agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2008, 10:59   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Bunlar da iyi haberler:)

Arada bir dünyada iyi şeyler de oluyor. Dünyamız ve geleceğimiz için umut veren haberler okudum bugün.

İlki, plastik torbaların erimesi ile ilgili olarak 16 yaşında bir gencin çalışması ile ilgili. Doğada yokolması neredeyse 1000 yıl süren plastiğin 3 ayda erimesini sağlayan bir yöntem.

Alıntı:
Plastik torbaların tıpkı muz kabukları gibi doğada eriyip gitmesi çevrici bir düşün gerçek olması demek.Tüm dünyada her yıl 500 milyar plastik torba üretiliyor. Plastik torbaların doğada yokolması ise yaklaşık 1000 yıl sürüyor. Okyanusları kirletiyor, onları yiyen canlıların ölümüne neden oluyorlar. Kanada’lı bir delikanlı plastik torbaların 1000 yıldan önce tam 3 ayda erimesini sağlayacak bir yöntem buldu.

16 yaşındaki Daniel Burd’ün bu çalışması Kanada Bilim Fuarı’nda ödül aldı. Burd bu çalışmayla 10 bin dolarlık ödülün yanısıra 20 bin dolarlık burs kazandı. Burd “Her hafta evin günlük işlerini yaparken dolabı açtığımda üzerime yığınla plastik torba düşüyor. Birgün bu durumdan çok sıkıldım. Diğer insanların bu torbalarla neler yaptıklarını merak ettim. Araştırdım. Cevap: Hiçbirşey... Bunun üzerine ben de plastik torbalarla ilgili bir çözüm üretmeye karar verdim.”

Burd, plastik torbaların eninde sonunda doğada eridiğini biliyordu. Bu erimeyi birtakım mikroorganizmaların yaptığını düşündü. Bu mikroorganizmaları bulmak istedi. Doğada çok sayıda bulunan mikroorganizmaları bulmak çok kolay bir iş değildi. İlk önce plastik torbaları toz haline getirdi. Sonra evdeki bira mayası, musluk suyu gibi malzemeleri kullanarak mikroorganizmaların büyümesini hızlandıracak bir ortam yarattı. Bu ortama plastik tozu ekledi. Burd’un bu çalışması aylar sürdü. Sonunda plastik torbalarla beslenen iki bakteri buldu, Sphingomonas ve Pseudomonas. Burd, bu iki bakterinin kendileri için uygun ısıyı bulduklarında plastik torbaları erittiğini gördü. “Bu çok büyük bir adım. İnsanın yarattığı sorunu doğa çözüyor.” diyen Burd bu buluşunun günlük hayatta da kullanılmasını istiyor.
Kaynak: http://dogalhayat.ntvmsnbc.com/news.aspx?newsID=246

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2008, 11:10   #2
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
İkincisi ise 1 bardak suyla, çamaşır makinesinde çamaşır yıkayabilmek.

Alıntı:
İngiliz araştırmacılar tarafından icat edilen bu yeni teknoloji, şu anda kullanılan çamaşır makinalarının sadece yüzde 2'si kadar su ve enerji kullanıyor. Bu sayede yılda milyarlarca litre su ve enerji tasarrufu yapılabilecek.

Leeds Üniversitesi akademisyenleri tarafından yaratılan makina, binlerce plastik çipler (mikrodevre) aracılığıyla çalışıyor. Herbir çip boyut açısından ortalama yarım santimetrelik bir büyüklük taşıyor. Bu boyut da kirleri yok etmek için gayet yeterli bir boyut olarak görülüyor.

Her yıkamada ortalama 20 kilo çip makinaya bir bardak su ve bir miktar deterjanla birlikte ekleniyor. Yıkama sırasında bu bir bardak su, kirleri yok etmek için ısıtılıyor. Zaten bu su da daha sonra yıkama sırasında makinaya konan plastik çipler tarafından emiliyor.

Bu ilginç makinanın yaratıcıları her yıkama sonrasında bu çiplerin makinadan alınması gerektiğini söylüyor. Aynı çipler 100 kereye kadar kullanılabilmektedir. Bu da ortalama altı aylık bir kullanıma eşdeğer.

