agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

berduray 21-03-2009 22:26

Oraya kadar tamam da 500 adet kırmızı gübre solucanını temin etmek zor...

Matbaa ürünlerinde kurşunun fazla olabileceği söylenmişti galiba, nedir?

MeyveliTepe 21-03-2009 22:29

Yakınlarda bir yerde büyükbaş hayvan besleyen birileri varsa mutlaka ahırlarının arkasında büyükçe bir gübre yığını vardır. Bu yığının biraz beklemiş olduğu belli olan tarafına giderek ucundan biraz bir şeyle kazın. Kısa sürede binlerce bulmanız büyük olasılık.

berduray 21-03-2009 22:45

Ben yeni gübrede birşeyler olacağını umarak komşudan bir kova almıştım ama hayalkırıklığı... Yarın gidip eski yerleri araştırmalı o halde.

MeyveliTepe 21-03-2009 23:01

Solucanlar hayvan gübresinin içinde olmaktan çok gübre yığınının toprakla birleştiği kenarında olur. Çok taze tarafa değil de, bir kaç aydır beklemekte olan tarafta şansınız daha fazladır.

berduray 21-03-2009 23:05

Araştırmam da bunu dikkate alacağım, teşekkürler.

epsody 22-03-2009 07:53

Solucan arayışlarına çözüm
 
Arkadaşlar kompost yapmaktaki maksadımız bahçemizde ve mutfamızdan çıkan atıkların bertarafını sağlarken aynı zamanda bahçemizin eksilen organik yapısının geri kazandırma ve de bu atıkların kompost aşamasında solucanlarıda katarak bitkilerimize en yarayışlı besin maddesinin kazandırılması, solucan gübresinin geniş çevrelerde yankı bularak uygulanabilirliği solucan temininde yaşanan güçlükleri aşmanın yollarından bir tanesininde bahçemizde bulunan solucan populasyonlarının artışını sağlamaktır.

Bunu sağlamanın birinci kuralıda solucan gübresi üretimine geçmeden önce kendi bahçemizde nasıl bitki yetiştirme becerileri edinmişsek öylece sağlıklı ergin ve obur solucan yetiştimek üzere çalışmalar yürütmeliyiz.

Arkadaşlar benim daha öncede çukurda kompost deneylerimi sizlere anlatarak bunları sizlerle paylaşma imkanım olmuştu,daha önce ayrıntı olur diye paylaşmadığım bir gözlemimden bahsederek solucanları nasıl baçemizde çoğaltabileceğimiz bilgilerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Çukurda topladığımız bu atıklar sulandıklarında çukur zemininde toprağın gevşemesini sağlıyarak kompost malzemesinin şerbetini de bu gevşeyen toprak aralarından toprağın derinliklerine ulaştığında toprak altı solucanlarını cezbederek buralarda toplandıklarını gözlemlerimde müşhade etmiş bulunuyordum.

Daha sonraları oluşan kompostu almam gerektiğinde çukurun alt bölümlerinde, Bahçe bellemeleri sırasında raslamadığım büyüklükte vede solucan bolluğuna rastlıyordum,gözlemlerimden çıkardığım sonuçlar kompost oluşumlarından yararlanmaları onların üreyip çoğaldıklarının bir göstergesi oluşumlar fefkalade yerinde olarak uzunlukarıyla irlikleriyle vede kıpır kıpır görünümleriyle dikkati çekiyorlardı.

Gözlemlerimi sizlerin takdirlerine sunar faydalar sağlaması umuduyla uygulayacak arkadaşlara başarılar dilerim. Saygılar

epsody 22-03-2009 10:02

solucanı sevmek
 
1 Eklenti(ler)
solucancık

berduray 22-03-2009 22:28

Şu ağdalı, uzun cümleleri bıraksanız da daha net anlaşsak.

Bir cümleniz bir paragraf tutuyor, ama çıkacak bilgi bir satır.

Konu tekrarından da vazgeçin artık lütfen.

