![]() |
Sayın DERDİMAN haziran snunda falan olur benim bahçede bundan önce 25 haziranda olurdu ama bu sene gecikme olur.Bilgi verirseniz memnun olurum.Bahçe dazkırıda size yakın sayılır.
|
Merhaba sayin arkadaslarim kayisinin cekirdegini ne zaman nasil dikersem filizlenir ve asi yapmazsam meyvenin tadi nasil olur...
|
Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş'nin üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, yıllardır meyve üretimi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, ülkeye yeni çeşitler kazandırdıklarını söyledi.
Bu çeşitlerin üretimi ve ihracatıyla üreticilerin, firmaların ve ülke ekonomisinin kazandığını ifade eden Taner, “Avrupa ülkelerine yıllardın kiraz ve incir gönderiyoruz. Anlaşmalı olduğumuz marketler, bizden bu ürünler dışında farklı meyvelerden de istedi. Biz de bu konuda çalışmalarımıza hız verdik” dedi. Avrupa'dan gelen bu talepler üzerine yaklaşık 9 yıl önce Türkiye'ye 18 çeşit kayısı getirdiklerini vurgulayan Taner, şöyle konuştu: “Anlaşma sağlamamız, Avrupa ve ABD'de kayısı bahçelerini gezmemiz, dememe üretimlerimiz derken aradan 9 yıl geçti. Bu çeşitlerin özelliklerini, Türkiye'deki verimi, kalitesi üzerinde uzun soluklu bir çalışma yaptık. Adana'nın Ceyhan, Mersin'in Tarsus, Çanakkale'nin Ezine, Manisa'nın Salihli ilçelerinde, Afyonkarahisar ve Antalya'da kayısı fidanları diktik. Buralarda adaptasyonlarını inceledik. Fidan ürettik ve gelişimine baktık.” Taner, yapılan bu çalışmaların ardından 5 çeşidi ağırlıklı, 4 çeşidi kısmi olarak yetiştirmeye başladıklarını anlatarak, diğer çeşitler üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bu yıl ilk kez ticari anlamda ürün elde ettiklerini belirten Taner, şunları kaydetti: “Kırmızı ve pembe yanaklı çeşitlerin de bulunduğu kayısıda bu yıl 250 ton rekolte bekliyoruz. Hasadına başladık, Avrupa'daki marketlerimize bilgi verdik. Bu ürünün önemli bölümünü Avrupa'ya göndereceğiz, geri kalanını Türkiye'de satışa sunacağız. Marketler Türkiye'nin yeni çeşit kayısısını doğrudan test etmiş olacaklar. Dayanıklılığı, raf ömrü, lezzeti, rengi ve iriliğinde olumlu not alınırsa gelecekte üretimi daha da artar.” Taner, önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi bahçelerindeki üretimin 2 bin tona ulaşacağını belirterek, “Özellikle dış pazarda ürünümüzün hakim olması için tedarikçi olarak süreyi ve miktarı destekleyecek şekilde malımızın olması gerekiyor. Şu anda yeterli değiliz. İtalya, İspanya ile Fransa rekabet edebilelim istiyoruz. Bu yıl ilk kez göndereceğimiz ürünlerimiz, Avrupa ülkeleri ile rekabet edebileceğimiz ölçüde olumlu not almalı” dedi. FRANSA'DAN 5 ÇEŞİT DAHA GETİRECEKLER Üretim olsa da halen araştırmalarının sürdüğünü anlatan Taner, önümüzdeki dönemde bu kayısı çeşitlerinin üretimini çiftçilerle birlikte daha da artıracaklarını bildirdi. Yavuz Taner, önümüzdeki günlerde yeni kayısı çeşitleri getirmek için Fransa'ya gideceklerini ifade ederek, “Çeşitlerden birisi mango lezzetinde olacak. Farklı lezzetteki bu ürün Avrupa'da çok seviliyor. Bunu Türkiye'de üretmeye çalışacağız. Ağacın verimi, meyvenin dayanıklılığı nasıl görmeye çalışacağız” diye konuştu. Yeni çeşit kayısıların Malatya kayısısından farklı olduğunu dile getiren Taner, kendi ürünlerinin dayanıklılığı ve lezzetiyle sofralık olduğunu söyledi. Malatya kayısısının kurutmalıkta dünya şampiyonluğunu elinde bulundurduğunu vurgulayan Taner, “Malatya kayısısı, kaliteli ama kurutmalıktır. Biz taze tüketim için üretiyoruz. Biz pembe ve kırmızı yanaklı ürünler üretiyoruz. Özellikle Avrupa'daki marketler Türkiye'den yeni çeşit meyveler bekliyor” dedi. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18069765.asp?gid=381 |
arkadaşlar bahçeme 2 cins kayısı ağacı dikmek istiyorum. Acaba hangi cinsleri önerirsiniz? Cevap verirseniz çok sevinirim...