Yeni teknoloji insanlar tarafından benimsenir ve kullanılırsa yılda milyarlarca litre su tasarrufu yapılabilecek. Bu rakam da su kıntısının gerçekten büyük sorun haline dönüşeceği zamanlarda ciddi bir tasarruf demektir.

Sadece İngiltere'de günde bir ailenin çamaşır yıkamak için harcadığı su sarfiyatı 21 litre civarında. Bu da günlük genel su kullanımının yüzde 13'üne denk geliyor. Tüm İngiltere'yi baz alırsak, günde çamaşır için 455 milyon litre su harcandığı ortaya çıkıyor. Bu rakam 145 olimpik havuzu doldurmaya yetiyor. Bu da gerçekten ciddi bir su miktarı demek.

Şu anda test aşamasında olan makinanın piyasa çalışmaları da aynı anda yürütülüyor. Yaratıcılar kenidilerine ticari bir ortak arıyor. Ürünlerin piyasada satılmaya başlaması önümüzdeki yılı bulacak gibi görünüyor.

Test aşamasında inanılmaz sonuçlar veren makinadan herkes çok umutlu. Kahve lekesinden ruj lekesine kadar her türlü lekeyi kısa sürede yok eden bu sistemin maddi destekçisi Xeros. Farklı bir dizayn geliştirmeye çalışan yetkililer, bu teknolojinin kuru temizleme firmalarına da katkıda bulunabileceğini savunuyor. Onların da şu anda kullandıkları kansere yol açan birtakım kimyasal maddelerden uzaklaşabileceklerini söylüyorlar.

Sadece İngiltere'de yılda iki milyondan fazla çamaşır makinası satılıyor. Pazar değeri de 1 trilyon sterlin civarında. Bu rakamı tüm dünya genelinde ele alırsak inanılmaz rakamlar ortaya çıkıyor. Yıl içinde satılan ve mevcut kullanılan makinalardan elde edilecek su tasarrufunu düşünürsek, doğaya duyarlı bu yeni teknoloji bir hayli ilgi göreceğe benziyor....
Daily Mail'den derleyen: Tolga Kamiloğlu
Kaynak:http://www.ekolay.net/haber/haber.as...=547884&ver=81

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2008, 23:43   #3
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 270
Nevsune , bunlar herçekten güzel haberler,insanın içi açılıyor.

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 19:30   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Tarım arazileri konusunda bir hukuk zaferi daha !

Merhaba,

Elektronik posta yolu ile gelen haberi iletiyorum.


- BASIN AÇIKLAMASI -

TARIM ARAZİLERİ KONUSUNDA BİR HUKUK ZAFERİ DAHA !

Adana Pozantı‘da 10,2 hektar alanın tarım dışına çıkarılmasına yargı geçit vermedi...

23 Kasım 2008



Tarım arazilerini korumakla görevli Toprak Koruma Kurullarının, çoğu zaman "siyasi baskı" altında verdikleri ve verimli toprakların "rant" uğruna yok edilmesine neden olacak kararlar, mahkemelerden dönmeye devam ediyor.

Son olarak Adana 2. İdare Mahkemesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın açtığı dava üzerine, Adana Pozantı Dağdibi köyü sınırları içinde bulunan 10.2 hektar verimli tarım arazisinin yapılaşmaya açılmasını öngören Toprak Koruma Kurulu kararını iptal etti.

Söz konusu arazinin tarım dışı amaçla kullanılması için 2006 yılında Toprak Koruma Kurulu‘ndan izin istenmiş, bu alanın "sulu mutlak tarım arazisi" niteliğinde olması nedeniyle Kurul tarafından bu talep 1.6.2006 tarihinde reddedilmişti. Bu karara karşın ısrarından vazgeçmeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca tarımsal etüt raporu hazırlanması ve Adana Valiliğine, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından Kurul Kararına itiraz edildiği şeklinde bir yazı yazması üzerine konu tekrar kurul gündemine alınmış ve 5.10.2006 tarihinde oyçokluğuyla bu kez izin verilmişti.