Sadece ve sade bilgi istiyoruz.

epsody 23-03-2009 04:27

Yaratılan polemiğe uzlaşı arayışı
 
Sayın berduray, Konulara verdiğim ciddiyetle anlatimlarımın arkadadaşlar üzerindeki kompost konusundaki pratik yaklaşımların konuya vakıf olma yönündeki izlenimlerinin sonuçsuz uygulamalardan öteye gitmeyişi beni konunun detaylandırılarak bazı ayrintı sayılabilecek tekrarlarla açıklanması, benim konuya nekadar candan bağlılığımın bir ifadesi olarak algılanması lazımken insanların konu üzerindeki başarısız sonuçlarının polomikler yaratılarak konunun anlatımlarına gölge düşürülmesi muhataplarlarının madur durumda bırakılmak istenmesi bence bilgi sürecinin işlemesinde diğer arkadaşların konunun selameti bakımdan, bu duruma müdail olarak görüş bildirmeleri ortaya çıkan bu durumun, suküt ederek devamını sağlıyacaktır,

Arkadaşlar konunun tarafımdan hararetle ısraralı bir şekilde açıklamalarda bulunarak konuyu enine boyuna anlatımada gösterdiğim çabalarımın bilgi paylaşımına hizmet etmediği yönde kanaatlerin şahşımda mütesir olma durumu arz etmiştir.

Bu konudaki gayretli çalışmalardan konunun iyice anlaşılmasından başka bir niyetim bulunmamaktadır. Saygılar

ServetAydoğan 23-03-2009 09:38

Evde/bahçede kompost yapımı konusunu başından beri ilgiyle takip ediyorum ve geçen yazdan beri balkonda ilk denemelere başlamış durumdayım. Sayın epsody'ye ve bilgilerini paylaşan diğer üyelere teşekkür ediyorum. Tekrarlı da olsa aktarılan bilgilerin konuyu canlı tuttuğunu ayrıca herkesin anlatım tarzına saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.

Burada tecrübeli arkadaşlara bir sorum var;

Balkondaki denememde yumurta kabuklarının hemen hemen hiç kompostlaşmadığını gördüm, bunun sebebi nedir, yumurta kabuklarını kompostlaştırmanın bir yolu var mı ?

Teşekkürler.

MeyveliTepe 23-03-2009 09:47

Yumurta kabuklarını kırıp toz haline getirmeniz gerekir.

Douglas Fir 23-03-2009 10:41

Atıkların komposta dönüşümünü hızlandırmak için sıkca sulanmalı ve tersyüz edilmeli. Tabii güneş te önemli...

berduray 23-03-2009 11:37

Evet işte böyle mesaj istiyorum, açık, net, okuması kolay, virgül kullanılmış.

Sıkıcı olmayan, akıcı mesaj; sorun şu=cevap şu.

epsody 23-03-2009 12:37

Konuya yeni katılanlara açıklama
 
Douglas Fir Arkadaşım atıkların dünüşüm hızını kompst tayininde 1.etken c/n oranı, 25-35/1, karbon- azot oranı yani pratikte bir sıra kuru ot, kuru yaprak + bir sıra mutfak atığı şeklinde. dizilirse mikro organizmaların için gerekli besin ve enerji sağlandığından üreme ve üretme işlemi su ve havanın sağlamasına parelel bir şekilde hız kazanarak devam eder, burada güneşin önemi olmadığı gibi kompost işlemi sırasında oluşan fazla ısının bertarafı için kompostun alt üst edilmesi gerekmektedir.saygılar

serazad 23-03-2009 13:28

Merhaba arkadaşlar,
Yapmış oldugum mısır sılajında yer yer küflenmiş mısır sılajı var, kompost içinde kullanmamın bir sakıncası olur mu acaba ?

berduray 23-03-2009 17:05

Kimyasal madde barındırmıyorsa, harika bile olur.

epsody 23-03-2009 17:34

Mısır silajının kompost'ta kullanılması
 
Arkadaşım silajın küfünden önce siajın miktarını karşılıyacak karbon malzeme olarak kuru ot, saman, odun talaşı gibi malzemelerlen konulup oluşumun başlatılması gerekir bu denge sağlanmadan kompostlaşma gecikir, mikro organizmalar küflü malzemeyide işleme tabi tutarak küfün bertarafını sağlarlar işlerin kolay gele diyerek başarılar dilerim.

serazad 23-03-2009 19:56

Teşekkür ederim arkadaşlar,
Sayın berduray sılaj tamamen naturel içinde tuz bile yok.