|
arkadaşlar,yer Antalya,bahçemde narenciye ağaçlarımın yanısıra birer tanade kayısı ve şeftali ağacım var.Geçtiğimiz yıl kayısı ve şeftali çok az meyve verdi ve daha olmadan kurtlandı.Bu yıl öneriler üzerine ağaçları vaktinde kurt ilacı yaptım ,kayısılar şuanda irileşti ve olgunlaşmak üzere daha sararmadan üzerlerinde iğne deliği gibi delikler oluşmuş içini açtığımda kurtlandığını görüyorum demekki ilaç fayda etmemiş,şu aşamada neyapabilirim?Şeftaliler daha olgunlaşmadı ama onlardada aynı neticeyi görmekten korkuyorum.Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
|
aliok bey resimdeki kayısı ağacının türü nedir?
|
sayın denizakvaryumu, mesajınızdaki üretici hakkında bir bilginiz var mı? Yani malatya kayısı yerine daha güzel olan kayısılardan bahsetmiş. Acaba bu türler nelerdir?
|
Arkadaşlar bu ayda tüplü kayısı ağacı dikeceğim. Birşey olur mu acaba?
|
elimde çok güzel 3-5 tane kayısı çekirdeği var. kendi yediğim meyvelerden. dalından bile kendim topladım. şimdi dikmek istiyorum. çekirdeği dikim zamanı ne zamandır? nasıl dikilir? direk toprağa diksem olur mu? yoksa bir çimlendirme uğraşı içine gireyim mi? ticari olarak düşünmüyorum.
not: dikeceğim toprak biraz sert. taş bakımından yoğun bir toprak. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar,
Ben geçen sene Bauhouse dan bir kayısı fidanı satınalmış ve Kocaeli Kartepe ye dikmiştim.Aynı sene üç ay sonra yani mevsiminde kocaman bol sulu harika 8 adet kayısı verdi.Cinsinin ne olduğunu bilmiyorum.Bu sene genç fidan harika taçlandı.Biraz da budamıştım.Yine zamanında harika çiçekler açtı.Bu kadar çiçeği nasıl besler diye düşünüyordum.Ne oldu anlamadım.Önce çiçekler ardından yapraklar dökülmeye başladı.Bir haftadır üzerinde yaprak dahi kalmadı.KURUDU ! Bu nasıl bir şey! Lütfen bilenler aydınlatırsa sevinirim. |
Saygıdeğer Arkadaşlar Merhabalar;
Kayısı üzerine daha önceleri yapmış olduğunuz paylaşımlar için teşekkürler.Benim gibi kayısı üreticilerinin yapmak istediği hasat dönemini yayma uzatma işlemini,şimdilik kayısı çeşitlerini seçerek yapıyoruz.Sizlerin önerisiyle yaptığım uygulamayla şimdilik hasatı 2'ye bölmüş durumdayım.Kayısı ağaçlarından bir kısmı Trinte Haziranın 3. ve 4. haftası mahsülü topladık.Ağaçlardan bir kısmıda Iğdır ve Ziraat şekerparesi yakın zamanda onu toplayacağız.Yukarda bahsettiğim hasat zamanları iç Anadolu bölgesi,Kırıkkale ili için geçerli.Hasat sayısının 3 veya 4 yapabilirmiyim denemek için şimdilik Roxsana diktim.Yaptığım araştırmalarda Levent ve Güz Aprikoz diye iki adet kayısı var bu kayısılar geç oluyormuş bu konuda bilgi sahibi olan veya bu şekilde bir uygulamadan haberi olan arkadaşların bilgisine ve engin görüşlerine ihityacım var.Selamlar. |
Güz aprikoz çeşidini hic duymadım ama bakanlık tarafında ığdır şalağı sertifikası yerine apricos sertifikası veriliyor bildiğim kadarıyla.
