![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Turunç/Shefflera bonsai denemesi
Sevgili bonsai meraklıları arkadaşlarım; Bugün günlerdir kafamı kurcalayan ve nerdeyse takıntı yapmama ramak kalan, shefflea bonsaisi için bir anaç bitki aldım. Günlerdir anaç bir shefflera arıyordum. Çok şanslıyım ki sonunda buldum. Bunu nasıl bonsai yapacağız bilmiyorum. Galiba, büyüyen sürgünlerin uçlarını alıyoruz. Böylece ordan dallanmayı teşvik ediyoruz. Telle eğilip bükülecek mi? Bilmiyorum. Ali Hocam zahmet olmazsa bu konuda bizi aydınlatır mısınız? Telleme için dallar çok gevrek duruyor. Şöyle elimle dalın üzerine biraz yüklendim ama kırılacak gibi oldu. Çok daha düzgün anaçlar olmasına rağmen ben bu gövdesi eğri büğrü olanını tercih ettim. Saksı olarak dar ve uzun bir saksı buldum ama sizlerin fikrini de almak için erteledim. Belki bundan hoşlanırsam bir tane daha alırım. Lafı çok uzattım. Resimleri yüklüyorum. Son resimde ölçüler belli olsun diye bir kurşun kalem koydum. sef1.jpg sef2.jpg sef3.jpg Düzenleyen turunç : 09-02-2007 saat 20:20 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Ben de gövdeyi nasıl oluşturacağım konusunda kararsızım. Zaten o yüzden sizlerin fikirlerini almak istedim. Shefflera' da gövdeyle pek oynanmıyor galiba. Benim niyetim; dallandırmayı teşvik ederek daha kümesel bir form kazanmasını sağlamaktır. Bir de; saksıya alacağım zaman, gövdenin toprak altında kalan kısmını açarak orayı da değerlendirmeyi düşündüm. Odunsu kökleri gövde izlenimi veriyor. Ayrıca, shefflera çıplak kök stili için çok uygun bir tür bitki. Böyle bir niyetim var ama kararsızım. Gelen yorumlara göre hareket edeceğim. Konik ve uzun bir saksıya almayı düşüüyorum. Saksı şekli de bonsainin daha güzel görünmesi için önemli. Acaba çıplak kök stili konik ve derin saksıda güzel durur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Turunç, tarzlarla kullanılacak saksılar arasında bazı kuralllar var. derin bir saksı çıplak kök için uygun olmayacak sanırım.. Bence bir süre yaprak küçülterek ve dallanmayı arttırarak bekle..Budamalarla çimdiklemelerle şekil verme en doğru olan olacak gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim memet. O zaman, sevgili kardeşim, ben bir adet 25X20 cm ebatlarında 10 cm derinlikte dikdörtgen bir saksı sipariş edeyim sana ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi gunler, Turunc guzel bir agac secmissin, oyle ki tellemek icin duydugun kaygilar yersiz sanirim tellemene gerek kalmadan guzel bir tarz yakalayabilirsin, hele toprak altinda kalmis biraz govde varsa simdiden bir bonsain var demektir, toprak altinda hic govde yoksa ve dusundugun gibi kokleri gorunen bir tarz uygulaycaksan simdidan basliyarak kokleri asama, asama bir yila yayarak, saksinin ust kismindan toprak alarak, koklerin gorunumunu istedigin yere kadar cikarabilirsin[ ciplak kok tarzinda kullanilan saksilar genelde sig olur. Derin saksilar ise sarkik ve selale tarzinda kullanilir.] Agcin icin birseyler karaladim belki tarz konusunda sana yardimi olur. Sanirim agacinin, sag taraftaki dalin arkasindan da bir dal yukseliyor o dali da arkayi doldurmak icin kullanabilirsin. Basarilar diler kisa bir sure sonra karsimiza guzel bir bonsai ile cikacagini biliyorum. turunc, cizim.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Turunc sanirim bonsai saksisi sorunu yasiyan yalniz sen deyilsin,Memet de ayni ayni sorunu yasiyordur. Su an sizler icin dusunebildigim, belki seramikcilerle veya comlekcilerle temesa gecmeniz. **** olmazsa artik sizler seramik kurslarina katilip saksilarinizi kendiniz yapacaksiniz. Bir de duz tas ikinci seceneginiz olabilr. Hepinize kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Hocam Çok saolun. Valla ne diyeceğimi bilemiyorum. Üşenmeden çok detaylı bir çizim yapmışsınız. Verdiğiniz bilgiler ışığında kökleri ortaya çıkarmaya çabalayacağım. Shefflera çok arsız ve çabuk büyüyen bir bitki. Kökleri ortaya çıkarmak bence yaz sonuna kadar bitmiş olur. Aşamalı