Kuruldaki ZMO temsilcisi bu karara şerh koymuş ve daha sonra ODA‘mız Bakanlık aleyhine dava açmıştı. Ayrıca Toprak Koruma Kurullarının işleyişindeki sıkıntıları 14 Şubat 2008 tarihli TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda dile getirmemiz üzerine, AKP Adana Milletvekili ve Komisyon Başkanı Vahit KİRİŞCİ, "heyelan" nedeniyle köyün yerinin taşınmaya çalışıldığını ileri sürmüştü.

Adana 2. İdare Mahkemesi‘nin, 23 Eylül 2008 tarih ve 2007/719 esas no ile söz konusu Toprak Koruma Kurulu işlemini iptal ettiği kararı, verimli tarım arazilerinin korunması konusunda siyasi çevrelere de bir ders niteliği taşımaktadır. Mahkeme kararında, bölgede alternatif yerleşim yeri olarak kullanılabilecek alanların bulunduğuna işaret edilerek, "kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazilerin yerleşime açılarak geri dönüşümsüz bir şekilde kaybedilmesinin, çok önemli bir ulusal kaynağımız olan toprağın heba edilmesi" anlamına geleceği belirtilmiştir.

Daha önce Çanakkale Biga‘daki tarım arazisinin imara açılmasına yönelik Toprak Koruma Kurulu kararı, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından 11.3.2008 tarihinde hukuka aykırı bulunarak iptal edilmişti. Antalya Kırcami‘de 12 bin dekarı sera, 3 bin dekarı ekili dikili bahçe olmak üzere toplam 15 bin dekar 1. sınıf mutlak tarım arazisinin tarım dışı kullanılmasına yönelik işleme karşı da, Antalya I. İdare Mahkemesi tarafından 17.03.2008 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Söz konusu mahkeme kararları, Toprak Koruma Kurullarının işleyişindeki sıkıntıları açıkça ortaya koymaktadır. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası uyarınca tarım arazilerini korumakla yükümlü Toprak Koruma Kurulları, çoğunluğu kamu görevlisi olan üyeleri üzerinde oluşturulan gizli - açık siyasi - ekonomik baskılar ve ruhuna aykırı olarak alınan "kamu yararı" kararları ile adeta tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasına meşruiyet zemini yaratmaktadırlar.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak siyasi çevreleri, Türkiye‘nin zaten büyük ölçüde azalmış olan tarım arazilerinin korunması konusunda duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Zorlama gerekçelere dayalı kamu yararı kararlarından derhal vazgeçilmeli, Toprak Koruma Kurulları üzerindeki baskıya son verilmelidir.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, bugüne dek olduğu gibi bugünden sonra da, tarım arazilerini korumaya yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

Dr. Gökhan GÜNAYDIN

Başkan

(Yönetim Kurulu Adına)


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 11:02   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

İyi haberlere ihtiyacımızın olduğu günlerde, Elektronik posta yolu ile gelen bir mektubu paylaşmak istedim.

Alıntı:

Basına ve Kamuoyuna;

CARGILL

Mahkemelerce yargılanmış, hakkında kapatma ve yürütmeyi durdurma kararları bulunan Cargill için gerekli işlemi yapmayan ve hatta yasal sorunlardan kurtarmak için muz cumhuriyetlerine yaraşır bir uygulamayla kanun çıkartarak yasallığa kavuşturan Başbakan Tayyip Erdoğan'a tazminat kararı.



Bilindiği gibi ulus ötesi ABD'li tarım tekellerinden biri olan Cargill, 1997 yılında Bursa'nın Orhangazi İlçesi, Gemiç ve Gürle Köyleri yakınlarında 1. Sınıf Tarım Alanı üzerine kurulmuştu. Yasalar çiğnenerek izin verilen Cargill mısır işleme fabrikası için o yıllardan bu yana çeşitli davalar açıldı.



Günde 6.000 litre su tüketen Cargill, Bursa Organize Sanayi bölgesinde önerilen yeri yeterli suyu sağlayamayacağı için red etmişti. Cargill bugün, kurulu bulunduğu Orhangazi ilçesinde yaşayan 75.000 kişinin tükettiği suyun çok daha fazlasını tek başına tüketmektedir.



