10-02-2010, 11:02
|
#5
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
|
Merhaba.
İyi haberlere ihtiyacımızın olduğu günlerde, Elektronik posta yolu ile gelen bir mektubu paylaşmak istedim.
Alıntı:
Basına ve Kamuoyuna;
CARGILL
Mahkemelerce yargılanmış, hakkında kapatma ve yürütmeyi durdurma kararları bulunan Cargill için gerekli işlemi yapmayan ve hatta yasal sorunlardan kurtarmak için muz cumhuriyetlerine yaraşır bir uygulamayla kanun çıkartarak yasallığa kavuşturan Başbakan Tayyip Erdoğan'a tazminat kararı.
Bilindiği gibi ulus ötesi ABD'li tarım tekellerinden biri olan Cargill, 1997 yılında Bursa'nın Orhangazi İlçesi, Gemiç ve Gürle Köyleri yakınlarında 1. Sınıf Tarım Alanı üzerine kurulmuştu. Yasalar çiğnenerek izin verilen Cargill mısır işleme fabrikası için o yıllardan bu yana çeşitli davalar açıldı.
Günde 6.000 litre su tüketen Cargill, Bursa Organize Sanayi bölgesinde önerilen yeri yeterli suyu sağlayamayacağı için red etmişti. Cargill bugün, kurulu bulunduğu Orhangazi ilçesinde yaşayan 75.000 kişinin tükettiği suyun çok daha fazlasını tek başına tüketmektedir.
Cargill çevresindeki köylülerin Cargill'e mısır taşıyan kamyonlardan yola düzen başparmak büyüklüğünde mısır taneleri bulduklarını söyledikleri halde, Cargill yetkilikleri bu güne kadar Genetiği Değiştirilmiş (GDO) mısır kullanmadıklarını savunmuşlardır. Ulus ötesi tarım tekellerinin etkisiyle Ekim 2009'da çıkartılan GDO yönetmeliğiyle Genetiği Değiştirilmiş ürünlerin kullanımının serbest bırakılması, Cargill'in ne kadar gerçekçi olduğu bilinmeyen "GDO'lu ürün kullanmadığı" söyleminde daha ne kadar ısrar edeceği merak edilmektedir.
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'ye yaptığı çeşitli ziyaretlerde, ülkemizde mahkeme kararlarıyla mahkum edilmiş Cargill'i kurtarmak için zamanın ABD Başkanı George W. Bush'a söz vermişti. Başbakan Erdoğan, ülkemizde kapatma kararı bulunan Cargill hakkında ABD'de ki yetkilileriyle yasalarımızı gözardı ederek görüşmüş ve gerekeni yapacağını belirmişti.
Bunun için öncelikle AKP Hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından, Cargill'in kurulu bulunduğu fabrika alanı Temmuz 2005'te Özel Endüstri Bölgesi ilan edilerek yasal bir kılıf oluşturulmaya çalışıldı. Danıştay'ın Mart 2006 "Yürütmeyi Durdurma" kararı üzerine AKP Hükümeti Cargill'i kurtarmak için başka arayışlara girdi.
Ocak 2008'de AKP Hükümeti tarafından hazırlanan ve AKP'li Milletvekillerinin oylarıyla yasalaşan, kamuoyunda Cargill Yasası diye bilinen kanun değişikliği ile Cargill'e af getirdi. Böylelikle Cargill yasallığa kavuşturuldu.
Bunun üzerine 10 Haziran 2008'de Cargill hakkında açılan onlarca davada suçlu bulunduğu halde kapatılması ve yürütmeyi durdurulması kararlarını uygulamayarak yasalar önünde suç işleyen Başbakan Erdoğan, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut hakkında Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açıldı.
Mahkemesinin davayı reddetmesi üzerine gidilen temyizde 25 Kasım 2009 günü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu.
DOĞADER, Yargıtay'ın kararını sevinçle karşılamaktadır. DOĞADER kurulduğu 2005'ten bu yana Bursa Barosu öncülüğünde Cargill'e karşı açılan tüm davalara müdahil olmuş bir dernek olarak onurlu mücadelenin haklı onurunu taşımaktadır. Devletin temel erklerinden biri olan yargı kararlarını, devletin diğer erki olan yürütme tarafından uygulanmamasını ve hatta yasama erki ile af getirilmesinin cezasız kalmaması gerektiğine inanmaktadır.
Günümüzde yasama ve yürütme erklerini elinde bulunduran AKP Hükümetinin, bu yasa tanımaz uygulamalarının, toplumun diğer kesimleri tarafından da talep edilmesi hakkı bulunduğu düşünülürse yaratacağı etkinin çok daha yıkıcı duruma geleceği fark edilecektir.
Biz DOĞADER olarak, bu güne kadar doğanın ve çevrenin gelecek kuşaklara korunarak aktarılması için giriştiğimiz mücadelemizi bundan sonra da sürdüreceğiz. Yasama ve yürütme erklerini elinde bulunduran AKP Hükümeti ve daha bundan sonra gelecek kim varsa padişah sultalığında bu ülkeyi yönetmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.
ULUDAĞ MİLLİ PARKI
DOĞADER, Uludağ Milli Park sınırları içinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin SİT düzeylerinin 1. den 2. düzeye düşürülmesine karşı Bursa Barosu öncülüğünde 26 Kasım 2009 tarihli açılan davaya müdahil olmuştur.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 09 Ekim 2009 günkü kararı ile Uludağ Milli Park sınırları içindeki alanları yapılaşmaya çalışıldığı ortadadır. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, adı ve niteliğiyle bağdaşmayan bu kararı ile kurumsal varlığına ihanet ettiğini kamuoyuna duyururuz.
DOĞADER
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği
|
Saygılar
|
|
|