti(ler)
Sayın İndomie kompost yapma konusunda beni tekrar ateşledi. Kompost yapmak için tadil ettiğim varilden vazgeçip, keresteciden 4metre boyunda 10cm eninde kapak tahtası dedikleri ağaçlardan 10 adet satın alıp (toplam 21TL) yeni bir kasa oluşturdum. Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak doldurmaya başladım. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.
|
sn ggirgin tadil ettiğiniz varilden vazgeçmeniz merakıma mucip oldu.zira ben, bahçemde kompost çalışmalarım sürerken bir taraftan da evden çıkan atıkları kompost bidonu yaparak ayrıca değerlendirmeyi düşünüyordum.acaba vazgeçmeniz diğer yöntemin daha kolay olması mı yoksa varil işinin zor uzun ve başarı düzeyinin düşük olması mı merak ettim.iyi günler dilerim
|
Sayın Alparslan
Eski bir varilin merkezinden bir boru geçirip bir şase üzerinde varili döner hale getirdim. Malzemenin havalanması ve karışabilmesi içinde varilin iç kısmına 2 boru daha monte ettim. Birde kapak yaptım. Bir kol yardımıyla kolayca döndürebiliyordum. Başka işlerlede uğraştığım için geçen sene kompost yapmaya fazla konsantre olamadım. 4 **** 5 denemem oldu. Sadece bir keresinde ısınma başladı fakat kısa sürdü. Yani Türkçesi beceremedim. Problemin ne olduğunuda kavrayamadım. Büyük ihtimalle C/N oranını ayarlayamadım. Yeni kasa için C/N oranını Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak ayrlıyorum. Yeni kasayı doldurduktan sonra varili tekrar deneyeceğim. Sonuçlarını buradan bildiririm. saygılarımla |
Sayın arkadaşım ggirgin, azmin elinden bir şey kurtulamaz, bu çalışmalar size tecrübe kazandırmış sonuçta başarı yakın gözüküyor, gönlümüz sizin başarı sağlıyacağı yöndedir sevgi ve saygılar.
|
Alıntı:
Cok dondurmekte fayda getirmeyebilir. Kompostta aktinomisetler onemlidir. Bunlar hifler (kucuk iplikcikler de diyebilirsiniz) halinde buyurler. Bu hiflerin fazla rahatsiz edilmemesi gerekir. O yuzden hareketli sistemlerden cok duragan sistemler daha iyidir diyebiliriz. Eger sistem sizin ki gibi hareketli ise cok hizli ve ani hareketlerle yigini fazla rahatsiz etmeyiniz. Cok hafifce ceviriniz. Cok az hava girmesi bile yeterlidir. Kolay gelsin. |
Teşekkürler epsody
Teşekkürler Doğasever. Bu tip satılan kompost sistemlerinde tamburun çok yavaş dönmesi bu yüzden demekki |
sayın ggirgin ile doğasever'e verdikleri bilgiler için tş ederim ve ayrıca sn girgin e de başarılar dilerim.
|
İkinci olarak hazırlamağa çalıştığım kompostumu beğendiklerini belirterek beni şımartan herkese teşekkürler.
İlk olarak yaptığım kompostumu bugün, hazırlamağa çalıştığım sebze adacıklarının üzerine serdim. Bu sebze adacıklarına 20 Nisan'a kadar herhangi bir şey dikemeyeceğim için, acaba bu şekilde mi bekletmeliyim, yoksa kompostu bahçe toprağına karıştırmalı mıyım? Başta sayın Pakkaner ve MeyveliTepe olmak üzere, bu konuda tecrübesi olanlar bilgi verirlerse memnun olurum. Emeklerim boşa gitmemiş olur. Peşinen teşekkürler ve saygılar. |
Sn.İndomie,
Kompostunuz bol, arkası da gelecek gibi görünüyor. Şayet bahçe toprağınız killi ve ıslandığında çamurlaşan bir özellik taşıyorsa kompost ile toprağı iyice harmanlayıp gevşek dokulu bir toprak karışımı elde edersiniz. Nitekim toprağı bu hale getirmek için ben çokca coco-peat kullanıyorum, fakat kompostunuz en az coco-peat kadar iyi iş görür. Besin maddelerinin varlığı da ilave avantaj olacaktır. Fidelerinizi diktikten sonra ayrıca sadece komposttan 8-10 santim kalınlığında malç yaparsınnız. |
Sayın MeyveliTepe,
Hızlı cevabınız için teşekkürler. 2.5 yıl evvel evimi satın aldığımda balçık gibi olan bahçe toprağını tamamen değiştirmiş, 6 karışım diye satılan bir toprak satın almıştım. Çok da memnunum. Sertleşmiyor ve balçık gibi olmuyor. Sebze adacıklarını doldurmak için de aynı topraktan satın aldım. Elimde birkaç paket coco-peat ve bir miktar da perlit mevcut. Gerektiğinde takviye edeceğim. Leonardit bulmakta zorlanıyorum. İki yıl önce değerleri yüksek bir leonardit satın aldığım halde maalesef bu yıl kalitelisini Urla'da bulamadım. İzmir'e gidip almam gerekecek. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler, saygılar. |
Sayın indomie,
mükemmel ve görsel açıdan çok şık bir adalar dizisi oluşturmuşsunuz. Eşim ve ben nasıl imrendik bilemezsiniz. Bol ve bereketli bir hasat dilerim. |
Ben de bugün kompost denememi diğer kaba aktardım.
Üst kısımlarda hiç bir hareket yoktu, alt kısımda ise kızışma başlamış, buharlar tütüyordu. Sayın İndomie aktarıp, havalandırdım deyince ben de yaptım, belki süreci kısaltırım umuduyla. Lakin benim carbon miktarı az geldi galiba. Pek vıcık vıcıktı ve taze tavuk gübresi eklediğim için mi bilmem...kötü kokuyordu. Biraz daha talaş bulmam gerek sanırım. |
berduray' tavsiye.
Alıntı:
Sizin için talaş bulmak kolaylığı varsa mümkün mertebe çam kereste talaşından kaçınılması gerektiğinin gözden uzak tutulmaması daha uygun olacaktır, kompost çalışmaların ve bahçe işlerinde kolaylıklar diliyerek sağlık esenlik içinde olasın. |
Sayın Savaş,
Beğeninizi kazanmış olmak sevindirici. Şu an hiçbir şey ekili değil ama sabah kahvesini burada içmek hoşuma gidiyor. Saygılar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025