Cargill çevresindeki köylülerin Cargill'e mısır taşıyan kamyonlardan yola düzen başparmak büyüklüğünde mısır taneleri bulduklarını söyledikleri halde, Cargill yetkilikleri bu güne kadar Genetiği Değiştirilmiş (GDO) mısır kullanmadıklarını savunmuşlardır. Ulus ötesi tarım tekellerinin etkisiyle Ekim 2009'da çıkartılan GDO yönetmeliğiyle Genetiği Değiştirilmiş ürünlerin kullanımının serbest bırakılması, Cargill'in ne kadar gerçekçi olduğu bilinmeyen "GDO'lu ürün kullanmadığı" söyleminde daha ne kadar ısrar edeceği merak edilmektedir.


Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'ye yaptığı çeşitli ziyaretlerde, ülkemizde mahkeme kararlarıyla mahkum edilmiş Cargill'i kurtarmak için zamanın ABD Başkanı George W. Bush'a söz vermişti. Başbakan Erdoğan, ülkemizde kapatma kararı bulunan Cargill hakkında ABD'de ki yetkilileriyle yasalarımızı gözardı ederek görüşmüş ve gerekeni yapacağını belirmişti.


Bunun için öncelikle AKP Hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından, Cargill'in kurulu bulunduğu fabrika alanı Temmuz 2005'te Özel Endüstri Bölgesi ilan edilerek yasal bir kılıf oluşturulmaya çalışıldı. Danıştay'ın Mart 2006 "Yürütmeyi Durdurma" kararı üzerine AKP Hükümeti Cargill'i kurtarmak için başka arayışlara girdi.



Ocak 2008'de AKP Hükümeti tarafından hazırlanan ve AKP'li Milletvekillerinin oylarıyla yasalaşan, kamuoyunda Cargill Yasası diye bilinen kanun değişikliği ile Cargill'e af getirdi. Böylelikle Cargill yasallığa kavuşturuldu.


Bunun üzerine 10 Haziran 2008'de Cargill hakkında açılan onlarca davada suçlu bulunduğu halde kapatılması ve yürütmeyi durdurulması kararlarını uygulamayarak yasalar önünde suç işleyen Başbakan Erdoğan, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut hakkında Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açıldı.



Mahkemesinin davayı reddetmesi üzerine gidilen temyizde 25 Kasım 2009 günü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu.



DOĞADER, Yargıtay'ın kararını sevinçle karşılamaktadır. DOĞADER kurulduğu 2005'ten bu yana Bursa Barosu öncülüğünde Cargill'e karşı açılan tüm davalara müdahil olmuş bir dernek olarak onurlu mücadelenin haklı onurunu taşımaktadır. Devletin temel erklerinden biri olan yargı kararlarını, devletin diğer erki olan yürütme tarafından uygulanmamasını ve hatta yasama erki ile af getirilmesinin cezasız kalmaması gerektiğine inanmaktadır.



Günümüzde yasama ve yürütme erklerini elinde bulunduran AKP Hükümetinin, bu yasa tanımaz uygulamalarının, toplumun diğer kesimleri tarafından da talep edilmesi hakkı bulunduğu düşünülürse yaratacağı etkinin çok daha yıkıcı duruma geleceği fark edilecektir.



Biz DOĞADER olarak, bu güne kadar doğanın ve çevrenin gelecek kuşaklara korunarak aktarılması için giriştiğimiz mücadelemizi bundan sonra da sürdüreceğiz. Yasama ve yürütme erklerini elinde bulunduran AKP Hükümeti ve daha bundan sonra gelecek kim varsa padişah sultalığında bu ülkeyi yönetmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.



ULUDAĞ MİLLİ PARKI
DOĞADER, Uludağ Milli Park sınırları içinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin SİT düzeylerinin 1. den 2. düzeye düşürülmesine karşı Bursa Barosu öncülüğünde 26 Kasım 2009 tarihli açılan davaya müdahil olmuştur.



Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 09 Ekim 2009 günkü kararı ile Uludağ Milli Park sınırları içindeki alanları yapılaşmaya çalışıldığı ortadadır. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, adı ve niteliğiyle bağdaşmayan bu kararı ile kurumsal varlığına ihanet ettiğini kamuoyuna duyururuz.