Levent çeşidini bilmiyorum ama size önerebileceğim aldeniz, bebeco ve al kayısı.Bu kayısıların yetişmiş klasik anaçlı ağaçlarında ağaç başı 150-200 arası kg rahat toplarsınız.Hem iç piyasa hemde ihracata satabilirsiniz.(Bebeko sadece ithalata iç piyasa kaldırmaz):) |
Tüplü meyve fidanları yılın 12 ayı dikilebilen meyve fidanlarıdır.Sadece yazın dikiyorsanız sulama sıklığınız biraz daha artırmanız gerekir.
Alıntı:
|
Sert çekidrekleri meyveleri adı üstünde EKİM ayıyla beraber toprağa atabilirsiniz.Toprağın 4-5 cöm altına gömün ve kapatın.Ara bir sulayın yeter.
Alıntı:
|
Resım gönderecektim ama beceremedim.
|
Antalya Aksu bölgesinde 85m rakım, 40 km denize mesafede yedi dönüm bahçemize kayısı dikmek istiyoruz. Mogador cinsi ağaç önerdiler bu konuda bilgisi olan arkadaşımız varsa lütfen paylaşşsın, çok fazla veriye ulaşamadım. şimdiden teşekkürler.
|
Arkadaşlar,
Ben geçen sene Bauhouse dan bir kayısı fidanı satınalmış ve Kocaeli Kartepe ye dikmiştim.Aynı sene üç ay sonra yani mevsiminde kocaman bol sulu harika 8 adet kayısı verdi.Cinsinin ne olduğunu bilmiyorum.Bu sene genç fidan harika taçlandı.Biraz da budamıştım.Yine zamanında harika çiçekler açtı.Bu kadar çiçeği nasıl besler diye düşünüyordum.Ne oldu anlamadım.Önce çiçekler ardından yapraklar dökülmeye başladı.Bir haftadır üzerinde yaprak dahi kalmadı.KURUDU ! Bu nasıl bir şey! Lütfen bilenler aydınlatırsa sevinirim. merhaba; sizin ağacın sorunu dip kurdu veya galeri güvesi, benim 100 kadar üç yaşında şekerpare ağacım var, geçen yıl ilkbahar geç soğuklarından dolayı çiçekler zarar gördü ve az meyve verdiler, her yıl 10-15 kadar fidanım kökleri dana burnu denilen kurtlar tarafından kemirildiği için kuruyor ve yerine yenilerini dikiyordum. ( zirai ilaç bayisinden alacağın ilacı su ile karıştırıp ilaçlı su ile fidanlarını yılda bir iki defa sulamalısın) çözüm olarak bunu buldum. |
aynı kayısı çeşidindeki aroma ve tat farkının sebebi gece-gündüz arasındaki ısı farkı ve sıcaklıktır.
|
bizim buralarda şekerpare çok tutulmaz bizde mesela 90 ağaçtan 1-2 tane sadece bırakırız onuda hoşaf yapmak için güneşte kurutur öyle hoşafını yaparız başkada tüketmeyiz
kayısı dikecek arkadaşalra tavsiye hem göz hemde tat yönünden isabetli bir fidan dikmek istiyorsanız kaba aşılı ve hasanbey dikiniz. kaba aşılı dal eğerki az tutarsa aşırı derecede büyük ve lezzetli meyve veriyor.. ha şunuda belirteyim bölgenin sıcaklığıda mükemmel cins bir kayısının tadını alabilmektedir. örnegin malatyadan adanaya götürülen aynı cins kayısının tadlarındaki fark bizzat test edilmiştir. |
Kayısı ve Zerdali ..