Sayın epsody kaygım sadece küflenmeden oluşan bakterilerdi kompost yaparken sılajıtek başına düşünmemiştim saman, gazete karton artıkları, yeşil aksam ve at gübresi olarak yapmayı düşünüyorum.
Saygılarımla...

epsody 27-03-2009 07:24

Arkadaşlar Günaydın diyerek satırlarıma kompost konusuda bazı ayrıntlar eklemek istiyorum.Bütün organik atıkların kompost yapımıyla bitki besin maddelerinin toprak üzerindeki etkilerinin bitkinin gelişimine gösterdiği olumlu etkierinin üzerine, bitkilere vereceğimiz gübrelerin de (ahır,kümes vesair) kompostlanarak verilmesinde faydalar görmekteyim.

Gübrelerin içinde bulunan yabancı ot tohumları ve hastalık yapıcı patojenlerin fungusların, kompostama işlemi içinde fermantasyona bağlı olarak oluşan ısınını ve gazların etki ile baskılanarak zararlarından kurtulunur.

Lonicera 28-03-2009 15:41

Domates fideleri şaşırtma aşamasına geldiğinde, bir iki fideyi, hazırlamış olduğum kompost dolu kaba dikmeyi düşünüyorum. İçine başka hiçbir malzeme eklemeyeceğim. Hazırlık aşamasında ahır gübresi de kullandığım için, ayrıca besin ihtiyacı olacağını sanmıyorum. Diğer harçlarla hazırlayacağım farklı kaptakilerle karşılaştırıp gelişmeleri izlemek niyetindeyim.

seleste 28-03-2009 21:44

Sayın Lonicera,
Solucanların hepsinin ölmesine üzüldüm. Sizin denemeniz hatırladığım kadarıyla hazırlamış olduğunuz komposttan bir kova ayırarak yapılmıştı. Kovaya meyve sebze artıklarını sonradan mı eklediniz ? Acaba yeterli derinliğe gömmediniz mi ? Yahut gömdüğünüz artıkların üstünü örtmediniz mi ? Son derece dikkatli ve özenli çalıştığınızı biliyorum, bu yüzden de solucanlarının tamamının neden öldüğünü net olarak bulmamız gerek.

Bir de yeni denemenizi şu alıntı yaptığım koşulları tamamını sağlayacak şekilde yapmanız mümkün olur mu ? O zaman, "Standard bir kovada, yarım kilogram solucan günde 2 elma artığını tamamen parçalayabiliyor" gibi net bir cümle yazmamız mümkün olur. Kolay gelsin dileklerimle.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seleste (Mesaj 379897)
Bir solucan 24 saatte kendi ağırlığı kadar atık tüketebiliyormuş. Böylesi bir yatak içerisinde 1 ay içerisinde solucan nüfusunun iki katına çıkabileceği söylenmiş.

İdeal oranlar :

Kabın derinliği 20-30 cm olmalı
Her 1 kg sebze artığı için 2 kg solucan gerekli
Her 1 kg sebze artığı için 60 cm^2 tepsi yüzey alanı gerekli

Bu oranları şu linkten aldım ve birimleri metrik sisteme çevirdim: http://www.savvygardener.com/Feature...omposting.html

Bir ayakkabı kutusunda dahi denenebilir. Başlamak için en az yarım kilo solucan olmalı diye düşünüyorum.
Kompost kabı şu linkteki gibi :
http://images.google.com.tr/imgres?i...N%26start%3D40


seleste 28-03-2009 21:56

Benim hazırladığım kompost kabında ısı değişimi, koku, hareket hiç hiç bir şey yok. Sebzeliğin altını Sn. Meyvelitepe'nin önerisi üzerine kontrol ettim. Kapalı imiş, çivi gibi birşeylerle deldim. Hava iyi olduğu bir gün, çim üzerine sererek, çim biçme makinesi ile parçacık ebatını daha da küçültmem gerekiyor sanırım. Sn. Meyvelitepe'nin ve Sn. Lonicera'nın başarılı olan kompost denemelerinin her ikisinde de, artıklar, dallar dal öğütücü ile "unufak" seviyesinde parçalanmıştı. Parçacık büyüklüğünün belirleyici bir kriter olduğunu düşünüyorum. Ben dalları en fazla 3-5 cm kadar parçalayabildim. Sanırım bu yeterli olmayacak.