olarak üstten toprak alırım ve resmini de çeker, buraya koyarım. Yaprakları küçültmek için nasıl bir yöntem uygulamalıyım? Daha önce yaprak küçültme ile ilgili ne varsa tüm yazılanları ve sizin tavsiyelerinizi okudum. Sheffleradaki yapraklar tek daldan 6-8 li gruplar halinde çıkıyor. Onları nasıl keseceğim? Sapların gövdeden çıktığı yerden 1-2- cm pay bırakıp mı keseceğim, yoksa yaprak saplarında 1-2 yaprakçık bırakarak mı keseceğim? İlginiz için teşekkür ederim. Saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Turunc hic birsey demene gerek yok yeterki sizler guzel bonsailer yapiniz bu bana yeter. Yaprak budamasi yaparken daldan, cikan yaprak sapini, dal uzerinde 2-3cm kalacak sekilde budayabilirsin. Budaycagin surgunleri herhalde atacak deyildin, tabii ki aklinda olan sac orgusunu onlar uzerinde deneyebilirsin. Hatta bir tanesini, guzel gorunen kucuk bir kayanin uzerine koy, sonra kayayi da ortecek sekilde topraga gom. buyuyeycek olan kokler kayaya sarilarak asagiya dogru buyuyeycektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2006
|
seramik atölyesi ve fırını olan bir tanıdığım var...acaba bu konuda yardım alabilirmiyiz? ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Yasemin, arkadasinin seramik atolyesi olmasi ne guzel bir sans. Hic vakit kaybetmeden onunla temasa gecmelisin, resimlerle gosterecegin bonsai saksilarini deneyimli bir seramikci oldugu icin ornekler yapabilecegini dusunuyorum. Senin icin bulunmaz bir firsat bonsailerini dikebilecegin guzel istedigin gibi saksilar elde edecesin. O saksilari burada resimleri ile tanitirsan bircok arkadasa yol gostermis olacaksin. Cok bonsai saksisi talebi oldugu icin belkide arkadasina da zefkle yapabilecegi ek bir gelir kaynagi imkani dogar ne dersin denemeye degmezmi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
örnek resim göndersek sipariş üstüne çalışırlar mı acaba? pazarlama da Customization deniyordu sanırım,,ürünün kişiselleştirilmesi yani.. ben varım.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
örnek saksı resim göndermek faydalı olur bence...özellikle saksı resimleri olan link adresi falanda verebiliriz..özellikle bildiğiniz bir site varmı bununla ilgili. kendilerine iletirim incelerler ve denerler. en azından maliyeti konusunda da sağlıklı bi bilgi verirler denemeden sonra |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Selam arkadaslar, ne oldu seramikci arkadas ile temas kurabildinizmi? Saksilari yapabilirmiymis? Yasemin bu isi sen baslattin sen sonuclandirmalisin[ sayin malinanin cok guzel bir deyimi var, kim oldurmusse, cenazeyi de o gomer.] Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Ali Bey kesinlikle sonuçlandıracağım bu konuyu...tourkana bazı resimler gönderdi yarın kendim gidip konuşacağım neler yapabileceklerini ve burda sizleride bilgilendireceğim en kısa zamanda...ayrıca sizlerin yönlendirmelerinizle bilgi aktarabilirim onlara. sizlerden de sık sık yardım istiycem bu konuda |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
saksıyla ilgili örnek resimler gönderdim..bi çalışma yapıp bilgi verecekler ve en kısa zamanda sizlerle paylaşıcam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Shefflera bakımı
Shefflera' nın Türkçe adı şemsiye ağacıdır. Tropikal bir bitki olduğundan genel olarak içmekan olarak bilinir. Kışları çok soğuk geçmeyen bölgelerde (Ege' nin güneyi ve Akdeniz bölgesi) tüm yıl boyunca balkonda veya bahçede yaşamını sürdürebilir. Bunun dışındaki bölgelerde ise, kışın içeri alınarak, bitki soğuktan ve dondan korunmalıdır. Şemsiye ağacının, en çok bilinen iki türü vardır: 1. Yeşil yapraklı 2. Alacalı yapraklı Yeşil yaprak bitkide baskındır ve eğer alacalı bir Shefflera' nız varsa, arada çıkabilecek yeşil sürgünleri budamazsanız zamanla bitkinizde yeşil renk hakim olacaktır. Ortam İstekleri: Shefflera' nızı kışın içeri aldınız. Soğuktan korudunuz. Fakat bu tür; fazla sıcağı istemeyecektir. Özellikle ısıtıcıların yanında yaprakları sararıp, zamanla