Arada bir dünyada iyi şeyler de oluyor. Dünyamız ve geleceğimiz için umut veren haberler okudum bugün.
İlki, plastik torbaların erimesi ile ilgili olarak 16 yaşında bir gencin çalışması ile ilgili. Doğada yokolması neredeyse 1000 yıl süren plastiğin 3 ayda erimesini sağlayan bir yöntem.
Alıntı:
Plastik torbaların tıpkı muz kabukları gibi doğada eriyip gitmesi çevrici bir düşün gerçek olması demek.Tüm dünyada her yıl 500 milyar plastik torba üretiliyor. Plastik torbaların doğada yokolması ise yaklaşık 1000 yıl sürüyor. Okyanusları kirletiyor, onları yiyen canlıların ölümüne neden oluyorlar. Kanada’lı bir delikanlı plastik torbaların 1000 yıldan önce tam 3 ayda erimesini sağlayacak bir yöntem buldu.
16 yaşındaki Daniel Burd’ün bu çalışması Kanada Bilim Fuarı’nda ödül aldı. Burd bu çalışmayla 10 bin dolarlık ödülün yanısıra 20 bin dolarlık burs kazandı. Burd “Her hafta evin günlük işlerini yaparken dolabı açtığımda üzerime yığınla plastik torba düşüyor. Birgün bu durumdan çok sıkıldım. Diğer insanların bu torbalarla neler yaptıklarını merak ettim. Araştırdım. Cevap: Hiçbirşey... Bunun üzerine ben de plastik torbalarla ilgili bir çözüm üretmeye karar verdim.”
Burd, plastik torbaların eninde sonunda doğada eridiğini biliyordu. Bu erimeyi birtakım mikroorganizmaların yaptığını düşündü. Bu mikroorganizmaları bulmak istedi. Doğada çok sayıda bulunan mikroorganizmaları bulmak çok kolay bir iş değildi. İlk önce plastik torbaları toz haline getirdi. Sonra evdeki bira mayası, musluk suyu gibi malzemeleri kullanarak mikroorganizmaların büyümesini hızlandıracak bir ortam yarattı. Bu ortama plastik tozu ekledi. Burd’un bu çalışması aylar sürdü. Sonunda plastik torbalarla beslenen iki bakteri buldu, Sphingomonas ve Pseudomonas. Burd, bu iki bakterinin kendileri için uygun ısıyı bulduklarında plastik torbaları erittiğini gördü. “Bu çok büyük bir adım. İnsanın yarattığı sorunu doğa çözüyor.” diyen Burd bu buluşunun günlük hayatta da kullanılmasını istiyor.
|
Kaynak:
http://dogalhayat.ntvmsnbc.com/news.aspx?newsID=246