DOĞADER
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği
Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2010, 22:41   #6
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Istanbul‘un akciğerleri kurtuldu!

Sizlerle müjdeli bir basın açıklamasını paylaşmak istedim. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi' nden Başkan Gökhan Günaydın imzasıyla gelen bir açıklama bu;

Alıntı:
BASIN AÇIKLAMASI -
İSTANBUL‘UN AKCİĞERLERİ KURTULDU!
İstanbul Çevre Düzeni Planı‘yla tarım arazilerinin yok edilmesi kararına karşı açtığımız davada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına hükmetti...
20 Şubat 201
İstanbul İli Çevre Düzeni Planı ile yapılaşmaya açılmak istenen yaklaşık 8.240 hektarlık tarım arazisinin yok edilmesine, İstanbul 6. İdare Mahkemesi "dur" dedi.


İstanbul Toprak Koruma Kurulu, geçen yıl Kuruldaki Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA temsilcilerinin karşı oylarına rağmen, İstanbul Büyükçekmece, Küçükçekmece, Çatalca, Tuzla ve Şile ilçelerinde bulunan toplam 8.240 hektar arazinin, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile tarım dışı amaçla kullanılmasına izin vermişti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın da 1 Mayıs 2009‘da bu kararı onaylaması üzerine, ODA‘mızca iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle yargı yoluna başvurulmuştur.


İstanbul 6. İdare Mahkemesi, söz konusu alan için ilgili Bakanlıklartarafından değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şile Belediyesi‘nin talepleri üzerine İstanbul Valiliği ve Şile Kaymakamlığı tarafından kamu yararı kararı alınması ve alternatif alan araştırması yapılmamasının hukuka aykırı olduğu görüşüne vararak, dava konusu işlemin yürütmesini 25 Ocak 2010 tarihinde durdurmuştur.


Tamamı verimli topraklardan oluşan ve bir bölümü de Büyükçekmece ve Ömerli İçme Suyu Havzası içerisinde kalan bu araziler, ormanlar ve meralar ile İstanbul‘un "akciğerlerini" oluşturmaktadır.


İstanbul‘da bir yandan kontrolsüz artan nüfusun su ihtiyacını karşılamak için, ormanları tahrip etmek pahasına döşenen devasa borularla 180 km uzaklıktaki Melen Çayı‘ndan su taşınmaya çalışılırken, diğer yandan kentin içindeki mevcut su kaynaklarının da rant uğruna tahrip edilmek istenmesi düşündürücüdür.


İstanbul kent yüzölçümünün sadece %28‘ini oluşturan tarım arazilerinin de kaybedilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan bir noktaya varılacaktır.


İstanbul‘da tarım arazileri üzerindeki çarpık ve yanlış kentleşmeden kaynaklanan, geçen yılki sel felaketinde, 31 yurttaşımızın hayatını kaybetmesinin acısı halen yüreklerdeyken, bu olaydan ders almayan kurumlar yeni facialara davetiye çıkarmak istemektedir. İstanbul Çevre Düzeni Planı bunun en canlı örneğidir.


KİPTAŞ‘ın İstanbul Tarım İl Müdürlüğü‘nün mutlak tarım arazisi raporu verdiği bir alanda ve Büyükçekmece Gölü su havzası içinde inşaatının halen devam etmesi de, tarım dışı amaçlı kullanımlara diğer bir örnektir ve tahribatın bir belediye şirketi eliyle verilmesi, işin boyutunu ve önemini göstermektedir.


Türkiye‘nin, öncelikle toprak ve su başta olmak üzere doğal kaynaklarını koruyacak ulusal politikalara ihtiyacı vardır.



TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak ilgili merkezi ve yerel yönetim organlarını, hukuka aykırı iş ve işlemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz. Küresel ısınma ve kuraklık konusundaki uyarılar dikkate alınarak, ülkemizin geleceği için tarım arazileri ve su havzaları üzerindeki tahribata son verilmelidir.


ODA‘mız, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da Türkiye‘nin doğal kaynaklarını korumaya yönelik mücadelesine kararlılıkla devam edecektir.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

Dr. Gökhan GÜNAYDIN
Başkan



Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025