Görünüşte hepsine kayısı denir. Genetik olarak da aynı tür dür. Ancak Malatya da Zerdali değil KAYISI yetiştirilir. Kayısı; Çekirdeği tatlı olan türlerdir. Genellikle Kurutmalıkdır, çünkü Kurumadde (şeker) içeriği % 30 civarındadır. Yani kurutulduğu zaman 2,5-3 kg yaş kayısıdan 1 kg kuru kayısı elde edilir. Yetiştirilebileceği iklim ve toprak koşulları Malatya da uygundur!! Bu nedenle Malatya da yayılmışlardır. Bu koşullar; Marınlı-kireçli geçirgen topraklar, Kışın uygun sıcaklık-don olayları , Baharda, ve yaz başında gündüz sıcak- gece serin iklimi. Tatlı (kurumaddesi yüksek) ve parlak meyveler oluşumunu teşvik eder. Nem oranının çok düşük olması, Malatya nın ayrı bir avantajıdır. Yıllarca seçilmiş 2-3 çeşit bu yörenin en iyi kayısılarıdır. Bunlar; Hacıhaliloğlu, Soğancı, Çöloğlu dur. Malatya Araştırma enstitüsünde 1975 li yıllardan beri onlarca çeşit sofralık kayısı çeşidi denenmiştir ama bunlar o yörede tutulmamıştır. Çok verimli ama tatsız tuzsuz meyvelerdir, dolayısıyla onlara kayısı değil Hüdayi ! derler. Sofralık ve erkencilik yönünde Akdeniz bölgesi ve Ege de bazı çalışmalar yapılmıştır. Bana göre bir dolu hüdayi (zerdali) erkenci olduğu için bahçelere girmiştir, Halkımız da onları Kayısı diye emektedir. Son not. Kayısı ALTIN MEYVE dir. yere düşer, kurutulur, tazesi lezzetlidir, çekirdeği tatlıdır badem olarak değerlendirilir, kurusu aylarca bozulmadan kalır. Sofralıkların hiç birisi bu özelliklere sahip değildir. Tam zamanında Toplayıp sattın sattın, geç kalır satamazsan o seni satar! Kolay gelsin. |
selamlar
Arkadaslar merhabalar
umarim yardimci olabilirsiniz yeni uyeyim sitenize , gecen yil belki biliyorsunuzdur Malatya bolgesinde kayisi agaclari ciceklendikten sonra soguk vurmasi sebebiyle hic urun vermedi . Kayisi agaclarinin ciceklerini soguktan koruma amacli ne yapmaliyiz onerileriniz olabilirmi |
Pratik uygulaması zor olan bazı öneriler var!!! Örneğin bahçeye sisleme tertibatı kurup don zamanı çalıştırmak. Ağaçlar arasında sap-saman yakarak duman oluşturmak????, Büyük pervaneler çalıştırarak ağaçlar arasındaki durgun havayı harekete geçirip don oturmasını engellemek vb.???
Hatırladığım kadarıyla Bursa da bir üretici sisleme tertibatı kurmuştu ama ne randıman aldı ? bilmiyorum. |
sevgili agaçlar net dostları bana bir dostum malatyadan kayısı fidanı getirdi dördüncü yıl oldu fakat meyve vermiyor ve boyu iki metreyi buldu çok dikenli fidan tüplü geldi bugün öğrendiğime göre maltya kayısısı dikensiz olurmuş acaba dogrumu
|
Alıntı:
|
çok teşekkür ederim sayın kgursan iki gündür çok kar var havalar ısınınca hemen aşılayım tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim
|
Alıntı:
Kayısı konusunda şanslı şehirlerden biriyiz öyle ki bilinen cinslere nazaran adı sanı hiç bilinmeyen cinsler var ve bilinenlerden çok daha kaliteliler tek sorunumuz geç ilkbahar donları ve dolu yağışları maalesef çok oluyor kayısı erken çiçek açtığından dona maruz kalıyor 3 yıl üst üste tek tane kayısı olmadığını bile bilirim zaten genel de 2-3 yılda bir verimli kayısı oluyor 2012 yazı çok güzel kayısı oldu mesela. Şahsi düşüncelerim kayısı çok bereketli bir ağaç odunu sobada çok güzel yanıyor yazın bolbol yiyip eşe dosta dağıtıyoruz bolca kurutma yapılıp kışın yenip hoşafı yapılıyor, çekirdekleri tatlı olanlar kırılıp kilolarca iç çekirdek elde ediliyor, kırılan parçalar gene soba da çok güzel yanıyor acı çekirdekler biriktirilip satılıyor, çiçek döneminde her tarafı bembeyaz olduğu için göze hoş gelen görsellik sergiliyor yaprakları çok geç döküldüğünden çıplak görüntü dönemi az oluyor ve yaprakları toprak işlemesinde çok güzel organik gübre oluyor. ağaç olarak çok kuvvetli gelişiyor ama gelişimi yavaş oluyor özellikle kayısı verdiği sene sürgün olarak hiç gelişme olmuyor ağaç sadece meyveye çalışıyor kurtlanma gibi hastalıklar çok nadir oluyor tek tük meyve dökümü oluyor o da bi nevi seyreltme oluyor tek sorun çil hastalığı çok oluyor yüzeyini tamamen kaplıyor çiçekten ufacık çağla dönemine geçtiğinde ilaçlaması yapılınca bu sorun da kalmıyor , budamayı , sulamayı , gübrelemeyi çok isteyen bir ağaç değil rutin bakım yeterli oluyor öyle ki bazı terkedilmiş bağlarda bahçelerde 10 yıldır hiç makas değmemiş sulama görmemiş ağaçlar hala yaşamına sağlıklı bir şekilde devam ediyor |
Kayısı ya "ALTIN MEYVE" derler. Her şeyi değerlidir. Olgunlaştığı zaman toplayamazsan yere dökülür, dökülen kurutulur. Toplanan kurutulur 6 ay bozulmaz, çekirdeğinin kabuğu yakacak, içi badem dir. Şeftali gibi toplayamazsan seni satmaz, Şeftaliyi 2 gün toplamazsan çöp olur, kayısı öyle değildir.Toplanan değerlendirilir, yere düşen kurutulur.
Bu nedenle kayısı = Altın meyve dir. |
malatyada kayısı yetiştiriciliği yapmaktayım, atadan dedden beri kayısı konusunda bilgi isteyen olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
|
Alıntı:
Kayısı olarak Iğdır Şalağı ile malatya kayısısı arasında kaldım hangisini dikmemi tavsiye edersiniz bilgili arkadaşlar yardımcı olurlarsa memnun olurum. Kiraz olarak sweet heart' düşünmemin sebebi bahçede 0900 var 4 yıllık daha meyvesini göremedim, sarı kiraz var daha geçen sene diktim, edindiğim bilgiye göre sweetheart kendini tozlayan ve verimli bir kirazmış şimdiye kadar hiç görmedim ama kendine verimli olduğu için dikmeyi düşünüyorum, tavsiyesi olan arkadaşlarlarıma şimdiden teşekkür ederim. |
Alıntı:
hasanbey kayısı malatyada hem çağala donemi hem olgunluk doneminde cok sevilen lezzetli hediyelik olarak herkesin bahcesinde bulundurduğu bir cinstir. |
Alıntı:
|
bulamazsanız herhangi bir cins ekiniz. benimde bahcemde bir hasanbey agacım mevcut.