dökülecektir. Ayrıca ısıtıcılar, havanın nemini de azalttığı için; bitkiniz yaprak dökecektir. Bu sebeple kışın içeride baktığınız Shefflera' nızı spey şeklinde, her gün, sabahları yapraklarını sulayın. Yazın ise yağmur şeklinde sulama yaparak banyo yaptırabilirsiniz. Zira; bu tür banyoyu çok sever. Yazın serinlemek ve yapraklarında biriken tozlardan kurtulmak bonsainizi mutlu edecektir. Yeni bir çok yaprak verecek, gürleşecek ve bu türe ait özelliklerden biri olan daldan toprağa kök salacaktır. Bu açıdan Ficus' larla benzerlik gösterirler. Sulama konusunda tavsiyem; bitkinizi kesinlikle susuz bırakmayın. Genel olarak herdaim nemli toprak severler. Susuz kaldığında gelişimi yavaşlar ve durur. Özellikle yaz aylarında günde bir kezden fazla sulama bile gerkebilir. Ama siz bitkinizin isteğine göre sulama yapın. Sulamayı rutin olarak değilde, bonsainizin ihtiyacına göre yapmalısınız. Sulama suyunuzun kireçli olmamasına azami dikkat etmelisiniz. Hafif asidik topraklarda gelişimi güzel olacaktır. Bonsai denince; akla hep fakir toprakta, azıcık besinle bakılan bitkiler gelir. Ama bu yaygın ve yanlış bir kanıdır. Küçük bir saksıda, oldukça geçirgen bir toprakta, bitkiniz hem sudan hem de besinlerden fazla yararlanamaz. Bu sebeple; diğer saksı bitkilerinize göre bonsailerinizi daha sık, az az sulamalı, daha sık ve yine az az gübrelemelisiniz. Eğer zamanla bonsainizin toprağında kireçlenme görürseniz; asitliği biraz arttımak için; sirkeli karışım hazırlayarak, bu solüsyonla bonsailerinizi sulayarak toprağın asitlik oranını arttırabilirsiniz. Karışımı hazırlarken; 2 litre suya-1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırarak, bu suyla sulayabilirsiniz. Sirke; organik bir madde olduğundan bitkinize zarar vermeden asitliği arttıracaktır. Dikkat edin tüm bitkiler asidik topraktan hoşlanmayabilir. Bu formülü kullanırken; bitkinizin hangi cins toprak sevdiğini öğrenin. Shefflera konusuna dönersek; gübreleme konusunda azot açısından zengin içerikli gübreler vermeniz daha uygundur. Büyüme döneminde, bahardan itibaren, sonbahara kadar düzenli olarak iki haftada bir, azot bakımından zengin bir gübreyi bitkinize verin. Dinlenme döneminde ayda 1 gübreleme yeterlidir. Işık konusunda dikkat etmemiz gerek en önemli konu; Shefflera' nın direk güneşten korunmasıdır. Yapraklarını yakabilir. Kışın güneş yakıcı değildir. Yine de içerde baktığınız bitkinizi bol aydınlık ve kısmen güneş gören pencere önü bir yere koyun. Baharda balkona çıkardığınız Shefflera' nızı balkonun güneş görmeyen ve rüzgaz fazla almayan bir bölgesine yerleştirin. Son olarak Sheffleranızı bonsai saksısına alırken şu karışımı hazırlayın; %50 torf %25 bahçe toprağı %25 perlit veya iri dişli dere kumu Biçim verme Genel olarak ilk şekil verilirken; dalların 2-3 boğumdan sonrasını budayın. Çıkan sürgünlerin biraz gelişip serpilmesine izin verdikten sonra yine 2-3 boğumdan budayın. Belli bir forma girdikten sonra gürleştirmek için cimcik alımla uçlardan budama yapmalısınız. Dallarda telleme yapacaksanız; fazla odunlaşmasını beklemeden dalları tellemelisiniz. Çok ince tel kullanmayın. Taze ve henüz odunlaşmamış dallar, çok ince tellerden kolayca yaralanabilirler. Telleri çok sıkı sarmamaya özen gösterin. Gövde kalınlaştırmak için forumda anlatılan teknikleri kolayca uygulayabileceğiniz bir bitkidir. En uygunu boğma yoluyla kalınlaştırmaktır. Yine boğma yaparken kullanacağınız tel çok ince olmamalıdır. Sonradan dallarda ve gövdede oluşan izler kötü görünecektir ve uzun yıllar kaybolmayacaktır. Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Bonsaisini yaparken öğrendiklerimi sizlere aktarmaya devam edeceğim. Hepinize sevgiler... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2005
|
Bilgiler için teşekkürler turunç. Bende iki resim ekleyeyim. Benim hoşuma giden iki shefflera bonsaisi. Belki sana da ilham verir. P6170002[1].jpg shefflera.jpg http://www.bonsaitrees.com/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|