Çimlerin üzerine serip çim biçme makinesi ile yeniden parçalamayı düşünürken aklıma geldi : Kesilmiş çimler kullanmıştım. Hasbelkader aralarında bir kök ayrıkotu var idiyse, toprağa karışır mı ? Bahçe duvarımın dışında siteye ait olan ve meyve ağaçları diktiğim bir bölüm var. Yağmur dinince ağaçların çevresindeki yabani otları yoldurmayı düşünüyordum. Aralarında bol ayrık otu var. Bu tip malzeme kompostta kullanılırsa sorun yaratır mı sizce ? Herkese iyi akşamlar.

seleste 28-03-2009 22:13

Bir de Mine Hanım'a bir önerim var : Bu forumun başlığındaki " ... evsel ve bitkisel ATIKLAR" ifadesindeki atık sözcüğünü " artık" şeklinde değiştirsek nasıl olur ? TDK sözlüğüne göre :

Evsel atık : Evde kullanımdan düşmüş, eskimiş, yıpranmış veya çöp durumuna gelmiş maddeler

Bence kompostta kullanılan malzeme atık değil artıktır. Birkaç mesajımı bu yüzden yazdıktan sonra düzelttim. Literatüründe de böyle mi geçiyor bilmiyorum. Sebze atığı değil, sebze artığı demek gerekli bence. Bu konuyu tartışalım mı ?

Herkese iyi akşamlar.

Lonicera 29-03-2009 07:25

Sn seleste, kap içerisinde solucan besleme konusunda hatırladıklarınız doğru. Vermiş olduğunuz ölçülere neredeyse harfiyen uymuşum bilmeden. Önceleri kompost içeriğindeki bir şeylerin toksik etkisi olabileceğini düşünüyordum(gerçi hala buna inanıyorum) , ama toprak ısısının da olumsuz etki göstereceğine eminim. Fakat ölümle soluçlanacak kadar etkili olacağını sanmıyorum. Sadece hayvan gübresi ve toprak karışımı olan kap içerisindeki solucanlarda 4 gündür sorun yok gibi. İçerisine sadece 1 adet elma rendeleyip farklı köşelere yerleştirdim. Henüz herhangi bir ölüm olmadı.

MeyveliTepe 05-04-2009 19:20

2009 Bahar kompostu
 
2 Eklenti(ler)
Yılın ilk kompostu için harekete geçtik.
Eklenti 70906
Tek bir kompost kabı için 10 çuval çim kırpıntısı (yaklaşık 200kg) ve 10 çuval öğütülmüş kuru kestane dalı olmak üzere yaklaşık 300kg malzeme kullandık. Tek bir kap ancak doldu.
Eklenti 70907

Nisan sonu itibarıya kompostun kullanılır duruma gelmesini umuyoruz. Sebze yastıklarımız için çok daha fazlasına ihtiyacımız olacak. Önümüzdeki hafta sonuna bir kap daha dolduracağız.

berduray 05-04-2009 21:18

Benimki çamura döndü, toprak katmanı koymasam daha iyiydi galiba, kuru ve ıslak malzemeyi karıştırıp, ara ara toprak eklemiştim.