misafirimiz dostumuz için dikmiştim. musait zamanda size kalem yolayabilirim. orada aşılatabilirsiniz. |
Alıntı:
Hasanbey cinsi kalem gönderme teklifiniz için çok teşekkür ederim, kısmet olursa diktiğim fidan tutarsa ve aşı mevsimi geldiğinde sizden kalem rica ederim, hoşca kalın. |
Alıntı:
aşı diye tanımlarız, diğer bütün cinsler aşı kayısı değildir. melez %50 hacihaliloğlı %30 kabaaşı %20 çataloğlu bu cinslerin bile sayamayacagımız kadar cok ceşidi mevcuttur. bu 3 cins tamamen kurutmalık kayısıdır. sofralık olarak fazla tat vermez. bunların tercih edilmesinde, hasat özellikleri, kurutulduktan sonra kalan kuru kayısı miktarı, dünya piyasasındaki talepler gibi bircok etken rol oynar. soğuklanma istekleri cok farklıdır her iklime kolayca adapte olamazlar ve kaliteli bol meyve vermezler. kayısı çekirdeğini toprağa dikerseniz karşınıza tamamen farklı bir cins meyve cıkar hiçbirzaman aynı cins meyveyi uretemezsiniz. bu yuzden aşılama dışında coğaltma şansınız yoktur aynı cins meyveyi. bizler kendimiz için ayırdığımız 3 cins kayısı vardır. 1: hasanbey kayısısı: aşılama ile çoğaltırız. tartışmasız olarak malatyanın en iyi sofralık kayısısıdır. çekirdeği tatlıdır. kurutmalık olarakta kullanılabilir. 2.hasanbey yeğeni: hasanbey meyvesinin çekirdeğini toprağa diktiğinizde cıkar. inanılmaz güzel bir kayısıdır. kayısı sevmeyen biride olsam şuan ağzım sulandı. inanın 3. bulabildiğimiz en dikenli en aşısız çekirdeği en acı kayısı çekirdeğini toprağa dikerek ondan birtane bulundururuz. bu fidanlığımızın olmazsa olmaz anaçlarıdır. fidanlarımızı mutlaka bu anaçtan kurarızki ağacımız hastalığa susuzluğa mantar hastalıklarına dayanıklı olsun. hoşaflık ve sofralık olarak bulundururuz. inanılmaz derecede verimlidir. inanın burada 20 yaşında 100 kasa (her kasa 15 kg) meyve verebilir. toplayamayız dibinde kurda kuşa yem olur. ama mutlaka bulundururuz. duyup duymamaları onmli değil. siz yukarda yazdıklarıma guvenin. size 1: tavsiyem bu acı kayısı çekirdeğini dikip cıkan fidanı hasanbeyle aşılatmanız 2:yok okadar bekleyemem derseniz herhangi bir cins alabilirsiniz dikin. son bahara dogru memnuniyetle kalem gonderirim. 3:daha hızlı olsun derseniz burada herhangi bir fidancıdan 2 tane temin eder size sonbaharda yolarım. en garantiside bu olur. meyvesini yerken bana dua etmeniz yeterlidir. saygılarımla. |
Alıntı:
Bir hayrat çeşmeden su içerken yaptırana dua ederim, gecekonduda bir arkadaşımın babasının erik ağacından(güzel bir cins) eski oturduğum evin bahçesindeki çekirdekten çıkma eriğe aşı yapmıştımo erik ağaçlarını her gördüğümde arkadaşımı ve babasını hatırlar dua ederim. Şunuda belirteyim, aşı kalemi göndermeniz önemli değil, bu güzel, samimi sözlerinizden dolayıda aşı kalemi almış gibi size dua ederim, Allah sizden razı olsun. Bahçeye geçen pazar günü diktiğim Malatya cinsi ağacı görüncede sizin içten sözlerinizi hatırlarım. Saygılar sunarım. |
sn. kocasinan agustosun 20 sinden sonra bana ulasırsanız, kaleminizi yollarım.
bizim domur aşısı dediğimiz aşı bu zamanda yapılıyor. görüsmek uzere. |
Çok teşekkür ediyorum sn. mzeynal İnşaallah. Hoşca kalın.
|
kaysı ağacım kesilmek üzere
çok özür dileyerek ilk gördüğüm kayısı başlığına sorunumu yazmak istiyorum.
bahçeme haftaya sondaj vurulacak fakat bulunduğu yerde 10 yaşında çok verimli ve lezzetli bir kayısı ağacım var.ağacın kesilmesi gerektiği söylendi,bu mevsimde ağacımı kesmeden ne yapabilirim, yani köklesem başka bir yere taşıyabilirmiyim, ya da çelik alabilirmiyim üzerinde bol miktarda çiçekleri var, çiçekli dallar çelik tutarmı, başka bir ağaca mesela erik gibi aşı yapabilirmiyim,yapsam tutarmı, bide mevsim uygunmu yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler. |
Merhabalar, benimde bahçemde geçen sene diktiğim Malatya- hasanbey cinsi kayısı fidanım var. Meyve vermesi için başka bir kayısı ağacının daha olması gerekiyor mu? Yoksa tek başınada meyve verebilir mi?
Cevap için şimdiden teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025