Lonicera 09-04-2009 15:44

Bildiğimiz çay posasını yeşil malzeme olarak kullanıyoruz. Peki bu posayı kurutarak kullanırsak kahverengi malzeme yerine geçer mi? Daha açıkçası, kurutulduğunda karbon değeri yükselir mi?

meraklı 10-04-2009 10:31

Sayın Mine Hanım,

Ben burada yazılanları okuyarak son 2 haftadır kompost yapmaya çalışıyorum.
Baştan sona mesajları okudum. Özellikle 31 no'lu mesajınız çok yardımcı oldu teşekkürler. Neler yaptım:

Büyük ve kalın çöp poşetleri aldım, altına ve yan taraflarına delgeçle delikler açtım, balkona yerleştirdim. İçine mutfaktaki artıkları - sebze kabukları çay demlik poşetlerinin atıkları, maydanoz vb. yeşilliklerin artıkları, yumurta kabukları, portakal kabuklarını da küçük küçük keserek koyuyordum ama yazılanları dikkatlice okuyunca vazgeçtim artık koymuyorum, yeşillik alandan otlar koyacağım, yine sizin mesajlardınızda belirttiğiniz yeşil gübre bakla yetkiştirip koydum. - Kahverengi malzeme olarak da kağıtlar, okul kantininden rica ettiğim karton kutuları parçalayarak onları da ekledim, iyice karıştırdım. Şimdi poşetin ağzını sıkıca bağlayıp geçici olarak kullandığım bahçeye koyacağım ve ağzını hiç açmadan 1 ay bekleyeceğim. Umarım yaptüıklarım doğrudur. Yanlmışlarım varsa ya da ekleyeceğiniz şeyler şimdiden teşekkürler.

Remzi Sarıoğlu 10-04-2009 10:39

Ekolojik yaşam portalı işyerlerine dağıtılan özel atık kutularının üzerinde "Solucanlar çalışıyor" ifadesi yer alıyor.
Yemek atıklarından çevreci gübre
California’da başlatılan bir kampanyayla işyerlerinde yemek artıkları kutularda toplanarak solucanlara yediriliyor ve bu sayede çöplerden çevre dostu gübre üretiliyor California eyaletinde Entegre Atık Yönetim Merkezi tarafından alınan bu ilginç kararla, solucanları iş yerlerine dağıttı. Solucanlar, işyerlerinde oluşturulan özel çöp kutularına yerleştiriliyor ve çalışanlar evden getirdikleri atıkları veya işyerindeki yemek artıklarını sabahtan bu kutulara bırakıyor. Solucanlar gün boyu çalışıyor ve akşama hazır olan çevre dostu gübreyi eve götürüyorlar.

SOLUCANLAR EN ÇOK MEYVE SEVİYOR
Süt ve et ürünlerinin solucanlar tarafından öğütülmesi sırasında koku çıktığı belirtiliyor. Bu nedenle, öğütülmek üzere daha çok sebze ve diğer bitkisel ürünler tercih ediliyor. Solucanların yağlı ve ekmek gibi karbonhidratlı yiyecekleri de çok fazla sevmediği belirtiliyor. Ancak, kahve artığı ve karpuz, armut gibi meyveler solucanların ideal mönüsü. Birçok şirketin, yeni kutular için başvuru yaptığı belirtiliyor.

KUTULAR ÖZEL OLARAK HAZIRLANIYOR
Birçok kişinin başında solucan fikrinde rahatsızlık duyacağı veya solucanların koku yapacağı endişeleri nedeniyle yetkililer son derece şık görünümlü, kokusuz ve kapalı kutular hazırlamış. Bazı kutuların üzerinde, ‘Solucanlar çalışıyor’ ifadesi yapıştırılıyor.

ABD’de çevre konularıyla ilgili faaliyet gösteren Çevre Koruma Dairesi (Environmental Protection Agency)’nin California ofisinde, tutulan yüzbinlerce solucan her yıl 5 ton yemek atığını gübreye dönüştürüyor.

meraklı 13-04-2009 21:10

445 Nolu mesajımdaki sorumu cevaplayabilecek üye var mıdır?

Ben mesajda belirtilen şekilde poşete kompostumu hazırladıktan sonra 2. poşete de kompost yapımına başladım. Ancak yeşil malzemeleri (bahçelerden koparılan yeşil ot ve çimenleri alıyorum) değil de kahverengi malzeme bulmam daha zor oluyor. Dal parçaları bulsam da bunları parçalamam çok zor o yüzden kahverengi malzeme buldukça 2. poşete eklemeye çalışıyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025